Tuutin täydeltä luottoa omiin Rovaniemellä – “Täällä pohjoisessa on jo totuttu siihen, että joku lähtee töihin etelään”

Rovaniemellä on ollut vähintäänkin vaiherikas Veikkausliigaviikko. Byyri matkusti paikan päälle kuulemaan, mitä paikalliset ajattelevat RoPSin tilanteesta.

HJK ravisutti jalkapalloilevaa Suomea keskiviikkona pitämällä puoliltapäivin lehdistötilaisuuden, jossa se kertoi irtisanoneensa päävalmentaja Mika Lehkosuon ja kaapanneen hänen tilalleen Toni Koskelan Rovaniemen Palloseuran peräsimestä.

Käytännössä samalla kellonlyömällä RoPS kertoi, että kakkosvalmentaja Pasi Tuutti nousee RoPSin päävalmentajaksi, eikä toiminnanjohtaja Hannu Korhonen jatka enää tehtävässään. Puheenjohtaja Risto Nivasta tuli samalla hetkellä myös RoPSin väliaikainen toimitusjohtaja nykyisen tilikauden eli marraskuun loppuun asti. Ihmisten tiedonjano RoPSin tapahtumista kasvoi hetkessä niin suureksi, että seuran nettisivut kaatuivat.

Valtakunnan päämediat ovat käsitelleet tapahtunutta valmentajaliikennettä hyvin HJK-lähtöisesti. Olin jo kauan sitten päättänyt lähteä tekemään juttua RoPSin ja SJK:n ottelusta lauantaina, mutta keskiviikon tapahtumasarja muutti matkani luonteen täysin. Paloin halusta tietää, mitä Rovaniemellä tästä kaikesta oikein ajatellaan.

”Entäs sitten?”

Rovaniemen rautatieasemalta on reilun kymmenen minuutin kävelymatka keskuskentän ympäristöön, mutta päätän ottaa tämän matkan taksilla kaupunkiin saavuttuani. Taksikuskit – he näkevät, kuulevat ja tietävät kaiken.

”Onhan täällä tapahtunut paljon. Mutta, entäs sitten? Ainahan joukkueiden välillä on liikennettä”, taksikuski sivuuttaa aiheen ja pitää viikon tapahtumia ikään kuin maailman luonnollisimpana asiana.

Pelin alkuun on muutama tunti aikaa ja olen päättänyt käyttää tämän ajan jalkautuen Koskikadun kuppiloihin. Hakeudun RoPSin fanituotteisiin pukeutuneiden ihmisten seuraan utelemaan heidän ajatuksiaan. Kolme asiaa valkenee minulle hyvin nopeasti. Taksikuskin olankohautus tapahtuneille on varsin yleinen suhtautumistapa, kukaan ei kanna kaunaa Toni Koskelalle ja yksikään haastateltavistani ei halua nimeään tai kasvojaan juttuun.

”Hyvinhän täällä menee. Meidän joukkueen edellinen peli oli kauden paras, on lauantai, kotipeli ja minulla on jaloviinaa lasissa. En näe mitään syytä, miksi pitäisi nähdä missään mitään ongelmaa”, RoPSin pelipaitaan ja pipoon sonnustautunut vanhempi herra kertaa.

”Ehkä tämä on teille siellä etelässä ihmeellisempi asia. Täällä pohjoisessa on jo totuttu siihen, että joku lähtee töihin etelään. Jos me joka kerta täällä paskottaisiin housuun, kun joku muuttaa pääkaupunkiin niin eihän me täällä ehdittäisi mitään muuta tehdä kuin pyykätä”, vierustoveri jatkaa nauraen.

”Ihmiset luulevat meidän nyt kylpevän täällä rahassa”

Edelleen jaksan hämmästellä, kuinka rauhallisesti ja tyynesti asiat on otettu. Jatkan seuraavaan kippolaan, josta saan jo hieman enemmän irti. Tapaan pitkäaikaisen kausikorttilaisen, joka haluaa jakaa kiitosta Toni Koskelalle.

”Kirjoita siihen juttuun, että kuinka kiitollisia täällä ollaan Toni Koskelalle! Me pelataan täällä europelejä tänä kesänä ja se ei todellakaan ole jokapäiväistä herkkua Rovaniemellä. Siitä kuuluu vain ja ainoastaan kiitos Toni Koskelalle”, hän linjaa.

”Minua on huvittanut tämä keskustelu siitä, kuinka paljon rahaa saimme Koskelasta. Ihmiset luulevat meidän nyt kylpevän täällä rahassa. Jatkuvasti kuulemme etelän seuroilta, kuinka kalliiksi vieraspeli Rovaniemellä tulee. Matkustaminen, majoitukset, ruokailut. Meille jokainen vieraspeli on tällainen ja emme me valita. Niillä rahoilla saisi jo melkoista maaliruiskua tuonne piikkiin. Lisäksi tuosta siirtosummasta lohkeaa taatusti osa Korhosen erorahaan. Ei sekään voinut olla ilmaista puuhaa”, samainen kausikorttilainen jatkaa.

