Bruno Fernandes vai Phil Foden? 12 vinkkiä ensi lauantaina alkavaan Valioliigan fantasy-peliin

Valioliigan alkaminen on brittifutiksen ystäville syksyn kohokohtia. Yhtä iso kohokohta monelle on sarjan ilmaisen fantasiafutispelin, Fantasy Premier Leaguen, käynnistyminen. Parhaimmillaan yli kuuden miljoonan pelaajan kesken käytävä maailman suurin fantasiaurheiluun keskittyvä peli on myös todella suosittu Suomessa.

Uuden kauden kunniaksi Byyrin Valjuraati -podcastista tuttu Roope kokosi yhteen 12 nimeä, joiden valitsemista omaan joukkueeseen kannattaa harkita. Jokaiselle paikalle on valittu halpa, keskihintainen ja hintava vaihtoehto.

Kaudella 2016-17 Roope oli maailman neljänneksi paras Fantasy Premier League -manageri.

Maalivahdit

Edullinen: Alex McCarthy, Southampton (4,5M)

4,5 miljoonan kategoriassa ei ole loputtomasti tarjontaa, mutta hyviä vaihtoehtoja kuitenkin. Omaksi valinnaksi mm. Brightonin Mathew Ryanin ohi nousi Southamptonin ykköstorjuja McCarthy. Pyhimysten lento koronatauon jälkeen oli vakuuttavaa ja jokunen nollapelikin siunaantui. Southamptonin osalta uusi kausi alkaa melko suotuisalla otteluohjelmalla ja tämän perusteella nollapelejä on lupa odottaa jatkossakin. McCarthyn valinta vaikuttaa hintaansa peilaten loistavalta vaihtoehdolta.

Keskihintainen: Aaron Ramsdale, Sheffield United (5,0M)

Viime kaudella Bournemouthin paidassa torjunut Ramsdale siirtyy alkavalle kaudelle Sheffield Unitedin veräjän vartijaksi. Virkaa viime kaudella hoitanut Dean Henderson palaa lainapestiltään Manchester Unitediin. Bladesin kurinalainen puolustaminen johti viime kaudella hyvinkin maltillisiin päästettyjen maalien määrään. 38 pelikierroksen aikana verkko heilahti vain 39 kertaa, joten nollapelit olivat lähes arkipäivää. Henderson keräsi niiden myötä kaikista maalivahdeista toiseksi korkeimmat pisteet. Maalivahdin vaihtuminen tälle kaudelle tuskin sotkee paljoakaan Bladesin alakerran tekemistä, joten nollapelipisteitä on varmasti luvassa jatkossakin.

Hintava: Nick Pope, Burnley (5,5M)

Viime kauden pistekuningas Pope sai hintaansa puolen miljoonan korotuksen, mutta siitä huolimatta hän on varsin houkutteleva vaihtoehto edelleenkin. Peräti 15 nollapeliä edellisellä kaudella takasi Burnleyn ykkösvahdille komeat 170 pistettä. Joukkueen valmentaja Sean Dyche ei tule tällekään kaudelle keksimään pyörää uudestaan, joten tiivis puolustuspelaaminen ja nollapelit tulevat jatkossakin tutuiksi Claretsien otteluissa. Kärkijoukkueiden maalivahdit voivat tuntua houkuttelevilta vaihtoehdoilta, mutta heidän pisteet eivät nollapeleistä huolimatta kohoa usein kovinkaan korkealle. Esimerkiksi viime kaudella Manchester Cityn Ederson keräsi eniten nollia sarjassa, mutta jäi silti Popesta 37 pistettä. Tämä selittyy pitkälti bounuspisteillä, joita Manchester Cityn luukulla on yksinkertaisesti todella vaikea saada.

Puolustajat

Edullinen: Ruben Vinagre, Wolverhampton (4,5M)

4,5 miljoonan hintaisista puolustajista löytyy valtavasti loistavia vaihtoehtoja ja siksi tämän valinnan tekeminen oli haastavaa. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat mm. Leedsin Luke Ayling ja Stuart Dallas, Burnleyn Charlie Taylor ja Southamptonin Kyle Walker-Peters. Valintani kohdistui kuitenkin Vinagreen, sillä 4,5 miljoonan hinnalla pääsy käsiksi Wolverhamptonin wingbackiin on ohittamaton tarjous. Portugalilaisen pistepussi karttunee useista nollapeleistä, mutta myös mahdollisuus syöttöpisteisiin Susien laidalta on hyvä. Normaalisti kyseistä pelipaikkaa miehittää 5,5 miljoonan Jonny Otto, joka on polvivammansa takia pitkään sivussa, jopa koko kauden.

Keskihintainen: Aaron Wan-Bissaka, Manchester United (5,5M)

Manchester United päästi viime kaudella vain 36 maalia, eikä tilasto Ole Gunnar Solskjärin melko riskittömällä pelitavalla tule oletettavasti muuttumaan suuresti alkavallekaan kaudelle. Punaisten paholaisten takalinjoilta Wan-Bissakalla on selkeästi suurin potentiaali kerätä pisteitä myös maalisyöttöjen ja bonuksien kautta. Nuoren englantilaisen tekemistä hyökkäyspelin eteen kritisoitiin viime kauden aikana, mutta kehitystä tapahtui suurin harppauksin ja kauden loppussa hän oli jo iso osa joukkueen maalipaikkojen rakentelua. Uuden kauden aikana häneltä odotetaan varmasti useita maalisyöttöjä.

