Veikkausliiga 2019: Pelaajaesittelyt

Uusi Veikkausliigakausi on aivan oven takana ja on aika tutustua sarjan pelaajiin. Mukana esittelyissä on joukkueiden vakiokalustoa, siirtoikkunassa tulleita vahvistuksia, mutta myös junioreita, joiden nimi liigan seuraajien kannattaa painaa mieleen. Klikkaamalla joukkueen nimeä, pääset lukemaan tarkemmin sen pelaajista.

Joukkueet

 

HJK

 

Perustettu: 1907

Kotipaikka: Helsinki

Viime kausi: 1.

 

Maalivahdit

#1 Markus Uusitalo Finland

Aloitti HJK:n ykkösmaalivahtina viime keväänä, kun Rudakovia ajettiin vielä sisään. Vastuu kuitenkin loppui, ja kuusi liigapeliä oli aivan liian vähän nuorelle maalivahdille, jolta Klubikin odottaa kehittymistä ns. seuraavalle tasolle. Täyttää toukokuussa 22 vuotta ja sopimus on katkolla kauden päätteeksi, joten seuraavat askeleet uralla ovat erittäin tärkeitä.

#12 Robin Källman Finland

Kolmosvahti tulevalla kaudella. Viime kaudella Ykköstä viiden pelin verran Klubi 04:ssä, jossa voisi irrota tänäkin vuonna peliaikaa.

#88 Maksim Rudakov Russia

HJK:n kassarin paikka on usein kiittämätön – tilanteita ei välttämättä ole paljoa, mutta vähät vedot pitäisi pystyä torjumaan sataprosenttisesti. Rudakov onnistui tehtävässään oikein hyvin viime kaudella ja lähtee ykkösvahtina tulevalle sesongille. Cup- ja harjoitusotteluissa Rudakoville on sattunut useita kömmähdyksiä, joihin HJK:lla ei ole varaa etenkään europeleissä.

 

Puolustajat

#2 Elderson Nigeria

Kokenut 31-vuotias nigerialainen oli viime kesänä maansa MM-miehistössä mukana. Vasempana laitapuolustajana viihtyvä Elderson on todella kova luu Veikkausliigaan, sillä miehellä on seurajoukkuepuolella kokemusta muun muassa SC Bragan, AS Monacon ja Stade Rennaisin riveistä. Toisin sanoen, Portugalin ja Ranskan pääsarjaa sekä kymmeniä europelejä, joista yhdeksän Mestarien liigaa. Elderson on pallollisena rauhallinen ja sijoittuu kentällä jatkuvasti oikein.

#3 Henri Toivomäki Finland

Kovien seurojen (Atalanta, Ajax) organisaatioissa nuorempana pelannut Toivomäki on kokenut ja monipuolinen vaihtoehto HJK:n puolustuspäähän. Pystyy pelaamaan oikealla, keskellä ja vasemmallakin, mutta ei ole säväyttänyt millään paikalla Suomen Cupin otteluissa. Hieman virhealtis ja hidas reagoimaan, mikä voi koitua ongelmaksi kovaa ja korkealta paineistavien joukkueiden kanssa. Loukkaantumisten ja pelikieltojen tullessa kuitenkin kelpo vaihtoehto kokoonpanoon.

#5 Daniel O’Shaughnessy Finland Ireland

Puolustuslinjan monitoimimies. Pystyy pelaamaan tasaisen varmasti niin vasempana laitapuolustajana kuin topparinakin. Vasenjalkaisena tuo hyvän vaihtoehdon pelinavaamiseen ja omaa kenties Veikkausliigan pisimmät rajaheitot. Viime kausi päättyi ennenaikaisesti pahaan polvivammaan. Kuntouduttuaan täysin ottaa oman paikkansa avauskokoonpanosta.

#8 Rafinha Finland Brazil

Joukkueen nestori. Kolmen topparin muodostelmassa pelannut Rafinha on ollut erinomainen heti alkuvuodesta. Brassilla pysyy pallo loisteliaasti hallussa, mies uskaltaa avata maltilla vastustajan paineen alta ja ohjaa muuta puolustuslinjaa mallikkaasti. Rafinha täyttää jo 37 vuotta kesäkuussa, mutta ei missään nimessä ole liian hidas liigaan. Mielenkiintoista nähdä, miten suoriutuu europeleistä, jos Klubi pelaa kolmella topparilla.

#17 Nikolai Alho Finland 

HJK:n kapteenistoon kuuluvan Alhon jatkosopimusta saatiin hetki odotella talven aikana. Laitahyökkääjänä tutuksi tullut Alho saattaa pelata ensi kaudella wingbackin roolissa, mikä voisi sopia erinomaisesti 26-vuotiaalle. Vuodesta 2000 alkaen Klubin organisaatiossa ollut Alho on hieman ristiriitainen pelaaja. Puolustuspelaaminen on parantunut vuosi vuodelta, mutta laitahyökkääjän roolissa olisi odottanut useampia maaleja ja maalisyöttöjä liigaa dominoineessa HJK:ssa. Tulevaisuus puolustuspäässä.

#18 Roni Peiponen Finland

Ole Gunnar Solskjær hankki Peiposen Norjaan muutama vuosi takaperin. Ei kuitenkaan onnistunut murtautumaan Molden kokoonpanoon ja palasi lopulta pysyvästi takaisin HJK:hon. Kärsinyt pahoista loukkaantumisista, ja kehitystä ei ole tapahtunut. On kuitenkin edelleen nuori pelaaja, ja onnistuessaan pystyy murtautumaan avauskokoonpanon vakiokasvoksi oikeaa laitapuolustajaa valittaessa. Pelaa parhaimmillaan ennakkoluulottomasti niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan, mutta toistaiseksi otteet ovat olleet arkoja ja varovaisia.

#25 Valtteri Vesiaho Finland

Pelannut kolmen topparin muodostelmassa kelvollisesti talven harjoitus- ja cup-otteluissa. Juoksupalloissa jää liian helposti vastustajasta jälkeen, mutta osaa ohjata peliä ja kykenee osallistumaan puolustuksen kautta lähtevään lyhytsyöttöpeliin – ainakin liigaotteluissa. Ruumiinrakenteeltaan vahva jässikkä ja ikää vasta 20 vuotta, joten kehittymistäkin on vielä odotettavissa.

#32 Faith Friday Obilor Nigeria

HJK:n kivenkova ykköstoppari, jolla riittää annettavaa molempiin suuntiin. Voittaa pääpalloja ja pysäyttää vastustajia tappavan tarkasti – epäonnistumisia sattui viime kaudella pääasiassa vain europelien kriittisillä hetkillä.

#33 Samu Laitinen Finland

Oikea laitapuolustaja debytoi HJK:n edustusjoukkueessa kaksi vuotta sitten cupin ottelussa Gnistania vastaan. Oli Ykkösessä Klubi 04:n vakionimiä ja ansaitsi otteillaan jatkosopimuksen. Ikää tulee kesällä mittariin 20 vuotta, joten seuraava siirto on uran kannalta tärkeä. Vastuuta tuskin tulossa liiemmin.

 

Keskikenttäpelaajat

#6 Harmeet Singh Norway

Pallonhallintapeliin sopiva norjalainen Singh on kiertänyt useita seuroja laihalla menestyksellä. Norjan Iniestaksi tituleerattu pelaaja on ollut vakiokalustoa nuorten maajoukkueissa, mutta vetänyt ylleen myös miesten maajoukkuepaidan seitsemän kertaa. Erittäin taitava jalalla ja tykkää pitää palloa. HJK:n kannalta on toivottavaa, että kulisseissa kaikki menee nappiin, sillä tämän tason pelimiehiä ei liikaa liigassa ole.

#14 Sebastian Dahlström Finland

Kovin hype Dalen ympärillä on ehtinyt jo laskeutua, mutta lähes 2 600 minuuttia HJK:n kivenkovalla keskikentällä viime kaudella kertovat, millaisella suoritusvarmuudella Dahlström tonttiaan hoiteli. Heikompina päivinä jäi ehdottomasti Moshtagh Yaghoubin varjoon, mutta ei toisaalta kunnostautunut korttitilastoissa tai muulla toilailulla. Kairinen tuttu pelikaveri keskikentältä jo Pikkuhuuhkajista.

#22 Kaan Kairinen Finland

Huippulupaus ei lyönyt ainakaan vielä läpi Euroopassa. Viettää tämän kauden lainalla FC Midtjyllandista, josta oli lainalla jo viime syksynä FC Interissä. Laukoo hanakasti vasurillaan ja haluaa olla pallossa jatkuvasti. Dahlström on tuttu pelikaveri, mutta liigassa dominoimisen eteen täytyy Kairisenkin tehdä työtä – pelkällä superlupauksen statuksella se ei tule.

#27 Kevin Kouassivi-Benissan Finland Togo

Pystyy pelaamaan niin vasemmalla kuin oikealla laidalla, myös laitapakkina. Nousee ennakkoluulottomasti ja saanee minuutteja rotaatiomiehenä liigaotteluissa. Ollut melko tehokas hyökkäyspäässä, mutta tulevaisuudessa KKB:n nimen saanee kirjoittaa näillä näkymin puolustajat-sarakkeeseen.

#30 Joonas Vahtera Finland

Keskikentällä hyökkäävässä roolissa pelaava Vahtera osaa lukea tilanteet älykkäästi, ja mies on usein valmiiksi juuri siellä, mihin pallo saattaa tulla. Innokas haastamaan vastustajan puolustajia ja on käyttänyt edellisillä kausilla tehokkaasti laukaisupaikat hyväkseen. Pelasi talven otteluissa jopa hieman Atomu Tanakan kaltaista roolia, mutta nähtäväksi jää, mihin asettuu Lehkosuon palapelissä.

#50 Santeri Väänänen Finland

Mäkelänrinteen urheilulukiota käyvä Väänänen sai viime kaudella jalkansa oven väliin miesten peleihin. Debyytti liigassa VPS:ää vastaan (jokseenkin vain parin minuutin ajan), ja komeat 16 ottelua Klubi 04:n paidassa Ykkösessä. Keskikentän keskellä ja puolustavana keskikenttänä pelaava Väänänen tykkää seurata muun muassa Arturo Vidalin ja N’Golo Kantén otteita ja ammentaa oppia niistä. Valittiin viime vuonna Palloliiton vuoden poikapelaajaksi ja kantoi  kapteeninnauhaa U17-maajoukkueen EM-karsintaturnauksessa Puolassa.

#61 Otto Ollikainen Finland

FC Hongasta vuonna 2014 HJK:hon lähtenyt Ollikainen on parhaimmassa tapauksessa jo lähitulevaisuuden nimiä liigakentällä. Ikää on vasta 18 vuotta, mutta takana on ehjä 23 ottelun kausi Ykkösessä sekä vastuuta Suomen Cupin peleistä alkuvuodelta. Keskikentän keskustassa pelaava Ollikainen on juoksuvoimainen pelaaja, joka toivottavasti saisi vastuuta jo liigassa. Kakkosen pelit Klubi 04:ssa ovat todennäköisempi vaihtoehto.

 

Hyökkääjät

#7 Eetu Vertainen Finland

Pikkuhuuhkajien kärki on ollut yksi puhutuimmista nuorista suomalaispelaajista menneen vuoden aikana. Isokokoinen ja taitava, hieman zlatanmainen hyökkääjä haluaa tehdä läpimurron kotimaan kentillä ennen ulkomaille siirtymistään. Nöyryyttä ja työntekoa hieman lisää, ja Vertaisen painavaa laukausta nähdään varmasti tulevien vuosien aikana kovemmissa sarjoissa.

#9 Riku Riski Finland

Riski sai kansainvälistä mediahuomiota kieltäytyessään Huuhkajien Qatarin leiristä eettisiin syihin vedoten. On varmasti tapauksesta johtuen hieman isommassa valokeilassa vielä pitkään, mutta tämä tuskin heijastuu peliesityksiin. Riski tekee kentällä paljon töitä ja aiheuttaa edelleen nopeudellaan ongelmia vastustajan puolustukselle. Ei ole koskaan ollut mikään maaliruisku, vaikka joka kausi muutamia maaleja on laiturin ja piilokärjen roolissa siunaantunutkin.

#11 Akseli Pelvas Finland

Klubi-ikonin viime kausi meni pieleen polvivamman takia. Aliarvostettu pelaaja, joka on luutinut cupin otteluissa jopa wingbackin roolissa, mutta nähtäneen liigassa joko laita- tai keskushyökkääjänä. Pelvas on viimeistellyt urallaan 76 liigamaalia, ja lähestyy kovasti kymmenen parhaan maalintekijän joukkoa. Kymmenennellä sijalla, vain yhden maalin päässä, on tällä hetkellä Juha Karvinen. Tulevan kauden roolitus saattaa syödä maalimääriä, mutta on edelleen lähes varma kymmenen maalin mies – varsinkin, jos ottaa päävastuun rangaistuspotkuista.

#20 Ivan Tarasov Russia

Hammarby-ottelussa lähtemättömän vaikutuksen tehnyt venäläispelaaja on yksi liigan nopeimmista laitahyökkääjistä. Hieman koppava asenne ja kalasteluyritykset varmasti kouliutuvat ajan myötä pois, ja Klubilla on onneksi optio jatkaa Tarasovin sopimusta aina vuoteen 2021 asti. Avauskokoonpanon paikasta on kova kisa, mutta Tarasovilla on kaikki potentiaali napata se heti ensimmäisellä kaudella itselleen.

#24 Lassi Lappalainen Finland

RoPS-laina teki Lappalaiselle hyvää ja Toni Koskelan hopeajoukkueessa laitahyökkääjä pääsi loistamaan. Tammikuun leirillä Qatarissa oli myös Suomen maajoukkueen harvoja onnistujia. Alati vaarallinen Lappalainen haastaa hyvin, antaa kohtalaisen paljon avainsyöttöjä ja kykenee myös itse maalintekoon. Siirto Veikkausliigaa isompiin ympyröihin on vain ajan kysymys.

#77 Evans Mensah Ghana

Lupauksia herättäneestä debyyttikaudesta taantunutta Mensahia vietiin talven siirtohuhuissa Helsingistä pois. Molemmilla laidoilla pelaamaan pystyvä ghanalainen tyytyi edelliskaudella kierrättämään palloa alakerran kautta, eikä juuri haastanut puolustajia. Ja jos haastoi, niin ne yritykset poikkeuksetta epäonnistuivat. Tulevaisuus epävarma, ei asiaa avaukseen.

#- Marco Bueno Mexico

Meksikolaishyökkääjä liittyi HJK:n harjoitus- ja otteluvahvuuteen pari viikkoa ennen liigakauden alkua. Pian 25 vuotta täyttävä Bueno on pelannut Meksikon sarjojen lisäksi ainoastaan chileläisessä CD Evertonissa, jossa viime kaudella syntyi kolme maalia 14 ottelussa. Keskushyökkääjä on ollut tuttu nimi nuorten maajoukkueissa – etenkin U23-olympiajoukkueessa – joissa pelejä on kertynyt yhteensä yli 30. Nuorempana miehen potentiaalin on täytynyt olla iso, sillä muun muassa Transfermarkt-sivusto tarjosi muinoin vasta 18-vuotiaalle Buenolle 850 000€ markkina-arvoa, kun se tänä päivänä on 500 000€.

Pelaajana Bueno on taitava, boksissa vaarallinen ja kykenee viimeistelemään erityisesti päällään, mutta myös molemmilla jaloillaan. Ennakkotietojen perusteella kova tekijä liigaan, mutta annetaan Klubin testata miestä ensin.

 

 

HIFK

 

Perustettu: 1897

Kotipaikka: Helsinki

Viime kausi: Ykkösen 1.

 

Maalivahdit

#13 Daniel Kollar  Finland

Veikkausliigan lyhyimpiä maalivahteja oleva Daniel Kollar on osoittanut jo aiemmin olevansa liigatason maalivahti. Paikkaa pientä kokoaan hyvillä lähitorjunnoillaan, mutta keskityspalloissa on vaikeaa. Origin tulon myötä saa kilpailla tosissaan ykkösvahdin paikasta.

#35 Atte Otronen Finland

Pitkälti Gnistanin ja HIFK:n kakkosjoukkueen kanssa Kakkosta pelannut Atte Otronen on pienoinen kysymysmerkki liigatasolle. Peliaikaa ainoastaan muiden loukkaantumisten taikka pelikieltojen myötä.

#77 Arnold Origi Kenya Norway

Entinen Kenian maajoukkuevahti tunnettaneen paremmin Liverpoolissa pelaavan Divock Origin serkkuna. Arnold on kuitenkin itsekin varsin kelpo pelimies, joka on tehnyt mittavan uran Norjan sarjoissa, ja kävipä veskari vielä vuosi sitten Crystal Palacessa testillä, vaikka jäikin lopulta ilman sopimusta. HIFK:n norjalaiselle päävalmentajalle Tor Thodesenille Origi on tuttu pelaaja Moss FK:sta kahdeksan vuoden takaa, mutta onko 35-vuotias Origi vielä huippuvuosiensa kunnossa? Origilla on hyvä pomppu ja refleksit, mutta ainakin Norjan vuosinaan Origille kävi ikäviä kömmähdyksiä aina välillä.

 

Puolustajat

#2 Tobias Vibe Norway

Liki kaksimetrinen topparismies tuo HIFK:n puolustuspäähän pääpelivoimaa. Kokemusta löytyy Norjan divarista, mikä ei missään nimessä tarkoita sitä, että Vibe loikkaisi liian isoihin ympyröihin siirtyessään Veikkausliigaan. Viime kaudella norjalainen oli loukkaantuneena pitkän ajanjakson. Mikä on pelituntuma? Sujuuko miesvartiointi?

