Lähes 200 Veikkausliiga-ottelua pelanneen Gelan visiitti Puolassa kesti vain muutaman ottelun verran, mutta aika Widzew Łódźissa teki mieheen valtavan vaikutuksen – niin hyvässä kuin pahassa.
Tuomari viheltää Lechia Gdanskin ja Widzew Łódźin välisen ottelun päättyneeksi. 0–2-tappiosta raivostuneet vieraskannattajat pyrkivät katsomosta kentälle, mutta lukematon määrä mellakkapoliiseja estää huligaanien pääsyn pelaajien luo. Osa kannattajista siirtyy gdanskilaishotellille odottamaan joukkuetta, joka saa siellä todella suoraa palautetta.
Tapahtumat jatkuvat Widzew Łódźin kotistadionilla, jonne joukkue saapuu bussilla aamukahdelta. Stadionin edessä seuran kannattajat hakkaavat bussia, ja uhkaava tilanne jatkuu muutaman tunnin ajan, kunnes virkavalta saa tyhjennettyä alueen.
Nykyään FC Lahtea edustava Xhevdet Gela muistaa neljän vuoden takaiset tapahtumat elävästi. Puolaan siirtyessään Gela tiesi, millainen jalkapallokulttuuri maassa on, mutta vasta tuona yönä hänelle todella selvisi, että jalkapallo oli tuhansille kannattajille elämän ja kuoleman asia.
– Ne olivat sen tappion jälkeen ihan sekaisin. Pääsimme stadionin sisään turvaan portista, joka pistettiin kiinni. Minä olin pelokkaampi, mutta muut pelaajat olivat lähinnä pettyneitä, kun eivät päässeet kotiin. Tällaista tämä on, he sanoivat. Pelkkä matka Gdanskista Łódźiin oli kestänyt viisi tuntia, minkä lisäksi jouduimme odottamaan kauan omalla stadionillamme.
Vaikka samanlaisia yhteenottoja oli tapahtunut aiemminkin, seurajohto otti asian vakavasti. Seuran edustajat, edustusjoukkueen kapteenisto sekä muutama kannattajaryhmän jäsen tapasivat pian, ja keskustelivat Widzew Łódźin tilanteesta.
– Kannattajaryhmän johtaja sanoi, että suurin osa kannattajista tukee seuraa, mutta valtavaa massaa on mahdotonta hallita. Sinne mahtuu kaikenlaisia ihmisiä, ja he lupasivat yrittää kytkeä väkivaltaisuudet pois.
Widzewissä massaan mahtui myös äärioikeiston kannattajia. Jugoslaviassa syntynyt Gela ei itse kokenut rasismia, mutta hänen afrikkalaiset joukkuetoverinsa saivat kuulla n-sanaa esimerkiksi yökerhoissa.
Yksityisyys koetuksella Puolassa
Gela ei tiennyt Widzewistä juuri mitään saapuessaan seuraan tammikuussa 2014, mutta kannattajien fanaattisuus teki häneen suuren vaikutuksen ensimmäisissä harjoitusotteluissa. Seura oli vaikeassa taloudellisessa tilassa, eikä joukkue loistanut kentälläkään, mutta kannattajat eivät jättäneet uppoavaa laivaa.
– Pelasimme harjoitusottelun kolmannen sarjatason joukkuetta vastaan, ja pakkasta oli viisitoista astetta, mutta stadion oli aivan täynnä. Ajattelin, että onpa täällä mahtava kannattajakulttuuri. Harmi, että se kääntyi vähän itseämme vastaan.
Vastaavaa intohimoa Gela oli kokenut aiemmin vain Kreikassa, kun hän oli 21-vuotiaana testijaksolla AEK Ateenassa. Gela pääsi Ateenan olympistadionin vip-katsomoon todistamaan tulikuumaa derbyä AEK:n ja Olympiakosin välillä.
