Veikkausliigaraportti 18.-20.4.: Vaasassa nähtiin maalirikas derby – vajaamiehinen IFK Mariehamn kaatoi RoPSin

Seinäjoella pelattiin maaliton kärkiottelu, Vaasassa pelattiin kauden ensimmäinen Pohjanmaan derbyistä, Honka jyräsi KuPSin ja Veikkausliigakauden ensimmäinen ulosajo nähtiin Ahvenanmaalla.

Seinäjoen kiirastorstain kiima taipui maalittomaksi tasapeliksi

Byyrin lukijat äänestivät hiljattain Seinäjoen OmaSp Stadionin Veikkausliigan hienoimmaksi stadioniksi. Olimmekin paikan päällä seuraamassa, kun SJK kohtasi HJK:n Veikkausliigan kärkikamppailussa kiirastorstaina.

Ottelun avausjakso muistutti hyvin paljon HJK:n kauden avausottelua FC Interiä vastaan. Klubi vastasi siis pallonhallinnasta, mutta todelliset huippupaikat loistivat poissaolollaan ja SJK:n prässi pakotti helsinkiläiset rakentamaan peliä vielä pääsääntöisesti omalla alueella. Kotijoukkue SJK:lla oli pari pidempään pallonhallintajaksoa, mutta muuten sen pelintekeminen oli varsin vähäistä ja kulmalipuille päätyneet puolittaiset tilanteet tulivat enemmänkin HJK:n puolustuspään virhearvioinneista. Toistoa alkukaudelta tämäkin.

SJK pääsi tauon jälkeen paljon paremmin mukaan myös pallolliseen peliin ja toinen jakso olikin kokonaisuudessaan ensimmäistä avoimempaa ja viihdyttävämpää peliä. Heti kärkeen SJK:n Serge Atakayille avautui huipputontti avausmaalin tekemiseen, mutta HJK:n Maksim Rudakov jatkoi siitä mihin Kuopiossa jäi ja esitti upean jalkatorjunnan, pitäen tilanteen yhä maalittomana.

Kerhon painostus alkoi tuottamaan erikoistilanteita, jotka aiheuttivat ongelmia Klubin puolustukselle, mutta Rudakov maalillaan kesti. HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo pyrki vaihdoilla tuomaan vieraat takaisin otteluun. Ivan Tarasov toikin uutta eloa vieraiden peliin ja Klubi sai luotua loppua kohden hieman painetta SJK:n päätyyn, mutta Atakayin kaltaista todellista paikkaa HJK:lle ei auennut koko ottelun aikana. Pisteet jaettiinkin lopulta kiirastorstain päätteeksi 0-0 tasapelillä.

Ottelun hahmo: Sergei Eremenko, SJK

Sergei Eremenko oli SJK:n aktiivisen prässipelin ruumiillistuma. Pelasi ensimmäiset 75 minuuttia ollen kaikkialla, vieden juoksut loppuun asti ja iskien jatkuvasti kiinni pallollisiin HJK-pelaajiin.

Seinäjoella todettua:

”Tietenkin olen pettynyt tulokseen. Koen, että me hävisimme tänään pisteitä emmekä voittaneet yhtä. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, kuinka pelaajat toteuttivat sovittuja asioita.”

SJK:n päävalmentaja Alexei EremenkoByyri

Torstai 18.4. klo 18.30

SJK-HJK 0-0

Yleisöä: 3671

FC Lahti nousi jälleen tasapeliin

FC Lahti ei suostu häviämään. Inter oli siirtämässä jo täyttä pistepussia bussin tavaratilaan kotimatkaa varten, kun Lahti iski lopussa. Tunnin jälkeen peliin vaihdettu, ja siihen heti hyvin sisään päässyt, vasta 18-vuotias Tomi Kult siirsi maalin edestä 1-1-tasoituksen Lahden Kisapuiston riemuksi. Maali piti FC Lahden yhä tappiottomana joukkueena tämän kauden Veikkausliigassa.

Ottelun eteni pitkään Turun Interin hallinnassa. Hurjassa liekissä oleva Filip Valencic onnistui jäälleen maalinteossa ja vei Interin johtoon ottelun 17. peliminuutilla. Valencic pääsi kirmaamaan vasemmalta karkuun lahtelaispuolustukselta ja viimeisteli varmasti etunurkasta kauden neljännen täysosumansa.