#3 Silver Grauberg Estonia

Viron U21-maajoukkueessa viidesti esiintynyt Grauberg on vasenjalkainen toppari, joka kykenee pelaamaan myös vasempana laitapuolustajana. Fyysisesti vahva Grauberg on omien sanojensa mukaan hyvä kaksinkamppailuissa ja HIFK:n urheilutoimenjohtaja kuvaili virolaista Vinne Jones -tyyliseksi pelaajaksi, mitä lie tarkoittikaan.

#4 Hannu Patronen Finland

Kokenut ja kovaa pelaava toppari oli HIFK:ltä todellinen kaappaus. Ottaa puolustuslinjan johdettavakseen ja tuo siihen uskottavuutta, jos on pelikunnossa. Patronen on altis loukkaantumisille ja loukkasi jo kätensä Suomen Cupissa.

#16 Tino Palmasto Finland

20-vuotias keskuspuolustaja on FC Hongan kasvatti. Saanut paljon vastuuta cupin peleissä, vaikka viime kaudella ei pelannut juuri yhtään. Tuskin on avauksen toppari ainakaan vielä, vaikka ihan lupaava pelaaja onkin. Vahvuudet tällä hetkellä pääpelissä.

#18 Matias Hänninen Finland

Pisimpään omaa seuraansa yhtäjaksoisesti edustanut pelaaja koko liigassa. Hänninen siirtyi FC Kontusta HIFK:hon yhdeksän vuotta sitten ja oikea laitapuolustaja on yhä avauksen vakiokalustoa. Hänninen voi pelata myös keskikentän oikealla laidalla ja pystyy kovakuntoisena vääntämään täysiä minuutteja viikosta toiseen.

#20 Hassan Sesay Sierra Leone

Liigaa parin sadan ottelun verran pelannut Sesay saapui HIFK:n vasemman laidan yleispelaajaksi. FC Lahden riveissä rooli oli pitkälti vasen laitapuolustaja, joten ensisijaisesti saman kaavan voisi kuvitella jatkuvan Helsingissä. Pallollinen peli on ajoittain melkoista koheltamista, mutta sijoittuu erinomaisesti ja hyvänä päivänä hoitaa puolustusvelvoitteet mallikkaasti.

#24 Tero Mäntylä Finland

Lähti nuorena Portsmouthin organisaatioon ja ura ulkomailla näytti hetkittäin lupaavalta. Mäntylän reissu kulki Englannista Bulgariaan ja lopulta Norjan kautta takaisin Suomeen, mutta matkan varrelta tarttui pokaaleja palkintokaappiin ja kokemusta muun muassa Eurooppa-liigan pudotuspelikierroksilta. Toppari ei kuitenkaan palannut Suomeen ja Turkuun dominoivana pelaajana, vaan oli yllättävissä vaikeuksissa liigaotteluissa. Pelaamattomuus näkyi ja HIFK:n paidassa puolustustöiden määrä ei ainakaan vähene. Tarvitsee ehjän kauden ja mahdollisimman paljon pelejä, jotta voisi nousta vuosien takaiselle hyvälle tasolleen.

#34 Tuukka Andberg Finland

HIFK:n edellisellä liigavisiitillä topparina pelaava Andberg debytoi kovassa paikassa päästessään kentälle Stadin derbyssä. Sai paljon vastuuta, kerrytti kokemusta miesten peleistä ja esiintyi hyvin Ykkösessä viime kaudella. Sijoittuu kentällä kohtuullisen hyvin, ja paikkaa sillä hitauttaan, mutta joutuu käymään kovaa kilpailua pelipaikastaan.

 

Keskikenttäpelaajat

#5 Nando Cózar Spain

Surullisenkuuluisan Legirus Interin kautta Suomeen tullut Nando pystyy pelaamaan keskikentän keskellä niin puolustavammassa kuin hyökkäävämmässä roolissa. Espanjalaisella on hyvä potkutekniikka ja maaleja on syntynyt Suomen kentillä kiitettävästi (12 reilussa 40 ottelussa). Merkkauspelissä kadottaa vastustajiaan ja onkin ollut parempi hyökkäyssuuntaan pelatessaan. Liike ajoittain liian verkkaista.

#6 Riku Selander Finland

Selander on osoittanut tasonsa Kakkosessa ja Ykkösessä, ja toimii varmasti rotaatiopelaajana liigassa. Keskikentän keskustan pelaaja tekee paljon töitä ja syötöt lähtevät napakasti. Liigassa ei ole kuitenkaan niin paljon aikaa, joten ratkaisujen täytyy olla nopeampia.

#7 Joel Mattsson Finland

Laitahyökkääjänä parhaiten pelaava ahvenanmaalainen on huippulupaus. Oli mukana Suomen joukkueessa UEFA:n U19 EM-kisoissa ja pelasi kaikissa alkulohkon otteluissa. Mattsson on nopea pelaaja, joka haastaa paljon ja pyrkii loihtimaan yllättäviä ja luovia ratkaisuja hyökkäyspäässä. Mattsson tulee siirtymään ulkomaan kentille piakkoin, mutta ehtii olla HIFK:lle vielä tärkeä pelaaja.

#8 Jukka Halme Finland

HIFK-legenda, Bragun Gattuso. Ikää on pian mittarissa jo 34 vuotta, eikä se lupaa hyvää liigavauhtia silmällä pitäen. Tekee aivan mielettömästi töitä, pelaa aggressiivisesti ja voi sytyttää omalla tekemisellään muun joukkueen. Hyviä ratkaisuja pallollisena, mutta joutunee katselemaan keltaista korttia tiuhaan, kun tulee ajoittain myöhässä tilanteisiin.

#10 Xhevdet Gela Finland Albania

Miltei 200 ottelun liigajyrä. Palasi HIFK:n paitaan FC Lahdessa vietetyn vuoden jälkeen, mutta rooli on vielä arvoitus. Gela on hyvä kaksinkamppailuissa ja suht pallovarma, mutta hidas. Gelaa on kaavailtu jopa laitapuolustajan rooliin, mikä kuulostaa melkoiselta riskiltä. Taitavan keskikenttäpelaajan aisaparina olisi edelleen käyttökelpoinen keskikentän keskustassa.

#17 Jani Bäckman Finland

IF Sibbo-Vargarnan kasvatti on kiertänyt tukun pääkaupunkiseudun seuroja. Puolustava keskikenttäpelaaja voi pelata tarvittaessa topparina ja oli ehdottomasti Rödan avainpelaajia viime kaudella – 23 ottelussa syntyi viisi maalia ja viisi maaliin johtanutta syöttöä. Bäckman on yksi harvoista viime liigaseikkailulla mukana olleista ja tuo kaivattua jatkuvuutta lukuisten uusien pelaajien keskelle.

#50 Toró Brazil

Rafael Ferreira Franciscon eli Torón hankinta oli yksi talven oudoimmista. Kaksinkamppailu- ja riistovoimaa keskikentälle tuova Toró on kyllä pelannut maansa pääsarjassa yli 100 ottelua, mutta viimeisimmästä tulee kesäkuussa kuluneeksi jo kuusi vuotta. Tuon jälkeen pelimäärät ovat olleet vähäisiä ja viime vuosina minuutteja on tullut lähinnä Japanin kolmanneksi(!) korkeimmalta sarjatasolta. Miehen myrskyä tarkoittava lempinimi on tarinan mukaan tullut juniorivuosina futsalissa mätettyjen maalien ansiosta – junnuvuosien jälkeen miehen anti hyökkäyspelaamisessa ei ole ollut yhtä myrskyisää, vaan korkeintaan pientä lehtien havinaa.

#80 Samuel Haglund Finland

Haglund vietti juniorivuodet KäPan ja HJK:n organisaatiossa, josta lähti Ruotsiin kehittymään. Eniten pelejä kertyi I-divisioonasta, eli Ruotsin kolmanneksi korkeimmalta sarjatasolta, Oskarshamns AIK:n riveissä. Joukkueen valmentajana oli hyvin suomalaisen futiksen tunteva Jan Stahre, joka oli aikoinaan FC Interin palkkalistoilla teknisen valmentajan roolissa. Haglundin rooli HIFK:ssa on vielä arvoitus (oikea keskikenttä vai oikea laitapakki), mutta Stahren mukaan 22-vuotias on pallovarma ja yksi nopeimmista 30m juoksutestin suorittaneista pelaajista Suomessa.

 

Hyökkääjät

#11 Hussein Mohamed Finland Somalia

Yleensä vasempana laitahyökkääjänä pelaava Mohamed sai reilusti kokemusta Ykkösestä viime kaudella. Maaliskuussa 22 vuotta täyttävän Mohamedin täytyy ottaa kehitysaskeleita viimeistelyn suhteen ja hänen on mietittävä myös heikohkoa puolustuspelaamistaan. Joko kohti monipuolisempaa laitapelaajaa tai sitten puhtaasti viimeistelijäksi ja maalipaikkojen luojaksi.

#14 Tiquinho Brazil

Erikson Carlos Batista dos Santos eli tuttavallisemmin Tiquinho on 24-vuotias brasilialainen laitahyökkääjä. Kokemusta löytyy Japanin kolmannen sarjatason SC Sagamiharasta, kuten Toróllakin. Nopea hyökkääjä, joka tekee töitä molempiin suuntiin, mutta ei osu maalipuiden väliin.

#19 Kevin Larsson Finland

Käpylän Pallosta saapunut laituri esiintyi edukseen miesten peleissä Kakkosessa viime kaudella. Suorituksen kovuutta nostaa se tosiasia, että Larsson täytti syyskuussa vasta 17 vuotta. Larsson on nopea ja pallon kanssa erittäin taitava pelaaja, joka pystyy pelaamaan myös kärjessä. Maalitili HIFK:n paidassa aukesi jo Suomen Cupissa, eikä murtautuminen HIFK:n parhaimpien pelaajien joukkoon Veikkausliigassa ole täysin mahdotonta. Niin lupaavasta nuoresta on nimittäin kyse.

#21 Mauro Severino Finland Angola

Kuqin vastakohta, mitä tulee nopeusominaisuuksiin. 19-vuotias Severino on mättänyt kovia maalimääriä juniorisarjoissa ja sai vyölleen ensimmäiset ottelut Veikkausliigassa Ilveksen paidassa viime syksynä. Tuttu näky poikien maaotteluista ja on kiertänyt huippuseurojen (mm. Arsenal, Chelsea, AS Roma) testileirejä. Vastuuta on luvassa HIFK:ssa, mutta onko liiga vielä liikaa?

#23 Nikolas Saira Finland

Kolmatta vuotta HIFK:ssa pelaava vasen laitahyökkääjä lähestyy aikaa, jolloin pitäisi näyttää pärjäävänsä liigatasolla. 20-vuotias Saira on esiintynyt poikamaajoukkueissa ja kertonut tavoitteestaan pelata suuressa eurooppalaisessa seurassa tulevaisuudessa. Ensiksi täytyisi lyödä läpi Suomessa, mutta jää nähtäväksi, löytyykö Sairalta nopeutensa lisäksi muita erityisominaisuuksia ensi kaudella.

#99 Njazi Kuqi Finland  

Viime visiitti Veikkausliigassa oli yhtä sirkuesitystä. PK-35:n kautta FC Interiin päätynyt Kuqi mätti kyllä maalejakin (23) parin kauden aikana, mutta nousi otsikoihin aivan muista tempuista ennen siirtymistään Intian liigaan. Jos pääkoppa kestää, niin rikkoo kymmenen maalin rajapyykin ensi kaudella, vaikka jalka ei 36-vuotiaalla vanhaan malliin nousekaan. Monipuolinen ja erittäin hyvä viimeistelijä.

#- Jakob Dunsby Norway

Norjalaisen Sandefjordin kakkosjoukkueessa pelannut 19-vuotias Dunsby on hyökkäyspään pelaaja. Dunsby pystyy pelaamaan niin laitahyökkääjänä kuin kärjessäkin. Nuorimies on itsevarman oloinen ja röyhkeä pelaaja, joka oli talvella myös Norjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Kongsvinger IL:n testattavana, mutta jäi ilman sopimusta. Dunsbya on vaikea nähdä avauksen pelaajana, mutta lopussa vaihdosta tultuaan saattaa tuoda kaivattua nopeutta.

 

 

FC Honka

 

Perustettu: 1975

Kotipaikka: Espoo

Viime kausi: 4.

 

 

Maalivahdit

#12 Rasmus Leislahti Finland

Viime kesän U19-poikien EM-lopputurnauksen Suomen joukkueen valopilkkuja. Seurajoukkueen puolella peliaikaa tuli 16 ottelun verran Klubi 04:n paidassa Ykkösessä ja nyt olisi aika ottaa seuraava askel. Pääsi haistelemaan tunnelmaa Huuhkajien tammikuun leirillä, ollen ensimmäisen 2000-luvulla syntynyt A-maajoukkuekutsun saanut pelaaja. Leislahden pieni koko saattaa osoittautua kompastuskiveksi muuten nousukiitoisella uralla.

#13 Tim Murray United States of America

FC Hongan toinen jenkkipelaaja on edustanut seuraa parin vuoden ajan. Murray pitää yhä hallussaan roomalais-katolisen Providencen yliopiston nollapeliennätystä pelattuaan yliopiston joukkueessa neljän vuoden ajan. 31-vuotias maalivahti oli MLS-seura New England Revolutionin organisaatiossa, mutta ei onnistunut saamaan pelejä vyölleen Yhdysvaltojen ykkössarjasta. Lopulta tie vei Kakkosessa silloin pelanneen EIF:n riveihin ja sieltä myöhemmin Espooseen. Torjunut yksinään Hongalle pisteitä hyvien refleksiensä ansiosta, mutta ulostuloissa ja keskityspalloissa olisi petrattavaa.

#32 Atte Paunio Finland

19-vuotias on Hongan kolmosmaalivahti, joka pääsi useassa cupin pelissä penkille, mutta ei pelaa liigassa ilman suurempia loukkaantumisia taikka pelikieltoja. Pelannut yhden pelin ykkösjoukkueen avauksessa – kolme vuotta sitten Suomen cupissa Malmin Ponnistajia vastaan. Poikamaajoukkueissa muutamia pelejä, joten mahdollisuuksia nousta liigassa pelaavaksi maalivahdiksi.

Puolustajat

#3 Gideon Baah Ghana

Yksi kovimmista paluumuuttajista Veikkausliigaan. Ihastutti viime visiitillä Hongan ja HJK:n paidassa ennen siirtoa MLS-sarjan NY Red Bullsiin. Baah aloitti Jenkeissä pelit hyvin, kunnes loukkaantui. Ei kyennyt loukkaantumisten jäljiltä enää raivaamaan tietä pelaavaan kokoonpanoon, ja edessä oli kiertomatka Kazakstanin ja Valko-Venäjän kautta Espooseen. Topparina ja vasempana laitapuolustajana pelaava Baah on ennakkoon yksi kauden tähtipelaajista, mutta epäonnistunut ulkomaan kierros on voinut jättää jälkensä. Onko nopeus, voima ja pelinavaaminen yhä sillä loistavalla tasolla, josta saimme viimeksi nauttia?

#4 Robert Ivanov Finland Russia

Ivanov nousi viime kaudella liigan parhaimpien toppareiden joukkoon. Voitti suurimman osan kaksinkamppailuistaan ja avasi peliä erittäin hyvin. Sai loistokauden jälkeen kutsun Suomen A-maajoukkueeseen ja debytoi harjoitusottelussa Viroa vastaan. Maaottelussa vauhti oli ehkä vielä liian kovaa, mutta liigakentillä parimetrinen kolossi tulee dominoimaan ensi kaudellakin. Ivanovin noususta Hongan avainpelaajiin tekee vielä hienompaa se, että mies ei ollut vakioavaaja Ykkösen peleissä. Tehnyt paljon töitä päästäkseen siihen asemaan, missä nyt on.

#5 Henri Aalto Finland

Hongan kasvatti palasi viime kesänä Espooseen. Muutama vuosi kului Seinäjoella ja Saksan Oldenburgissa, mutta koska uutta seuraa ei ulkomailta löytynyt, oli Aallon luontevaa palata kotiin. Ottaa paikkansa tulevalla kaudella oikeana laitapuolustajana vahvana pallollisena pelaajana.

#7 Jonas Levänen Finland

Vasen laitapuolustaja pelasi hienon kauden ja sai kaiken kukkuraksi kutsun Huuhkajien Qatarin leirille. Levänen tukee vahvoilla nousuillaan hyökkäyspelaamista ja olisi ollut tärkeä avauskokoonpanon pelaaja tulevalla kaudella, mutta loukkaantui Huuhkajien leirin yhteydessä. Mahdollinen paluu pelikentille vasta kesällä.

#16 Konsta Rasimus Finland

Veikkausliigan komeimman parran lisäksi Rasimus hallitsee myös puolustuspelaamisen. MPS:n kasvatti pelaa niin topparina kuin keskikentän pohjallakin ja on itse asiassa viime vuosien aikana valunut pelipaikaltaan alemmaksi. Pituuden kanssa on topparin tontilla ongelmia, mutta pyrkii paikkaamaan tätä puutetta fiksulla sijoittumisellaan. Syötöt lähtevät Rasimuksen jalasta tarkasti, kun taas pallonriistoissa on välillä holtiton. Tulevalla kaudella rooli tulee olemaan topparina ja tarvittaessa laitapakkina.

#22 Joona Rahikka Finland

Poikamaajoukkueissa pelannut toppari viettänee tulevan kauden Honka Akatemian mukana Kakkosessa. Loukkaantumisten ja pelikieltojen myötä voi saada minuutteja myös liigassa.

