Veikkausliigaraportti 20.5.: Lahti nöyryytti Lehkosuon HJK:ta – Tampereella väsyneet cup-finaalin etkot

Veikkausliigassa oli vilkas maanantai-ilta, kun pisteistä taisteltiin samanaikaisesti neljällä eri paikkakunnalla.

FC Lahti nöyryytti Klubia

FC Lahti palasi parin vuoden tauon jälkeen Lahden stadionille. ”Hiihtis” palvelee tästä eteenpäin loppukauden Lahden kotikenttänä. Paljon komeammin paluu ei olisi voinut mennä! HJK:n hallinnasta huolimatta tauolle mentiin kotijoukkueen 2-0-johdossa.

Lahti pääsi iskemään kahdesti Klubin harhasyötöstä vastaan ja onnistui molemmilla kerroilla. Erik Törnros sekä Gael Etock pääsivät rauhassa vastakkain HJK:n maalia vartioineen Markus Uusitalon kanssa ja kävivät vuoron perään upottamassa pallon Klubin maaliin. Uusitalon edellinen Veikkausliiga-ottelu oli vuoden takaa ja tuolloinkin FC Lahtea vastaan.

Koko avausjakson vastaanottanut Lahti tuli sähäkästi toiselle jaksolle ja lisäsi johtoaan jo muutaman minuutin pelin jälkeen. Jasin-Amin Assehnoun nappikeskitys tavoitti Törnrosin, joka puski jo illan toisensa. Toisen nelivitosen vanhetessa peli alkoi muistuttamaan yhä vahvemmin avausjaksoa. HJK piti palloa, sai luotua joitakin tilanteita, mitä se ei sitten kuitenkaan pystynyt koskaan maaleiksi realisoimaan. Klubin linja pelasi todella korkealla ja vastaiskut olivat sille myrkkyä.

Hiihtostadionille palannut FC Lahti otti kauden ensimmäisen kotivoittonsa lopulta lukemin 3-0 ja syvensi entisestään HJK:n monttua. HJK on nyt sarjassa kuudentena ja vain pisteen edellä kaksi peliä vähemmän pelannutta FC Lahtea. Klubi on myös valunut viiden ottelun kuntopuntarissa toiseksi viimeiseksi, takanaan ainoastaan sarjajumbo KPV. Tuolta ajalta sen maalisuhde on karmaiseva neljä tehtyä ja kymmenen päästettyä.

Hallitsevan Suomen mestarin edellinen voitto on toiselta sarjakierrokselta 8.4. IFK Mariehamnia vastaan. Päävalmentaja Mika Lehkosuon asema HJK:n peräsimessä on jälleen entistä tukalampi.

Ottelun hahmo: Erik Törnros, FC Lahti

Kaksi tyylikästä viimeistelyä hallitsevan Suomen mestarin verkkoon.

Lahdessa todettua:

”Peli oli täysin hallussamme, vaikka meillä ei ollut palloa.”

Cup-finaalin esiottelu jäi vaisuksi

Tampereen Tammelassa pelattiin ennalta varsin mielenkiintoinen kamppailu, kun torstai-iltana selvisi, että samaiset joukkueet tulevat kohtaamaan myös kesäkuussa Suomen cupin loppuottelussa Maarianhaminassa.

Peliä leimasi rikkonaisuus ja tempo ei päässyt nousemaan missään vaiheessa erityisen suureksi. Vieraiden topparitilanne synkkeni entisestään, kun Tarik Hamza joutui jättämään pelin kesken parinkymmenen minuutin pelin jälkeen. Hamza vaikutti satuttavan kylkeään pallontavoittelutilanteessa Baba Mensahin kanssa. Peter Lundberg ratkaisi tilanteen laittamalla oikean pakin Aapo Mäenpään loppu pelin ajaksi keskuspuolustajan paikalle.

Ilves oli ottelussa selkäesti hallitsevampi osapuoli IFK:n ensimmäisen vahvan kympin jälkeen. Alhaalla pelanneen siipirikkoisen ahvenanmaalaispuolustuksen puhkaiseminen oli kuitenkin tamperelaisille suurta tuskaa. Todelliset huippupaikat olivat vähissä ja näin pisteet jaettiin maalittoman tasapelin päätteeksi.

Laiskavauhtista ottelua todisti Tampereella komeasti yli 4000 katsojaa.

Ottelun hahmo: Lassi Järvenpää, IFK Mariehamn

Lassi Järvenpää johti esimerkillään miehistöpulaista saarelaispuolustusta.