Lahti pääsi toisella jaksolla paremmin peliin mukaan ja Kultin tasoitusmaali oli luonnollinen jatkumo kakkosjakson kehitykselle. Maalin tehneen Kultin lisäksi Erik Törnros ja Josu olivat toistuvina turkulaispuolustuksen päävaivoina.

Ottelun hahmo: Damian Balbi, FC Inter

Argentiinalaispuolustaja Damian Balbi Interin puolustuksessa pelasi hyvän ottelun. Kruunasi hienon iltansa antamalla vapauttavan syötön Filip Valencicin maaliin.

Lahdessa todettua:

”Kyllähän uran ensimmäinen liigamaali maistuu hyvältä. Tätä on odotettu kuin kuuta nousevaa.”

FC Lahden tasoitusmaalin tehnyt Tomi Kult – Turun Sanomat

Perjantai 19.4. klo 18.30

FC Lahti-FC Inter 1-1 (0-1)

Kult ´87  Valencic ´17

Yleisöä: 2368

KuPS konttasi kotikentällään – Hongalla 17-vuotias maalintekijä

Kitkerän makuisia tasapelejä aiemmin kaudella maistellut Kuopion Palloseura sukelsi syvälle, kun maanantaisesta IFK Mariehamn-tappiosta sisuuntunut Honka haki täydet sarjapisteet Kuopiosta täydellisen dominoinnin jälkeen.

Vierailija Honka ei jättänyt pienintäkään epäselvyyttä siitä kumpi oli ottelussa parempi joukkue. Juha Hakola vei espoolaiset johtoon jo ottelun alkupuolella Mikko Sumusalon hienon esityön päätteeksi. Luis Silvalla ja Lucas Kaufmannilla oli erinomaiset tilanteet vielä Hongan johdon tuplaamiseen, mutta ero säilyi yhdessä maalissa tauolle mentäessä.

Pelin kuva ei varsinaisesti muuttunut tauon jälkeen, eikä KuPSin kiristä ollut näkyvissä edes sen taimenta. Borjas Martinin vasuri laukoi ohi KuPS-vahti Otso Virtasen, kun 53. minuuttia oli pelikellossa. Hongan maalikarkeloiden tunteikkain osuma nähtiin ottelun lopussa. Vasta 17-vuotias Arlind Sejdiu tuli vaihdosta sisään ja iski lähes välittömästi kentälle päästyään uransa ensimmäisen Veikkausliigamaalin. Sejdiu seurasi oikeaoppisesti omasta laukauksestaan kimmonneen irtopallon verkkoon ja laittoi komeat tanssit perään.

Kärkikahinoihin ennen kauden alkua veikkailtu KuPS on ajautunut pieneen minikriisiin jo ennen pääsiäispyhien päätöstä. Se on yhä ilman voittoa Veikkausliigassa ja saavuttanut vain kolme pistettä. KuPSin otteluohjelman alku ei toki ollut helpoimmasta päästä, mutta toisaalta se on saanut pelata kotonaan kolme peliä neljästä. Seuraavaksi sillä on edessä pitkät vieraspelit Rovaniemelle ja Maarianhaminaan.

Ottelun hahmo: Mikko Sumusalo, FC Honka

Mikko Sumusalo alusti voittomaalin ja piti ajoittain KuPSin puolustusta pilkkanaan, ollen väkivahva myös puolustussuuntaan. Luis Silvalla jäi paljon anteeksipyydettävää Sumusalolle, kun epäonnistui avausjaksolla Sumusalon hänelle petaamasta paikasta.

Kuopiossa todettua:

”Hengetön esitys. Emme päässeet rytmiin kiinni, ja Honka pääsi pyörittämään.”

Vepsu suli kauden ensimmäisessä Pohjanmaan derbyssä

VPS:n ja KPV:n välillä käytiin lauantaina odotettu Pohjanmaan paikallinen. Sarjanousija KPV tuo lisäkipinää Pohjanmaan jalkapalloon, pyrkien laittamaan kapuloita Vaasan Palloseuran ja Seinäjoen Jalkapallokerhon rattaisiin. VPS:n ja KPV:n kohtaaminen olikin kirjaimellisesti kauan odotettu, koska joukkueet olivat edellisen kerran kohdanneet pääsarjatasolla vuonna 1977.

