Veikkausliigasta: kauden nuoret onnistujat

Albion Ademi (19.2.1999) 

21-vuotias suomalais-albanialainen vasen laitahyökkääjä on säväyttänyt tällä kaudella upeilla maaleillaan. Ademi johtaa Veikkausliigan tehopörssiä tällä hetkellä. Hän on tehnyt 12 maalia ja antanut kolme maaliin johtanutta syöttöä. Se on kova suoritus, sillä saarelaiset ovat tehneet kauden aikana 26 maalia. Ademi on pelannut IFK Mariehamnin jokaisessa Veikkausliigan ottelussa tällä kaudella.

Tason nosto on ollut huomattava, sillä hän ei ole ennen tätä kautta onnistunut tekemään aikuisten sarjoissa yli viittä maalia kauden aikana. Albion Ademi edusti vielä Suomen nuorisomaajoukkuetta vuonna 2018, jonka jälkeen hän siirtyi edustamaan Albaniaa. Päätös ei ole vielä lopullinen, ainakaan paperilla. Halutessaan Ademi voisi vielä valita Albanian lisäksi myös Suomen uudestaan tai synnyinmaansa Kosovon, koska hän ei ole pelannut vielä yhtään A-maaottelua. 

Naatan Skyttä (7.5.2002) 

Toukokuussa 18 vuotta täyttänyt Skyttä on tehnyt tällä kaudella lopullisen läpimurron Veikkausliigassa. Debyytin hän teki jo kaudella 2018 pääsarjatasolla ja ensimmäinen maali syntyi seuraavalla kaudella.

Tällä kaudella kymppipaikalla taituroiva Skyttä on pelannut 13 ottelussa, jossa hän on viimeistellyt kuusi osumaa ja antanut kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Hän johtaa samalla Ilveksen tehopörssiä. Suomen Lionel Messiksikin pelityylin takia kutsuttavaa Skyttää on ollut ilo seurata kauden aikana. Hän tekee paljon muitakin hyviä asioita kentällä kuin pelkästään tehoja. Nuori lupaus nähdään myös Pikkuhuuhkajissa EM-karsinnoissa lokakuussa, jossa vastaan asettuvat Pohjois-Irlanti ja Tanska. 

Jasin-Amin Assehnoun (26.12.1998) 

Kolmatta kauttaan Lahdessa pelaava Assehnoun on maalipörssin neljännellä sijalla kahdeksalla maalilla. Parasta kauttaan pelaava laitahyökkääjä on pelannut FC Lahden jokaisessa tämän kauden Veikkausliiga-ottelussa. Jasin on kahdella edellisellä kaudella tehnyt 27 ottelussa kolme maalia, joten henkilökohtaiset ennätykset on laitettu jo uusiksi. Assehnoun on vakiokalustoa Juha Malisen Pikkuhuuhkajissa ja hänet nähdään myös lokakuun EM-karsinta otteluissa. 

Joel Mattsson (17.3.1999) 

HIFK:ssa jo viime kaudella paljon vastuuta saanut Mattsson on nostanut tasoaan tällä kaudella, vaikka maali- tai syöttötilastoissa se ei ehkä näy suoranaisesti. Viime vuonna enemmän laidalla pelannut Joel on ollut tänä vuonna enemmän kymppipaikan pelaajana, kun HIFK on pelannut yhdellä kärjellä.

Luis Henrique palasi omistajaseuraansa Vejleen ja toinen brasilialainen hyökkäyspään pelaaja Tiquinho on loukkaantuneena. Tämä on avannut Mattssonille ison roolin joukkueessa ja hän on käyttänyt sen mainiosti. Taitavana pallolisena pelaajana sekä hyvänä 1v1-haastajana tunnettu Mattsson on selvästi nauttinut pienestä pelipaikan muutoksesta ja on ollut yksi suurista HIFK:n onnistujista. 

Ilmari Niskanen (27.10.1997) 

Kuopiossa jo vuonna 2013 Veikkausliiga-debyytin tehnyt Niskanen pelasi tällä kaudella viimein läpimurtokautensa valtakunnan eliittiin. Tällä kaudella 13 ottelua Kuopion Palloseuran riveissä pelannut laitahyökkääjä viimeisteli otteluissa kuusi maalia ja antoi kaksi maaliin johtanutta syöttöä.

Näillä näytöillä 22-vuotias Ilmari kutsuttiin Markku Kanervan toimesta ensimmäistä kertaa A-maajoukkueeseeen ja debyytti tapahtui Kansojen Liigan ottelussa Walesia vastaan. 86 minuuttia kentällä viilettäneen laiturin näytöt puhuivat puolestaan ja siirto Saksan kolmanneksi ylimmälle sarjatasolle Ingolstadtin riveihin oli valmis. KuPS sai siirrosta seurahistoriansa suurimman korvauksen. 

Erikoismaininta: 

Kai Meriluoto (2.1.2003) 

Vasta 17-vuotias Meriluoto on tehnyt tuhoa Kakkosessa Klubi 04:n riveissä. 14 ottelussa 13 maalia viimeistellyt superlupaus on jaetulla ykkössijalla maalintekijätilastossa ja on nostamassa HJK:n kakkosjoukkuetta ensi kaudeksi Ykköseen. Meriluoto teki toisessa liigaottelussaan liigauransa debyyttimaalin. Peliminuutteja on kertynyt pääsarjatasolla vasta 20.