#23 Mikko Sumusalo Finland

Hieman vaisun ulkomaankierroksen jälkeen palasi Helsinkiin ja HJK:n riveihin kesällä. Ei vakuuttanut otteillaan kannattajia, eikä ilmeisesti seurajohtoa, sillä ei saanut Klubista jatkosopimusta. Pystyy parhaimmillaan pelaamaan virheettömästi sekä vasempana että oikeana laitapakkina Veikkausliigassa, mutta se vanha suorittamisen taso on jostain löydyttävä. Avauskokoonpanon paikka Hongassa ei ole kiveen hakattu, vaan Sumiksen täytyy osoittaa niitä avuja, joilla on muun muassa maaottelukutsuja siunaantunut vuosien varrella.

#28 Tommi Saarinen Finland

Kymmenvuotiaasta lähtien Hongassa pelannut Saarinen on kipparoinut niin poikamaajoukkueita kuin myös FC Honkaa. Hyvä pallollinen toppari, jonka suurin heikkous on hitaus. Kärsinyt urallaan paljon loukkaantumisista, mutta debyyttikausi liigassa sujui kelvollisesti. Ei ollut selkeä avauksen toppari, vaikka 13 ottelua liigassa aloittikin. Nyt kilpailu kovenee entisestään ja peliaika on tiukilla.

 

Keskikenttäpelaajat

#6 Abel Suaréz Spain

Kookas ja melko taitava kutospaikan pelaaja, jolla on kokemusta jopa Espanjan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta. Oli Hongalta talven ensimmäisiä hankintoja, kun Javi Herváksen jatko oli epävarmaa. Suaréz nousee mielellään päättäämään hyökkäyksiä, mutta on tottunut myös urallaan katselemaan keltaisia kortteja tiuhaan.

#8 Javi Hervás Spain

Keskikentän keskustan eri rooleissa viihtyvä Hervás oli todella tärkeä palanen espoolaisten yllättäjäryhmässä viime kaudella. Uitti päättyneen kauden jälkeen verkkoja vesillä ja kokeili, jos jostain muusta sarjasta tärppäisi. Palasi lopulta Honkaan, jonne mies otettiin tietysti ilomielin vastaan ja sopimuksen pituudeksi rustattiin samaten kaksi vuotta. Rytmittää peliä hyvin, osaa laukoa ja syöttää erinomaisesti, mutta Suarézin tavoin on korttiherkkä.

#10 Lucas Kaufmann Brazil

Taitava brasilialainen voitti liigan maalisyöttöjen tilaston kymmenellä syötöllään viime kaudella. Liikkuu jatkuvasti pelattavaksi ja omaa häikäisevän potkutekniikan. Korvaamattoman tärkeä Hongan hyökkäyspelissä.

#11 Juha Hakola Finland

Hakolan paluu synnyninkaupunkiinsa on ollut lupauksia herättävä jo cupin pelien osalta. On vaarallinen saadessaan pallon ja pystyy luomaan hyvillä kuljetuksillaan vaarallisia maalipaikkoja. Erinomainen vaihtoehto erikoistilanteisiin ja kaikin puolin taitava pelaaja. Vepsun riveissä syntyi viime kaudella kuusi maalia ja kahdeksan maaliin johtanutta syöttöä, ja vähintään samankaltaisia tehoja voi odottaa Hakolalta tulevalla kaudella.

#21 Joel Perovuo Finland

Kokenut keskikenttäpelaaja on nähnyt läheltä FC Hongan romahduksen ja nousun. Rauhallisuutta espoolaisten keskikentälle tuova Perovuo omaa erinomaisen syöttövalikoiman. Niin linjan puhkovat syötöt kuin myös vastustajaa liikuttavat houkuttelusyötöt luonnistuvat Espoon Palloseuran kasvatilta.

#33 Duarte Tammilehto Finland Portugal

Keskikentän työmyyrä on pelannut edellisen ehjän ja kokonaisen kauden vuonna 2016. Keskikentän keskellä pelaavalla Tammilehdolla on hyvä potkutekniikka ja täten erikoistilanneosaaminen, mutta käy tästä roolista kisaa monen muun pelaajan kanssa – laatua nimittäin Hongalta vapaapotkuihin löytyy.

#24 Saku Heiskanen Finland

Laitapuolustajana ja keskikentällä pelaava, Kirkkonummelaisen Masalan Kisan kasvatti, Saku Heiskanen on lainalla FC Hongassa Bundesliigassa pelaavan Hoffenheimin organisaatiosta. Siirtyi nimenomaan FC Hongasta Saksaan 16-vuotiaana ja tekee nyt toisen lainapestinsä Suomeen pelattuaan viime kaudella muutaman kuukauden Klubi 04:n riveissä. Superlupaus täyttää syyskuussa 18 vuotta, mutta liigapeleistä olisi hyvä saada kokemusta.

 

Hyökkääjät

#9 Gaël Etock Cameroon Spain

Paukutti viimeksi liigassa pelatessaan sarjajumbo JJK:n paidassa 11 maalia ja syötti neljä osumaa. Kekseliäs ja älykäs hyökkääjä, joka pystyy kehittämään lennosta useita eri ratkaisumalleja eli reagoimaan tilanteisiin puolustajan aloitteen mukaan. FC Barcelonan junioriakatemian käyneellä Etockilla on tarkka ja laadukas laukaus. Viime vuodet olleet kuitenkin vaikeita ja Hongan ykköshyökkääjäksi Etockilla on vielä matkaa.

#14 Borjas Martin Spain

Yksi viime kauden parhaiten onnistuneita hyökkääjiä, joka teki tasaista jälkeä Hongan mitalijahdin runkopalasena. Ei varastanut otsikoita Kandjin tavoin, mutta teki valtavasti töitä myös puolustussuuntaan, ja iski Hongan joukkueesta eniten voittomaaleja. Plussaa myös tasonnostosta, sillä aikaisempien kausien aikana maaliverkko ei ollut soinut nykyiseen tahtiin.

#19 Arlind Sejdiu Finland

17-vuotias laitapelaaja näytti kykyjään Suomen Cupissa. Sejdiu luki tilanteet hyvin ja oikea-aikaisella sijoittumisellaan iski kaksi maalia. Helsingin Sanomat nosti Sejdiun isomman yleisön tietoisuuteen jutullaan, joten odotuksia riittänee. Tulevaisuuden liiganimi, vaikka vielä ei vastuuta taida tulla.

#20 Luis Silva United States of America Mexico

Pitkän uran (157 ottelua) MLS:ssä tehnyt Luis Silva oli todellinen jymypaukku FC Hongalta. Mac Kandjin korvaajaksi hahmoteltu hyökkääjä pystyy pelaamaan myös keskikentällä. Maalien suhteen paras kausi Jenkeissä oli 2013-14, jolloin Silva viimeisteli 11 maalia ja antoi kolme maalisyöttöä 27 ottelussa D.C. Unitedin paidassa. Tämän jälkeen suoritukset ovat olleet ailahtelevia, jos tuijotetaan vain tehoja, mutta toisaalta Kandjin näytöt samaisesta liigasta olivat huomattavasti heikommat miehen tullessa Suomeen. Silvalla on hyvä laukaus ja ensimmäinen kosketus, mutta myös kiivas luonne.

#80 Demba Savage Gambia, The

HJK:n, Häckenin ja BB Erzurumsporin jälkeen Espooseen palannut Savage on ollut jo useamman kuukauden loukkaantuneiden listalla. Muutenkaan gambialaisen laitahyökkääjän paluu ei lopulta aiheuttanut niin suuria riemun kiljahduksia, että Savagen varaan kannattaisi asetella sen suurempia odotuksia. Kolmekymppinen Savage ei missään nimessä ole ikäloppu, mutta viime vuodet ovat olleet vaikeampia ja tekeminen on näyttänyt ajoittain flegmaattiselta.

 

IFK Mariehamn

 

Perustettu: 1919

Kotipaikka: Maarianhamina

Viime kausi: 10.

 

Maalivahdit

#1 Marc Nordqvist Finland

Pikkuhuuhkajissakin torjunut Nordqvist pelasi viime kaudella 11 liigaottelua ennen lähtöään lainalle Norjan toiseksi korkeimman sarjatason FK Jerviin. Istui koko laina-ajan vaihtopenkillä, mutta kenties nuoren veskarin oli hyvä kokea uusi ympäristö. Tarvitsisi pelejä kehittyäkseen liigatason maalivahdiksi.

#30 Dan Sjöblom Finland

Muun muassa Ruotsin kuudenneksi korkeimmalla sarjatasolla Dalen/KFF:n riveissä pelannut Sjöblom lähtee kaudelle kolmosvahtina. Istunut Byyrin tietojen mukaan Kakkosessakin penkillä, mutta rehellisesti sanottuna 36-vuotias Sjöblom on kaukana liigatasosta. Kuitenkin olemassa oleva hätävara pahimman sattuessa.

#88 Oskari Forsman Finland

Forsman debytoi Veikkausliigassa jo 12 vuotta sitten, mutta löi oikeastaan läpi vasta siirryttyään PS Kemiin kaksi vuotta sitten. Kemissä oli erinomainen loukkaantumiseensa asti. Kypärän kanssa nykyisin pelaava Forsman siirtyi kesken viime kauden FC Lahteen ja pääsi nauttimaan muutamasta europelistäkin. Lahdesta ei tullut jatkosopimusta, mutta IFK Mariehamn kiinnitti ToVen ja Jazzin kasvatin 1+1 -vuotisella sopimuksella. Forsman on hyvä ohjaamaan puolustuslinjaa ja hänellä on ollut aiemmilla kausilla oikea-aikaiset ulostulot. Koettu päävamma on saattanut tehdä pelaamisesta kuitenkin hieman varovaisempaa.

 

Puolustajat

#3 Robin Buwalda Netherlands

Pelasi Kettingin kanssa puolikkaan kauden verran samaan aikaan Go Ahead Eaglesissa, joten yhteispelin harjoitteluun ei pitäisi tuhrautua ylimääräistä aikaa. Buwalda tulee Maarianhaminaan topparin tontille, mutta hätätilanteessa voi pelata myös laitapuolustajana. Kokemusta löytyy niin Eredivisiestä kuin myös Hollannin divarista, joten liigan ei pitäisi olla liikaa ADO Den Haagin akatemiasta nousseelle nopealle ja voimakkaalle puolustajalle.

#4 Tarik Hamza Sweden Bosnia and Herzegovina

Hamza saapui Maarianhaminaan IFK Norrköpingin organisaatiosta, mutta pelasi IK Sylviassa lainalla viime kauden. Topparina ja keskikentällä pelaavalla Hamzalla ei ole sopeutumisvaikeuksia, sillä Sjölund ja Hampus Lönn ovat tuttuja kasvoja Ruotsin puolelta, ja lähes kaikkien kanssa voi kommunikoida ruotsiksi. Taidoiltaan liigan seuraajille vielä tuntematon tapaus, mutta raporttien perusteella dominoi ainakin Ruotsin neljänneksi korkeimmalla tasolla.

#5 Rick Ketting Netherlands

Samanlaisella taustalla Buwaldan kanssa Maarianhaminaan siirtynyt Rick Ketting on kaksikosta parempi pääpelissä. Yhteisiä pelejä hollantilaisen välillä löytyy jo entuudestaan, mikä voi osoittautua varsinkin alkukaudella elintärkeäksi, kun kilpailijat mahdollisesti vielä virittelevät yhteispeliä uomiinsa. Kettingin sopimus Go Ahead Eaglesin kanssa piti kestää alunperin tämän vuoden kesään, mutta jo viime heinäkuussa tuli tieto, ettei valmentajalla ole enää topparille roolia joukkueessaan. Paperilla ehdottomasti vahvistus liigaan, mutta pienellä varauksella tulee myös Kettingiin suhtautua.

#6 Petter Hemming Finland

Seuran lahjakkaimpia puolustuspään kasvatteja, vaikka ei ole vielä onnistunut murtautumaan pelaavaan kokoonpanoon. Kärsinyt loukkaantumisista, mutta tulevalla kaudella vastuuta voisi olla nuorelle topparille luvassa, sillä Kristian Kojola lopetti pelaajauransa ja Philip Mantilla ei jatka Maarianhaminassa.

#13 Lassi Järvenpää Finland

Sekä topparina että laitapakkina pelaava Järvenpää on yleismies puolustuspäähän. Perusvarmaa tekemistä, pärjää liigassa, mutta ei loista millään alueella poikkeuksellisen hyvin.

#16 Aapo Mäenpää Finland

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran kasvatti siirtyi Maarianhaminaan kaksi vuotta sitten. Ensimmäisellä kaudella vastuuta liigassa tuli 20 ottelun verran, mutta viime kaudella muun muassa Joel Mattsson meni Mäenpään edelle nokkimisjärjestyksessä ja peliaika romahti. Ensisijaisesti oikeana laitapuolustajana pelaava Mäenpää on tuttu nimi nuorisomaajoukkueista ja potentiaalia on hyväksi liigapelaajaksi. Tasoa täytyy nostaa, jos mielii edetä urallaan.

#23 Dylan Murnane Australia Italy

Australian liigan Melbourne Cityssä voittanut Murnane on pelipaikaltaan vasen laitapuolustaja. Heti ensimmäisellä kaudellaan Murnane kuului maarianhaminalaisten vakiokalustoon ja mies pelasikin kahta vaille kaikissa liigaotteluissa. Kaksivuotisesta sopimuksesta käynnistyy nyt toinen kausi ja vastuuta on jälleen luvassa. Australialaisen kestävyys on huippuluokkaa, hänen syöttönsä ovat tarkkoja ja kaiken lisäksi maataan junnumaajoukkueissa edustanut Murnane on varsin nopea. Pääpalloissa mies on kuitenkin heiveröinen.

 

Keskikenttäpelaajat

#8 Robbie Crawford 

Keskikentän keskellä pelaavalla Crawfordilla on kokemusta Glasgow Rangersista liki 60 ottelun verran. Skotlannin sarjojen lisäksi Islannin liigan FH Hafnarfjörðuria edustanut Crawford nousee tukemaan hyökkäyksiä ja laukoo hyvin molemmilla jaloillaan.

#10 Robin Sid Finland

Robin Sid oli joukkueensa parhaimmistoa vaikealla viime kaudella. Keskikenttäpelaajaksi profiloitunut Sid on vaarallisempi ja käyttökelpoisempi hyökkäävämmässä roolissa, ja etenkin saadessaan palloja juoksuun. Pelasi viime kaudella paljon myös hyökkääjänä, mutta kykenee pelaamaan niin laidalla kuin hyökkäävänä keskikenttäpelaajanakin. Sid haastaa mielellään yksi vastaan yksi -tilanteissa, muttei välttämättä edes pyri ohi, vaan ainoastaan saamaan jalan vapaaksi laukaukselle.

#15 Amos Ekhalie Kenya

Kenian maajoukkueessa yhdessä ottelussa pelannut Ekhalie kuntoutuu vielä Suomen Cupissa saamastaan reisivammasta. Lukuisissa keskikentän rooleissa pelaava Ekhalie on tuttu näky liigakentiltä pelattuaan Suomessa jo reilusti yli 200 ottelua, ja on myös joukkueen kokenein pelaaja nimenomaan liigapeleissä mitattuna. Kuului nuorempana Itä-Afrikan lupaavimpiin pelaajiin, mutta kehitys tyssäsi syystä tai toisesta. Jaksaa tehdä töitä läpi ottelun ja on teknisesti melko taitava. Enemmän olisi saatava irti hyökkäyspäässä maalien ja maalisyöttöjen muodossa.

#19 Joel Karlström Finland

Vihreävalkoisten omia kasvatteja. Vasta 18 vuotta täyttävä Karlström ottaa ensiaskelia liigavauhtiin, mutta on taistellut keskikentän keskellä U17-maajoukkueen mukana.

#20 Daniel Sjölund Finland

Dajan ympyrä sulkeutuu miehen palatessa Maarianhaminaan 20 vuoden jälkeen. Pian 36 vuotta täyttävän Sjölundin rooli on vielä arvoitus, mutta hän pystyy takuuvarmasti auttamaan nuoria pelaajia kehittymään, kuten teki myös Ruotsissa viimeisellä kaudellaan. Jos Sjölundille kaavaillaan avauskokoonpanon roolia, niin siihenkin miehellä on kaikki edellytykset ja liigan verkkainen tempo palvelee hyvin keskikenttäpelaajaa.

Oli rooli mikä tahansa, niin se on varmaa ettei tämän Veikkausliigadebytantin puntti tutise. Sjölund ei ole nimittäin liigassa ikinä pelannut, sillä 90-luvun loppupuolella IFK Mariehamn pelasi vielä Kakkosta, kun Sjölund mätti maaleja vihreävalkoisille.

#21 Hampus Lönn Sweden

27-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja siirtyi täksi kaudeksi IFK Mariehamniin IFK Norrköpingin organisaatiosta. Pekingissä ei tullut vastuuta, vaan Lönn pelasi viime kaudella Ruotsin neljänneksi korkeimman sarjatason IF Sylviassa, ja juttutuokio Sjölundin kanssa sai miehen vakuuttuneeksi siirrosta Maarianhaminaan. Hampuksen isä, Peter Lönn, edusti pitkään IFK Norrköpingiä ja pelasi jopa Ruotsin olympiajoukkueessa vuonna 1988. Oli cupin peleissä erinomainen ja liikkui kentällä määrätietoisesti ja röyhkeästi kohti vastustajan maalia.

#22 Gustaf Backaliden Sweden

21-vuotias keskikentän keskustan pelaaja vietti Lönnin tavoin viime kauden Ruotsin neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla. IFK Mariehamnin seurajohtaja Peter Mattson piti Backalidenin näytöistä harjoituspeleissä ja sanoi pelaajasta voivan kehittyä vakaa liigapelaaja. IFK Malmön paidassa heilutteli maaliverkkojakin, joten hyökkäyssuuntaan on jotain annettavaa.

