Veikkausliigasta: Borjas Martín ja Filip Valencic johtavat maalipörssiä ja nostattavat mitalitoiveita sekä Espoossa että Turussa

Veikkausliigan ollessa tauolla on aikaa tarkastella maalipörssin kärjessä viilettävää kaksikkoa. Espanjalainen Borjas Martín sekä slovenialainen Filip Valencic ovat osoittaneet tälläkin kaudella hurjaa työmoraalia pelatessaan, ja tuo työnteko on myös kantanut hedelmää maalien ja syöttöjen muodossa. Hyökkääjien seurat, FC Honka ja FC Inter, ovat keränneet 17 pistettä, joka oikeuttaa sarjataulukon kolmanteen ja neljänteen sijaan – ainoastaan kahden pisteen päähän sarjaa johtavasta Ilveksestä.

Borjas Martín

Kaksi vuotta sitten Ykkösessä pelanneeseen Honkaan saapui samalla oven avauksella kolme uutta pelaajaa. Jorge Canon ja Cristian Echavarrian nimet ovat unohtuneet kovimmiltakin Suomi-futiksen seuraajilta, sillä miesten pelit Suomessa olivat lopulta laskettavissa yhden käden sormin, mutta sen sijaan kolmas espoolaisten värväys osoittautui voittavaksi arpalipuksi.

Kanariansaarilla (La Palma, Tazacorte) 28.6.1987 syntynyt Borjas Martín oli heti ensimmäisenä syksynä nostamassa Honkaa takaisin Veikkausliigaan, ja debyyttikaudella liigassa pienikokoinen hyökkääjä iski 12 maalia ja 5 maaliin johtanutta syöttöä. Onnistunut kausi Macoumba Kandjin aisaparina toi valinnan muun muassa Byyrin ja jalkapallotoimittajien kauden tähdistöjoukkueeseen.

Kuva – Arno Hämäläinen

Ennen Suomeen tuloa Martín oli pelannut urallaan toista sataa ottelua Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, mutta kertyneen kokemuksen lisäksi se ei vielä taannut onnistumista Veikkausliigan muhkuraisilla viheriöillä.

Martínin sopeutumisessa oli aluksi haasteita muun muassa kielimuurin ja erilaisen (enemmän fyysisiä harjoitteita) harjoituskulttuurin vuoksi, mutta nuo esteet selättyivät ja näytöt kentällä ovat puhuneet sen jälkeen puolestaan.

Tällä hetkellä Borjas Martín on Luis Silvan ohella Vesa Vasaralle selkeä numero ysi eli keskushyökkääjä. Ennen kauden alkua tuota viittaa pedattiin nyt jo FC Lahteen siirtyneelle Gaël Etockille, sillä Hongassa Martín on pelannut paljon myös alempana, hyökkäävän keskikenttäpelaajan roolissa. Martínin voikin bongata usein hakemasta palloa alhaalta ja haluavan paljon pallokosketuksia. Valencicin tavoin, Borjas Martín on monipuolinen hyökkäyspään pelaaja, joka luo tilanteita myös muille ja liikkuu fiksusti laajalla säteellä, mutta ei ole koskaan urallaan ollut mikään parinkymmentä maalia kaudessa paukuttava maaliruisku.

Kausi on alkanut hyvin, tai oikeastaan viime kauden vire ei ole missään vaiheessa kadonnut, mutta onko Martínista ottamaan yhä suurempaa vastuuta maalinteosta, kun Kandjin korvaajaksi hankitun Silvan ruuti on ollut märkää? Tukea ja tilaa tekevän pelaajan Martín kuitenkin hyökkäyspäähän tarvitsisi, jos Silva ei nosta tasoaan.

