Kirja-arvostelu: Kentänvaltaajat – Rakkautena jalkapallo tarjoilee 12 erilaista, mutta myös epätasaista, esseetä jalkapallosta

Kentänvaltaajat – Rakkautena jalkapallo. WSOY. 239 s.

Huuhkajien pääsy jalkapallon EM-kisoihin vauhditti kotimaisen futiskirjallisuuden määrää. Kaikki tänä vuonna julkaistavat teokset eivät liity Huuhkajiin, mutta kymmenkunta suomalaista futiskirjaa vuoden aikana on paljon. Poikkeuksellisen paljon. Kentänvaltaajat – Rakkautena jalkapallo -kirjassa joukko tunnettuja suomalaisia kirjoittajia pohtii omaa suhdettaan, ja myös meidän muiden suhdetta, jalkapalloon.

Esseet antavat ajateltavaa…

Karo Hämäläisen ja Tommi Melenderin toimittamassa Kentänvaltaajat – Rakkautena jalkapallo on 12 esseetä kuningaslajista. Hämäläisen ja Melenderin lisäksi kirjoittajina ovat Olli Rehn, Sami Kolamo, Veera Luoma-Aho, Tuomas Nevanlinna, Marianne Miettinen, Johanna Venho, Matti Apunen, Tommy Lindgren, Juha Kanerva ja Johanna Nordling.

Tekstien aiheet vaihtelevat niin kannattamisesta valmentamiseen kuin myös jalkapallon yhteisöllisyydestä sen ja uskonnon välisiin yhtäläisyyksiin ja eroavaisuuksiin. Siinä missä toiset esseet antavat lukijalle kovan prässin ja pistävät ajattelemaan toden teolla, ovat toiset löysiä roiskaisuja yksinäiselle kärkipelaajalle. Toisaalta jokaiselle lukijalle löytyy tällöin jotain mielenkiintoista teoksesta. On kevyempää pohdintaa ja myös hyvin syvällistä.

…Mutta kaikki eivät sytytä

Nautin kirjan lukemisesta ja ahmin sen viikonlopun aikana, vaikka se olikin epätasainen. Olisin kaivannut siihen enemmän Suomi-futista käsittelevää sisältöä, mutta ymmärrän hyvin, että jokainen kirjoittaja kirjoitti juuri omasta suhteestaan jalkapalloon, ja jos tämänkaltaiselta joukolta (ikä, sukupuoli) tekstejä pyytää, niin esimerkiksi brittifutis tulee näkymään niissä ja paljon. Olisiko mukana voinut olla nuorempia kirjoittajia?

Se että tämä arvostelija ei syttynyt ja pitänyt osaa esseistä kiinnostavina ei tietenkään tarkoita, että ne olisivat huonoja. Toiset esseet saivat lähestulkoon kyyneleet poskille, niin kyllä niissä huomaa kirjoittajan onnistuneen kuvailemaan täydellisesti jalkapallon herättämiä tunteita rakkaudesta suruun. Jotain sellaista, jota kirjan kannen nähtyään siltä osasi odottaa.

Reilu kaksisataasivuinen kokoelma on nopeasti luettu ja siihen on helppo tarttua, joten teosta voi helposti suositella lajista pitämättömillekin. Jokainen lukija varmasti löytää joukosta esseen, joka osuu täydellisti maaliin ja josta saattaa tunnistaa itsensä.

Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajalle parasta aikaa on ottelua edeltävä kutkuttava odotus, kun kaikki on vielä mahdollista.

– Tommi Melender