– Ottelu meinattiin keskeyttää, kun kentälle heitettiin soihtuja. Se pelattiin kuitenkin loppuun, ja päätösvihellyksen jälkeen molemmista päädystä ryntäsi kannattajia kentälle. Se oli täysin hallitsematonta. Silloin tuntui, että jotain voisi oikeasti käydä, ja koko katsomo meni aivan hysteeriseksi.
Łódźissa Gela kulki peleihin ja harjoituksiin taksilla, ja taksikuskit kysyivät joka kerta, miten treenit ovat sujuneet. Mikäli hän matkusti tappion jälkeisenä päivänä taksilla, kuskit tenttasivat, kuinka Widzew oikein meni häviämään. Kahviloissa ja kadulla joku halusi aina ottaa kuvia pelaajien kanssa, ja yökerhoihin tuli mennä takaovien kautta.
– Jos hävisimme jonkun ison matsin, ja menin seuraavana päivänä syömään, tarjoilijan katseesta näki, ettei hän ollut tyytyväinen peliin. Joskus tuli fiilis, ettei jaksanut lähteä ulos, kun tappio harmitti itseäkin. Tuli jäätyä kotiin. Suomessa on mukavaa, kun saa olla pelkkä asiakas.
Gela toteaa oppineensa arvostamaan yksityisyyttä, mutta muistuttaa samaan hengenvetoon, että toivoisi jalkapallon olevan isompi juttu Suomessa. Łódźissa paikallinen jalkapallo herättää yhä suurta kiinnostusta, vaikka Widzew ajautui konkurssiin pian Gelan pikapestin jälkeen. Seuran taru jatkui kaudella 2015–2016 viidennellä sarjatasolla, jossa se vietti vain yhden kauden. Seuraavalla kaudella Widzew myi yli 15 000 kausikorttia.
Myöhemmin Widzew on kivunnut jo kolmannelle sarjaportaalle, ja kirjoitushetkellä joukkue on sarjansa piikkipaikalla. Kaupungin toinen seura, ŁKS Łódź, pelaa sarjatasoa ylempänä. Veriviholliset eivät ole kohdanneet sitten kevään 2012, mutta ensi kaudella ”Derby Łodzi w piłce nożnej” saattaa jälleen jakaa kaupungin kahtia.
Jalkapallo ja yrittäjyys täyttävät arjen
Gelan arki pyörii tällä hetkellä jalkapallon sekä oman yrityksen ympärillä. Hän pyörittää Siistix-siivousfirmaa, ja kokee työnteon hyväksi vastapainoksi jalkapalloilun kanssa. Vaikka yritys vie aikansa, pystyy hän keskittymään täysillä jalkapalloon.
– Urheilu-urani on auttanut yrittäjän hommissa todella paljon. Esimerkiksi kotisiivouksessa asiakas päästää vieraan ihmisen kotiinsa – koen saavani urheilijana täyden luottamuksen. Lähes kaikki kontaktini ovat tulleet urheilun kautta, ja olen pystynyt hyödyntämään niitä yritysmaailmassa, Gela kertoo.
– Olen pelannut koko elämäni futista, ja se on opettanut minua toimimaan ryhmässä. Urheilun parissa saa hyvät sosiaaliset taidot ja oppii kohtelemaan erilaisia ihmisiä. Ymmärrän, että työntekijöilläni voi olla välillä huono päivä, aivan kuin joukkuekavereillanikin.
Vaikka yrittäjyys on maistunut Gelalle, hän haluaisi pysytellä jalkapallon parissa myös peliuransa jälkeen. Gela valmentaa tällä hetkellä FC Espoon A United -joukkuetta, muttei ole varma, mistä roolista hän löytäisi itsensä mieluiten.
FC Lahden sekä 29 vuotta marraskuussa täyttävän Gelan välinen sopimus päättyy syksyllä, mutta peliura jatkuu varmasti. FC Lahdessa vai muualla, siitä hän ei osaa vielä sanoa.
– Aion jatkaa niin kauan, kun se tuntuu hyvältä ja säilyn terveenä. Niin kauan, kun nautin treenaamisesta ja koppielämästä. Lopetan vasta, kun kovin palo lähtee.