Veikkausliigasta: MM-kisahuumaa

Veikkausliigasta-juttusarja käsittelee viikoittain Veikkausliigan kuumimpia puheenaiheita. Esille nostetaan eri joukkueita, kannattajia ja kaikenlaista mielenkiintoista viikon varrelta. Lue, niin pysyt kärryillä!

MM-kisat

Veikkausliiga on yksi kovatasoisimmista sarjoista, joka ei levähdä edes MM-kisojen ajan. Muista käynnissä olevista kesällä pelattavista sarjoista USA:n MLS pitää yhdeksän päivän tauon, Norjassa pötkötellään pari viikkoa ja Ruotsin Allsvenskan huilaa yli kuukauden päivät.

Isoin puheenaihe näin MM-kisojen aattona tiukan otteluohjelman lisäksi on tietysti yleisömäärät. Eiliset luvut olivat ihan kelvollisella tasolla, mutta kuinka moni valitsee esimerkiksi perjantai-iltana ennemmin TPS:n ja FC Lahden välisen taiston kuin MM-kisojen huippuottelun Portugali – Espanja?

Yleisömäärät 12.6.

HJK – IFK Mariehamn: 3209

FC Lahti – FC Honka: 2830

KuPS – Ilves: 2745

FC Inter – PS Kemi: 2615

SJK – TPS: 2516

RoPS – VPS: 2111

Arvokisakävijöitä Suomen kentillä

Useampaan otteeseen Byyrissäkin mainitusta Egyptin Abdalla El Saidista tuli ensimmäinen MM-kisoihin Veikkausliigasta lähtenyt pelaaja. Kotoisessa liigassa pelanneet MM-kisakävijät ovat vähissä, mutta kun hakua laajennetaan myös muihin turnauksiin, useampi nimi nousee esiin.

Osa muistaa varmasti vuoden 2016 EM-kisoista Albanian kapteeninakin toimineen Ansi Agollin, joka pelasi vuosia ennen kisoja Vaasan Palloseurassa muutaman vuoden ajan. CONCACAF Gold Cupissa eli Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian alueen maiden turnauksessa on puolestaan pelannut MyPaa edustanut kanadalainen Tosaint Ricketts.

Maanosaliittojen cupissa (Confederations Cup) on nähty Uuden-Seelannin paidan ylleen pukeneet Kris Bright (Haka, IFK Mariehamn) ja tällä hetkellä KTP:ssa pelaava, lukuisia suomalaisia seuroja kokenut Chris James.

IFK Mariehamnissa ihastuttanut ja Veikkausliigan voittanut jamaikalainen Dever Orgill oli puolestaan mukana kahden vuoden takaisessa Copa América -turnauksessa ja pääsi vaihdosta kentälle Meksikoa ja Uruguayta vastan.

Afrikan mestaruuskisoistakin löytyy tuttuja nimeä kotimaista futista seuraaville. Kapverdeläinen David Silva pelasi Pietarsaaren Jarossa kymmenen ottelua kolmisen vuotta sitten, ja FC Interissä vuonna 2016 kääntymässä käynyt Adama Tamboura oli vakionimi Malin maajoukkueessa.

Vaikka El Said on ainoa suoraan liigasta kisoihin lähtenyt, on hyvä muistaa myös muutama muu MM-kisakävijä, joilla on taustaa Suomen kentiltä. Jamaikan Marcus Gayle (KuPS) pelasi ottelun Ranskan kisoissa 1998 ja KPV:ssä 80-luvulla lainalla ollut Jaime Rodríguez edusti El Salvadoria Espanjan kisoissa 1982.

Kuva – moimedia

Tämän päivän Veikkausliigasta esiin nousevat tietysti Anthony Annanin (HJK) ja Taye Taiwon (RoPS) nimet. Molemmilla on runsaasti taustaa Afrikan kisoista ja molemmat edustivat maitaan, Ghanaa ja Nigeriaa, Etelä-Afrikan MM-kisoissa vuonna 2010.

Kenen nimi jäi uupumaan? Kommentoi somessa!

Fabrizio Piccareta

FC Interin valmentajan Fabrizio Piccaretan potkut eivät olisi olleet iso yllätys muutama viikko takaperin. Sunnuntaina 10.6. korviin kantautui lopulta tieto sopimuksen purusta. Lopettamisilmoitus tuli seuralle yllätyksenä, mutta FC Interin tiedotteen mukaan italialaisen päätöksen takana oli monitahoiset syyt.

– Syvällisen harkinnan jälkeen päätin jättää eronpyyntöni päävalmentajan tehtävästä. Päätös ei ollut helppo, mutta uskon sen olleen oikea ja nyt olevan oikea aika sille. Osa tähän johtaneista syistä on henkilökohtaisia ja siksi yksityisiä, osa taas ammatillisia ja perustelua vaativia.

Valmennusvastuun ottaa Piccaretan apuvalmentajana toiminut John Allen, jota tehtävässä auttaa Kari ’’Karo’’ Virtanen.