Veikkausliigaraportti 27.-28.9.: Kuopion mestaruus ja Vaasan putoaminen tulivat askeleen lähemmäksi

Byyri oli perjantaina ja lauantaina jalkautuneena useammalle Veikkausliigapaikkakunnalle.

Mestaruussarja

KuPS tarrasi kiinni mestaruuteen

Inter-voiton ansiosta takaisin mestaruustaisteluun kavunnut Tampereen Ilves matkasi Kuopioon Palloseuran vieraaksi. Savon Sanomat Areenan ennätysyleisölle tarjottiin todellista perjantai-illan huumaa, kun KuPS kaatoi vieraansa Ville Saxmanin ja Tucon maaleilla 2-0.

Molemmat maalit syntyivät nopeiden vastaiskujen päätteeksi ja varsinkin Tucon osuma oli paljon kritiikkiäkin osakseen saaneelta kamerunilaiselta todellinen voimannäyte.

Ilvekselle tappio tiesi mestaruuden karkaamista. Kuopiolaisjuhlat tulivat 42 vuoden jälkeen jälleen askeleen lähemmäksi.

Byyrin toimitus oli paikan päälle Kuopiossa jututtamassa kannattajia. Haastattelut katsottavissa täältä.

Ottelun hahmo: Ville Saxman, KuPS

Todella hyvä ottelu, kuten koko joukkueelta. Oli koko KuPSin esityksen ruumiillistuma.

Kuopiossa todettua:

”KuPSilla oli etualueella äijä vapaana, samoin takana kolmen meidän pelaajan keskellä. Se ei ollut hyvin puolustettu tilanne, ja niitä on tässä tullut keskikesän jälkeen. Ei tuollaista maalia saa päästää, jos aikoo olla ylimmällä korokkeella.”

Ilveksen maalivahti Mika Hilander 1-0 maalista – Aamulehti

Perjantai 27.9. klo 18.30

KuPS-Ilves 2-0 (0-0)

Saxman ´48

Tuco ´89

Yleisöä: 4 123

 

Interille toinen perättäinen tappio

FC Inter taipui toistamiseen viikon sisään. Nyt Turun Kupittaalta täyden pistepotin poimi hyvään syysvireeseen yltynyt FC Honka. Voitto tuli Demba Savagen aikaisella maalilla ja johto piti loppuun asti.

Illan ainokainen syntyi keskialueen pallonriistosta. Honka sai käännettyä nopeasti pelin suunnan kohti Interin maalia ja parilla syötöllä Savagelle vapautui tilaa Interin toppareiden välistä, josta gambialainen jatkoi tyylikkäästi pallon verkkoon.

Loppua kohden tunteet kuumenivat ja kotijoukkueen Anthony Annan sai katsella punaista pelin päätöshetkillä. Interin mestaruus karkasi tappion myötä kauas omista käsistä. Eroa Kuopion Palloseuraan on nyt neljä pistettä, kun kaksi ottelua on pelaamatta. KuPSilla on mahdollisuus varmistaa sunnuntaina ensi sunnuntaina kotiottelussa Honkaa vastaan.

Honka puolestaan nousi voitolla kiinni mitalinsyrjään. Se on nyt tasapisteissä Ilveksen kanssa, mutta paineli maalisuhteellaan tamperelaisten ohi.

Ottelun hahmo: Timothy Murray, FC Honka

Jenkkivahti Timothy Murray otti muutaman huipputorjunnan ja piti maalinsa puhtaana mitalistaiston kannalta todella merkittävässä paikassa.

Turussa todettua:

”Viimeinen silaus puuttui. Ilman maaleja pelejä ei voiteta.”

Interin Niko Markkula – Helsingin Sanomat

Lauantai 28.9. klo 17.00

FC Inter-FC Honka 0-1 (0-1)

Savage ´11

Yleisöä: 3 248

 

HJK pesi kasvojaan kotiyleisönsä edessä

HJK tarjoili lauantai-iltana hyvitystä kannattajilleen vaikeiden aikojen keskellä voittamalla selkein 3-0 luvuin IFK Mariehamnin.

Maalittoman avausjakson jälkeen Evans Mensah aloitti maalinteon, kun pelikellossa oli 53 minuuttia täyttyneenä. Sama mies tuplasi Klubin johdon reilua kymmentä minuuttia myöhemmin. Päätöslukemat viimeisteli William Parra Rafinhan esityöstä. Maali oli heinäkuussa Helsinkiin saapuneelle kolumbialaiselle ensimmäinen Veikkausliigassa.

HJK ja IFK Mariehamn ovat jo lähes naulaantuneet sarjataulukkoon. HJK on viidentenä ja sillä on kuusi pistettä matkaa ylöspäin ja saman verran eroa myös alapuolella olevaan IFK Mariehamniin.

Ottelun hahmo: Evans Mensah, HJK

Mensah oli kahdella maalillaan Töölön illan sankari numero yksi.

Helsingissä todettua:

”Kiva, että voitto tuli kotikentällä. Fanit saivat iloa arkeen.”

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela – Ilta-Sanomat

Lauantai 28.9. klo 18.30

HJK-IFK Mariehamn 3-0 (0-0)

Mensah ´54, ´68

Parra ´90+3

Yleisöä: 2 137

 

Haastajasarja

KPV ryöstöretkellä Seinäjoella

KPV raapi merkittävän voiton SJK:n vieraana perjantai-iltana. 0-2 voitto oli kokkolalaisille toinen perättäinen ja kauden ensimmäinen perättäinen kolmen pisteen lisäys pistesarakkeeseen.

