Byyrin viihdepääty käsittelee jalkapalloaiheisia teoksia niin kirjallisuuden, elokuvien kuin videopelien saralta. Ensimmäisessä osassa tarkastelussa on EA Sportsin FIFA 18.
Jalkapalloa 24/7
FIFA-pelisarja on tänä syksynä ehtinyt jo kiitettävään 24 vuoden ikään. Ensimmäisen, FIFA International Soccerin, kannessa komeilivat kaksinkamppailutilanteessa David Platt ja Piotr Świerczewski, kun uusinta versiota taas tähdittää itseoikeutetusti viime vuoden Ballon d’Orin saanut Cristiano Ronaldo. Segan Mega Drivelle alun perin julkaistusta ensimmäisestä pelistä on tultu kauas, ja tämän vuoden versiota Byyri pääsi testaamaan PS4:lla.
Veikkausliigan loppuessa jalkapallokausi toki jatkuu ympäri maailmaa, mutta pimenevät syysillat ja ajoittain hyytävän kylmä talvisää suorastaan kehottavat käpertymään sohvan nurkkaan ja hyppäämään virtuaaliviheriöille.
Pelilliset uudistukset ovat tänä vuonna hyvin maltillisia, sillä pelin käyttämä Frostbite-pelimoottori tuli sarjaan vasta viime versiossa. Toisin sanoen peli tuntuu hyvin paljon samalta kuin viime vuonna ja ensimmäisten matsien jälkeen kiinnitin lähinnä huomiota veskareiden surkeuteen, pikavaihtoihin ja puolustamisen vaikeuteen.
EA:n mukaan pelissä on toki kymmeniä uudistuksia, joista käyttäjälle näkyvimmät ovatkin visuaalisella puolella ja eri pelimuodoissa, joista ei tarjottavaa puutu. Byyrin kannattajanäkökulmasta katsottuna on mahtava huomata katsojien saaneen vihdoin uusia animaatioita ja näin luoneen edes hivenen katsomokulttuuria FIFA-sarjaan. Isoimmissa liigoissa kuullaan chanttejakin, pienemmissä otteluissa buuauksia sekä perinteistä maalien jälkeistä juhlimista.
Lisenssit ovat tänäkin vuonna kunnossa, ja peli tarjoaakin yli 700 pelattavaa joukkuetta ja kymmeniä eri liigoja ympäri maailmaa. Veikkausliiga ei ole valitettavasti vieläkään mukana, mutta Suomen maajoukkueen lisäksi HJK on onneksi edustettuna.
Valinnan vaikeus
FIFA iskee tänäkin syksynä märän rätin pelaajan kasvoille heti kättelyssä. Ongelma tosin on lähinnä positiivinen – FIFA 18 tarjoaa yli kymmenen eri pelimuotoa. Jakauma menee suunnilleen 50–50 netissä pelattavien ja offline-tilassa toimivien moodien välillä. Ehdottomasti suosituin kaikista vaihtoehdoista on Ultimate Team eli tuttavallisemmin FUT.
FUT:n historia on siinä mielessä mielenkiintoinen, että se alkoi jokseenkin epäonnistuneesta kokeilusta EA Sportsin UCL-pelin yhteydessä kymmenisen vuotta sitten. Oheinen video (KLIK) näyttää varmasti tutulta monelle FIFA-sarjaa pelanneelle. Idea kuopattiin EA:n toimesta pariksi vuodeksi, ja virallisen päivänvalon FUT näki FIFA 09:ssä maksullisena pelimuotona. Sisältöön pääsi käsiksi kymmenellä dollarilla, ja tilaajia oli heti miljoona. Loppu onkin jo virtuaalijalkapallon historiaa.