Espanjalaisiin pelaajiin keskittynyt Migrantes del Balón -sivusto haastatteli Martínia kauden kynnyksellä ja tavoitteet tälle kaudelle olivat varsin selkeät: pääsy europeleihin ja parannus omaan maalimäärään. Suunta on tällä hetkellä oikea ja kahdeksassa Hongan 15:stä maalista osallisena ollut espanjalainen onkin se, kehen katseet kääntyvät tiukan paikan tullen.

Borjas Martínin maalit tällä kaudella

Video – Ruutu

Martínin kausi numeroina

Ottelut (min) 10 (899’ min)
Maalit 6
Maaliin johtaneet syötöt 2
Laukaukset (maalia kohti) 28 (19)
Laukaisutarkkuus 21,4%

 

Filip Valenčič

Veikkausliigaa seuraavien ei tarvinnut kauden alla vetää ennustajan hattua kovin syvälle päähänsä arvatakseen, että Suomen kentille FC Interin paitaan palannut 27-vuotias Filip Valencic olisi erinomainen hankinta turkulaisilta. Helmikuussa julkaistu lainasopimus norjalaisen Stabäkin kanssa kattaa kuluvan sesongin. Slovenialaisen edellinen Suomen pesti HJK:ssa päättyi myrskyisästi, mutta miehen pelilliset näytöt Veikkausliigasta ovat kiistattomat; kirkkaimpana kruununa valinta liigan parhaaksi pelaajaksi vuonna 2017.

Hyökkäävän keskikenttäpelaajan roolissa alkujaan läpimurtonsa PS Kemin paidassa tehnyt Valencic on ennen kaikkea monipuolinen hyökkäysalueen pelaaja, ei pelkästään viimeistelijä. Norjassa Ljubljanasta lähtöisin oleva pelaaja jäi lähes olemattomalle vastuulle, joten lainapesti tuttuun sarjaan oli helppo ratkaisu.

Kuva – Seppo Seppälä

Yhteentoista ensimmäiseen liigapeliin Valencic saldosi seitsemän maalia ja kolme maalisyöttöä. Hän on siis ollut suoraan osallisena puolessa joukkueensa 20 maalista. Juuri enempää ei Interissä voitu toivoa tähtistatuksen hankinnaltaan. Valencic on löytänyt yhteisen sävelen Inter-ikoneiden Timo Furuholmin ja Mika Ojalan kanssa. Pallovarma taituri on pitänyt fokuksen pelaamisessa, eikä korttitilikään ole karttunut kuin yhdellä varoituksella. Valencic valittiin Veikkausliigan huhtikuun pelaajaksi.

Valencic liikkuu Interin hyökkäyskolmikossa laajasti etenkin leveyssuunnassa. Hän pystyy luomaan peliä alempaakin, mutta pelaa tällä hetkellä käytännössä puhtaana hyökkääjänä. Sähäkkäliikkeinen sloveeni on viimeistellyt sekä pystyjuoksuista että laukauksillaan boksin reunamilta. Valencicin laukaus kuuluu sarjan ehdottomaan eliittiin ja mies on myös käyttänyt sitä eniten kaikista pelaajista.

Maaottelutauolle siirryttäessä Inter on Veikkausliigan tasaisessa kärkiryhmässä kolmantena. Jos Valencic jatkaa tehokasta pelaamistaan, kamppailevat sinimustapaidat tiukasti ensimmäisestä mitalista sitten kauden 2012 hopean.

Filip Valencicin maalit tällä kaudella

Video – Ruutu

 

Valencicin kausi numeroina

Ottelut (min) 11 (989’ min)
Maalit 7
Maaliin johtaneet syötöt 3
Laukaukset (maalia kohti) 35 (20)
Laukaisutarkkuus 20%

 

Veikkausliigan viisi tehokkainta pelaajaa

Pelaaja Joukkue Maalit Maalisyötöt
Filip Valencic FC Inter 7 3
Mika Ojala FC Inter 3 6
Borjas Martín FC Honka 6 2
Denys Oliinyk SJK 5 2
Petteri Pennanen KuPS 3 3