#31 Keaton Isaksson Finland

IF Sibbo-Vargarnassa juniorina aloittanut Isaksson on hiljalleen noussut hyvätasoiseksi liigapelaajaksi. Keskikentän pelintekijä pystyy pelaamaan lukuisissa eri rooleissa, rakentelee paikkoja muille ja omaa silmää myös itse maalinteolle. Löi läpi PS Kemissä, josta siirtyi Maarianhaminaan viime kesänä. Kaksi vuotta sitten Isaksson viiletti vielä JPY:n sopimuksettomien pelaajien leirillä, jonka jälkeen miehen ura on ollut mukavassa nousukiidossa. Mahdollisuudet luoda hieno ura Veikkausliigassa.

 

Hyökkääjät

#7 Riku Sjöroos Finland

Vasen laitahyökkääjä saapui Maarianhaminaan TPS:n pudottua Ykköseen. Suoraviivainen laituri, jolla mahdollisuudet todelliseen läpimurtoon liigassa, mutta tehoja täytyy tulla roimasti enemmän. Pääsee kohtuu hyvin vaarallisille sektoreille, mutta sitten sormi menee suuhun.

#9 Simon Silverholt Sweden

Allsvenskanissa ja Superettanissa pelannut Silverholt saapui Maarianhaminaan vuosi sitten. Pelasi keskikentän vasemmalla laidalla, oikealla, keskus- ja laitahyökkääjänäkin. Tehot tulivat ryppäissä, mutta niitä syntyi kriisijoukkueen riveissä kiitettävästi – kuusi maalia ja viisi maaliin johtanutta syöttöä. Erinomainen pelaaja Veikkausliigaan ja ottaa suuren vastuun IFK Mariehamnin hyökkäyspelistä tulevalla kaudella.

#14 Aristote Mboma Finland Congo Democratic Republic of the

Mboma dominoi muutama vuosi takaperin Ykköstä AC Oulun paidassa, paukutti maaleja liukuhihnalta ja siirtyi kovin odotuksin Veikkausliigaan. Sen jälkeen homma ei ole vahvalla hyökkääjällä sujunut ollenkaan ja etenkin maalinteon kanssa on ollut suuria vaikeuksia. Itseluottamuksen kadottanut hyökkääjä vaikutti eksyneeltä kentällä ja astuu nyt todella isoihin saappaisiin Aleksei Kangaskolkan lopetettua pelaajauransa.

 

 

Ilves

 

Perustettu: 1931

Kotipaikka: Tampere

Viime kausi: 5.

 

Maalivahdit

#1 Mika Hilander Finland

Elokuussa 36 vuotta täyttävä Hilander liittyi Ilves-perheeseen ensimmäisen kerran kolmevuotiaana. Ura on kuljettanut Hilaa Kuopioon, Hämeenlinnaan ja Tampereen muihinkin seuroihin, mutta Ilveksen seuralegendana maalivahti tullaan muistamaan. Hilander on kentällä kova puhumaan ja psyykkaamaan, ja on ollut viime vuosien aikana yksi liigan parhaista ja tasaisimmin pelanneista maalivahdeista. Tärkeä pelaaja Ilvekselle, mutta pian koittaa aika tehdä tietä nuoremmille kassareille.

#12 Johannes Luukkanen Finland

Luukkasesta on kehittymässä hyvää vauhtia ainakin liigatason torjuja. Kuun lopulla 20 vuotta täyttävä Johku on päässyt nauttimaan Mikko Kavenin laadukkaasta maalivahtivalmennuksesta ja pystyy jo tarpeen tullen paikkaamaan Hilanderia.

#32 Matias Riikonen Finland

Poikamaajoukkueissa pelannut 17-vuotias maalivahtilupaus saapui Ilvekseen MyPan riveistä. Kolme peliä kokemusta Kakkosesta, mutta ei vielä asiaa liigakentille.

 

Puolustajat

#3 Diogo Tomas Finland Portugal

Ulottuva toppari on Ilveksen omia kasvatteja. Tomas on ollut suorastaan dominoiva parina edellisenä kautena, joista toinen sujui FC Hakan mukana Ykkösessä. Käy kaksinkamppailuihin välillä liiankin innokkaasti, mutta toisaalta voittaa niitä kovalla prosentilla joukkueelleen. Kovaotteinen Tomas on myös hyökkäyspään erikoistilanteissa vaikeasti vartioitava.

#4 Felipe Aspegren Finland Colombia

Oikeana laitapuolustajana useimmiten viime kaudella nähty Aspegren pystyy pelaamaan myös puolustuksen vasemmalla laidalla, sekä tarvittaessa keskikentällä laitapelaajana. Vielä pari vuotta sitten ollut ujo ja anteeksipyytelevä pelitapa on tiessään. Pystyy jakamaan palloa ja myös kuljettamaan pelivälineen itse hyökkäysalueelle.

#13 Baba Mensah Ghana

Järkälemäinen ghanalaistoppari tulee tilanteisiin röyhkeästi eikä juuri kaksinkamppailuja häviä. Mensahilla olisi edellytyksiä pelata korkeammalla tasollakin, ellei pelinavaamisen kanssa olisi niin isoja ongelmia.

#15 Mikael Almén Finland

Vasenjalkainen laitapuolustaja on Ilveksen omia kasvatteja. Teki liigadebyytin viime kesänä ja sai loppukaudesta mukavasti peliaikaa. Nopea ja hyvät syötöt omaava Almén voi pelata myös topparina.

#16 Tatu Miettunen Finland

23-vuotias keskuspuolustaja kuului Ilveksen vakiokalustoon läpi kauden. Miettuselle sattuu vieläkin harmittavia virheitä, mutta nuori toppari ei lopeta pelaamista virheeseen, vaan taistelee tilanteet loppuun saakka. Miettunen on uhka myös vastustajan rangaistusalueella, mutta Mensahin tavoin, avauksissa on vielä tekemistä.

#24 Roope Huhtala Finland

Voitti kilpajuoksun liigadebyytistä kaksosveljeään vastaan. Nuori toppari on Ilveksen omia kasvatteja ja poikamaajoukkuepelaaja. Suomen Cupin perusteella vastuuta voisi tulla enemmissä määrin jo liigassakin, mutta paljon on vielä matkaa varmaksi ja rauhalliseksi toppariksi.

#22 Tariq Kazi Finland

Nuori oikea laitapuolustaja oli yksi viime kauden positiivisin yllättäjä. Viime lokakuussa 18 vuotta täyttänyt Kazi pelasi 12 ottelua liigassa, ja varsinkin loppukautta kohden paikka oli usein avauskokoonpanossa. Nousee ennakkoluulottomasti omalla laidallaan ja tarjoaa Felipie Aspegrenille kovan kilpailun oikean pakin tontista. Ilveksen lisäksi Kazi pelasi HJS Akatemian riveissä, joten aikuisten peleistä tuli hyvin kokemusta jo edelliskaudella.

#60 David Addy Ghana

Kaksi vuotta sitten Rovaniemen Palloseuraa 15 ottelun verran edustanut ghanalainen vasen laitapuolustaja, David Addy, tekee paluun Veikkausliigaan. Ghanan maajoukkuetta edustanut ja muun muassa Belgian, Portugalin, Kreikan ja Tanskan pääsarjoissa luutinut Addy on hyökkäyksiä tukeva ja mielellään palloa ylöspäin kuljettava puolustaja. Keskitykset lähtevät vasemmalla jalalla hyvin, mutta välillä puolustusvelvoitteiden kanssa tulee holtittomia suorituksia.

 

Keskikenttäpelaajat

#5 Jair Brazil

Kolme vuotta sitten Suomeen ja AC Ouluun saapui kolme brassia (Gabriel Braga, Gilberto & Jair) tarkoituksenaan jäädä luomaan uraa Euroopassa. Täksi kaudeksi Ilvekseen siirtynyt Jair oli lopulta ainut, joka löi Oulussa läpi, ja miehen työnteko palkittiin viime kaudella Ykkösen parhaan keskikenttäpelaajan valinnalla. Keskikentän keskustassa pelaava brassi toimii hyvänä linkkinä puolustuksen ja hyökkäyksen välissä, on erinomainen syöttelijä ja peliolemukseltaan rauhallinen. Aika näyttää miten siirtymä Ykkösen eliitistä Veikkausliigaan onnistuu.

#6 Matias Ojala Finland

Moni muistaa Ojalan siirron 18-vuotiaana saksalaisen HSV:n organisaatioon. Vuoden 2010 poikapelaajana ja eittämättä superlupauksena pidetty Ojala ei Saksassa lopulta lyönyt läpi, mutta kokemusta HSV:n junnuista ja kakkosjoukkueesta tuli parinkymmenen pelin verran. Edelliskausi Ilveksen kokoonpanossa meni vielä tunnustellessa ja avaukseen Matsku pääsi 18 kertaa. Tulevalla kaudella vastuu lisääntyy varmasti, sillä Ojala kykenee pelaamaan hyvällä tasolla niin monella eri pelipaikalla, laitapakista keskikentän keskustaan asti. Hauskana yksityiskohtana todettakoon, että Ojala ei ole vielä maalinteossa liigassa onnistunut.

#8 Iiro Järvinen Finland

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja, joka pystyy pelaamaan myös laidoilla. Teknisesti taitavalla pelaajalla on laaja ja varma syöttövalikoima, mutta tehoja pitäisi syntyä enemmän.

#10 Lauri Ala-Myllymäki Finland

21-vuotiaan Lauri Ala-Myllymäen odotettiin siirtyvän jo ulkomaan kentille, mutta lopulta Ilves tiedotti Lämmin kirjoittaneen kahden kauden mittaisen jatkosopimuksen. Keskikentän keskustassa pelaava Ala-Myllymäki on nuoresta iästään huolimatta pelannut jo 118 Veikkausliigaottelua, joissa on syntynyt 19 maalia ja 8 maaliin johtanutta syöttöä. Ala-Myllymäki pyytää palloa isännän elkein, rytmittää peliä hyvin ja on erittäin kokonaisvaltainen pelaaja – pystyy auttamaan joukkuetta sekä puolustus- että hyökkäysvelvoitteissa. Pian käynnistyvä kausi on Ala-Myllymäelle jo seitsemäs Ilveksen edustuksessa.

#14 Tuure Siira Finland

Oulun lahja Tampereen jalkapallolle, keskikentän rouhija ja johtajatyyppi. Keskikentän keskellä ja puolustavana keskikenttänä pelaava taskuraketti menee tilanteisiin kovaa ja pelottomasti.

#21 Janne-Pekka Laine Finland

18-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja teki liigadebyyttinsä viime kaudella RoPSia vastaan. Sai Suomen cupissa kolmessa ottelussa vastuuta yhteensä reilun 40 minuutin verran ja kutsuttiin myös talvella U18-maajoukkueleirille. Monen muun seuran pelaajan tavoin Laine on Ilves-kasvatti.

#23 Naatan Skyttä Finland

Skyttä oli viime kauden nuorin Veikkausliigassa pelannut pelaaja reilun 16 vuoden ikäisenä. Hyökkäävänä keskikenttänä ja hyökkäyksen laidoilla pelaava Skyttä on vielä raakile, mutta pienen pallotaiturin kehitystä kannattaa seurata.

#25 Emile Paul Tendeng Senegal

Senegalin taikuri palaa Tampereelle. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja ihastutti debyyttikaudella, mutta SJK:ssa homma ei ottanut sujuakseen. Kestävyys huippuluokkaa, tekee paljon töitä ja mikä tärkeintä, viimeistelee sekä alustaa maaleja hyökkäyspäässä. Ajoittain kärsinyt loukkaantumisista ja väärässä roolissa ajautunut pimentoon.

Hyökkääjät

#7 Samuel Afum Ghana

Ghanan pääsarjan maalikuninkuuden voittanut Afum on kokenut urallaan Egyptin, Sveitsin ja Serbian liigat. BSC Young Boys maksoi aikoinaan Afumista reilu miljoona euroa, mutta loukkaantumiset värittivät ghanalaisen vuosia Sveitsissä. Erittäin nopea kärki, joka viimeistelee hyvin oikealla jalallaan.

#9 Ilari Mettälä Finland

Sekä laita- että keskushyökkääjänä pelaava Mettälä oli erinomaisessa vireessä Suomen Cupissa. Viime kaudella syntyi neljä liigamaalia ja nyt on lupa odottaa ehjää ja parempaa kauttaa. Laituriksi kookkaan (192cm) Mettälän eduksi täytyy mainita molempijalkaisuus.

#17 Aleksi Tarvonen Finland

Laitahyökkääjänä pelaava KTP-kasvatti pelasi ensimmäisen kerran liigaa jo neljä vuotta sitten kotkalaisten riveissä. Pystyy pelaamaan molemmilla laidoilla, mutta nauttii omien sanojen mukaan enemmän vasemmalla laidalla pelaamisesta. Tuolloin yksi vastaan yksi -tilanteita janoava Tarvonen pääsee leikkaamaan myös sisään ja luomaan maaliuhan vahvemmalla, oikealla jalallaan. Taistelee avauskokoonpanon paikasta, mutta ei ole ennakkoon varma avaaja.

#18 Eemeli Raittinen Finland

19-vuotias keskushyökkääjä vakuutti Jarkko Wissin Ilveksen edustuksen ja kakkosjoukkueen välisessä pelissä talvella. Taistelee minuuteista jopa liigassa, ainakin cupin pelien perusteella. Liikkuu kärjessä järkevän oloisesti.

#26 Tiemoko Fofana Cote d'Ivoire

Ghanan Right to Dream -akatemista Tanskan FC Nordsjællandiin päätynyt Tiemoko Fofana siirtyi Ilvekseen viime heinäkuussa ja kerkesi ihastuttamaan kahdessa ottelussa ennen kuin loukkasi polvensa ja oli loppukauden sivussa. Valittiin heti debyytissään PS Kemiä vastaan ottelun parhaaksi pelaajaksi. Fofana viimeisteli tuossa ottelussa voittomaalin ja antoi maalisyötön Ilveksen toiseen maaliin. Kesän polvivamma vaati lopulta leikkaushoitoa, joten toipuminen kauden alkuun mennessä on vielä arvoitus. Nuori lupaus on terävä liikkeissään, mutta sortuu teatraalisiin kaatuiluihin.

#28 Jesse Huhtala Finland

18-vuotias Ilveksen oma kasvatti debytoi viime syksynä liigassa. Peliaika kasvaa hieman, mutta kausi sujuu varmasti Ilves/2 mukana. Kaksoisveli Roope luutii Ilveksen puolustuslinjassa.

#29 Santeri Haarala Finland

Molemmilla laidoilla ja tarvittaessa kymppipaikalla pelaava Santeri Haarala sai mukavasti peliaikaa 19:ssä liigaottelussa viime kaudella. Tämän lisäksi Haarala pelasi Kakkosta HJS:n riveissä. 19-vuotias pelimies liikkuu kentällä hyvin ja vaikuttaa omaavan hyvän peliälyn.

 

 

FC Inter

 

Perustettu: 1990

Kotipaikka: Turku

Viime kausi: 7.

 

Maalivahdit

#12 Henrik Moisander Finland

Henkka jatkaa ykkösmaalivahtina ja tuo runsaasti kokemusta puolustuslinjan johtamiseen. Moisander on liigan parhaita jalalla pelaamisessa, mikä on Riveiron pelisuunnitelmassa elintärkeä taito maalivahdin osata. Hieman vaihtelevia otteita Moisanderilta kuitenkin nähdään. Välillä pitää joukkuetta yksin pystyssä, mutta välillä sortuu hassuihin virheisiin.

#13 Aati Marttinen Finland

Turkulaisten tulevan kauden kakkosvahti pelasi viime kaudella lainalla FC Hakassa ja sai 17 Ykkösen ottelua vyölleen. Marttinen on hyvä jalalla ja keskityspalloissa, mutta vielä on matkaa liigassa dominoivaksi maalivahdiksi, joka omalla panoksellaan voittaa joukkueelleen pisteitä. Kymmenen senttiä Moisanderia pidempänä tarjoaa hieman erilaisen vaihtoehdon veräjänvartijaksi.

Puolustajat

#3 Juuso Hämäläinen Finland

Raisiossa syntynyt toppari palaa kotiin Rovaniemellä vietettyjen vuosien jälkeen. Sai karsittua viime kaudella helppoja virheitä pois ja hyötyi Koskelan pelitavasta. Perusvarmaa pelaamista, mutta pallollisena ei ole niin hyvä. 26-vuotiaana voi ottaa yhä harppauksia paremmaksi pelaajaksi ja toisaalta omaa jo 167 ottelun verran kokemusta liigasta.

#4 Miro Tenho Finland

Riveiron pelitavan näköinen moderni toppari. Tenho pärjää kaksinkamppailuissa sekä maassa että ilmassa, osaa pelinavaamisen eikä juuri tunnu ottelun edetessä väsyvän. Kun pääsee uuden toppariparinsa kanssa samalle aaltopituudelle, niin tulee olemaan tärkeä palanen Interin puolustuslinjassa.

#5 Daan Klinkenberg Netherlands

23-vuotiaalla topparilla kokemusta 43 pelin verran Hollannin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta. Aggressiivisesti pelaava Klinkenberg on nopea keskuspuolustuja ja lukee tilanteet hyvin Interin päävalmentaja José Riveiron mukaan.

