Veikkausliigaraportti 20.-22.9.: Ilves ilmoittautui mukaan mestaruustaistoon – HIFK:n fanit laulavat jo Euroopasta

Viikonloppuna otettiin isoja pisteitä loppukautta ajatellen. KPV otti pesäeroa vaasalaisiin, HJK:n mitali vaatisi puolestaan nyt jo suoranaisen ihmeen.

Mestaruussarja

Mitalitkin karkaavat jo HJK:lta

Kauden kolmas Metroderby päättyi espoolaisjuhliin. FC Honka nousi takaa-ajoasemasta rinnalle, heilutti ja paineli ohi.

Kaan Kairinen vei komealla kaukolaukauksella Klubin johtoon, kun reilut puolituntia oli ottelua takana. Kaikki näytti tässä vaiheessa HJK:n näkövinkkelistä vielä hyvältä.

Tunnin pelin jälkeen Honka tuli kuitenkin tasoihin. Henri Aalto oli hereillä maalin edessä ja pääsi tuikkaamaan irtopallon sisään ja vain kolme minuuttia myöhemmin Mikko Sumusalo vei Hongan jo johtoon.

Lopullinen niitti nähtiin viisi minuuttia ennen täyttä aikaa. Demba Savage sai hieman onnekkaastikin pallon juoksulinjalleen parikymmentä metriä HJK:n maalista ja sijoitti tarkasti vastaan tulleen Maksim Rudakovin jalan vierestä pallon verkkoon.

Honka nousi voitollaan entistä tiukemmin kiinni mitalikamppailuun. HJK saa puolestaan hiljalleen haudata haaveensa moisten sijoitusten suhteen.

Ottelun hahmo: Arlind Sejdiu, FC Honka

Juuri ennen tasoitusmaalia kentälle tulleella Arlind Sejdiulla oli iso rooli pelin kääntymisessä kotijoukkueelle.

Espoossa todettua:

”Olen ollut huono omasta mielestäni ja näköjään valmentajankin mielestä.”

IFK Mariehamn-KuPS

Mestaruussarjan viimeisellä sijalla oleva IFK Mariehamn halusi osoittaa kotiyleisönsä edessä, että kausi on kaikkea muuta kuin ohi heidän osaltaan. Ensimmäisen puolituntisen aikana IFK pääsi jopa mestaruudesta tiukasti kamppailevia vieraitaan paremmin maalipaikoille. Tauolle mentiin kuitenkin maalittomassa tasatilanteessa ja kummallekin joukkueelle jäi toiselle jaksolle rutkasti petrattavaa erityisesti puolustussuuntaan.

Ottelun ratkaisu nähtiin reilun tunnin jälkeen, kun Tuco painoi ratkaisevan osuman nopeasti annetun kulmapotkun päätteeksi. Maali oli kamerunilaiselle kolmas tällä kaudella ja ei olisi KuPSin kannalta voinut parempaan paikkaan tulla.

Vieraiden ottelua mutkisti kroatialaispuolustaja Vinko Soldon ulosajo, joka tuli kahden varoituksen myötä kymmenen minuuttia ennen päätöstä. KuPS kuitenkin kesti ja kapusi voitollaan sarjakärkeen, kun kolme kierrosta on pelaamatta.

Ottelun hahmo: Tuco, KuPS

Oli lopulta se erottava tekijä puskullaan.

Maarianhaminassa todettua:

”Kova oli taistelupeli, eikä mitään kaunista, mutta sillä ei ole mitään väliä. Kolme pistettä ja tästä on mukava jatkaa.”

KuPSin kapteeni Petteri Pennanen – Ruudun TV-haastattelussa

Sunnuntai 22.9. klo 18.30

IFK Mariehamn-KuPS 0-1 (0-0)

Tuco ´62

Yleisöä: 997

Ilves-FC Inter

Kotikentällään isoja pistemenetyksiä kokeneet Tupsukorvat tulivat isosti sarjakärki Interin kimppuun. Jos Interin kannattajat vetivät hortoa jo neljännellä peliminuutilla, niin pelaajat kentällä olivat vielä kohmeessa, eivätkä pystyneet vastaamaan kotijoukkueen prässiin.

Ilves kuitenkin nukkui onnensa ohi ja viimeistely oli hyvistä tilanteista huolimatta vaikeaa. Oma osansa isäntien tehottomuudessa oli myös Inter-vahti Henrik Moisanderilla, joka otti pari todella isoja torjuntaa avausjaksolla.

Toisella puoliajalla Inter pääsi paremmin peliin mukaan. Varsinkin röyhkeästi pelannut Timo Furuholm elävöitti Interin hyökkäyspeliä.

Sinimustilla oli parikin puolikasta maalipaikkaa. Samoin Ilveksellä. Ottelu kääntyi kuitenkin lisäajan kynnyksellä Ilvekselle. Lauri Ala-Myllymäki antoi vapaapotkun, jonka Henrik Moisander nyrkkeili eteensä ja vahvasti vaihdosta sisään tullut Tiemoko Fofana oli kärppänä paikalla. Pallo reppuun ja Ilves tiukasti mukaan mestaruustaisteluun.