Pallo-Veikot selvisivät kotijoukkueen alkurynnistyksestä kuivin jaloin ja aloittivat karkumatkansa Enoch Banzan maalilla. SJK kaatui ottelussa tehottomuuteen, mikä oli jatkumoa seinäjokelaisten surkealle syksylle.

Lue tarkemmin ottelusta Byyrin raportista.

Ottelun hahmo: Hysen Memolla, KPV

Marokkolainen Hysen Memolla pelasi parhaan ottelunsa KPV:n paidassa Kokkolaan saapumisensa jälkeen. Viimeisteli tyylikkäästi ottelun toisen maalin ja oli vahva puolustussuuntaan.

Seinäjoella todettua:

”Yksikään valmentaja ei voi mennä kentälle tekemään maaleja joukkueen puolesta, vaan hänen tehtävänsä on asetella pelaajat sen mukaan, että he pääsevät paikoille.”

SJK:n päävalmentaja Brian Page – Byyri

Perjantai 27.9. klo 18.30

SJK-KPV 0-2 (0-2)

Banza ´24

Memolla ´33

Yleisöä: 2 015

 

Lahti ja HIFK tasasivat pisteet

Haastajasarjan kärkisijoja pitelevät FC Lahti ja HIFK päätyivät Hiihtostadionilla 2–2-tasapeliin vauhdikkaan ottelun jälkeen. Käsijarru oli molemmilta poissa päältä ja yleisö sai nauttia tapahtumarikkaasta Veikkausliigan ottelusta.

Lahti meni heti alussa johtoon, kun Jean-Christophe Coubronne voitti pääpallon, jonka meksikolainen Jeronimo Amione jatkoi Jan Kollarin selän taakse. Ensimmäinen nelivitonen ei enempää maaleja tarjonnut, mutta toisella alkoi tapahtua.

Joel Mattsson toi vieraat tasoihin muutaman minuutin pelin jälkeen komealla soolomaalillaan.

Vaihtomies Jabar Sharza antoi HIFK:n vierassektiolle lisää syytä huutoon parikymmentä minuuttia myöhemmin, mutta Jeronimo Amionen iltapäivän toinen maali takasi pistejaon Lahdessa.

Ottelun hahmo: Jeronimo Amione, FC Lahti

Kahden maalin ilta ja hyvää tekemistä muutenkin kaikin puolin.

Lahdessa todettua:

”Ottelu oli viihdyttävä. Olen toki tyytyväinen maaleihini, mutta enemmän miellyttää se, miten hyökkäsimme joukkueena.”

Lahden Jeronimo Amione – Helsingin Sanomat

Lauantai 28.9. klo 14.00

FC Lahti-HIFK 2-2 (1-0)

Amione ´6, ´72       Mattsson ´49

Sharza ´70

Yleisöä: 1 631

 

VPS:n putoaminen pisteen päässä

Byyrin valokuvaajiin kuuluva Arno Hämäläinen seurasi linssinsä läpi Rovaniemellä RoPSin ja VPS:n kohtaamista. Otteluun muodostui hurja panos, kun KPV oli voittanut edellisenä päivänä SJK:n ja vaasalaiset olivat käytännössä pakkovoiton edessä säilyäkseen sarjassa.

Ottelun vei kuitenkin nimiinsä RoPS. Kotijoukkue sai erinomaisen mahdollisuuden aloittaa maalinteon vajaan tunnin kohdalla, mutta keskikenttämies Agnaldo Moraes epäonnistui rangaistuspotkussa. Muutamaa minuuttia myöhemmin mentiin kuitenkin uudemman kerran pisteelle. Vetovastuun otti tällä kertaa Younnes Rahimi ja hän ei erehtynyt.

Ratkaisun makua oli ilmassa hetkeä myöhemmin, kun rovaniemeläisyleisön suosikki Aleksandr Kokko onnistui ensimmäistä kertaa tällä kaudella maalinteossa ja vei RoPSin jo kahden maalin karkumatkalle.

Steven Morrisseyn kavennus loi vielä uskoa vaasalaisleirissä, mutta tasoitus jäi haaveeksi. Tappion jälkeen VPS:n ero toiseksi viimeisenä majailevaan KPV:n ryhmään on nyt kuusi pistettä. VPS:n on voitettava molemmat jäljellä olevat pelinsä ja toivottava, että KPV häviää omansa. Näin VPS pääsisi maalisuhdevertailuun kokkolalaisten kanssa.

Ottelun hahmo: Youness Rahimi, RoPS

Oli kovassa paikassa ottaessaan vetovastuun rangaistuspotkusta vain hetkeä myöhemmin epäonnistumisen jälkeen. Pää kesti.

Rovaniemellä todettua:

”Onhan VPS hyvä joukkue. Ja eihän se vielä ole saletti, että VPS tippuu. Valitettavasti joku joutuu kuitenkin lähtemään.”

RoPSin päävalmentaja Pasi Tuutti – Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa

Lauantai 28.9. klo 17.00

RoPS-VPS 2-1 (0-0)

Rahimi ´60 rp    Morrissey ´83

Kokko ´68

Yleisöä: 1 101