Veikkausliigaraportti 15.-16.8.: Alexei Eremenko sai lähteä – kärki tiivistyi entisestään

Perjantain pelien jälkeen kärkikolmikko on nyt kolmen pisteen sisällä.

Tappio IFK Mariehamnille tiesi Eremenkon aikakauden päätöstä Seinäjoella

Syyskuun alussa Veikkausliiga lähtee parin viikon mittaiselle maaottelutauolle ja joukkueet jaetaan tässä vaiheessa kahteen kastiin. Kuusi parasta lähtee kamppailemaan syksyn ajaksi sijoista 1-6 ja tämän porukan alapuolelle jäävien on tyytyminen muiden sijoitusten keskinäiseen selvittelyyn.

Kuudennesta sijasta käydäänkin tällä hetkellä kutkuttavaa kilpajuoksua SJK:n, IFK Mariehamnin, HIFK:n ja FC Lahden kesken. Seinäjokelaisten kone yskiikin nyt pahaan aikaan, koska tappio IFK Mariehamnille tiivisti keskikastia entisestään. SJK saanut nyt kolmesta viimeisestä ottelustaan ainoastaan yhden pisteen ja pelannut nyt maaleitta jo lähes 300 minuuttia.

Alemman loppusarjan uhkaaminen ja heikot viimeviikkoiset otteet olivat liikaa sietokyvylle Seinäjoella ja päävalmentaja Alexei Eremenko sai lähteä perjantaina. Eremenko kuudes päävalmentaja Seinäjoella viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana.

Pisteet olivat lähteneet edellisen illan ainoasta Veikkausliigan ottelusta Ahvenanmaalle Aristote Mboman ja Simon Silverholtin maaleilla lukemin 0-2.

SJK esitteli ottelussa kotiyleisölleen uusia pelaajia. Florasta saapunut tuore vahvistus Zakaria Beglarishvili tuli edellisen Espoon vierasottelun tavoin toisella jaksolla vaihdosta kentälle. Kovaa jälkeä SJK Akatemiassa Kakkosessa tällä kaudella tehnyt 18-vuotias hyökkääjä Daniel Håkans tuli puolestaan kentälle 79. minuutin kohdalla, tehden näin debyyttinsä Veikkausliigassa.

Ottelun hahmo: Aristote Mboma, IFK Mariehamn

Haki hanakasti ratkaisuja läpi ottelun ja onnistui lopulta voittomaaliksi jääneen avausmaalin teossa.

Seinäjoella todettua:

”Toisella puoliajalla emme olleet lainkaan sellaisia kuin meidän piti olla. Enkä tiedä miksi. Emme olleet teräviä, eikä syöttöpelimme toiminut ollenkaan.”

Inter kaatoi HIFK:n hullun alun jälkeen

Turun perjantai-ilta käynnistyi lähes eeppisellä maali-iloittelulla. Ottelu ei ollut ehtinyt vanhentua edes minuuttia, kun Interin puolustaja Arttu Hoskonen liukui epäonnisesti keskityspallon omaan maalin. Kun Aleksi Paananen tasoitti lukemiksi 2-2, tapahtui tämä vain 15 minuuttia Hoskosen oman maalin jälkeen.

Lopullinen ratkaisu nähtiin toisella jaksolla. Niko Markkulalle avautui vapaa väylä nousta oikeaa kaistaa pitkin, poikittaissyöttö boksiin löysi Veikkausliigan parhaan maalintekijän Filip Valencicin, ja slovenialainen viimeisteli hallitusti kauden 15 osumansa Daniel Kollarin selän taakse.

Maalikimaraan mahtui myös melkoinen makupala, kun Jani Bäckmanin 1-2 -vierasjohtoon vienyt kaukolaukaus ohitti Henrik Moisanderin.

HIFK pääsi vielä lähelle tasoitusta erikoistilanteillaan, mutta kolme pistettä palautti Interin voittokantaan vaikean Kuopion reissun jälkeen. Voitto nosti Interin takaisin Veikkausliigan kärkeen, mutta tasapisteissä olevalla Ilveksellä on yhä peli vähemmän pelattuna.

Ottelun hahmo: Aleksi Paananen, FC Inter

Oli erityisen näkyvä sairaan avausvartin aikana. Vastasi itse jälkimmäisestä tasoituksesta pitkän juoksunsa päätteeksi.

Turussa todettua:

”15 minuuttia, neljä maalia, se kertoo aika paljon pelistä.”

KuPS nollasi Ilveksen Tammelassa

Kuopion Palloseura teki tempun johon moni ei uskonut. Kuusi pistettä peleistä Interiä ja Ilvestä vastaan nosti kuopiolaiset kahden pisteen päähän kärjestä. Erityisesti KuPSin fyysinen peli oli myrkkyä vastustajille kummassakin kamppailussa. Onnistuneen viikon ansiosta sekä Inter että Ilves tuntevat nyt savolaisten hengityksen niskassaan ja saavat kurkkia olan yli. KuPSin suoritusten arvoa nostaa erityisesti se, ettei se saanut kumpaankaan otteluun parasta nippuaan jalkeille.

Kuopiolaisten erinomaiset otteet ovat aktivoineet myös kannattajia, sillä Tammelan vierassektiossa väkeä sekä ääntä riitti arkipäivästä huolimatta.

Fyysisen elementin lisäksi kuopiolaisten ryöstö perustui pitkiin pallonhallintajaksoihin sekä tiiviiseen puolustuspelaamiseen. KuPS pystyi sulkemaan Lauri Ala-Myllymäen pelin ulkopuolelle ja varsinkin vasemman laitansa täydellisen tukossa. Ilveksen harvat tilanteet syntyivät joko erikoistilanteista tai KuPSin oikean laidan kautta.

Voitto oli KuPSille toinen Ilveksestä tällä kaudella ja ensimmäinen Ilveksen vieraana 25 vuoteen. Ilvekselle tappio oli ensimmäinen kotikentällään tällä kaudella.

Byyri seurasi ottelua paikan päällä Tammelassa ja pidempi raportti on luettavissa täältä.

Ottelun hahmo: Tabi Manga, KuPS

Kamerunilainen Tabi Manga oli KuPSin tiiliskivimäisen tiukan puolustuksen avainhahmo. Tuli kaksinkamppailuihin ja pystypalloihin armotta ja poistui järjestään niistä voittajana.