Ottelun hahmo: Naatan Skyttä, Ilves

Naatan Skyttä oli kerrassaan erinomainen ja oli selvästi omaksunut Jarkko Wissin uuden pelitavan todella hyvin.

Tampereella todettua:

”Tosi iloinen siitä miten pelaajat reagoivat Honka-tappioon. Oltiin siinä pelissä niin huonoja, että ei kehdattu maanantaina edes treenata ja lähetettiin pojat kotiin.”

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss – Byyri

Ilves-FC Inter 1-0 (0-0)

Fofana ´90

Yleisöä: 3 679

Haastajasarja

Lahden tehohetki toi pisteet Vaasasta

FC Lahti aloitti Veikkausliigaviikonlopun hakemalla perjantai-iltana täyden pistepotin Vaasasta. Voiton avaimena toimi Altin Zeqirin ja Josun osumat, jotka syntyivät toisella jaksolla minuutin välein ja lähes identtisellä tavalla.

VPS siirtyi ottelussa Kostasin maalilla johtoon avausjakson päätöshetkillä. Kreikkalainen oli korvannut vartin pelin jälkeen Samba Sillahin, joka oli joutunut jättämään pelin kesken. Maali oli Kostasille ensimmäinen VPS:n paidassa.

Johtomaalin jälkeen peli oli hyvin vaasalaisten kontrollissa, kunnes kaikki suli käsistä hetkessä. FC Lahti paransi voitollaan asemiaan alemman loppusarjan kärkipaikalla.

Ottelun hahmo: Altin Zeqiri, FC Lahti

Leikkaus boksiin ja veto vasempaan yläkulmaan toi Lahden takaisin peliin.

Vaasassa todettua:

”Pelaajilta meni ilmat, kun FC Lahti teki 2-1-maalin.”

KPV nöyryytti RoPSia

Hurjasti sarjapaikastaan taisteleva KPV otti lauantaina kauden suurinumeroisimman voittonsa runnomalla neljä maalia rovaniemeläisvieraittensa verkkoon. RoPS-luotsi Pasi Tuutti kävi pelin jälkeen kierroksilla omiensa esityksen suhteen. Rovaniemeläisluotsi korostikin, että Kokkolan toisen jakson sukelluksen syyt käydään läpi perinpohjin yhdessä joukkueen kanssa.

RoPS siirtyi ottelussa johtoon avausjaksolla Taye Taiwon osumalla. Kotijoukkue tuli Sebastin Mannströmin maalilla kuitenkin tasoihin vartti ennen taukoa. Maali oli Mannströmille nyt toinen onnistuminen perättäisissä otteluissa.

Toisella puoliajalla hyvän avausjakson pelannut RoPS kadottikin sitten otteensa täydellisesti ja KPV meni menojaan. Enoch Banza vei kotijoukkueen johtoon vartti ennen päätöstä ja Joni Mäkelä jatkoi pian perään maali-iloittelua. Loppulukemat 4-1 sinetöi puolestaan Ishmael Yartey henkeäsalpaavan kauniilla maalilla.

Ottelun hahmo: Ishmael Yartey, KPV

Hyvä ottelu huipentui kerrassaan upeaan maalin.

Kokkolassa todettua:

”Ei ollut tarkoitus tehdä ottelua KPV:lle näin helpoksi.”

HIFK kaatoi SJK:n Luis Henrquen osumilla

HIFK:n ja SJK:n erottavaksi tekijäksi muodostui Töölön jalkapallostadionilla kotijoukkueen brassitaituri Luis Henrique. Ensimmäinen osuma syntyi SJK:n keskialueen pallonmenetyksen jälkeen, kun HIFK iski nopeasti ja tehokkaasti vastaan. Jälkimmäinen maali oli puolestaan brasilialaisyhteistyön taidonnäyte, kun Tiquinho jätti takaviistoon ja Luis Henrique kiitti.

SJK:lla oli toisella jaksolla omat mahdollisuutensa aloittaa takaa-ajo, mutta hienosti torjunut Daniel Kollar piti vieraat poissa kosketusetäisyydeltä.

Voitto kuuden pisteen ottelussa vei HIFK:n kolmen pisteen etumatkalle seinäjokelaisiin nähden ja Stadin punaisella puolella onkin nyt varsin realistiset saumat yltää mukaan taisteluun viimeisestä europelipaikasta ensi kesälle. HIFK:n kannattajat lauloivatkin ottelun loppupuolella jo Euroopasta.

Ottelun hahmo: Luis Henrique, HIFK

Vastasi ottelun molemmista maaleista. Syystäkin valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi.

Helsingissä todettua:

”Olen tämän uuden sarjajärjestelmän kannattaja. Varmistimme jo sarjapaikan, ja vielä on tarjolla äärettömän arvokas porkkana.”

HIFK:n maalivahti Daniel Kollar – Pohjalainen