Veikkausliigasta: SJK:n tuskaa ja maaliahneita pelaajia

Veikkausliigasta-juttusarja käsittelee viikoittain Veikkausliigan kuumimpia puheenaiheita. Esille nostetaan eri joukkueita, kannattajia ja kaikenlaista mielenkiintoista viikon varrelta. Lue, niin pysyt kärryillä.

SJK:n tuskien taival jatkuu

Seinäjoella syksyä odotetaan jännittyneissä tunnelmissa. Tällä kertaa syynä ei ole mestaruuden tavoittelu tai edes mitalipelit. SJK on ajautunut piinaavaan putoamiskamppailuun, eikä peli ota kulkeakseen.

Itseluottamus, tai pikemminkin sen puute on avaintekijä SJK:n pelissä.

Lauantain kotiottelussa KuPS:ia vastaan isännät puolustivat maalin johtoaan melko lailla sisukkaasti tunnin ajan. Rasmus Karjalaisen nikattua tasoituksen kääntyi ote täysin vieraille, eikä kuopiolaisten johtomaali ollut lopulta kuin ajan kysymys. Yhden takaiskun merkitys tuntuu tällä hetkellä moninkertaiselta.

KuPS-kamppailu oli kuin tiivistys seinäjokisten kaudesta tähän mennessä. Näennäisesti peli kulkee kelvollisesti, palloa pystytään tarvittaessa hallitsemaan ja laukaisuetäisyyksille päästään. Pelaaminen ei ole huolellista, jolloin myös maalinteko on työn ja tuskan takana. SJK on tehnyt sarjassa vähiten maaleja yhdessä hännän huippu PS Kemin kanssa.

SJK on todellisessa vaarassa ajautua viidennen liigakautensa päätteeksi putoamiskarsintoihin. Niin Mehmet Hetemajta kuin Billy Ionsiakin kaivattaisiin kipeästi kokoonpanoon, mutta sekään ei takaa automaattisesti kurssin kääntymistä. SJK on kerännyt sarjan joukkueista eniten varoituksia, peräti 58 kappaletta. Myös viime kaudella varoitetuimman joukkueen kyseenalainen kunnia meni Seinäjoelle. Heikot tulokset purkautuvat ajoittain tarpeettomina rikkeinä ja turhautumisina.

SJK ei kuitenkaan vastannut kierroksen suurimmasta romahduksesta, vaikka joukkueen johtoasema KuPSia vastaan kääntyikin tappioksi.

IFK Mariehamnin johti Ilvestä vastaan jo 2-0, mutta tilanne vaihtui reilussa 20 minuutissa 3-6 tappioksi. SJK, IFK Mariehamn ja TPS ovat kaikki kahden pisteen sisällä – kolmikosta vain kaksi selviää täysin kuivin jaloin kaudesta.

Sterling Yateke nousi kovaan kerhoon

Kesällä Rovaniemen Palloseuran kanssa harjoitellut 18-vuotias Sterling Yateke oli ilmiliekeissä perjantain ottelussa PS Kemiä vastaan. Lopulta ilman sopimusta RoPS:n kanssa jäänyt Yateke siirtyi elokuussa TPS:n riveihin ja onnistui täydellisesti kolmannessa ottelussaan. Keski-Afrikan Tasavallasta kotoisin oleva nuorukainen iski peräti neljä maalia ja saalisti näin seuralleen elintärkeät pisteet putoamistaistoa ajatellen.

Kuva – Jari Elamo, Twitter

Ottelun huippuhetket ovatkin Yateken totaalista dominointia!

Veikkausliigan historian aikana useampi pelaaja on kyennyt viimeistelemään neljä maalia yhdessä ottelussa, mutta FF Jaron riveissä pelannut Mikko Paatelainen on edelleen ainoa viiden maalin mies. Tällä kaudella Yateken temppuun on yltänyt KuPS:n Petteri Pennanen vierasottelussa IFK Mariehamnia vastaan.

 

Pelaaja Maalit Seura Vastustaja Vuosi
Mikko Paatelainen 5 FF Jaro FC KooTeePee 2005
Sterling Yateke 4 TPS PS Kemi 2018
Petteri Pennanen 4 KuPS IFK Mariehamn 2018
Akseli Pelvas 4 SJK HIFK 2015
Frank Jonke 4 FF Jaro FC Lahti 2013
Timo Furuholm 4 Inter RoPS 2011
Hermanni Vuorinen 4 Honka VPS 2009
Roni Porokara 4 Honka FF Jaro 2006
Hermanni Vuorinen 4 Honka FC Inter 2006
Saku Puhakainen 4 TPS TPV 1999
Luiz António 4 Jazz HJK 1996
Tom Enberg 4 TPS FinnPa 1995
Andrei Androsov 4 FC Oulu Kuusysi 1994
Jokke Kangaskorpi 4 MP HJK 1994
Kimmo Tarkkio 4 HJK Kumu 1990
Jari Litmanen 4 Reipas Haka 1990