#6 Daniel Kamy Cameroon France

Kamerunislaisranskalainen toppari on vahva ja hyvä ilmatilassa. Joutui heti ensimmäisellä liigakaudellaan suurennuslasin alle epäilyttävien suoritustensa johdosta Abdoulie Mansallyn tavoin, mutta syytteitä ottelumanipulaatiosta ei lopulta nostettu ketään pelaajaa kohtaan. Jos mielii nousta avauksen toppariksi, niin hölmöjä virheitä ei voi yksinkertaisesti tulla niin paljoa.

#16 Niko Markkula Finland

Yli vuoden päivät kantapäävammaa parannellut Markkula palasi viime kesänä Interin pelaavaan kokoonpanoon. Tasaisesti illasta toiseen suorittava JJK:n kasvatti pystyy pelaamaan laitapakkina sekä oikealla että vasemmalla, mutta myös hyökkäävämmässä laitalinkin roolissa. Markkulalla on taistelijan luonne ja varsinkin hyökkäyssuuntaan mies on varsin hyvä. Kolkutellut jopa A-maajoukkueen portteja peliesityksillään.

#22 Arttu Hoskonen Finland

FC Interin 21-vuotias puolustaja pelasi viime kauden aikana myös topparina, mutta eniten vastuuta tuli oikeana laitapuolustajana. Hyvien otteiden ansiosta sai kutsun Pikkuhuuhkajiin. Puolustussuuntaan oli viime kaudella liigan parhaita pelipaikallaan ja valittiin kuukauden joukkueeseen kahteen otteeseen.

#- Luciano Balbi Argentina

Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolta ja Argentiinan pääsarjasta eniten kokemusta kerännyt Balbi on vasen laitapuolustaja. Balbi on nopea ja aggressiivisesti puolustava pelaaja, jolla on annettavaa myös hyökkäyspeliin. Palkintokaapista Balbilta löytyy kaksi  Etelä-Amerikan cupin voittoa.

 

Keskikenttäpelaajat

#8 Álvaro Muñiz Spain

Espanjan kolmanneksi korkeinta sarjatasoa reilusti yli 200 ottelua tahkonnut espanjalainen tuli Suomen Turkuun haistelemaan pääsarjatunnelmaa ja europelejä. Keskikentän keskellä pelaava Muñiz ei ole suoraan sanottunut vakuuttanut Suomen Cupin otteissa verkkaisella liikkeellään ja hölmöillä rikkeillään. Álvaro on kuitenkin Riveiron poppoolle entuudestaan tuttu pelaaja, joten ehkä José tietää mitä tekee – ainakin taitoa pallon käsittelyyn pitäisi löytyä runsaasti.

#10 Filip Valencic Slovenia

Keskikentälle tässä listauksessa merkitty Valencic tullee ottamaan hyökkäyspään roolin ensi kaudella, ainakin Suomen Cupin otteluiden perusteella. Useimmiten Valencic on vääntänyt urallaan hyökkäävän keskikenttäpelaajan roolissa. Löi läpi kaksi vuotta sitten PS Kemissä, josta siirtyi kesken kauden HJK:hon. Iski Klubille 12 maalia ja 11 maaliin johtanutta syöttöä 34 liigaottelussa, mutta ajautui riitoihin seuran henkilöiden kanssa. FC Interin päävalmentaja José Riveiro ei selvästikään ollut huonoissa väleissä slovenialaisen kanssa hankittuaan tämän lainapestillä Turkuun. Kentällä Valencic on erittäin taitava ja vahva pelaaja, joka kykenee kääntämään tiukkoja otteluita joukkueensa hyväksi – todellinen voittajaluonne. Ja onhan Valencicin vasen jalka hävyttömän kova liigatasolle.

#14 Elias Mastokangas Finland

Hirvensalon Vintiöissä ensimmäiset kosketukset futikseen ottanut Mastokangas esitti varsin hyviä otteita viime kaudella Kakkosessa KaaPon paidassa. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja oli hänelle juniorivuosiltaan tutussa seurassa lainalla FC Interistä, jotta saisi kokemusta miesten peleistä. 18-vuotias Mastokangas on ollut poikamaajoukkueissa vakiokasvo ja hänet on valittu muun muassa Turun piirin vuoden junioripelaajaksi vuonna 2016. Mastokangas liikuu kentällä ketterästi ja on poikkeuksellisen taitava pallon kanssa, mutta fysiikassa on luonnollisesti vielä tehtävää. Läpimurto lähellä.

#19 Aleksi Paananen Finland

Erittäin monipuolinen keskikenttäpelaaja, joka on parhaimmillaan keskikentän keskustan puolustuvassa roolissa. Haluaa palloa ja ottaa vahvasti roolia pelin pyörittämisen suhteen. Ei loista maalintekijänä tai maalisyöttöjen antajana, mutta on joukkueensa tärkeimpiä pelaajia viikosta toiseen.

#21 Niilo Mäenpää Finland

Box-to-box keskikenttäpelaajana toimiva Mäenpää on tuttu näky poikamaajoukkueista ja FC Hakasta. Ensimmäisellä Inter-kaudellaan sai vastuuta 17 liigapelissä, joista kuitenkin aloitti vain 12. Ei sinänsä pelannut huonosti, mutta vaipui usein melko näkymättömäksi pelaajaksi keskikentällä. Perusvarmaa syöttötyöskentelyä, mutta hyökkäyspäässä tehotonta menoa.

#23 Matias Lahti Finland

Lietolaisnuori sai viime kaudella peliaikaa ilahduttavasti kuudessa liigaottelussa. Muu kausi meni Interin P20 SM-sarjajoukkueessa ja Kolmosta pelanneessa Inter 2:ssa. Keskikentän keskellä raatava Lahti on jälleen alkuvuodesta ollut mukana A-poikien otteluissa, mikä ei hirveästi ennakoisi vastuuta Riveiron miehistössä. Pelasi Lahti sitten Inter 2:ssa taikka A-pojissa, niin viime kauden otteiden perusteella liigatasokaan ei ole kaukana. Lahdella on vankka urheilutausta ja fysiikka on kunnossa, mutta pallollisessa pelissä täytyy vielä parantaa.

#25 Mikko Kuningas Finland

Cup-finaalin ratkaissut Kuningas on pian pelannut jo sata ottelua Veikkausliigassa, vaikka heinäkuussa tulee vasta 22 vuotta mittariin. Ei murtautunut aivan avauskokoonpanon vakionimeksi, mutta sai kuitenkin reilusti peliaikaa, ja lisääntyneen peliajan toivossa Kuningas Lahdesta Turkuun siirtyikin. Hyvä vaihtoehto vapaapotkujen antajaksi ja on peliminuutteihin nähden suht tehokas sekä viimeistelyssä että maalisyöttöjen antajana. Potentiaalia on vieläkin parempaan.

#28 Mikke Louhela Finland

FC Interin oma kasvatti oli viime kaudella Kaarinan Poikien keskikentän takuumiehiä Kakkosessa ja joukkueen kolmanneksi paras maalintekijä viidellä maalillaan. Hyvin sujuneen kauden jälkeen kiinnostus heräsi myös kasvattajaseuran leirissä ja siirron jälkeen Riveiro kehui Louhelaa yhdeksi ”nuoriso-osaston” lupaavimmista pelaajista.

 

Hyökkääjät

#11 Albion Ademi Albania Finland

Albanian maajoukkueeseen vaihtanut Ademi on erittäin nopea ja suoraviivainen laitahyökkääjä. Pystyy kovassakin nopeudessa tekemään pieniä ja hallittuja siirtoja pallon kanssa. Otteita vaivaa epätasaisuus ja todellinen läpimurto on vielä tekemättä.

#15 Timo Furuholm Finland

Oli Suomen Cupin voittaneen turkulaisryhmän monipuolisin hyökkääjä. Viimeisteli yhdeksän liigamaalia ja antoi tämän lisäksi viisi maaliin johtanutta syöttöä. Tarvitsee ympärilleen pelaajia, jotta voi keskittyä täysillä joukkueen auttamiseen maalien ja maalipaikkojen luomisessa. Otti viime kaudella Marius Noubissin kanssa eniten keltaisia kortteja hyökkäyspään pelaajista – peräti yhdeksän kappaletta.

#17 Mika Ojala Finland

Lähes 300 ottelua sinimustien värejä kantanut Ojala on ansainnut paikkansa seuralegendojen joukossa. Pari viimeistä kautta ei ole pelillisesti ollut sitä parast Ojalaa ja mies kertoikin saaneensa pahemman luokan burnoutin kesken viime kauden. Uupuminen aiheutti ongelmia ruokavalioon ja unirytmiin, sekä heijastui luonnollisesti myös pelikentille. Jos ja kun Ojala löytää muutaman vuoden takaisen vireensä, on miehen juonikkuudella edelleen käyttöä liigassa. Pelasi edelliskaudella paljon hyökkäävänä keskikenttäpelaajana, mutta myös tutummalla paikallaan, oikeassa laidassa.

#18 Lassi Viholainen Finland

Nopea ja nuori laitapelaaja sai viime kaudella 18 liigaottelussa peliaikaa, joista oli avauksessa peräti kahdeksan kertaa ja onnistui viimeistelemään liigauransa debyyttimaalinkin VPS:ää vastaan. Suomen Cupissa jäi vähille minuuteille, mutta on siitä huolimatta jo lähellä liigatasoa.

#20 Hanson Boakai Canada Guinea

Lilliputtimainen Boakai saapui Turkuun pelattuaan edelliskaudella EIF:ssä. Vasen laitalinkki oli Ykkösessä joukkueen tehokkain pelimies ja muutenkin sarjaan kova tekijä, joten oli luonnollista ottaa seuraavaksi askeleeksi Veikkausliiga. Kanadan pääsarjan lisäksi Boakai on edustanut Kanadaa nuorten maajoukkueissa ja saanut kutsun jopa A-maajoukkueen mukaan ystävyysotteluun, jossa ei kuitenkaan lopulta pelannut. Haastaa innokkaasti ja on erittäin ketterä pelaaja, mutta sortuu helppoihin pallonmenetyksiin.

#24 Joona Järvistö Finland

KaaPon kasvatti on aiemmin mättänyt maaleja Kolmosessa ja junnuissa, ja osui myös heti ensimmäisellä liigakaudellaan kahdesti Interin paidassa. Järvistö pystyy pelaamaan sekä keskushyökkääjänä että oikeana laitahyökkääjänä. Tuleva kausi näyttää, riittääkö taso todella liigaan.

#26 Eero Tamminen Finland

Vasen laitahyökkääjä on nuoresta iästään huolimatta pelannut 118 ottelua liigassa, joissa maaleja on syntynyt 13 ja maaliin johtaneita syöttöjä 14. Pihtiputaalla syntynyt Tamminen ei ole tiettävästi keihäskarnevaaleja kiertänyt, vaikka ruista ranteesta löytyykin. Erittäin urheilullinen ja vahva Tamminen on hyvä molemmilla jaloillaan ja laukoo vihaisesti.

 

 

KPV

 

Perustettu: 1930

Kotipaikka: Kokkola

Viime kausi: Ykkösen 2. (voitti liigakarsinnoissa TPS:n)

 

Maalivahdit

#1 Joonas Myllymäki Finland

Kokkolassa juniorista asti pelannut Myllymäki on joukkueen kokenein maalivahti, mutta liigakentillä miestä ei ole vielä testattu. Kärsi lähes koko viime kauden loukkaantumisista.

#22 Teppo Marttinen Finland

Nuori 21-vuotias Marttinen torjui viime kaudella kaikissa KPV:n sarjaotteluissa ja valittiin Ykkösen parhaaksi maalivahdiksi. Täksi kaudeksi JJK:n kasvatti siirtyi SJK:sta pysyvällä siirrolla Kokkolaan, ja joutuu kovaan testiin sarjanousijan riveissä. Edessä valoisa ura vähintään Veikkausliigan viheriöillä.

Puolustajat

#3 Milos Josimov Serbia

Ykkösen vuoden puolustajaksi valittu Milos Josimov on joukkueensa tärkeimpiä pelaajia. Serbian pääsarjaa tahkonnut vasen laitapuolustaja tarjoaa yhdessä Sebastian Mannströmin kanssa vaarallisen aseen suoriin vapaapotkuihin. Viimeisteli kahdella Ykkösen kaudellaan yhteensä 11 maalia.

#4 Juhani Pikkarainen Finland

Lähes kaksimetrinen Pikkarainen siirtyi 17-vuotiaana Itävallan suurseuran RB Salzburgin organisaatioon. Itävallasta Pikkuhuuhkajien topparille tuli kokemusta toiseksi ja kolmanneksi korkeimmilta sarjatasoilta. Hyvä ilmassa ja tuo vasenjalkaisena pelinavaukseen uuden ulottuvuuden, vaikka syöttötyöskentelyssä on roimasti parantamisen varaa.

#5 Ville Koskimaa Finland

Puolustuslinjan johtaja. Yli 280 ottelua Veikkausliigassa pelannut konkari toimi viime kaudella KPV:n kapteenina, ja johtaa puolustusta rauhallisella olemuksellaan. Erinomainen pääpelaaja, jolla saattaa olla iän puolesta edessään viimeinen liigakausi.

#7 Juri Kinnunen Finland

Turun Palloseurasta saapunut laitapuolustaja. Viime kaudella pelasi pitkälti vasemmalla, mutta kykenee pelaamaan oikeana laitapuolustajana ja tarvittaessa laiturinakin. Nousee tukemaan hyökkäyksiä hanakasti.

#18 Honar Abdi Finland Iran Islamic Republic of

Cupin otteluiden ajaksi testijaksolle tullut JJK:n kasvatti pelasi kelvollisesti oikeana laitapakkina viidessä ottelussa, mutta huhujen mukaan loukkasi jalkapöytänsä maaliskuussa. Jatko vielä auki.

#21 Timo Rauhala Finland

TP-Seinäjoen kasvatin viime kausi meni pilalle polvivamman vuoksi. Nyt juoksuvoimainen oikea laitapuolustaja tekee paluuta ja haluaa taistella minuuteista liigamiehistössä. Periksiantamaton Tinke vääntää tilanteet loppuun saakka.

 

Keskikenttäpelaajat

#6 Isaac Shaze Ghana Sweden

Ruotsista saapunut puolustava keskikenttäpelaaja, Isaac Shaze, voi osoittautua todelliseksi kaappaukseksi KPV:ltä. Pienikokoinen (164cm) ja kovaa pelaava ghanalainen osaa rytmittää peliä ja voittaa palloja takaisin omalle joukkueelleen. Kova luu keskikentän kaksinkamppailuihin ja cupin pelien perusteella haluaa olla pallossa jatkuvasti.

#8 Sebastian Mannström Finland

Petteri Forsell kommentoi viime syksynä Mannströmin olevan liian hyvä Ykköseen. Hyvä Sebu olikin aina viimeistä edelliselle sarjakierrokselle asti. HIFKiä vastaan Mannström joutui jättämään kentän pohjeluun hajottua ja edessä oli kolmen kuukauden huili. Neljästi suomenmestaruuden voittanut hyökkäävä keskikenttäpelaaja on taitava pallon kanssa ja ottaa harteilleen ison vastuun pelintekijän roolissa.

#10 Hendrik Helmke Germany

Kova paluumuuttaja liigakentille, joka tuo kaivattua kokemusta KPV:n keskikentälle. Box-to-box pelaaja, jolta hoituu myös puolustusvelvoitteet. Saksalainen on edustanut Suomessa ennen KPV:tä IFK Mariehamnia, FF Jaroa ja FC Lahtea, mutta kokemusta löytyy muun muassa Egyptin, Iranin ja Norjan pääsarjoista. Taitava Helmke pelaa kovaa, päättäväisesti ja omaa hyvän laukauksen.

#11 Joni Mäkelä Finland

Keskikentän hyökkäävissä rooleissa, niin laidalla kuin kärjen alapuolella, pelaava Joni Mäkelä tuo päävalmentaja Jarmo Korhosen mukaan lisää mahdollisuuksia pallolliseen tekemiseen. Ykkösessä ja Kakkosessa Mäkelä pöllytti maaliverkkoja kelvollisesti, mutta KuPS:n riveissä peliminuutit jäivät liigatasolla vähäisiksi.

#15 Santeri Mäkinen Finland

17-vuotias Suomen poikamaajoukkueiden pelaaja solmi ensimmäisen sopimuksensa KPV:n edustuksen kanssa. Alkavalla kaudella keskikenttäpelaajalle on luvassa harjoittelua ja kehittymistä liigamiehistön mukana – kenties liigadebyyttikin, jos kaikki osuu kohdilleen.

#16 Adam Vidjeskog Finland

Keskikentän keskustassa pelaava parikymppinen Vidjeskog tuo KPV:n keskikentälle kovan työasenteen. Ahkeroi sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan, mutta erityisominaisuudet puuttuvat ja avut hyökkäyspäähän ovat tsempparin tasolla. Kokemusta liigasta PS Kemin paidassa, joten ei ole täysi untuvikko.

#20 Harri Heiermann Finland

Urallaan laitapuolustajana pelannut Heiermann kotiutui viime kaudella keskikentän keskelle. Ulottuva, 190 cm pitkä KPV:n oma kasvatti esitti lupaavia otteita Ykkösessä. Nähtäväksi jää, riittääkö taso vielä liigaan.

#23 Patrick Poutiainen Finland

Keskikentän yleismiehenä operoivan Poutiaisen kausi oli niin ikään loukkaantumisten värittämä. Omaa rutkasti kokemusta Veikkausliigasta ja on edustanut Suomea nuorten maajoukkueissa. Väsymätön työmyyrä, mutta jäävätkö avut puolustussuuntaan?

#27 Maksim Gussev Estonia 

FC Florasta testillä ollut laitapelaaja nappasi sopimuksen muutama viikko ennen liigan alkua. Tuttu nimi Viron poikamaajoukkueista sekä A-maajoukkueesta, jossa ei ole kuitenkaan pariin vuoteen enää pelannut. Viron pääsarjassa paukutti 38 maalia ja 26 maalisyöttöä 166 otteluun, joten erittäin päättäväisestä ja ratkaisuhakuisesta pelimiehestä on kyse.