FUT:n lisäksi muista pelimuodoista on ehdottomasti mainittava The Journey ja perinteisempi uramoodi. Ensiksi mainitussa seurataan kuvitteellisen englantilaiskaiffari Alex Hunterin uraa. Otteluissa voi pelata pelkällä Hunterilla tai ohjata koko joukkuetta, ja jos aloitti Journeyn jo edellisessä FIFA:ssa, on mahdollisuus jatkaa siitä mihin jäi.
Itse pelaaminen ja pelien välissä vedettävät treenit eivät eroa tavallisista otteluista, mutta mielenkiintoisen tästä pelimuodosta tekevätkin sen välivideot ja lukuisat juonenkäänteet. Cameorooleissa kun nähdään muun muassa James Hardenin, Thierry Henryn ja Rio Ferdinandin kaltaisia supertähtiä.
Uramoodi eli Career onkin sitten sitä perinteisempää konsolifutista. Kausia voi tahkota pelkästään managerin näkökulmasta keskittyen siirtoihin, scouttaukseen ja taktiikoiden määrittämiseen. Luontevampaa on kuitenkin näiden lisäksi ottaa ohjat kentän puolella, sillä otteluiden simulointi taikka älyvapaan tietokoneen keskiset kamppailut eivät suuria hurraa-huutoja tarjoile.
Uutuutena tänä vuonna on mukana niinsanotut interaktiiviset siirtoneuvottelut, jotka ovat hauskoja ensimmäisen siirtoikkunan ajan. Tämän jälkeen ne haluaa ohittaa niin nopeasti kuin on mahdollista.
Näiden kolmen mainitun pelimuodon lisäksi tarjolla on siis kahdeksan muuta, ja ennen pitkään pelaajalla on edessään pienoinen valinnan vaikeus.
Hiomaton timantti
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=GWc9rZEE8hY[/embedyt]
Kammottavista maalivahdeista huolimatta maalinteko on pelissä palkitsevaa ja tarjoaa onnistumisen fiiliksiä, pelasi sitten kaveria, tietokonetta taikka nettipeluria vastaan. Yllä olevan videon maali oli täysin onnenkantamoinen, mutta se tuli tärkeään paikkaan Squad Battlessa (Ultimate Teamin uusi pelimuoto) – FIFA:ssa, jos missään, ei voi ikinä luottaa yhden maalin etulyöntiasemaan.
Voitolla nousin paremmalle palkintokorokkeelle ja otin askeleen lähemmäksi Kuningas Litmasen hankintaa. Matkaa on vielä monen sadan tuhannen kolikon edestä, mutta enköhän ennen ensi vuoden versiota onnistu tavoitteessani.
Pyörittelin pelin lopullista arvosanaa pitkään mielessäni. Veskareiden ja puolustuspelin ongelmat todennäköisesti korjaantuvat päivityksillä, ja näitä päivityksiä tullaan pelissä kauden aikana näkemäänkin. Pieniä puutteita löytyy lähes jokaisesta pelimuodosta ja ongelma piileekin siinä, kenelle peliä halutaan kehittää.
Ura- ja yhteistyömoodin pelaajat eivät ole EA:n papereissa samalla viivalla FUT:n pelaajiin nähden, ja tämä näkyy tiettyjen pelimuotojen paikallaan junnaamisena; kehitystä ei ole juuri tapahtunut. Pienoista nettiraivoa on myös nostattanut EA:n päätös jättää co-op-pelit kokonaan pois FUT:n onlinessa pelattavista kausista.
Loppupeleissä uskon kuitenkin suurimmalle osalle jalkapallopelien ystävistä riittävän laadukasta pelattavaa FIFA 18:sta, mutta jos pelaaminen on satunnaista kavereita vastaan samalta sohvalta tapahtuvaa, niin myös vanhemmat versiot ajavat asiansa hyvin. Pelkästään yksinpeliä tahkoavien kannattaa harkita vakavasti uusinta Pro Evolution Socceria, mutta paljon erilaisia pelimuotoja ja etenkin online-moninpeliä janoaville FIFA 18 on hyvä valinta.