Veikkausliigaraportti 26.-28.7.: Kuuma viikonloppu toi uuden putoajakandidaatin – HIFK haki pisteet Maarianhaminasta vierasinvaasion iloksi

Suomen päällä oleva helleaalto toi oman mausteensa viikonlopun otteluihin.

Helle ja FC Lahti hyydyttivät seinäjokelaiset

FC Lahti jatkoi isojen päänahkojen napsimista, kun lahtelaiset kairasivat pisteet mukaansa Seinäjoelta 0-2-voitolla. Pari viikkoa aiemmin FC Lahti oli yllättänyt sarjakärki Ilveksen.

SJK:lla oli avausjaksolla hämmentävän suuria vaikeuksia saada omaa peliään kulkemaan ja syötöt napsuivat tasaiseen tahtiin väärille postinumeroalueille. Vaikka seinäjokisilla oli omat tilanteensa, voidaan sanoa, että SJK pääsi koppiin tasatilanteessa.

Moni katsomossa taatusti odotti jälkimmäiselle puolikkaalle sisuuntunutta kotijoukkuetta, mutta aikainen vierasmaali muutti tämän käsikirjoituksen. Jasin-Amin Assehnoun keskitti matalan pallon vasemmalta kohti SJK:n maalia ja brassitoppari Nadson ohjasi pallon tyylipuhtaasti omaan maaliin.

FC Lahti lisäsi johtoaan parikymmentäminuuttia myöhemmin rangaistuspotkusta. Loppunumeroista 0–2 vastasi pisteeltä Josu.

Ottelun hahmo: Patrick Rakovsky, FC Lahti

Patrick Rakovsky toimi nollapelillään vieraiden viimeisenä lukkona. Otti tärkeitä torjuntoja varsinkin lopussa, kun kotijoukkue haki kavennusta isolla vaihteella.

Seinäjoella todettua:

”Hyvä matsi meiltä. Yksi parhaimpia pelillisesti koko kaudella. Hallittiin peliä ja saatiin tilanteita. Tämä oli vähän niin kuin vedenjakajamatsi meille.”

Ilves esiintyi Espoossa mestarin elkein

Tampereen Ilves haki massiiviset pisteet Tapiolan urheilupuistosta. Voitto ratkesi vasta ottelun lisäajalla Yusif Moussan maalilla. Nigerin maajoukkuemies pääsi tykittämään vastapalloon boksin rajalta ensimmäisen maalinsa Ilveksessä, joka ei yksinkertaisesti olisi voinut tulla isompaan paikkaan.

Honka sai hyvän startin kärkikamppailuun. Espoolaiset asettuivat kuskin paikalle jo varhaisessa vaiheessa. Juha Hakola pääsi puskemaan lähietäisyydeltä pallon ohi Mika Hilanderin, jonka reaktioaika Hakolan puskuun jäi olemattomaksi.

Toisella jaksolla Ilves osoitti sellaista luonnetta mikä tekee siitä tällä hetkellä Veikkausliigan kuumimman mestarisuosikin. Toisella jaksolle maalin takaa-ajoasemasta lähtenyt Ilves ei paljoa edellisen Lahden vierasottelun haamuja kuunnellut, vaan luotti kykyihinsä kääntää peli.

Diogo Tomas toi Tupsukorvat tasoihin tunnin pelin jälkeen ja tamperelaisten raju voitontahto eskaloitui Moussan 1–2-osumaan ottelun lisäajalla. Ottelu oli toinen perättäinen, kun Ilves kartutti pistepottiaan lisäajalla.

Ottelun hahmo: Diogo Tomas, Ilves

Diogo Tomas esiintyi edukseen Ilveksen takalinjoilla ja vastasi rinnalle tuoneesta maalista.

Espoossa todettua:

”Käsittääkseni meillä on vielä 11 peliä jäljellä ja kausi loppuu 19. lokakuuta. Minun hommani on valmistaa joukkue mahdollisimman hyvin jokaiseen matsiin.”

HJK kompuroi sarjajumbon kanssa

Koko kauden ilman voittoa tahkonnut VPS pääsi tauolle johtoasemassa HJK:n vieraana. Vaikeaa kautta pelaava Eetu Vertainen napautti jalka korkealla vaasalaiskasvoihin, katseli keltaista sekä Alain Ebwellen upottavan pilkulta ottelun avausmaalin.