#64 Benno Hanslian Finland

Vsaempana laitapuolustajana pelannut, mutta sittemmin hieman ylemmäksi vasemmalla laidalla asettunut Hanslian omaa liigakokemusta JJK:n riveistä. Kahden polvioperaation vuoksi Hanslianin pelit ovat jääneet olemattomiksi kahden viime kauden aikana. Hanslian on erittäin nopea vasenjalkainen laitakiituri, joka oli kuusi vuotta sitten mairealla otsikolla Urheilehden kannessa.

 

Hyökkääjät

#9 Simo Roiha Finland

Yhdeksänvuotiaasta Rovaniemen Palloseuraa edustanut Roiha jäi hieman yllättäen ilman jatkosopimustarjousta syksyllä. Kiinnostusta oli tämän jälkeen useasta seurasta, joista 19 liigamaalia uransa aikana viimeistellyt Super-Simo valitsi KPV:n. Vastuu kasvaa, mutta myös paineet kasvavat, sillä kisaa näillä näkymin Yessy Menan kanssa ykköshyökkääjän paikasta.

#28 Yessy Mena Colombia

Käytännössä koko uransa Kolumbian sarjoissa pelannut Mena on erittäin nopea ja melko pienikokoinen hyökkääjä. Maalimäärät kotimaan kahdelta ylimmältä sarjatasolta eivät ole päätähuimaavia ja Veikkausliigaan sopeutumisessa voi mennä oma aikansa. Riskihankinta, joka voi osoittautua kannattavaksi, mutta cupin peleissä putosi jo pelaavasta kokoonpanosta ulos, mikä ei lupaa hyvää.

#44 Enoch Banza Finland Congo, Republic of the

19 vuotta täyttänyt superlupaus lähti peliajan perässä kauden mittaiselle lainalle Kokkolaan. Vastuuta on luvassa ja nyt huutoon pitäisi vastata. Oikeana laitahyökkääjänä pelaava Banza haastaa ahkerasti ja tulee aiheuttamaan monille liigassa pelaaville laitapakeille ongelmia erinomaisella rytminvaihtokyvyllään.

 

 

KuPS

 

Perustettu: 1923

Kotipaikka: Kuopio

Viime kausi: 3.

 

Maalivahdit

#1 Otso Virtanen Finland

Rangaistuspotkujen erikoismies. Torjuttuja pilkkuja viime kaudella eniten liigassa (5), joista ehdottomasti makoisin tuli päätöskierroksella IFK Mariehamnia vastaan ja auttoi KuPSin pronssimitaleille. Kookas ja ulottuva maalivahti ottaa ajoittain näyttäviä reaktiotorjuntoja, mutta sortuu liian usein helppoihin virheisiin.

#16 Miika Töyräs Finland

19-vuotias Töyräs debytoi viime kaudella Veikkausliigassa ja pelasi lopulta kahdeksan liigaottelua varsin vakuuttavin ottein. Kelvollinen kakkosmaalivahti, jolla on valoisa tulevaisuus, jos kehitys jatkuu ja peliaikaa tulee.

 

Puolustajat

#4 Tony Miettinen Finland

Miettinen on kenties yksi suurimmista KuPS-lupauksista. 16-vuotias toppari on raporttien mukaan esiintynt KuFu-98:n riveissä oikein hyvin Kakkosen peleissä. U17-maajoukkueen nimi tulee tekemään liigadebyytin lähivuosina.

#13 Luis Carlos Murillo Colombia

Hyökkäyssuuntaan loistelias kolumbialainen pelasi KuPS:ssa nappikauden vasempana laitapuolustajana ja voitti koko liigan InStat-pörssin. Veikkausliigan seuraajien ja kuopiolaisten onneksi jäi Suomeen, vaikka vientiä olisi varmasti ollut isompiinkin ympyröihin. Ketterällä puolustajalla on erinomainen ensimmäinen kosketus.

#15 Babacar Diallo Senegal

Diallo dominoi KuPSin puolustuspäässä parin kauden ajan ennen siirtymistään Itävallan pääsarjaan. Tuloksellisesti Itävallan keikka ei ollut kummoinen putoamistaistossa olleen SKN St. Pöltenin riveissä, ja tämän vuoden alussa Diallo päättikin palata liigaseuraajien iloksi Kuopioon. Puolustusominaisuuksiltaan liigan parhaita toppareita: ulottuva, oikea-aikainen ja voimaa on kuin pienessä kylässä. Pelikunto on vielä arvoitus.

#17 Tabi Manga Cameroon

Kamerunilaistoppari kärsi kauden alun nilkkavammasta ja pääsi pelikentille vasta heinäkuussa. Toi heti KuPSin puolustukseen kaivattua lujuuttua ja laatua, vaikka ei missään nimessä virheettömästi pelannutkaan. Oli Virossa pelatessaan tilastojen perusteella sarjan paras keskuspuolustaja onnistuneissa taklauksissa ja syöttöprosentti oli topparille myös varsin korkea (89%). Väläytteli jo viime kauden lopulla ja KuPSin kannalta Mangan kokonainen ehjä kausi olisi äärettömän tärkeää.

#18 Juho Pirttijoki Finland

Pirttijoen Ruotsin valloitus tyrehtyi ainakin hetkeksi. GIF Sundsvall ei hankkiutunut topparista eroon huonojen otteiden vuoksi, vaan Pirttijoki ei sopinut suoraan sanottuna heidän pelitapaansa. Huuhkajissa reilu vuosi sitten debytoinut Toijalan Hercules tuo kuopiolaisten puolustuslinjaan kaivattua johtajuutta, laadukasta pelinavaamista ja tarjoaa myös pelotteen hyökkäyspään erikoistilanteissa. On hyvä muistaa, että 195-senttinen Pirttijoki on edelleen nuori pelaaja, ja futisuran luonti ulkomailla on edelleen täysin toteuttavissa.

#21 Nuutti Tykkyläinen Finland

Laitapuolustajana pelaava Tykkyläinen sai kirjaimellisesti ensiminuutit liigassa tullessaan PS Kemiä vastaan kentälle kolme minuuttia ennen täyttä aikaa. Vikkelällä Tykkyläisellä on vielä matkaa liigatasolle, mutta toisaalta ikää on vasta 19 vuotta. Siirtyi aikoinaan Hiltusen veljesten kanssa samaan aikaan Kuopioon.

#28 Jiri Nissinen Finland

Nissinen loukkaantui heti viime kauden alussa ja minuutteja kertyi liigassa ainoastaan 208′. Nissinen on monen muun KuPSin organisaatiossa pelaavan tavoin siirtynyt Kuopion valoihin Iisalmesta, jossa hän pelasi PK-37:n riveissä. Pelaa ennakkoluulottomasti ja on omimmillaan oikeana laitapuolustajana, mutta pystyy pelaamaan myös vasemmalla. Ensimmäinen kosketus voisi olla pehmeämpi ja ratkaisujen täytyy liigaympyröissä tapahtua nopeammin. Nissinen on kuitenkin vielä melko nuori ja erittäin kehityskelpoinen, kunhan säästyy vammoilta.

#29 Mikko Pitkänen Finland

Kolmos- tai nelosvaihtoehto toppariksi. Liki kaksimetrinen Pitkänen on tuttu näky nuorisomaajoukkueista. 22-vuotias on kehittynyt Honkavaaran alaisuudessa ja sai viime kaudella kymmenessä ottelussa vastuuta. Taitava kokoisekseen.

#- Vinko Soldo Croatia

21-vuotias kroatialaispuolustaja siirtyi pari viikkoa ennen kauden alkua kauden mittaiselle lainalle Kuopioon Kroatian mahtiseurasta Dinamo Zagrebista. Soldo on maansa nuorisomaajoukkueiden vakionimi ja omaa pääsarjakokemusta Kroatian liigasta 30 ottelun verran. Toppariksi taitava Soldo vakuutti KuPSin valmennusjohdon Turkin leirillä ja miehen mukaantulon myötä kuopiolaisilla on riittävästi laatua pelata vaikka kolmen topparin muodostelmalla.

#- Kalle Taimi Finland

Talven aikana kuopiolaisten riveissä harjoitellut Taimi on pelipaikaltaan oikea laitapuolustaja sekä tarvittaessa toppari. 27-vuotiaaksi, maajoukkueessakin käväisseelle Taimelle on kertynyt uran aikana vasta 60 ottelua Veikkausliigassa ja mies kasvoikin divaripelaajasta liigapelaajaksi hieman myöhemmällä iällä. Juoksuvoimainen ja kookas Taimi on kelvollinen värväys KuPSin riveihin, mutta täyteen pelikuntoon ja avauskokoonpanoon asti on vielä matkaa.

 

Keskikenttäpelaajat

#3 Reuben Ayarna Ghana Sweden

Kesken viime kauden SJK:sta KuPSin riveihin siirtynyt ghanalainen pelasi erinomaisen loppukauden. Keskikentän pohjalla pelaava Ayarna oli ilmiömäinen Ilveksessä, jossa mies löi läpi Suomen kentillä. 33-vuotias Ayarna on pelannut urallaan liki sata ottelua Allsvenskanissa ja hänen kokemuksellaan on merkittävä rooli myös nuorempien pelaajien ohjaamisessa. Pelaa aggressiivisesti ja rytmittää hyvin peliä keskikentällä.

#8 Petteri Pennanen Finland

KuPS:n pelin moottori oli yksi koko viime kauden parhaista pelaajista. Alla viimein kokonainen kausi ilman pahoja loukkaantumisia, joka näkyi myös kuopiolaisten pelissä. Kauteen mahtui unohtumaton neljän maalin ilta IFK Mariehamnia vastaan sekä liigahistorian toiseksi nopein osuma Ilvestä vastaan. Ei lähtenyt pääkaupungin valoihin, vaan solmi jatkosopimuksen KuPS:n kanssa, ja osoitti näin halunsa tehdä kaikkensa mestaruuden tuomiseksi Kuopioon.

#20 Ville Saxman Finland

FC YPA:n kasvatti pelasi yhtä peliä lukuunottamatta aina KuPS:n avauksessa viime sesongilla. Niukan pelaajamateriaalin vuoksi esiintymisiä kertyi kymmenisen kappaletta keskikentän pohjapelaajana, mutta parhaimmillaan Saxman on hieman vapaammassa, box-to-box -roolissa. Oli ansaitusti kolme kertaa kuukauden tähdistöjoukkueessa ja valittiin Valioerotuomarikerhon johdosta vuoden herrasmiespelaajaksi. Uurastaa, prässää, mutta on roolistaan huolimatta yllättävän ovela pelaaja myös hyökkäyspäässä. Viime kauden teholukema neljä maalia ja kolme maaliin johtanutta syöttöä oli osoitus myös muista avuista.

#23 Issa Thiaw Senegal

Viime vuonna Romaniasta Ilvekseen tullut kasipaikan pelaaja oli iso kysymysmerkki kauden alussa, mutta osoittautui kovaksi kaappaukseksi. Thiaw oli lopulta Ilveksen tärkeimpiä palasia Wissin palapelissä, ja kiinnostus miehen palveluksista heräsi muuallakin. Thiaw osallistuu hanakasti hyökkäyspelaamiseen box-to-box pelaajana, mutta myös puolustusvelvoitteet hoituvat. Oli viime kaudella pelipaikallaan liigan parhaita, jos ei peräti se paras. Pelasi kahdessa Suomen Cupin ottelussa tammikuussa, mutta ei ole sittemmin ollut pelikuntoinen. Mistään vakavammasta vammasta KuPS ei ole kuitenkaan tiedottanut eli eiköhän Thiawin otteita saada ihailla heti kauden alusta alkaen.

#24 Jere Hiltunen Finland

Toinen LehPasta ponnistaneista huippulupauksista. Kehittynyt hieman kaksosveljeään nopeammin ja saanut jo tulikasteen Veikkausliigassa, vaikka KuFu-98:ssa tuli suurin osa viime kauden peleistä. Vahva pallollisessa pelissä, mutta fysiikkaa on vielä kehitettävä. Pelasi KuPS:ssa keskikentällä, vaikka on nuorempana paukuttanut maaleja hyökkääjänä. Debytoi U19-maajoukkueessa viime kesänä.

#25 Tommi Jyry Finland

Pallovarma, liikkuva ja rohkea keskikenttälupaus päätyi lopulta kolmivuotisella sopimuksella Kuopioon. Valtava potentiaali ja ura Euroopan kentillä on täysin realistinen tavoite nuorelle miehelle.

#26 Joona Hiltunen Finland

Viime kausi meni KuFu-98:n riveissä Kakkosessa, jossa oli avauskokoonpanon vakionimiä. Pystyy pelaamaan keskikentällä niin hyökkäävämmässä kuin puolustavammassa roolissa. Kelpo syöttövalikoima ja liigadebyytti on tuloillaan.

#30 Joel Vartiainen Finland

Joel Vartiainen ihastutti KuPS-kannattajia vuonna 2013 ja 2014 nuorena lupauksena tasaisilla, joskin ei vielä tehokkailla otteillaan. Tämän jälkeen Vartiainen lähti Yhdysvaltoihin ja pelasi yliopistojoukkueessa.  Joel on aina vaikuttanut varmalta suorittajalta, jolla tekniikka riittää hyvin liigatasolle. Nopeus on miehen suurin vahvuus, lisäksi on fyysisesti hyvässä kunnossa. Joppe pystyy paikkaamaan laitapaikoilla sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä.

#- Viljami Aittokoski Finland

Nuori ja taitava keskikenttäpelaaja on tulevaisuuden liiganimiä. Iisalmesta Kuopioon kasvamaan ja kehittymään. Ensi kausi menee Kakkosessa PK-37:n riveissä.

#- Arttu Heinonen Finland

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja siirtyi edustuksen harjoitusrinkiin viime vuoden lopulla ja ansaitsi vuoden mittaisen sopparin helmikuussa. Päävalmentaja Honkavaaran mukaan Heinosen pelikäsitys on loistelias, mutta fysiikan kanssa on vielä tekemistä. Vaihdosta jämäminuutteja, ei vielä muuta.

 

Hyökkääjät

#6 Saku Savolainen Finland

Pelannut urallaan lukuisia eri pelipaikkoja niin hyökkääjänä, keskikentällä kuin pakkinakin, ja Suomen Cupin perusteella miestä istutetaan jälleen oikean laitapuolustajan tontille. Kuulostaa hurjalta, kun Savolaisen parhaat avut löytyvät hyökkäyspäästä, vaikka tehottomuus on vaivannut jo pitkään. Tekee paljon töitä missä ikinä pelaakaan, mutta laitaan nopeusominaisuudet eivät ole riittävällä tasolla – ainakaan, jos mietitään liigamestaruutta havittelevan joukkueen avauskokoonpanoa. Hyvä pääpelaaja.

#7 Rasmus Karjalainen Finland

PS Kemissä väläytelleen Rassen läpimurto konkretisoitui KuPS:ssa. Liigassa 16 maalia, kutsu Huuhkajiin ja debyyttimaali ystävyysottelussa Viroa vastaan. Työteliäs Karjalainen pystyy sijoittumaan hyökkäyspäässä fantastisesti, laukoo tervästi ja jättää oikea-aikaisilla juoksuillaan vastustajan puolustajat nuolemaan näppejään. Kiinnostusta ulkomailta on ollut.

#9 Rangel Brazil

Viime kesänä Kuopioon siirtynyt brassihyökkääjä varmisti päätöskierroksen maalillaan pronssimitalit ja europaikan KuPS:lle. Rangelilla on target-hyökkääjän ominaisuuksia ja hän on hyvä suojaamaan palloa, mutta tehokkuudessa on vielä parannettavaa. Honkavaaralta löytyy luottoa tulevallakin kaudella, sillä hän nimenomaan halusi vaarallisen pelaajan rangaistusalueelle, joka kykenee voittamaan pääpalloja ja viimeistelemään.

#10 Ats Purje Estonia

Purjeelle voisi olla tarjolla ”super-subin” rooli. Kokenut virolaishyökkääjä ei ole enää entisaikojen maalivireessä, eikä jalkakaan nouse enää samalla tavalla. Pelaa kovaa, voittaa kaksinkamppailuja ja pystyy suojaamaan palloa hyvin, ja ennen kaikkea Purje on osoittautunut Honkavaaralle monikäyttöiseksi pelaajaksi: pelaa niin kärjessä, laidalla kuin myös keskikentälläkin. Ats on pidetty pelaaja Kuopiossa ja voi vielä rikkoa komean 50 liigamaalin rajan (41 tällä hetkellä).

#11 Ilmari Niskanen Finland

Kiuruveden pikakiituri paransi viime kaudella roimasti otteitaan, kun vielä muutama vuosi sitten jäätyili ratkaisupaikoissa, eikä tuntunut aina tietävän mitä tehdä pallon kanssa. Keskityksiä nousee miehen lapikkaasta kuin sieniä sateella ja niiden laatukin alkaa parantua. Pelaa useimmin oikealla laidalla, mutta myös vasemman laitahyökkääjän tontti hoituu Immiltä.

#14 Eetu Pellikka Finland

Älykkään oloinen nuori hyökkääjänä. Tekee fiksuja liikkeitä, jotka repivät vastustajan linjaa. Kun saa fysiikan vielä kovempaan kuntoon, voi tehdä hyvän uran. Tarvitsee liigakentille ripauksen äijämäisyyttä, että ei jää vahvojen toppareiden varjoon. Pellikka on kärsinyt jonkin verran kovasta kilpailutilanteesta, ja cupinkin perusteella minuutteja ei ole vielä luvassa liigassa.

