Veikkausliigaraportti 24.-27.5.: Helsingissä ja Rovaniemellä puhalsivat uudet tuulet

Viikonlopun ympärillä pelattiin täysi sarjakierros. Päähuomio keskittyi RoPSin ja HJK:n peleihin, joissa tekonurmille mentiin uudessa komennossa.

Ilveksen yli puoli vuotta kestänyt tappioton putki päätökseen

Tampereen Ilveksen virallisten otteluiden tappioton putki kesti lopulta 209 päivää. Ilveksen edellinen tappio oli lokakuun lopulta Veikkausliigan päätöskierrokselta Rovaniemellä. Kunnioitettava putki sai päätöksensä lopulta Kuopiossa.

1-0-tappio oli jatkumoa vaikealle viikolle. Ensin Ilves oli jäänyt maanantaina maalittomaan tasapeliin kotikentällään IFK Mariehamnin kanssa ottelussa, jossa sen esitys oli ollut kauden tähän asti heikoin.

Ilves oli alkuun Kuopiossa pahasti sillassa, mutta selvisi kotijoukkueen vahvasta alusta kuivin jaloin ja alkoi päästä paremmin peliin mukaan. Peli olisi voinut toisella jaksolla kääntyä kumpaan suuntaan tahansa, mutta ratkaisijaksi nousi lopulta tamperelaisille varsin tuttu mies. Reuben Ayarna iski kiinni kulmapotkun kakkospalloon ja pääsi niittaamaan pallon ohi Mika Hilanderin. Maali oli toinen Ilveksen verkkoon tämän kauden Veikkausliigassa.

Reuben Ayarna saapui Ruotsista Ilvekseen keväällä 2016 ja edusti Tupsukorvia kahden kauden ajan. Ayarna tuulettikin onnistumistaan KuPSin paidassa varsin hillitysti, kunnioittaen näin vanhaa seuraansa. KuPS palasi takaisin voittokantaan kahden ottelun tauon jälkeen. Voitto kotikentällä oli toinen perättäinen.

Ottelun hahmo: Rasmus Karjalainen, KuPS

Kuopiolaisten Rasmus Karjalainen oli lähellä maalintekoa ottelun avausjaksolla, mutta Mika Hilanderin hieno torjunta piti Ilveksen maalin vielä tuossa vaiheessa koskemattomana. Karjalainen toimi KuPSin hyökkäyspelin moottorina.

Kuopiossa todettua:

”Varoivaisuus jäi harmittamaan. Tilanteiden vaihtojen jälkeen oli useita hyviä aihioita, mutta tehtiin vääriä ratkaisuja.”

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss – Aamulehti

Perjantai 24.5. klo 18.30

KuPS-Ilves 1-0 (0-0)

Ayarna ´75

Yleisöä: 2040

HIFK tuttuun ja turvalliseen 1-1-tasapeliin

HIFK pelasi jo neljännen perättäisen 1-1-tasapelinsä. Tällä kertaa pistejako suoritettiin Helsingissä vierailleen Turun Interin kanssa.

Tasapeli saavutettiin jälleen HIFK:n omilla vahvuuksilla eli tiukalla puolustuspelaamisella ja nopeilla vastaiskuilla. HIFK:n 1-0-maali oli oiva osoitus juuri tästä. Pallonriiston jälkeen Tiquinho kirmasi vasenta kaistaa pitkin ohi Interin puolustukselta ja kävi painamassa avausmaalin kesken Interin hallinnan.

Vieraat saivat tasoituksen toisella jaksolla melko halvalla tavalla. Filip Valencic haistoi HIFK-puolustuksen harhasyötön ja hyödynsi tämän tappavan tehokkaasti viimeistelemällä yläriman kautta sisään.

Ottelun hahmo: Aati Marttinen, FC Inter

Kotijoukkueen paikat olivat vähissä, mutta ne olivat sitäkin laadukkaampia. Aati Marttinen Interin maalilla esitti molemmilla jaksoilla yhden todellisen huipputorjunnan.

Helsingissä todettua:

”Neljä perättäinen 1-1-tasapeli, enkä usko, että sitä on tapahtunut aiemmin urallani. Se kertoo liigan tasaisuudesta. Pelasimme hyvän avausjakson siitä huolimatta, että meillä on loukkaantumisia ja vaikeuksia kokoopanon kanssa.”

