Veikkausliigasta: Kesälauantain maalikimara

Veikkausliigasta-juttusarja käsittelee viikoittain Veikkausliigan kuumimpia puheenaiheita. Esille nostetaan eri joukkueita, kannattajia ja kaikenlaista mielenkiintoista viikon varrelta. Lue, niin pysyt kärryillä!

Metroderby

HJK:n ja Hongan välinen Metroderby keräsi odotuksiin nähden hieman vaisun yleisömäärän (5620) Telia 5G Areenalle. Kesälauantait ovat näin mökkikaudella vaikeita pelipäiviä, eikä ottelun alla ollut havaittavissa suurta kiimaa – moni tuntui vielä kaiholla muistelevan Stadin derbyjä.

Ottelun tapahtumat ja etenkin vieraskannattajien komea meno katsomossa nostivat kuitenkin kertaheitolla seuraavien paikallisotteluiden osakkeita.

Kuva – @EsportHonka

Niin hieno tapahtuma kuin lähivuosien Stadin derby olikin, ei se lyhyen elinkaarensa aikana noussut pelillisesti tämän lauantai-iltapäivän ilotulituksen tasolle.

FC Hongalla oli kaikki saumat päästä ottelussa pisteille, mutta Tim Murrayn aikainen ulosajo sotki suunnitelmia pahasti. Ensimmäisen liigaottelunsa pelannut makedonialainen Davor Taleski ei ollut espoolaisten maalilla huono, mutta lopulta kahden miehen ylivoimalle päässeen Klubin vyörytys tuotti tulosta ja täyden pistepotin kotijoukkueelle.

Ottelun tuomarille, Antti Munukalle, ulosajot olivat helppoja tuomita, eikä sääntökirjakaan jättänyt tilanteissa mitään selittelyn varaa.

Seuraavien derbyjen pelipäivät kannattaa pistää jo kalenteriin. HJK matkustaa Tapiolaan 28.7. ja 29.9., jos otteluohjelma pysyy muuttumattomana. Viihdyttävyydessä ensimmäisen ottelun tasolle on vaikea päästä ja saa nähdä, onko Klubi tuossa vaiheessa jo karannut mestaruuteen. Hongalla varmasti panosta myös seuraaviin Metroderbyihin riittää.

Tiistain rästipelissä HJK voitti SJK:n jo totuttuun tapaan murskalukemin 4-0.

Kypärä suojaa Oskari Forsmania

PS Kemin maalivahti Oskari Forsman selvisi taannoisesta yhteentörmäyksestään TPS:n Juri Kinnusen kanssa pienillä ruhjeilla. Kinnusen polvi osui Forsmania pahannäköisesti pallontavoittelutilanteessa kaulan seudulle.

Veräjänvartija toipui nopeasti pelikuntoon, mutta tapauksen jälkeen porilaislähtöinen Forsman ilmoitti siirtyvänsä käyttämään kypärää pelatessaan.

Maalivahteja varten suunnitellun kypärän teki tunnetuksi tsekkiläisvahti Petr Cech. Pelatessaan Chelseassa syksyllä 2006 hän kolaroi Readingin Stephen Huntin kanssa. Cech joutui leikkauspöydälle kallovaurion takia ja oli sivussa pelikentiltä useamman kuukauden ajan.

Paluunsa jälkeen hän on käyttänyt rugby-kypärää muistuttavaa pääsuojaa, joka on mahdollistanut uran jatkamisen täysipainoisesti.

Forsman kommentoi päätöksen johtuvan ennen kaikkea siitä, että oma terveys ja perhe ajavat aina muun edelle. Tämä on hyvä muistaa, sillä jalkapallossakin pelinopeus on noussut jatkuvasti suuremmaksi ja kontaktit ovat välillä erittäin rajuja. Aiemmin suomalaiskassareista myös Saku-Pekka Sahlgren on käyttänyt kypärää pelatessaan. Forsmanin kypärä ei saanut tulikastettaan vielä KuPS-voitossa Mikko Vilmusen oltua torjuntavuorossa.

Maaliverkot kovilla ympäri Suomea

Metroderbyn lisäksi myös muissa lauantain kierroksen matseissa heilutettiin verkkoa vähintään kahdesti. Eniten maaleja nähtiin Turussa, jossa molemmat joukkueet osuivat kolmesti Interin ja RoPS:n välisessä taistossa. Kuopiossa maaleja nähtiin viisi.

Kaiken kaikkiaan pallo tiesi paikkansa kierroksella 22 kertaa, eli yli 3,5:n maalin ottelukohtaisella keskiarvolla. Ruudun päiväkooste otteluista onkin mukavaa katseltavaa.

Taktisesti taitavat ottelut miellyttävät erityisesti tunnollisia futisfaneja, mutta suurta yleisöä katsomoihin vetävät luonnollisesti maalit. Siksi toivotaankin, että kyseinen suuntaus saa jatkoa myös loppukaudella.

Maalipörssin kärjessä jatkaa KuPS:n Rasmus Karjalainen, joka tuikkasi PS Kemin verkkoon jo kauden kymmenentensä. HJK:n Klauss de Mello nousi viikon viiden osumansa ansiosta toiselle sijalle. Brassikärjellä on nyt kasassa yhdeksän tehtyä maalia.