#19 Cem Felek Germany

Laitahyökkääjän toinen yritys Suomen kamaralla. RoPS:n paidassa homma ei natsannut pari vuotta sitten, mutta on jo päässyt näyttämään taitojaan Suomen Cupin otteluissa. Felek erottuu näppärällä tekniikalla ja kohtuullisella vasemmalla jalalla. Vahvuudeksi KuPS-rosterissa lasketaan varmasti myös monipuolisuus, sillä Felek pystyy pelaamaan hyökkäävissä rooleissa sekä keskikentällä että laidassa. Luultavasti hätätilanteessa myös keskellä, mutta kova kilpailu pitänee huolen siitä, että Felek pysyy rotaatiomiehenä. Räväkkä luonteeltaan cupin perusteella. Uhka vai mahdollisuus?

#32 Eetu Rissanen Finland

16-vuotias hyökkääjä onnistui kolmesti maalinteossa PK-37:n paidassa Kakkosen c-lohkossa viime kaudella. Pelannut junnumaajoukkueissa, mutta ei vielä asiaa liigakentille.

#- Albert Vauhkonen Finland

Aittokosken ja Rissasen tavoin PK-37:stä KuPSiin tullut Vauhkonen pöllytti maaliverkkoja viidesti Kakkosessa, jossa vierähtää näillä näkymin vielä ensi kausi. Kaikkien kolmen lupauksen nimi kannattaa painaa mieleen.

 

 

FC Lahti

 

Perustettu: 1996

Kotipaikka: Lahti

Viime kausi: 8.

Maalivahdit

#12 Joona Tiainen Finland

Haki vauhtia Kakkosesta viiden ottelun voimin FC Espoossa viime kaudella. Nuori maalivahti on omien sanojensa mukaan kehittynyt Lahden valmennuksessa hyvin, joten jatko oli odotettavissa. Panoksettomassa pelissä voisi jo debytoida liigakentilläkin.

#33 Patrick Rakovsky Germany

Prahan suurseuroissa ja Schalkessa juniorina pelanneella Rakovskylla on kokemusta Bundesliigasta ja kakkosbulista yhteensä 39 ottelun verran. 25-vuotias maalivahti on hyvä jalalla ja tulee hanakasti vastaan maaliltaan. Oli Saksan vuosinaan isossa näyteikkunassa, mutta pelasi valitettavan ailahtelevaisesti. Matka Belgian toiseksi korkeimman sarjatason Liersestä FC Lahteen tekee varmasti Rakovskylle hyvää, ja mahdollistaa uran saamisen takaisin raiteilleen.

 

Puolustajat

#2 Jani Tanska Finland

MyPan kasvatti tuo FC Lahden puolustuslinjaan 263 ottelun kokemuksen liigakentiltä. Palasi Lahteen kahden Tampereella vietetyn kauden jälkeen ja auttaa pelaamisen lisäksi FC Lahti B:n valmennuksessa. Ulottuva toppari ottaa näillä näkymin ilmatilan haltuun Viitikon kanssa, mutta pallollisessa pelissä on parannettavaa, eikä se ensimmäinen askelkaan mikään räjähtävän nopea ole.

#3 Mikko Hauhia Finland

Teräsmies on pelannut käsittämättömät 174 liigaottelua putkeen. Hauhia solmi tammikuussa vuoden mittaisen jatkosopimuksen FC Lahden kanssa ja kipparoi joukkuetta tulevallakin kaudella. Uusien pelaajien myötä paikka avauksessa ei välttämättä ole enää niin kiveen hakattu, mutta sekä laitapuolustajana että topparina pelaava Hauhia varmasti avauskokoonpanossa vielä useasti nähdään.

#5 Mikko Viitikko Finland

Vasenjalkainen Viitikko on hyvä ilmassa ja tuo pelinavaamiseen luotettavuutta. Siirtyi vuosi sitten Norjan Fredrikstadiin, mutta kärsi pienistä vammoista ja lopulta ei meinannut mahtua edes ykkösdivarissa pelaavan joukkueen vaihtopenkille. Kymmeniä otteluita nuorten maajoukkueissa pelanneella Viitikolla on varmasti kova halu näyttää vaikean viime kauden jälkeen parastaan ja avauksen paikka on tarjolla heti alkukaudesta. Näkyykö pelaamattomuus?

#13 Jean-Christophe Coubronne France

Urallaan yhdessä Serie A -ottelussa pelannut Coubronne saapui Kotkaan viime vuonna. Eniten otteluita ranskalaiselle on kertynyt Portugalin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta ja siirto KTP:hen vuosi sitten yllätti ainakin allekirjoittaneen. Kausi Ykkösessä sujui hyvin ja siirto liigaan oli odotettavissa. Oikeana laitapuolustujana pelaava Coubronne pystyy pelaamaan myös vasemmalla ja hätätilanteessa jopa topparina. Urheilulliselta ja nopealta puolustajalta odotetaan Lahdessa apuja myös hyökkäyssuuntaan.

#16 Lassi Forss Finland

Laitapuolustajana pelaava Forss on Kuusysin kasvatteja. Hyppäsi talven aikana edustuksen mukaan ja on edustanut Suomea poikamaajoukkueissa. Päävalmentaja Sami Ristilän mukaan Forss on nuoresta iästä ja pienestä koostaan huolimatta sitkeä ja kovaotteinen. 17-vuotiaalla on mahdollisuus saada ensimmäiset minuutit liigassa, mutta ei vielä sen isompaa roolia.

#17 Teemu Penninkangas Finland

Alavuden APV:n ja TP-Seinäjoen kasvatti ei ole löytänyt uutta kotia Seinäjoelta lähdön jälkeen. Yksi kausi meni Ilveksessä, toinen Interissä ja nyt edessä on vuosi lahtelaista futista. Penninkangas on kookas vasen laitapakki, joka pystyy pelaamaan myös topparina. Pennillä on hyvä pomppu, hän nousee tukemaan hyökkäyksiä ja keskitykset lähtevät napakasti vasurilla.

 

Keskikenttäpelaajat

#6 Eemeli Virta Finland

MyPan kasvatti sai loppukaudesta ensimmäiset maistiaiset Veikkausliigasta pelattuaan viidessä ottelussa. Virta on rauhallinen keskikentän keskustan pelaaja, jolla on hyvä pelikäsitys ja potkutekniikka.

#7 Pekka Lagerblom Finland

Lahtelainen Pekka Lagerblom aloitti junioriuransa Reippaassa 32 vuotta sitten. Miehellä on takanaan komea, mutta loukkaantumisten värittämä ura, johon kuuluu mm. Saksan Bundesliigan ja cupin voitot sekä useita pelejä A-maajoukkueen riveissä. FC Lahden valmennuspuolella hommissa oleva Lagerblom on monikäyttöinen vielä kentänkin puolella. Puolustavana keskikenttäpelaajan yleensä nähty Lagerblom on Suomen Cupin otteluissa paikannut topparivajetta kelvollisesti. 36-vuotiaana Power-Pekka on edelleen joukkueensa kovakuntoisimpia talven testien perusteella ja on ennen kaikkea nuorille iso roolimalli ja suunnan näyttäjä. Terveenä ollessaan edelleen liigatason pelimies, mutta valitettavan usein ei ole aivan täydessä pelikunnossa.

#8 Matti Klinga Finland

FC Reippaan kasvatti palasi kotiin HJK:ssa ja SJK:ssa vietettyjen vuosien jälkeen. Ajautui viime kausilla muun muassa pelaamaan laiturina, jossa meni täysin hukkaan. Ristilän joukkueessa Klingalle avautuu se oikea pelipaikka eli keskikentän keskusta. Klingalla on hyvä peliäly, hän tykkää olla paljon pallossa ja pyörittää peliä. Ura on ollut hieman laskusuhdanteessa, sillä Klingasta odotettiin enemmän etenkin HJK-vuosina, ja miehen omatkin tavoitteet olivat A-maajoukkueessa ja ulkomailla. Toivottavasti oikea suunta taas löytyy, kun Klinga pääsee operoimaan omalle pelipaikalleen.

#18 Teemu Jäntti Finland

Nuori keskikenttäpelaaja esiintyi viime kesän U19-lopputurnauksessa laitapakin paikalla, joka ei ollut Jäntille ihanteellisin rooli. Vasenjalkainen pelaaja jakaa palloa nopeasti eteenpäin ja lukee tilanteet kohtuullisesti. Ikäisekseen kypsä myös pallottomana, mutta Jäntiltä puuttuu urheilullisuutta. Saumoja on nousta hyväksi liigapelaajaksi, mutta se vaatii töitä, töitä ja töitä.

#20 Josué Currais Spain

Huikealla vasemmalla jalalla varustettu Josu siirtyi Lahteen Espanjan neljänneksi korkeimmalta sarjatasolta. Suomen kentät eivät ole miehelle tuntemattomia, sillä hänet valittiin Ykkösen parhaaksi pelaajaksi SJK:n varmistaessa liiganousun vuonna 2013. Sen jälkeen keskikentän vasemmalla laidalla viilettävä Josu onkin nähnyt Italian, Puolan, Intian ja Yhdysvaltojen pelikentät. Tarjoaa FC Lahdelle oivan vaihtoehdon erikoistilanteiden ja kulmapotkujen antajaksi, mutta pystyy myös taitavana pelaajana ottamaan roolia pelinrakentelussa. Knoppitieto: yksi seuratuimmista liigapelaajista Instagramissa (+130 000 seuraajaa).

#22Matias Niuta Finland

Niuta on myös nuoria Lahden omia kasvatteja, joka on nostettu haistelemaan liigatunnelmaa. Keskikentän keskustassa, yleensä puolustavassa roolissa, pelaava Niuta on vielä pienikokoinen ja raakile liigaviheriöille, mutta potentiaalinen tulevaisuuden liigapelaaja.

 

Hyökkääjät

#9 Irfan Sadik Finland

Vuosi sitten FC Lahden entinen päävalmentaja Toni Korkeakunnas luonnehti Sadikia joukkueensa parhaaksi viimeistelijäksi. Kauden aikana Sadikille kertyi kymmenessä liigaottelussa ainoastaan 300 minuuttia peliaikaa, joten Token väitettä ei päästy vielä kunnolla tarkastelemaan. A-junioreissa Sadikin vire oli erinomainen nimenomaan maalintekijänä, mutta liigassa läpimurto saa vielä odotuttaa itseään. On hyvin samanlainen hyökkääjä kuin isoveljensä Berat Sadik. Vahva boksissa, hyvä suojaamaan palloa ja jos Korkeakunnasta on uskominen, erinomainen viimeistelijä.

#10 Erik Törnros Sweden

Iso-Erik ihastutti Veikkausliigan seuraajia PS Kemin paidassa muutama vuosi takaperin. Viimeisteli kahdeksan maalia 13 pelaamassaan ottelussa ja oli pitelemätön boksin sisällä. Kemin stintin jälkeen homma ei olekaan enää sujunut ja Törnrosin maalimäärät ovat romahtaneet. Esimerkiksi viime kaudella Törnros sai kyllä vastuuta Ruotsin Superettanissa 22 ottelussa, mutta 900 peliminuutin aikana syntyi ainoastaan yksi maali. On Suomen Cupin otteluissa ollut pahasti keskenkuntoisen oloinen ja pelkillä Kemin ansioilla ei ykköshyökkääjän viittaa ansaita.

#11 Jasin Assehnoun Finland Morocco

Parikymppinen laituri oli erinomainen Kakkosessa, mutta liigavauhtiin on vielä matkaa. Erittäin urheilullinen Assehnoun on nopea pelaaja, joka voi tarvittaessa pelata myös wingbackina. Haastaa mielellään, mutta huonolla prosentilla.

#14 Ville Salmikivi Finland

Salmikivi kokeili rahkeitaan Bulgarian pääsarjassa ja Puolan toiseksi ja kolmanneksi korkeimmilla sarjatasoilla varsin vaisulla menestyksellä. Ulkomaan kiertueen 37 ottelussa syntyi ainoastaan kaksi maalia, mikä aivan liian vähän keskushyökkääjälle. Juoksee hyvin linjan taakse ja on sähäkän oloinen, mutta tällä hetkellä kova yrittäminen ei realisoidu maalien muodossa.

#15Tomi Kult Finland

Toimi mestaruuden voittaneen FC Lahti A:n kapteenina. Määrätietoiselta hyökkääjältä ei itseluottamusta puutu, mutta kevättalven pelit osoittavat, onko liigaan vielä asiaa.

#21 Pyry Lampinen Finland

Vasta 17-vuotias Lampinen on Kultin tavoin erittäin itsevarman kuuloinen. Lampisella on hyvä laukaus, syöttötaito ja pelikäsitys, eikä liigadebyytti ole ollenkaan mahdoton ajatus. Kymppipaikalla viihtyvä Lampinen on seuran omia kasvatteja.

#23 Tim Martinen Finland

Nastolan Nopsan ja FC Kuusysin kasvatti nostettiin viime heinäkuussa FC Lahden edustusjoukkueeseen. Nopea ja ärhäkästi puolustajia haastava Martinen pystyy pelaamaan niin keskushyökkääjänä kuin myös laitahyökkääjänä. Cupissa tuli vain vähän vastuuta, mutta liigadebyytti on silti todennäköinen.

#- Jerónimo Amione Mexico Lebanon

Amione tuo Veikkausliigaan tuulahduksen kokemusta Meksikon pääsarjasta. Hyökkääjä ei ole urallaan maaleilla mässäillyt, vaan tarjoaa FC Lahdelle monen hyvän ominaisuuden paketin. Kykenee luomaan maalipaikkoja itselle ja joukkuekavereilleen, sekä pitämään ja suojaamaan palloa erinomaisesti. Pystyy keskushyökkääjän roolin lisäksi pelaamaan laidalla.

 

RoPS

 

Perustettu: 1950

Kotipaikka: Rovaniemi

Viime kausi: 2.

 

Maalivahdit

#1 Damjan Siskovski North Macedonia

Viime kaudella FC Lahden riveissä pelannut Siskovski saapui Rovaniemelle Antonio Regueron loukkaannuttua tammikuussa. Siskovskin sopimus kestää heinäkuun puoliväliin saakka, mutta hyvillä otteilla mies voi jopa syrjäyttää Regueron koko kauden ajaksi. Nuorella maalivahdilla on vielä paljon kehitettävää usealla osa-alueella (etenkin sijoittumisessa), mutta Siskovski on jo nyt hyvä yksi vastaan yksi -tilanteissa ja parhaimmillaan liigatason torjuja.

#12 Juhani Kangas Finland

Kangas oli viime kaudella RoPSin ykkösjoukkueen ns. kakkosvahti, vaikka kaikissa otteluissa pelannutta Regueroa ei tietenkään syrjäyttänyt. Oli tammikuun cupin ottelussa Ilvestä vastaan hyvä, mutta kaukana vielä liigatasosta.

#25 Antonio Reguero Spain

Oli viime kaudella RoPS:n erinomaisen puolustuslinjan viimeinen lukko, johon joukkue pystyi luottamaan viikosta toiseen. Varmoja otteita läpi kauden ja eniten peliminuutteja maalivahdeista. Reguero loukkaantui alkuvuodesta ja seuraan saapunut Damjan Siskovski aloittanee kauden veräjänvartijana, vaikka espanjalainen saattaa olla siihen mennessä tervehtynyt.

#30 Jimi-Jasper Vaarala Finland

18-vuotias Vaarala on ensisijaisesti RoPSin kakkosjoukkueen maalivahteja. Kokemus Kakkosen peleistä tulevalla kaudella olisi tärkeää lupaavalle nuorelle.

Puolustajat

#2 Henrik Ölander Finland

HJK:n organisaatiosta Kemin kautta Rovanimelle päätynyt Ölander on taitava vasen laitapuolustaja. 21-vuotias Ölander ei Taiwoa parempaa mentoria tule hetkeen löytämään, joten toivottavasti hän imee oppia ja ottaa kehitysaskeleita kohti pitkää Veikkausliiga-uraa.

#3 Taye Taiwo Nigeria

Ikä herätti kysymyksiä jo vuosi sitten, mutta 33-vuotias puolustaja toi lopulta rutkasti rauhaa ja johtajuutta RoPS:n alakertaan. Liigan parhaimpia vasemmalla pelaavia laitapuolustajia. Erittäin vahva pelaaja, joka ei virheisiin sorru. Tuo myös muulinpotkullaan ison pelotteen erikoistilanteisiin. RoPS saa olla tyytyväinen, että Taiwo jäi vielä kaudeksi Napapiirille – miehen CV:llä nimittäin riittää ottajia.

#5 Kalle Katz Finland

Topparina pelaava Katz on kauden kestävällä lainasopimuksella Rovaniemellä HJK:sta. Hyvin peliä avaava Käpylän Pallon kasvatti on monen muun uuden tulijan kanssa Koskelalle tuttu HJK:n organisaatiosta vuosien takaa. Rauhallisuutta lisää ja edessä on vähintään ura Veikkausliigassa.

#6 Atte Sihvonen Finland

TPS:n kasvatti on ollut vahva pallollinen toppari, mutta pelasi viime kaudella EIF:ssä puolustavan keskikentän roolissa, ollen joukkueen parhaimmistoa. Koskela on kaavaillut Sihvosta kuitenkin jälleen toppariksi, mikä kuulostaa fiksulta valinnalta liigaan. Keskikentälle Sihvonen saattaisi olla hieman liian hidas, mutta topparina tulee taistelemaan avauskokoonpanon paikasta.

