Veikkausliigaa Maarianhaminassa – Reissuraportti ja vinkit matkalle

On heinäkuun viimeinen viikonloppu ja helle moukaroi Manner-Suomea. Tuskanhiki painaa päälle, mutta mistä helpotus? Vetten ääreltä tietenkin. Nappaan kympin laivalipun ja lähden kohti Saaristomerta.

IFK Mariehamn vs. Helsingfors IFK 28.7.2019

Lähtöä Maarianhaminaan puolsi siellä pelattava Veikkausliigaottelu. Tiukasti paikasta yläloppusarjaan taisteleva saaren ylpeys, IFK Mariehamn, sai vieraita Helsingistä. Kesän kuumin viikonloppu ylsi myös Ahvenanmaalle ja virkistävä merituuli oli jo kaukainen muisto saapuessamme Wiklöf Holding Arenalle. Lämpömittarissa komeili lukema +28 ja paikalla odotti lähes täysi tupa (1403).

IFK Mariehamn on saaren isoin seura, mutta sen lisäksi Maarianhaminasta ja Ahvenanmaalta löytyy myös muita joukkueita futismatkaajien iloksi. Kahdesti Suomen mestaruuden voittanut Åland United pelaa Naisten liigassa, FC Åland Länsi-Suomen Kolmosessa ja Jomalan kunnasta tuleva, niin ikään Kolmosta pelaava, Jomala IK. Näiden lisäksi on vielä Ruotsin sarjoissa pelaavat joukkueet, joista voi lukea lisää täältä.

Otteluvalinta osuu napakymppiin useasta syystä. Paikalla on toista sataa vieraskannattajaa, maaleja nähdään neljä ja varjossa istuessa keli on mitä mainioin. HIFK nappaa lopulta 3–1-voiton hyvin peliin eläytyvän kotiyleisön harmiksi, mutta itse tapahtuma on onnistunut, vaikka järjestyksenvalvojien kanssa hetki meneekin selvitellessä median edustajien käytäntöjä. Lopulta kaikki järjestyy niin kuin pitääkin.

Ottelun jälkeen on aika palata ruokakaupan kautta sataman lähellä sijaitsevaan yöpaikkaamme. Maarianhaminassa kaikki on kävely- tai pyöräilyetäisyydellä, ja hiljenevässä sunnuntai-illassa kävely rauhoittaa mieltä. Vaikka samalla tiedostaa Maarianhaminan olevan pieni paikka, niin hiljaisuus on silti silmiinpistävää. Ovatko kaikki kesämökeillään vai onko täällä aina näin seesteistä?

Seuraavana päivänä paluulaiva lähtee vasta iltapäivällä takaisin kohti Turkua, joten aamupalan ja punkkitarkastuksen jälkeen on vielä hetki aikaa pyöriä idyllisessä kaupungissa. Idyllinen on muuten aivan liian useasti viljelty sana, mutta nyt jos koskaan uskallan käyttää sitä. Maarianhamina on nimittäin idyllisin pikkukaupunki, jossa olen elämäni aikana käynyt.

Vinkit ja kustannukset futismatkaajalle

 

Koe ja näe

Jalkapallon lisäksi Ahvenanmaalta löytyy useita näkemisen arvoisia paikkoja. Päiväretkeläisten kannattaa tutustua ainakin Maarianhaminan sataman lähellä olevaan Ahvenanmaan merenkulkumuseeon. Muutaman kymmenen kilometrin päässä kaupungista sijaitsee Stallhagenin panimo ja myymälä, mikä on oluen ystäville pakollinen vierailukohde, ja jos on sinne asti päässyt, niin kannattaa samalla ajella Bomarsundin linnoitukseen.

Reittimatka Turku-Ahvenanmaa-Turku

Kansipaikka Tallink Siljalla kustansi 12€ per suunta eli yhteensä 24€. Junalippujen jälkeenkin (17,80€ Pasila-Turku-Pasila) hinta jäi huomattavasti Helsingistä lähteviä reittimatkoja halvemmaksi, jotka ilman alennuksia maksavat halvimmillaan noin 70€. Pääkaupunkiseudulta matkustaville aikataulullisesti nopein ja myös halvin tapa on lähteä Turusta aamulla Maarianhaminaan ja palata saarelta illan viimeisellä laivalla.

Otteluliput

IFK Mariehamnin kotiotteluihin ottelulippu maksaa aikuiselta tällä kaudella 18€. Erilaisia alennuksia on kuitenkin tarjolla, ja esimerkiksi Sparhallen-kaupassa asioivat voivat hankkia lipun halvemmalla.

Ruokailu

Maarianhaminassa on muutamia hienoja ravintoloita, joista ehkä se hienoin on fine dining -ruokaa tarjoava Nautical. Futisreissussa ja koko matkan hikoilleena kyseinen paikka ei ollut otollisin, mutta romanttisemmalla retkellä merenkulkumuseon vieressä sijaitseva ravintola täyttää varmasti kaikki odotukset.

Saman museon ja sataman läheisyydessä on sen sijaan kaksi budjettimatkailijalle parempaa vaihtoehtoa – Pub Albin ja Draken Kebab. Ensiksi mainitusta saa erinomaiset pizzat (12€-16€) ja jälkimmäisestä nimensä mukaisesti kebab-annoksia ja burgereita (8€-12€).

Yöpyminen

Yövyimme kilometrin päässä Wiklöf Holding Arenalta sijaitsevassa hostellissa. Kahden hengen huone maksoi 79€/yö sisältäen aamupalan, mutta hieman halvempiakin (60€) majoituksia olisi ollut saatavilla. Päädyimme kuitenkin Gästhem Neptuniin hyvien arvosteluiden perusteella ja kahden iäkkäämmän rouvan pitämä majatalo osoittautui juuri niin hyväksi kuin saattoi odottaa.

Ei mitään hienouksia, vaan kaikki peruspalvelut hyvin järjestettynä, eikä sijaintikaan ollut hassumpi.

Arvio omatoimimatkaajan kuluista (1 yö)

Yhden yön reissu Maarianhaminaan pääkaupunkiseudulta futista katsomaan kustantaa noin 130€/henkilö. Halvemmalla pääsee ’’yöpymällä’’ kansipaikalla ja palaamalla heti matsin jälkeen kotiin, mutta suosittelen Maarianhaminaan tutustumista astetta tarkemmin. Kaunis ja idyllinen kaupunki, jossa viettää illan ja yön enemmän kuin mukavasti.