Veikkausliigasta: Maagisia suorituksia ja somekohu

Veikkausliigasta-juttusarja käsittelee viikoittain Veikkausliigan kuumimpia puheenaiheita. Esille nostetaan eri joukkueita, kannattajia ja kaikenlaista mielenkiintoista viikon varrelta. Lue, niin pysyt kärryillä!

Petteri Pennanen

Kuopion Palloseuraa jo juniori-ikäisenä edustanut Petteri Pennanen siirtyi parikymppisenä FC Twenten organisaatioon nykyisin Ilveksessä pelaavan Tuomas Rannankarin kanssa. Pelejä kummallekaan ei edustusmiehistössä siunaantunut, mutta aika Hollannissa kasvatti taatusti pelaajana ja ihmisenä. Turun, Rovaniemen ja lyhyen Puolan-stintin kautta jälleen Kuopioon viime kesänä päätynyt Pennanen on ollut joukkueen johtavia pelaajia alkukauden aikana.

Kuva – FC Twente

Yhteispeli Abdalla El-Saidin kanssa alkaa sujua, ja viime viikolla ketsuppipullo räjähti liitoksistaan. Pennanen iski kaikki KuPS:n neljä maalia IFK Mariehamnin verkkoon 4-1-vierasvoitossa!

Veikkausiigan InStat-lukemaksi Pennanen sai 351, joka on toistaiseksi kolmanneksi korkein tällä kaudella. Pennasta korkeamman arvosanan ovat saaneet Timo Furuholm ja Marius Noubissi, mutta InStat ei ole ollut täysin vertailukelpoinen eri pelipaikkojen kesken.

InStat-lukema mittaa pelaajan vaikutusta joukkueensa suoritukseen, eikä pelkästään pelaajan henkilökohtaisia onnistumisia tai epäonnistumisia. Se ottaa huomioon myös ottelun tason eli kovemmassa paikassa tehdyt onnistumiset tuottavat enemmän pisteitä ja voittajajoukkueen pelaajalla on myös mahdollisuus kerätä helpommin korkea InStat-lukema.

Kovinkaan KuPS-vihaaja ei voi väittää, etteikö Pennasen esitys olisi ollut jotain aivan maagista. Kaiken lisäksi jokainen maali syntyi kauniin kuvion taikka Pennasen henkilökohtaisen taidonnäytteen jälkeen.

Maalitehtailu jatkui viikonloppuna tasapelissä FC Lahtea vastaan, ja torstaina Pennasen tähtäimessä on SJK. Jos esitykset jatkuvat yhtä dominoivina, 27-vuotias kuopiolainen voi päästä koettamaan siipiään vielä kerran ulkomailla.

Ohittamaton RoPS

Sarjan kärjessä oleva Rovaniemen Palloseura ei vieläkään ole päästänyt maalin maalia. Kuuden ottelun jälkeen maaliero on mykistävä 9-0, ja ero toisena olevaan HJK:hon kolme pistettä.

Veikkausliigan hurja ottelutahti on jo vaikuttanut RoPS:n pelaavaan kokoonpanoon, mikä voi alkaa aiheuttaa ongelmia – kaikille pelipaikoille ei Rovaniemellä riitä tasokkaita korvaajia. Lauantain TPS-ottelussa oli jo selkeästi väsymystä havaittavissa, ja tulevissa otteluruuhkissa mitataankin erityisesti ringin leveyttä.

RoPS:n ihanneavaus on osoittanut olevansa liigan eliittiä, ja varsinkin Taye Taiwon johtama puolustuslinja on liigan paras tällä hetkellä. Raudanlujasta puolustuksesta huolimatta, vastustajillekin on siunaantunut niitä tuhannen taalan paikkoja (Lahti, Kemi), mutta viimeistely on ollut luvattoman heikkoa.

Huomenna FC Honka lähtee nauttimaan Rovaniemen raikkaasta +5 asteen kevätkelistä voitto mielessään. Täydet kolme pistettä espoolaisille olisi mitä suurin yllätys, mutta yhtä suurta yllätystä on ollut myös Rovaniemen Palloseuran alkukausi.

SJK kohahdutti Twitterissä

Tampereella sunnuntaina pelattu Ilveksen ja SJK:n välinen ottelu päättyi tasapeliin, mutta kamppailun jälkeen somessa roihahti. SJK jakoi Twitterissä päivityksen, jossa nostettiin esiin puolustaja Richie Dormanin raju taklaus Ilveksen Tuomas Rannankariin. Tilanteessa Dorman purkaa pallon omalta puolustusalueelta, jonka jälkeen walesilainen antaa vauhdilla paikalle tulleelle Rannankarille jääkiekosta tutun taklauksen ylävartaloon.

Rajun tilanteen seurauksena Dormanille nostettiin keltainen kortti, mutta vapaapotkun sai SJK.

Sanasota Twitterissä yltyi Ilveksen vastattua päivitykseen kyseenalaistaen sen moraalisuuden. Seinäjokisten vastattua vielä aiheeseen keskustelu hiljeni seurojen osalta. Kohu osoittaa, miksi sosiaalisen median kanavat ovat räjähdysherkkää maaperää. Tässä tapauksessa twiitti, jolla SJK halusi arvatenkin kohottaa yhteishenkeä kannattajiensa kanssa leimahti liekkeihin.

”Meille ei ryttyillä”-henkinen motivointi on yhtä vanhaa perinnettä kuin joukkueurheilu itse. Entä jos Rannankari olisi loukkaantunut hyppytaklauksen seurauksena? Tällöin päivitys olisi luonnollisesti jäänyt tekemättä. Riski kyseisen hyppytaklauksen kohdalla oli olemassa.

Tilanne käsiteltiin osaltaan jo tapahtumahetkellä päätuomari Mattias Gestraniuksen nostettua Dormanille keltaisen. Oman ilmoituksensa mukaan SJK kyseenalaistaa varoituksen aiheellisuuden. Vaikka kyseessä on lähtökohtaisesti tavallinen päivitys, osoittaa se mainiosti kuinka pienet suuntaviivat voivat kääntää tilanteen päälaelleen somessa.