Vaasa otti alkuun komennon aurinkoisella Hietalahdella ja Steven Morissey vei Vepsun johtoon reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen. Tilanne 1-0 kantoi aina tauolle asti.

Ottelun toinen jakso sai vaasalaisittain erittäin ristiriitaisen alun, kun ensin Sebastian Strandvall joutui jättämään kentän loukkaantumisen takia. Strandvallin tilalle nurmelle kirmasi Fabrice Gatambiye Ngarura, joka lisäsi Vepsun johdon kahteen maaliin välittömästi kentälle päästyään.

Kokkolalaiset olivat kuitenkin matkustaneet Vaasaan pilaamaan Vepsun bileet. Vain hetki 2-0-maalin jälkeen KPV:n oman kasvatin Harri Heiermannin maalilla. Kyseessä oli kokkolalaisten kauden avausmaali, joka toi vieraat maalin päähän.

Vihreäpaitainen vierasjoukkue kaappasi kavennusosuman jälkeen hallinnan lopullisesti itselleen ja Hendrik Helmke täydensi KPV:n takaa-ajon tasoittaen pelin loppulukemiksi 2-2 komealla kaukolaukauksella. Kaiken kaikkiaan Vaasassa nähtiin varsin viihdyttävä Veikkausliigaottelu.

Ottelun hahmo: Harri Heirmann, KPV

Heirmann käynnisti KPV:n takaa-ajon, joka huipentui kokkolalaisten ensimmäiseen pisteeseen Veikkausliigassa 29. vuoteen.

Vaasassa todettua:

”Kahden maalin takaa-ajoasemasta tasapeliin. On se kova suoritus.”

KPV:n päävalmentaja Jarmo Korhonen – Pohjalainen

VPS-KPV 2-2 (1-0)

Morissey ´13                    Heiermann ´50

Gatambiye Ngarura ´48   Helmke ´72

Yleisöä: 2811

RoPS pelasi Ahvenanmaalla yli tunnin miesylivoimalla ja hävisi

Veikkausliigakauden 2019 ensimmäinen punainen kortti nähtiin Maarianhaminassa, kun Mohammad Al-Emara nosti joulukortin 29. minuutin kohdalla IFK Mariehamnin Robbie Crawfordille. Skotlantilainen tuli napit ylhäällä palloon keskikentällä, osuen kuitenkin suoraan RoPSin Atte Sihvosta päähän. Paikkailtu Sihvonen yritti vielä palata takaisin peliin, mutta joutui poistumaan vaihtoon vielä ennen taukoa.

Tuolle tauolle näytettiin olevan menossa maalittomassa tilanteessa, mutta vajaamiehinen IFK Mariehamn kuittasi juuri ennen taukovihellystä. Robin Sidiä rikottiin aivan rangaistusalueen tuntumassa ja IFK sai tilanteesta vapaapotkun. Damjan Siskovski RoPSin maalilla torjui Dylan Murnanen vaparin, mutta edellisottelun sankari Rick Ketting oli heti iskemässä torjunnasta irronneeseen palloon, ja vei kotijoukkueen koppiin johdossa. Maali oli hollantilaistopparille jo kauden kolmas.

Miesylivoimalla pelannut RoPS otti toisen jakson alkuun kontrollin itselleen, mutta seuraavan maalin iskivät kuitenkin saarelaiset. Dylan Murnane yllätti Siskovskin suoraan kulmapotkusta, kun reilu tunti oli pelattu. 2-0-maali samalla tappoi hengen RoPSin takaa-ajosta, tehden viimeisestä reilusta 20. minuutista varsin kosmeettisen.

Kenttä Maarianhaminassa oli varsin huonossa kunnossa ja tämä tuntui kismittävän rovaniemeläisiä televisiohaastatteluissa. IFK Mariehamn nousi voitollaan HJK:n ja SJK:n kantaan kolmanneksi.

Ottelun hahmo: Dylan Murnane, IFK Mariehamn

Avausmaali syntyi australialaisen vapaapotkun jälkitilanteesta. Lisäksi laittoi kulmapotkun suoraan sisään RoPSin maaliin huudattaen Wiklöf Holding Arenan yleisöä.

Maarianhaminassa todettua:

”Voi sanoa, että meni päin persettä. Vittu! Ylivoima ja sitten päästetään kaksi maalia maailman helpommista erikoistilanteista.”