HIFK:n päävalmentaja Tor Thodesen – Helsingin Sanomat

Lauantai 25.5. klo 17.00

HIFK-FC Inter 1-1 (1-1)

Tiquinho ´22    Valencic ´55

Yleisöä: 1627

Rovaniemellä palattiin arkeen myrskyisän viikon jälkeen

Henkisesti vaikean viikon jälkeen Rovaniemellä päästiin vihdoin ja viimein myös pelien makuun, kun SJK saapui lauantaina vieraaksi sateiselle keskuskentälle. RoPSin reagointi viikon tapahtumiin oli erinomainen ja se pelasi todella hyvän ottelun, josta vain voitto jäi uupumaan.

Varsinkin rovaniemeläisten vasen laita toimi hyvin, mistä se pystyi luomaan toistuvasti maalipaikkoja. Avausjakson paikoista parhain nähtiin 39 minuutin kohdalla. Agnaldo Moraes sai pystypallon vasemmalle laidalle ja kotijoukkue pääsi hyökkäämään kahdella yhtä vastaan. Brasilialaisen herkullinen tarjoilu avasi Niklas Jokelaiselle tyhjän maalin, mutta tämä tälläsi 10 metristä pallon taivaisiin.

SJK:n tilanteet olivat vähissä, mutta tauolle mentiin siitä huolimatta vierasjohdossa. Moshtagh Yaghoubi teki itselleen tilaa RoPS-puolustuksen keskeltä tyylikkäällä harhautuksella ja kun tilanne meni pieneksi, haki hän kontaktin 20 metrin päässä maalista. Denys Oliinyk upotti tilanteesta seuranneen vapaapotkun ohi Antonio Regueron lisäajan viimeisillä hetkillä.

Toisella jaksolla pitkän poissaolijalistan omannut SJK tiivisti entisestään puolustuspeliään ja pyrki turvaamaan johtoaan. Tätä johdon turvaamista kesti vajaat kaksikymmentä minuuttia, kunnes RoPS tuli tasoihin. Eetu Muinoselle avautui tilaa boksissa ja hän pääsi lataamaan pallon verkkoon. Tämäkin hyökkäys tuli vasemman laidan kautta.

Hallinnasta huolimatta RoPS ei enää lisämaaleihin kyennyt ja näin pisteet jaettiin keskuskentällä.

Ottelun hahmo: Taye Taiwo, RoPS

Taye Taiwo oli erinomainen läpi ottelun vasemman puolustajan tontilla. Kokeneella nigerialaisella oli myös iso rooli siinä, että RoPSin peli toimi niin hyvin hyökkäyssuuntaan.

Rovaniemellä todettua:

”Edellinen pelimme Vaasassa antoi meille jo viitteitä siitä, että pelimme on kehittynyt. Tämän päiväinen esitys oli luonnollista jatkumoa sille. Peli-ilo huokui tänään kaikista ja peliesitys oli positiivinen.”

Tasoitusmaalin tehnyt Eetu Muinonen – Byyri

RoPS-SJK 1-1 (0-1)

Muinonen ´63   Oliinyk ´45+1

Yleisöä: 767

HJK palasi voittokantaan

Kahdeksan ottelua ilman voittoa pelannut Helsingin Jalkapalloklubi palasi sunnuntai-iltana takaisin voittojen tielle uuden valmentajansa Toni Koskelan komennossa. Voitto sarjajumbo KPV:sta tuli rutiinilla, joka oli puuttunut HJK:n pelistä jo pitkään.

Maalinteon aloitti Echiejile Elderson vajaan kahdenkymmenen minuutin pelin jälkeen ja loukkaantumisesta toipuva Riku Riski jatkoi maalintekoa muutamaa minuuttia myöhemmin. HJK:lla oli paikkoja useampaankin maaliin ja varsinkin piikissä aloittanut Eetu Vertainen pääsi hyvin tonteille.

HJK lopetti pelaamisen tunnin pelin jälkeen ja tämä oli kostautua. Hendrik Helme toi vieraat maalin päähän vartti ennen päätösvihellystä, mutta vaihdosta sisään yllättäen keskikentän oikealle laidalle tullut Rafinha, päätti hetkeä myöhemmin KPV:n pyristelyn. Rafinhan terävä laukaus kohti etukulmaa kilahti tolppaan, josta se pomppi maalivahti Teppo Marttisen selän kautta sisään.

HJK:lle siis vähintäänkin maukas 3-1-voitto, mutta Toni Koskelalla riittää paljon töitä tehtäväksi.

Ottelun hahmo: Ivan Tarasov, HJK

Ivan Tarasov pääsi avaukseen ja oli pelituulella. Syötti Riku Riskin maalin ja pelasi tämän kanssa muutenkin hyvin yhteen. Haastoi hanakasti ja oli alati vaarallinen. Ainoana miinuksena holtiton taklaus toisella jaksolla, josta selvisi keltaisella kortilla.