Pilkun edellisessä Veikkausliigaottelussa Tampereella aiheuttanut Tim Väyrynen toi HJK:n rinnalle toisen jakson alussa. Päävalmentaja Toni Koskela suoritti toisella jaksolla hyökkääviä vaihtoja, mutta Väyrysen osuma jäi Töölön lauantaiehtoon ainoaksi sinivalkoiseksi onnistumiseksi.

Vaasalaisilla oli täysi työ pitää oma maalinsa Väyrysen onnistumisen jälkeen puhtaana, mutta puolustustaistelu toi lopulta yhden pisteen palkinnon, toisin kuin edellisessä vierasottelussa Seinäjoella.

Klubin leirissä pientä parranpärinää aiheutti lopussa annettu erotuomaripallo, joka uusittiin, kun Tim Väyrynen iski palloon hanakasti. VPS-vahti Martin Kompalla vaikutti laittaneen tilanteessa jo pallon peliin.

Samaan aikaan kun Ilves voitti oman ottelunsa, tuli HJK:n mestaruuden tavoittelusta taas astetta mutkikkaampi. HJK on pelannut kaikki ottelut mukaan luettuna nyt neljä ottelua ilman voittoa.

Ottelun hahmo: Ivan Tarasov, HJK

Vaikka Ivan Tarasov heitti itsensä katolleen Töölön mattoon toisella jaksolla, saaden varoituksen pilkun kalastelusta, on Tarasov silti nostettava esille. Juoksi isot kilometrit molempiin suuntiin ja näytti eniten voittoa janoavalta kotijoukkueen pelaajalta.

Helsingissä todettua:

”Se maksaa paljon pisteitä, kun pelissä tulee lapsuksia. Tänään olisi riittänyt, jos olisimme pitäneet nollan.”

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela – Helsingin Sanomat

HJK-VPS 1-1 (0-1)

Väyrynen ´54     Ebwelle ´45+3 rp

Yleisöä: 3 002

HIFK kävi saarella ryöstöretkellä

Byyrin toimitus oli jalkautuneena Maarianhaminaan kotijoukkue IFK:n ja vierailija Helsingin IFK:n väliseen otteluun.

Helsinkiläisvieraat saivat kauden toiseen IFK-kohtaamiseensa täydellisyyttä hipovan alun. Kulman jälkitilanteesta tullut pystysyöttö tavoitti Sakari Tukiaisen, jonka tarkka sivallus vasempaan alakulmaan ohitti Oskari Forsmanin. Peliä oli tässä vaiheessa ehditty pelata vain pari minuuttia.

Tämän jälkeen asiat menivät HIFK:n kannalta vaikeaksi. Tukiainen loukkasi maalintekotilanteessa jalkaansa ja ei saanut ravistettua vammaa pois. Näin Tor Thodesen joutui ottamaan Tukiaiseen vaihtoon jo varhaisessa vaiheessa. Heti perään helsinkiläisten tuore jenkkipuolustaja Macario Hing-Glover teloi itsensä taklaustilanteessa ja joutui Tukiaisen tavoin jättämään pelin kesken.

HIFK:n huollolla piti kiirettä, sillä sekä Tukiainen että Hing-Glover saivat huoltoa yhtäaikaisesti, ja helsinkiläiset joutuivat pelaamaan hetken kahden miehen alivoimalla. IFK Mariehamn ei saanut miesylivoimaansa hyödynnettyä, mutta otti pelin kuitenkin hallintaansa. Helsinkiläisten peli meni vaihdoista selvästi sekaisin ja kotijoukkue vastasi maalipaikoista. Tasoitus tulikin vielä ennen taukoa. HIFK:n Daniel Kollar ei saanut liimattua maalille tullutta kulmapotkua ja Robin Buwalda pääsi puskemaan maaliviivalta lukemiksi 1–1.

Toisella jaksolla peli alkoi kääntyä tasaisemmaksi ja HIFK pääsi uudelleen kiinni kenttätapahtumiin. Tunnin kohdalla vieraat painelivat uudemman kerran karkumatkalle. Luis Henrique pääsi viimeistelemään vastaiskun päätteeksi. Hyvän alustuksen maalin antoi avausjaksolla kentälle tullut Afganistanin maajoukkueessakin esiintynyt Jabar Sharza.

