Vihdoinkin Belgia

Viikonvaihteen neljästä puolivälieräkamppailusta perjantai-illan kamppailuun, Brasilian ja Belgian välille, kohdistuivat ne kaikkein suurimmat odotukset. Ottelu lopulta lunasti kaikki siihen kohdistuneet odotukset. Odotukset lunasti myös Belgian kultainen sukupolvi.

Taktinen ylikävely

Brasilialaiset ovat oikeastaan koko maajoukkuehistoriansa tottuneet pelaamaan tiukasti puolustavia nippuja vastaan. Se on joutunut välillä puhkomaan hyvinkin tiukkoja välejä ja pujottelemaan yksilötaidolla ihmismassasta läpi. Vastustajan koko pelaajiston pallon alla pysyminen on brasseille arkipäivää, kaikkeen on totuttu.

Belgian espanjalaisvalmentaja Roberto Martinez nosti melkoisen aropupun hatustaan ja jättikin kaksi pelaajaa ylös. Romelu Lukakun oikealle ja Eden Hazardin vasemmalle, isolla erolla. Martinez tiesi, että Brasilialla ei ole varaa jättää heitä ilman varmistettua miesvartiointia.

Näin Brasilialta puuttui puolustajia tukemasta hyökkäyksiä ja Belgialla oli tulivoimaa vauhdikkaisiin vastaiskuihin. Nerokasta. Ensimmäisellä jaksolla Martinezin virkaveljellä Titellä ei ollut lääkettä tähän pelisuunnitelmaan.

Tämä alkoi näkyä myös tulostaululla. Ensin Belgia siirtyi 0-1-johtoon kulmapotkusta, jossa pallo painui kahden brasilialaisen kautta omiin ohi Alissonin. Kevin De Bruyne lisäsi upealla laukauksella johdon jo kahden maalin suuruiseksi.

0-2 numeroissa tauolle ja Brasilia näytti hölmöltä.

Brasilian vastaisku

Toiselle jaksolle Belgia ei muuttanut mitään. Brasilia lisäsi puolestaan painetta Lukakua ja Hazardia kohtaan. Belgialaiset eivät saaneet enää pidettyä palloa ylhäällä, vaan pallonhallinta siirtyi yhä kokonaisvaltaisemmin Brasilialle.

Kun ottelua oli tunti tahkottu, oli asetelma muuttunut päälaelleen. Brasilia vei ja Belgia vaikutti neuvottomalta, sillä erotuksella tosin, että Punaiset Paholaiset olivat yhä kahden maalin karkumatkalla.

Tilanne kävi Belgian leirissä yhä tukalammaksi, kun vahvasti hetkeä aikaisemmin vaihdosta sisään tullut Renato Augusto toi Brasilian jo maalin päähän. Brasilialla oli peli täysin hallussa, henki päällä ja Martinez mietti peukalo suussa ensimmäistä vaihtoaan. Tilanteet muuttuvat.

Oli aika lunastaa odotukset

Kuten jo aiemmin ottelupäivänä Byyristä oli luettavissa, on Belgian tulemista odotettu. Moni oli valmis kuoppaamaan Belgian ikuisten lupausten arkistoon siinä vaiheessa, kun maa hävisi kaksi vuotta sitten Ranskan EM-kisoissa puolivälierän Walesille.

Belgian mediassa oli aiemmin päivällä kirjoitettu, että Brasilia-ottelu oli peli, jossa kokonainen sukupolvi punnitaan. Kovasti sanottu, mutta tiukkaa ja inhorealistista faktaa myös samalla.

Roberto Martinez säästeli vaihtorulettiaan 83. peliminuutille asti. Vaihdot rauhoittivat Belgiaa, antoivat mahdollisuuden hengähtää ja rikkoa Brasilian vahvan hetken. Yksi vaihto jäi vielä lopulta taskuunkin.

Belgia onnistui laajalla rintamalla, mutta maalivahti Thibaut Courtois ansaitsee tulla nostetuksi. Hän oli mies paikallaan silloin, kun hänen joukkueensa ja kansakuntansa eniten häntä tarvitsi. Hattu päästä!

Miten tästä eteenpäin?

Ensimmäinen välierä on valmis, Ranska-Belgia tiistaina Pietarissa. Samalla varmistui, että kaikki mitalipeleissä olevat maat ovat näissä kisoissa eurooppalaisia.

Nyt avainasioita Belgian kannalta on tämän suuren voiton nollaaminen. Vatsa ei saa olla alkuunkaan täynnä, muuten tulee Olivier Giroud -niminen noutaja. Myös palautuminen nousee isoon rooliin. Ranska pääsi kuitenkin aiemmin perjantai-iltana suhteellisen helpolla Uruguayn kanssa.

Brasiliassa kaikki muu kuin maailmanmestaruus on täydellinen epäonnistuminen. Näiden kisojen teemana oli neljän vuoden takaisen kansallisen katastrofin hyvittäminen jalkapalloa rakastavalle kansalle, kunnian palauttaminen ja mestaruuspytyn tuominen takaisin Brasiliaan 16 vuoden tauon jälkeen.

Vieraillessani Brasilian alkulohko-ottelussa Costa-Ricaa vastaan Pietarissa, koin lähietäisyydeltä brasilialaisen futisyleisön intohimon ja kiihkon. Heille jalkapallo ja sen MM-turnaus oli elämää sekä uskontoa suurempaa. Tippuminen lopulta jopa aikaisemmassa vaiheessa kuin viime kerralla on sen megaluokan pettymys, että heidän osalta ei voi vielä vastata kysymykseen: Miten tästä eteenpäin?

Monella brasilialaisella on juuri nyt suuria vaikeuksia nähdä valoa edes huomisessa.