”Kahdeksan peliä HJK:n kaltaisessa seurassa on lähes ikuisuus.”

IFK Mariehamn voittoon salamamaalilla

IFK Mariehamnin ja Vaasan Palloseuran kohtaaminen osoitti taas kerran suomalaiselle jalkapalloväelle, että tullaan niihin peleihin ajoissa! Osa katsojista oli vielä Wiklöf Holding Arenan lippujonossa, kun illan ainokainen näki päivän valon.

VPS:n alakerran harhasyöttö laittoi vaasalaisten puolustuksen pois tasapainosta, ja kun pallo pomppi vielä sopivasti kotijoukkueelle, pääsi Keaton Isaksson tuikkaamaan saarelaiset johtoon vain 45 sekunnin pelin jälkeen.

Vierailla kesti kauan päästä yli nopeasta takaiskusta. Steven Morrisseylla oli avausjaksolla paikka ja Momodou Sarrilla sekä Eero-Matti Auvisella jälkimmäisellä, mutta muuten vaasalaisten paikat olivat harvassa. Isakssonin aikainen rokotus riitti siis loppuun asti ja pisteet jäivät Ahvenanmaalle.

Vaasalaisten kauden ensimmäinen voitto antaa siis yhä odottaa itseään. VPS on voittanut viime heinäkuun jälkeen Veikkausliigassa tasan yhden ottelun. 22.9.2018 PS Kemi kaatui vieraissa Juho Lähteen ja Cae Douglasin maaleilla lukemin 0-2.

Ottelun hahmo: Oskari Forsman, IFK Mariehamn

Oskari Forsman IFK:n maalilla piti nollan. Ilta huipentui ottelun loppuhetkillä esitettyyn upeaan torjuntaan, kun hän poimi Eero-Matti Auvisen vedon yläkulmasta, turvaten samalla kotivoiton.

Maarianhaminassa todettua:

”Satoi koko päivän. Alku oli hyvä, kun pystyi pelaamaan lyhytsyöttöpeliä, mutta sitten meni vähän tappeluksi.”

IFK Mariehamnin Lassi Järvenpää – Ruutun TV-haastattelussa

IFK Mariehamn-VPS 1-0 (1-0)

Isaksson ´1

Yleisöä: 985

Hongan rutiini liikaa Lahdelle

Lahdella oli suuria vaikeuksia oman pelin rakentamisensa kanssa ja Espoon maanantai-illassa edettiin kotijoukkue Hongan komennossa. Peli päättyikin lopulta kotijoukkueen 2-0-voittoon, ilman että ottelun voittajasta oli epäselvyyttä oikeastaan missään vaiheessa.

Ottelun avausmaali oli kauniin yhdistelmän tulos. Luis Silva pelasi näppärän seinäsyötön Borjas Martinin kanssa ja viimeisteli pallon verkkoon ohi Patrick Rakovskyn. Ottelu oli tässä vaiheessa ehtinyt vanhentua ainoastaan seitsemän minuuttia.

Seuraavaa maalia saatiin odottaa 65 minuutin kohdalle. Hervaksen kulmapotku pomppi onnekkaasti lahtelaispuolustaja Mikko Viitikon lonkan kautta Rakovskyn haaroista Lahden maaliin. Vaikka Honka ei varsinaisesti maalipaikoilla mässäillyt, ei sillä ollut kuitenkaan ottelussa missään vaiheessa mitään hätää. Voitto tuli mestarikandidaatin rutiinilla.

Ottelun avausjakson päätöshetkillä nähtiin hurja taklaus. Lahden laitapuolustaja Jean-Christophe Coubronne tuli täydellä juoksuvauhdilla vastapalloon myöhässä ja suoraan Hongan Mikko Sumusalon sukille. Sumusalon otti taklauksen voimasta tähänastisen Veikkausliigakauden ilmavimman voltin ja löi ikävän näköisesti päänsä alastulossa. Ranskalainen ei kuitenkaan tullut tilanteeseen napit edellä, joten ottelun tuomari Mattias Gestranius säästi tämän ulosajolta ja näytti Coubronnelle keltaista.

Ottelun hahmo: Luis Silva, FC Honka

Yhdysvaltalainen vastasi ottelun avausmaalista, ja pelasi muutenkin pirteästi, aiheuttaen toistuvasti harmaita hiuksia FC Lahden puolustukselle.

Espoossa todettua:

”Ensimmäinen jakso oli meiltä selviytymistaistelua. Vastustaja oli aika tiivis, emme saaneet aikaiseksi ylivoimatilanteita.”