Kallis: Trent Alexander-Arnold, Liverpool (7,5M)

Vaikka 7,5 miljoonaa voi tuntua lähtökohtaisesti isolta sijoitukselta puolustajaan, niin Alexander-Arnoldin hankinta tulisi mielestäni olla jokaisen managerin ensimmäinen valinta joukkueeseensa. Vain Kevin De Bruyne (11,5M), Mohamed Salah (12M) ja Sadio Mane (12M) keräsivät viime kaudella Liverpoolin laitapuolustajaa enemmän pisteitä. Kuten hinnoista näkee, saa Alexander-Arnoldilta varsin edullisella sijoituksella ison tukun pisteitä. Erikoistilannevastuun, hyökkäävän pelityylin ja monien nollapelipisteiden takia on sulaa hulluutta olla ottamatta tätä peluria joukkueeseensa.

Keskikenttäpelaajat

Halpa: Allan Saint-Maximin, Newcastle (5,5M)

Vaikka Saint-Maximinin edellinen kausi ei pisteiden valossa ollut jymymenestys, osoitti hän olevansa potentiaalinen pistelinko. Koronatauon jälkeen ranskalainen oli todella lennokkaalla jalalla liikkeellä ja tulostakin syntyi jonkin verran. Vahva päätös kaudella valoi uskoa paremmalle seuraavalla kaudelle ja 5,5 miljoonan hinnalla tuo kortti on varsin perusteltua katsoa. Muita potentiaalisia kaappauksia samalla hinnalla ovat Arsenalin Bukayo Saka ja Leedsin pilkut ampuva Mateusz Klich.

Keskihintainen: Phil Foden, Manchester City (6,5M)

Fodenin tilannetta kannattaa seurata tarkasti. Hänen roolinsa ei vielä ole aivan selvillä, mutta tämä tulee oletettavasti olemaan se kausi, kun Cityn superlupaus hyppää pysyvästi isoihin saappaisiin. Jahka Foden pelaa jatkuvasti isoja minuutteja, voi hän olla koko kauden kovin kaappaus fantasiamanagereille. Cityn muut pelaajat ovat hintaluokaltaan aivan eri tasolla ja siksi Foden vaikuttaa erinomaiselta ratkaisulta budjetin säästämiseksi. Samalla hinnalla saa joukkueeseensa myös Adama Traoren, joka hänkin voi hintaansa nähden takoa komeat pisteet.

Kallis: Bruno Fernandes, Manchester United (10,5M)

En rupea erikseen neuvomaan kannattaako joukkueeseen valita Mane vai Salah. Vaiko De Bruyne. Sen sijaan Fernandesia hieman edullisempana vaihtoehtona uskallan suositella. Manchesterin punaisten talismaani takoi viime kaudella noin 9 pistettä per pelattu 90 minuuttia. Jos tuo tahti edes likimain säilyy, tulisi hänenkin hinnan olla samassa luokassa edellä mainitun kolmikon kanssa. Portugalilainen on kentällä koko ajan vaarallinen ja sen lisäksi hän ampuu loistavia vapaapotkuja ja upottaa pilkut sisään tappavan tehokkaasti.

Hyökkääjät

Halpa: Michail Antonio, West Ham (6,5M)

Aivan pilkkahintaan ei ole tarjolla kovaa laatua, mutta Antonion 6,5 miljoonan hinta on houkutteleva. Hammersin viime kausi näytti pahimmillaan päättyvän jopa putoamiseen, mutta Antonio päätti toisin. 30-vuotias englantilainen iski yhdeksään peliin kahdeksan maalia. Jos vire pysyy päällä myös seuraavalle kaudelle, on Antonio hintaansa nähden todellinen aarre fantasiamanagereille. Myös 6 miljoonaa maksava Fulhamin Aleksandr Mitrovic voi osoittautua hyväksi budjettikärjeksi.

Keskihintainen: Raul Jimenez, Wolverhampton (8,5M)

Viime kaudella syntyneet 17 maalia eivät tapahtuneet sattumalta, vaan kyseessä on laadukkaasti valmennetun laadukkaan joukkueen laadukas viimeistelijä, joka tulee jatkossakin tekemään komeita maalimääriä. Jimenezin valintaa helpottaa myös hänen vastuunsa rangaistuspotkujen ampujana, sekä aktiivinen osallistuminen maalipaikkojen luomiseen, joka johtaa myös syöttöpisteisiin.

Kallis: Timo Werner, Chelsea (9,5M)

Hieman riskipitoisempi valinta listan kruunuksi. Wernerin taso Valioliigassa ja toimivuus Chelsean hyökkäyksen kärkenä on vielä hämärän peitossa, mutta lähtökohdat ovat herkulliset. Frank Lampardin miehistö on vahvistunut kesän aikana valtavasti ja jo ennalta pirteään hyökkäyspeliin tulee hankintojen myötä varmasti lisäpuhtia. Werner pääsee laadukkaiden pelaajien ympäröimänä varmasti maalipaikoille ja Bundesliigassa viime kaudella isketyt 28 maalia osoittavat hänen olevan kiistatta todella laadukas viimeistelijä. Kaiken mennessä nappiin voi saksalainen olla hyökkääjien osalta sarjan paras pistemies.

Byyrin liiga

Byyrillä on tälläkin kaudella pelissä oma liiga, jonne kaikki ovat tervetulleita kisailemaan. Liigan paras palkitaan!

Liitymiskoodi: imfv1g