Vieraiden maalin jälkeen IFK Mariehamnin käskyttäjä Peter Lundberg otti lisää tulivoimaa kentälle. Helsinkiläiset puolustivat kuitenkin uhrautuvasti ja siivoivat pallon pariin otteeseen maaliviivalta. Päätöshetkillä Tiquinho pääsi tsippaamaan 1–3 loppunumerot saarelaisten hakiessa riskillä tasoitusta.

HIFK:lla oli komeasti toistasataa kannattajaa Maarianhaminassa. Voitto oli HIFK:lle ensimmäinen Ahvenanmaalla kolmeen vuoteen.

Ottelun hahmo: Jukka Halme, HIFK

HIFK:n kokenut Jukka Halme oli sunnuntaina kaikkialla. Taklasi, syötöt painuivat kovalla prosentilla omille ja oli lähellä tehdä maalinkin toisella jaksolla kaukolaukauksellaan.

Maarianhaminassa todettua:

”Tämä oli meiltä todella epätasainen esitys.”

IFK Mariehamnin päävalmentaja Peter Lundberg – Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa

KPV voittokantaan väsyneitten matkalaisten kustannuksella

Moninaisten vaiheiden jälkeen Kuopion Palloseuran torstainen Varsovan vierailu venyi pitkäksi ja pelaajat matkustivat Kokkolaan suoraan Helsinki-Vantaan lentokentältä. Rasitus painoi ja avauskokoonpanossa oli useita muutoksia.

Kokkolalaisten kauden toinen kotivoitto tuli lopulta luvuin 2–1. Kotijoukkueen maaleista vastasivat Enoch Banza sekä tuore sopimuspelaaja Ishmael Yartey. KuPSin ainokainen syntyi Ats Purjeen lapikkaasta. Syvältä omalta alueelta lähtenyt syöttö tavoitti Viron maajoukkuemiehen ja tyylikäs siirto kokkolalaismaaliin toi kuopiolaiset tasoihin toisella jaksolla.

KPV karisti voitollaan Vaasan Palloseuran jo neljän pisteen päähän. Ottelu oli ensimmäinen KPV:lle uuden valmentajan Jani Uotisen alaisuudessa.

Ottelun hahmo: Ishmael Yartey, KPV

Erinomainen debyytti huipentui voittomaalin tunnin pelin jälkeen.

Kokkolassa todettua:

”Surkea esitys meiltä. Vähän helpolla annettiin KPV:lle pisteet tänään.”

KuPSin Kalle Taimi – Ruudun TV-haastattelussa

KPV-KuPS 2-1 (0-0)

Banza ´56   Purje ´59

Yartey ´65

Yleisöä: 2 066

Tunteet kävivät kuumana, kun Inter haki voiton Rovaniemeltä

Turun Inter otti vierasvoiton yli kuukauden tauon jälkeen, kun se haki pisteet mukaan Rovaniemeltä.

Ottelun avausmaali syntyi RoPSin puolustuksen oman sekoilun päätteeksi. Pallonmenetys omalla alueella johti siihen, että Albion Ademi pääsi pommittamaan 17 metristä kierteisen pallon vasempaan ylänurkkaan ohi Antonio Regueron.

Toisen puoliajan alussa RoPSin Tarik Kada kaadettiin rangaistusalueella, mutta erotuomari Oskari Hämäläisen mielestä ei pilkun arvoisesti. Tämän jälkeen Kadalla meni pahasti kuppi nurin ja hollantilainen rikkoi tuomarin koskemattomuutta. Kada sai tilanteesta punaisen kortin ja RoPS joutui vajaamiehiseksi. Tilanne kuumensi katsomossa olleen toimitsijakieltoa kärsineen Pasi Tuutin, joka kävi myös kovilla kierroksilla.

Tämän jälkeen Inter teki enää vain tarvittavan. Päätösluvuista 0-2 vastasi vähemmän yllättäen Veikkausliigan maalipörssin kärkinimi Filip Valecic.

Voitto vahvisti Interin asemaa sarjataulukon kakkospaikalla. RoPSin edellisestä kolmen pisteen illasta on jo aikaa yli viisi viikkoa ja rovaniemeläiset ovat kovaa kyytiä ajautumassa putoamiskamppailuun.

Ottelun hahmo: Aleksi Paananen, FC Inter

Aleksi Paananen oli erittäin iso palanen Interin hyökkäyspelissä Rovaniemellä. Valittiin ottelun kolmen tähden pelaajaksi.