”Meillä on kova luotto tuohon nippuun täällä. Pasi Tuutti saa nyt mahdollisuutensa ja Risto Niva on osoittautunut oivaksi johtajaksi. Hän on yleensä tiennyt mitä on tehnyt ja uskon hänen nytkin toimineen RoPSin kannalta parhaalla mahdollisella tavalla”, hän päättää.

Niklas Jokelaisen antama ottelun avauspotku sisälsi paljon symboliikkaa. Se merkitsi ottelun ja samalla uuden aikakauden alkua Rovaniemellä.

 

Joukkue kuuli Toni Koskelan lähdöstä vain hetki ennen uutisointia

Jos ihmiset Koskikadulla olivat kommenteissaan pidättyväisiä, niin heidän olemuksestaan pystyi kuitenkin aistimaan kuohunnan. Tuo kuohunta pääsi irti, kun joukkueet astelivat keskuskentän nurmelle. Kun kuuluttaja mainitsi, että RoPSia valmentaa Pasi Tuutti, yleisö yltyi valtaviin suosionosoituksiin.

Lauantain vilkas urheilutarjonta rokottaa RoPSin yleisömäärää, joka jää nöyryyttävästi alle 800:n. Paikalla ovat kuitenkin ihmiset, joille RoPS on kaikki kaikessa ja tunnelma on hieno. Kun Eetu Muinonen täräyttää reilun tunnin pelin jälkeen pallon verkkoon ja tuo RoPSin tasoihin, räjähtää rovaniemeläiskatsomo villiin huutoon. Toni Koskelan lähtö on kirpaissut jokaista läsnäolijaa ja tuossa huudossa huudetaan avohaava umpeen.

”Meillä on täällä tänään luultavasti kauden pienin yleisömäärä, mutta varmasti samalla kauden äänekkäin”, järjestysmies toteaa.

Itse peli päättyy tasatulokseen 1–1. Se ei maistu kotijoukkueelle, joka pelasi erinomaisen ottelun. Paikkoja voittoon oli, mutta viimeistelytarkkuus uupui ratkaisevilla hetkillä. Silti kaikki tuntuvat olevan helpottuneita, että ensimmäinen peli Koskelan aikakauden jälkeen on nyt takana ja pelin taso pysyi korkealla. RoPSin on hyvä jatkaa tästä eteenpäin.

”Keskiviikkona aamupäivällä saimme tietää asiasta (Toni Koskelan lähdöstä). Kyllähän se kaikille tuli yllätyksenä, mutta joukkue otti sen kyllä tosi hyvin”, maalintekijä Eetu Muinonen totesi ottelun jälkeen.

”Edellinen pelimme Vaasassa antoi meille jo viitteitä siitä, että pelimme on kehittynyt. Tämän päiväinen esitys oli luonnollista jatkumoa sille. Peli-ilo huokui tänään kaikista ja peliesitys oli positiivinen”, Muinonen jatkoi.

Tuutti ei näe tarpeelliseksi lähteä muuttamaan asioita

”Meillä oli vaarallisemmat ja laadukkaammat paikat. Olen todella tyytyväinen tähän joukkueeseen ja siihen mitä se tänään esitti. Emme ole nähneet tarpeelliseksi muuttaa asioita”, päävalmentajadebyyttinsä tehnyt Pasi Tuutti totesi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa viitaten myös ottelun olleen jatkumoa Vaasan esitykselle.

Pasi Tuutti piti pelin jälkeen ensimmäisen lehdistötilaisuutensa päävalmentajana.

 

Tuutti kävi lehdistötilaisuudessa myös läpi RoPSin hyökkääjätilannetta. Aleksandr Kokko aloittanee harjoittelun joukkueen kanssa maanantaina. Tuutti haluaa nähdä loukkaantumisista kärsineeltä hyökkääjältä täyden harjoitusviikon ennen kuin heittää hänet kentälle. Lisäksi RoPSin suunnitelmissa on yhä yhden hyökkääjän hankinta.

”Tarkoitus on vahvistaa vielä joukkuetta. Hyökkääjän haku on ollut meillä seitsemän viikkoa päällä ja on edelleen. Sopivaa ei ole meidän budjetille vielä löytynyt”, Tuutti avaa.

RoPSin seuraava ottelu on perjantaina ja se tulee olemaan täynnä tunnetta. Tuolloin Rovaniemen keskuskentälle saapuu Toni Koskelan HJK.