Tampereella todettua:

”Meidän tämän kauden huonoin peli heittämällä.”

Ilveksen Lauri Ala-Myllymäki – Ruudun TV-lähetyksessä

Ilves-IFK Mariehamn 0-0

Yleisöä: 4009

KPV ja HIFK tasasivat pisteet

KPV sai sokkihoitoa torstaina Suomen cupin välierässä, kun Ilves tuli takaa tasoihin ja paineli ohi kahdella lisäajan maalilla. Lopun sulaminen ei ollut lähimainkaan kauden ensimmäinen kokkolalaisille, joten henkisellä puolella on varmasti riittänyt Jarmo Korhosen valmennusryhmällä työnsarkaa viikonlopun aikana.

Myös maanantain iltapuhde alkoi kokkolalaisittain vaikeimman kautta. Hassan Sesay vei helsinkiläiset johtoon muutama minuutti ennen taukovihellystä. Enoch Banza tasoitti kuitenkin ottelun vartti ennen sen päätöstä.

Noususta huolimatta kotijoukkueelle jäi jossiteltavaa, sillä se oli selvästi parempi jälkimmäisellä jaksolla, mutta lisämaalit jäivät uupumaan. Tasapeli ei kotiyleisölle maistunut ja päätöshetkillä KPV:n kannattajakatsomo huusi jo päävalmentaja Korhosta ulos.

Pelin taso ei noussut kovin korkeaksi ja yksi osasyy siihen oli Kokkolan keskuskentän heikko kunto. Ottelu oli kolmas uusitun kentän luonnonnurmella pienen ajan sisään ja se näkyi kuoppaisena huonokuntoisena nurmena.

Ottelun hahmo: Simo Roiha, KPV

Simo Roiha sai nopean hälytyksen kentälle kesken ensimmäisen jakson ja oli iso palanen tasoitusmaalin synnyssä.

Kokkolassa todettua:

”Kenttä oli umpisurkea. Meille ottelu oli kolmas viikkoon ja se yllätti, että meillä oli enemmän ruutia kuin HIFK:lla.”

KPV:n kapteeni Ville Koskimaa – Pohjalainen

KPV-HIFK 1-1 (0-1)

Banza ´76   Sesay ´40

Yleisöä: 1530

Rahimin pommi vei pisteet Rovaniemelle

Vaasan Palloseura jatkoi kauden ensimmäisen voittonsa metsästämistä Rovaniemen kaimaseuraa vastaan.

Avausosumaa saatiin odottaa 50 minuuttia. Vepsun puolustaja Eero-Matti Auvinen otti alasarjakosketuksen 16:sta alueen ulkopuolella RoPSin keskitykseen, tiputtaen pallon täydellisesti vastustajalle. Youness Rahimin henkeäsalpaavan kaunis pommi Auvisen jättöön painui vaasalaismaaliin ja RoPS tarrasi kiinni kolmeen sarjapisteeseen.

Kotijoukkue pääsi Rahimin kaunokaisen jälkeen paremmin peliin mukaan, kun rovaniemeläiset laskivat prässiään. VPS:llä olikin lopussa pari paikkaa tasoitukseen, mitkä se sai luotua pitkien pallojen kautta, mutta viimeistely ratkaisuhetkillä yski pahasti.

RoPSille ottelu oli yksi sen kauden parhaista ja varsinkin sen ensimmäinen nelivitonen oli näyttävää pelaamista, vaikka ottelun ainokainen tulikin toisen jakson alkuun. VPS:n seuraava yritys kauden ensimmäisen voiton ottamiseen on sunnuntaina Maarianhaminassa. RoPS isännöi puolestaan lauantaina SJK:ta ottelussa, jonne myös Byyrin toimitus on matkustamassa paikan päälle.

Ottelun hahmo: Eetu Muinonen, RoPS

Eetu Muinonen suoritti läpi ottelun pelkkiä oikeita ratkaisuja kentän molempiin suuntiin, luoden samalla maalipaikkoja itselleen sekä joukkuekavereilleen. Tasaisen loistavaa suorittamista Vaasan maanantai-illassa.

Vaasassa todettua:

”Olen suhteellisen tyytyväinen peliimme maalin saakka sekä lopussa kymmenen minuutin jaksoon. Maalin jälkeen vetäydyimme aivan liian alas puolustamaan ja VPS sai otteen.”