#20 Juho Hyvärinen Finland

Ulkomaan kentät kutsuvat? Varmasti, jos pelaa ehjän kauden ja jatkaa totutun kovalla tasolla. Oikea laitapuolustaja täyttää maaliskuun lopussa vasta 19 vuotta, mutta oli siitä huolimatta erinomainen jo viime kaudella. Ikävä loukkaantuminen laittoi hieman takapakkia suunnitelmiin ja EM-kisat jäivät välistä, mutta nyt on Juhon aika loistaa. Moderni laitapuolustaja taklaa hyvin, nousee tukemaan hyökkäyksiä ja pelaa erittäin ennakkoluulottomasti.

#26 Eerik Kantola Finland

Kantola debytoi jo 17-vuotiaana, osittain olosuhteiden pakosta, Veikkausliigassa. Tuosta debyytistä tulee toukokuussa kuluneeksi kaksi vuotta ja sen jälkeen peliminuutteja on tullut vain yhdeksän. Kantola pystyy pelaamaan sekä puolustuksessa että keskikentällä, mutta tason riittäminen liigaan asti on vielä täysi mysteeri.

#80 Mohamadou Sissoko France

Ranskalaistoppari vaikuttaa paperilla laatuhankinnalta. Kokemusta löytyy Kreikan ja Skotlannin pääsarjoista, sekä Ranskan U20-maajoukkueesta. Järkelämäinen toppari ei ole kuitenkaan pidemmiksi ajoiksi urallaan minnekään asettunut, joten kentän ulkopuoliset asiat ovat saattaneet vaikuttaa myös peliesityksiin. Sissoko tulee tilanteisiin päättäväisesti ja dominoi ilmatilaa.

 

Keskikenttäpelaajat

#8 Sergio Llamas Spain

Espanjan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta kokemusta omaava keskikentän keskustan pelaaja hakee uutta vauhtia uralleen Rovaniemeltä. Llamasilla on hyvä syöttötaito, mies kuljettaa mallikkaasti ja nousee myös tarvittaessa päättämään hyökkäyksiä. On pelannut urallaan jopa FC Barcelonaa vastaan Espanjan cupissa – samanlaista tilastoa harvemmin Veikkausliigassa näkee.

#10 Lucas Lingman Finland

Hongan kasvattia on pidetty yhtenä ikäluokkansa (1998) lupaavimmista pelaajista. Taitava keskikenttäpelaaja siirtyi Rovaniemelle peliajan perässä, ja sitähän riitti edelliskaudella. Lingman aloitti 30 ottelua ja tuli kahdesti vaihdosta kentälle. Lingmanin oli helppo hypätä Napapiirin meininkeihin mukaan, sillä Toni Koskela valmensi häntä useita vuosia Helsingissä. Debyyttikaudellaan Lingman oli aktiivisesti pallossa ja pystyi nerokkailla ratkaisuillaan antamaan sen viimeisen tärkeän syötön ja viimeistelemään myös itse. Parikymppiselle kaverille viisi maalia ja neljä maalisyöttöä olivat varsin kelvolliset tilastot. Tulevalla kaudella pitäisi pystyä vähintään samaan, ja kyllä Lingmanin potentiaalilla on myös vara parantaa.

#14 Eetu Muinonen Finland

Kokenut keskikentän moniosaaja. Paranee kuin viini vanhetessaan. Hoiti roolinsa hyvin Koskelan pallonhallintafutiksessa, ja on tulevallakin kaudella tärkeä palanen rovaniemeläisten keskikentällä.

#18 Veka Pyyny Finland

U18-maajoukkueessa pari peliä pelannut Pyyny sai ensikosketukset liigapeleihin viime kaudella. Minuutteja kertyi liigassa reilut 200, mutta talven cup-pelien perusteella vastuuta voisi tulla nyt enemmän. RoPSin riveissä viime kaudella pelannut Wato Kuaté yltyi vertaamaan Pyynyn taitoja lahjakkaimpiin Manchester Cityn junioreihin. 19 vuotta täyttänyt Pyyny pystyy pelaamaan keskikentän oikealla laidalla, mutta myös hyökkäävämmässä roolissa.

#22 Rasmus Degerman Finland

Debytoi viime kaudella Veikkausliigassa ja sai Suomen Cupissa jo täysiä minuutteja. RoPSin talenttivalmentaja Jari Alamäen alaisuudessa ottanut oikeita kehitysaskeleita. Tulevaisuuden liigapelaaja.

#24 Tommi Jäntti Finland

Koskelalle tuttu hyökkäävä keskikenttäpelaaja Helsingistä. RoPS on hakenut pallon kanssa taitavia pelaajia talven aikana ja Jäntin voi ehdottomasti laskea tuohon joukkoon mukaan. Mahdollisesti liian heiveröinen ja kokematon vielä liigakentille, mutta tulee varmasti saamaan näytönpaikan.

#30 Agnaldo Pinto de Moraes Júnior Brazil

Rovaniemeläisten jokapaikanhöylä pelasi varsin hyvin debyyttikaudellaan. Agnaldo pystyy pelaamaan molemmissa laidoissa sekä hyökkääjänä että puolustajana, ja häntä voidaan käyttää myös keskikentällä hyökkäävässä roolissa. Yksi liigan taitavimpia pelaajia pallon kanssa ja kenties hyökkäävään rooliin valjastettuna voisi saada enemmän tehoja irti itsestään. Kuulopuheiden mukaan erittäin pidetty mies myös pukukopin puolella.

 

Hyökkääjät

#7 Timo Stavitski Finland

Ranskan liigan Caeniin vuosi sitten tammikuussa siirtynyt Stavitski ei ole onnistunut ulkomailla. Laitalinkkinä pelaavan Stavitskin nopeus pallon kanssa on maailmanluokkaa, mutta muut ominaisuudet eivät olleet heti kättelyssä Ranskan pääsarjan tasolla. Peliajan perässä Kroatian liigassa pelaavan Osijekin riveihin lähtenyt Stavitski on ollut todellisten koettelemusten alla koko syyskauden. Kroatian cupissa peliaikaa tuli 80 minuuttia, mutta muuten Kirkkonummella syntynyt Stavitski on ollut käytännössä pelaamatta viime huhtikuusta lähtien! RoPS:ssa on mahdollista saada ura takaisin raiteilleen, ja kyllähän Stavitskilla on kaikki mahdollisuudet tehdä mittava ura Euroopan kentillä, vaikka Ranskan liiga liian kovaksi osoittautuisikin.

#17 Sampo Ala Finland

17-vuotias keskushyökkääjä on myös RoPSin omia kasvatteja. Ala pystyy suojaamaan palloa hyvin ja on jo nyt melko vahva ja isokokoinen. Liigadebyytti on mahdollinen, sillä sai peliaikaa Suomen Cupissa. Tulevaisuuden target-hyökkääjä.

#19 Jarkko Luiro Finland

Muun muassa Kolmosen maalikuninkuuden voittanut Luiro on RoPSin omia kasvatteja. Ensi kausi menee näillä näkymin Kakkosessa RoPS II:n mukana.

#21 Matias Tamminen Finland

17-vuotias hyökkääjä siirtyi talven aikana Kotkasta Rovaniemelle. Herätti viime kaudella monen seuran kiinnostuksen, mikä ei ole ihme, kun Tammisen pelaajaprofiilia tutkii. Nuorella miehellä on  pituutta reilu 190-senttiä, hän on nopea ja urheilullinen. Toisin sanoen erittäin potentiaalinen kaveri tekemään uran Euroopan kentillä ja debyyttimaali liigassa ei ole mikään mahdottomuus, vaikka ykköshyökkääjäksi Tammisesta ei vielä ole.

#23 Niklas Jokelainen Finland

Stoke Cityn akatemiassa vuoden viettänyt Jokelainen pelasi Ilveksen ja JJK:n paidassa viime kaudella. Liigamaaleja syntyi kaksi, joten debyttimaalin syntymistä liigassa ei Jokelaisen tarvitse enää jännittää. Taitava vasenjalkainen hyökkäjä on ollut nuorten maajoukkueiden vakiokalustoa ja seuraavaksi pitäisi onnistua liigakentillä. Jokelainen pystyy pelaamaan keskushyökkääjän roolissa ja myös kärjen alapuolella.

#34 Tarik Kada Netherlands

Hollannin junnumaajoukkueissa ollut Kada ei ole lunastanut häneen kohdistuneita odotuksia. Debytoi Eredivisiessä jo 18-vuotiaana, mutta vuosien kuluessa minuutteja Hollannin pääsarjassa ei ole tullut kuin 271′. Marokossa syntyneellä laitapelaajalla on kokemusta myös Hollannin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta, mutta sielläkään peliminuutteja ei ole kertynyt mitenkään valtavasti (814′). Jotain poikkeuksellista Kadan ominaisuuksissa on nähty jo nuorena, ja kenties toukokuussa 23 vuotta täyttävä hollantilainen voisi olla yksi kauden suurimmista yllättäjistä. Teknisesti taitavalta laiturilta voi ainakin odottaa harhautuksia ja laadukkaita keskityksiä boksiin.

#87 Aleksandr Kokko Finland Russia

Boriksen paluu Rovaniemelle lässähti viime kesänä. Kokko loukkaantui kolmannessa pelaamassaan ottelussa ja oli sivussa pari kuukautta. RoPSin pelaajabudjettia venyttäneen Kokon hankinta oli riski, jonka täytyy tuottaa korkoa tulevalla kaudella. Kaksinkertainen Veikkausliigan maalikuningas viimeistelee tappavan tehokkaasti niin päällään kuin oikealla ja vasemmalla jalallaan. Nyt Kokon täytyy päästä täyteen pelikuntoon, pysyä terveenä ja saada laadukkaita palloja rangaistusalueelle – tulosta tulee aivan varmasti.

 

 

SJK

 

Perustettu: 2007

Kotipaikka: Seinäjoki

Viime kausi: 9.

 

Maalivahdit

#1 Jesse Öst Finland

Ulottuva maalivahti on tasaisen varma viikosta toiseen. Pelasi pari ottelua vähemmän verrattuna Aksaluun, mutta ei missään nimessä ollut selkeä kakkosvahti. Aksalua parempi jalalla ja voi napata ykkösvahdin viitan kokonaan itselleen. Monella seuralla ei ole yhtä tasaista maalivahtiparia.

#33 Mihkel Aksalu Estonia

Viron maajoukkuevahdin otteissa oli epävarmuutta viime kaudella. Seuralegendaksi Aksalua voi jo nimittää, mutta se ei takaa yksinään varmaa ykkösvahdin paikkaa. Ottaa hyvin keskityspallot, voittaa parhaimpana päivänä joukkueelleen pisteitä huipputorjunnoillaan, mutta on huono jalalla ja hörppäilee helppoja maaleja. Todella epävarmaa pelaamista Suomen Cupin otteluissa.

 

Puolustajat

#2 Joel Mero Finland

Joel Mero oli 18-vuotias siirryttyään FC Lahdesta Borussia Mönchengladbachiin. Loukkaantumiset sotkivat topparilupauksen vuodet Saksassa, mikä tiesi lopulta paluuta Suomeen. Mero sai pitkästä aikaa alleen ehjän kauden, mutta esitykset jättivät vielä toivomisen varaa. Nopea toppari ja hyvä ilmassa.

#5 Dani Hatakka Finland

Loukkaantumiset söivät Espoossa syntyneen puolustajan peliminuutteja viime kaudella. Pystyy pelaamaan niin topparina kuin oikeana laitapuolustajanakin. Terveenä ollessaan Hatakka tuo SJK:n puolustukseen kaivattua johtajuutta, joka välillä kuitenkin eskaloituu kovina taklauksina.

#6 Jude Ekow Arthur Ghana

Ghanan U20-maajoukkueen Arthur pystyy pelaamaan niin keskikentän pohjalla, topparina kuin myös oikeana laitapakkina. Käynyt aiemmin jo Suomessa testillä, mutta ei vielä silloin saanut sopimusta mihinkään seuraan. Alexei Eremenko kertoi nähneensä 19-vuotiaassa paljon potentiaalia, ja kyllähän raamikkaalla ghanalaisella ainakin ulkoinen habitus on kunnossa. Suomen Cupin perusteella Arthuria kannattaisi kokeilla keskikentän pohjapelaajana, sillä puolustuslinjassa sattui muutamia kokemattoman pelaajan kohtalokkaita virheitä.

#16 Joonas Sundman Finland

Vasempana laitapakkina pääosin, mutta myös topparina pelaava Sundman vietti Aston Villan organisaatiossa kolme kautta. Kärsi Englannissa loukkaantumisista, mutta kehui matkan kasvattaneen paljon. SJK:n kasvatti on liigamitat täyttävä fyysinen puolustaja, jolla on parannettavaa sijoittumisensa kanssa. Esiintynyt lukuisia kertoja poikamaajoukkueissa, ja myös kahdesti Pikkuhuuhkajissa.

#17 Ville Tikkanen Finland

Kesällä 20 vuotta täyttävä Tikkanen sai vastuuta jo viime kaudella 12 pelin verran ja nyt tuon määrän pitäisi kasvaa. Topparina ja myös keskikentän pohjalla pelaamaan pystyvä Tikkanen on hyvä jalalla ja myös kelvollinen pääpelaaja. Fysiikan kanssa on vielä tekemistä ja toivottavasti mies ei jämähdä Eremenkon koirankoppiin, sillä potentiaalia nuorten maajoukkuepelaajalla on.

#18 Jarkko Hurme Finland

Konkaripuolustaja on kokenut niin Italian kuin Norjan kentät, maajoukkuetta unohtamatta. Pelannut SJK:ssa eniten oikeana laitapakkina ja topparina, mutta myös muut pelipaikat puolustussuuntaan hoituvat kohtuullisen hyvin. Antaa aina kaikkensa ja pelaa kovaa, mutta välillä läikkyy yli.

#23 Didier Kadio Cote d'Ivoire

Ollut Eremenkon valmennuksessa jo Kazakstanin ja Armenian pääsarjoissa, ja on ennen SJK:hon siirtymistään pelannut Suomessa FF Jaron paidassa. Hyvä ilmassa ja vahva, mutta hieman hasardi. Paikkaa nopeudellaan louhikkoista kosketustaan ja voi nousta yhä neljän vuoden takaiselle tasolleen, jolloin oli erinomainen Jaron paidassa Veikkausliigassa.

#30 Nadson Brazil

34-vuotiaalla kookkaalla brassitopparilla on palkintokaapissaan muun muassa Belgian mestaruus. Kokemusta löytyy niin Belgian ja Venäjän pääsarjasta kuin myös Mestarien liigasta ja Eurooppa-liigasta. Nadson taitaa kaksinkamppailut ja pääpallot, mutta myös hänen peliälynsä on huippuluokkaa, mikä näkyy positiivisesti maata pitkin pelatessa. Ikä tulee hiljalleen vastaan ja jalka ei nouse enää samalla tavalla, mutta paperilla on yksi tulevan kauden kovimmista toppareista.

 

Keskikenttäpelaajat

#7 Moshtagh Yaghoubi Afghanistan Finland

Veikkausliigaan parhaita omassa roolissaan, mutta valitettavasti kohut ovat seuranneet miestä vuosi vuodelta. 24-vuotias etsii varmasti kauden jälkeen seuraa ulkomailta, ja kyllä Mosalla kaikki edellytykset on pelata Veikkausliigaa kovemmassa sarjassa. Laatua SJK:lla on paperilla, etenkin keskikentällä, ja jos Mosa saa pidettyä pään kylmänä, niin mies on ehdottomasti seinäjokisten tärkein pelaaja. Riistot, pallokontrolli ja väkevät kuljetukset tuovat vielä paljon iloa SJK:n faneille.

#8 Sergey Eremenko Russia Finland

Teki kovan ratkaisun valitessaan vuosi sitten Venäjän poikien maajoukkueen Suomen sijasta. Viisi vuotta sitten Veikkausliigassa debytoinut Eremenko on pelannut niin FC Baselin kuin myös Moskovan Spartakin junioreissa liigadebyyttinsä jälkeen, mutta todellinen potentiaali on vielä piilossa, ja kyllähän tuo maajoukkuevalinta hieman lannisti intoa seurata Eremenkon otteita ulkomailla. SJK-lainan aikana tiedossa on vastuuta keskikentän keskellä, todennäköisesti hyökkäävässä roolissa. Eremenkon syöttövalikoiman pitäisi olla erinomainen ja pieniä murusia tuosta saatiinkin jo Suomen Cupin peleissä maistella.

#19 Obed Malolo Finland Congo Democratic Republic of the

Oli koko viime kauden sivussa akillesjännevamman vuoksi. Maloloa on pidetty yhtenä ikäluokkansa lahjakkaimmista pelaajista, ja nyt on aika lunastaa noita odotuksia. Kilpailu keskikentän paikoista on kovaa nuorimman Eremenkon ja Mosan tultua joukkueeseen, mutta Malololla on kaikki ominaisuudet napata avauskokoonpanon paikka itselleen. Maloloa pidetään erinomaisena kahden suunnan pelaajana. Kovuutta löytyy puolustuspeliin ja pallojen riistämiseen, sekä nopeutta ja pallovarmuutta hyökkäyksiin osallistumiseen.

# 58 Mehmet Hetemaj Finland 

Viime kausi oli Mehulle vaikea. Pelasi välillä hieman korkeammalla, jopa hyökkäävässä roolissa keskikentän keskellä, mikä ei tuntunut sopivan miehelle ollenkaan. Puolustavana keskikenttäpelaajana on edelleen erittäin hyvä tasapainottamaan peliä ja tulemalla päättäväisesti, ja hieman kovaakin, tilanteisiin. Toivottavasti säästyy loukkaantumisilta ja saa pelata koko kauden ”omalla” pelipaikallaan.

 

Hyökkääjät

#9 Jeremiah Streng Finland

Håkansin tavoin Streng ei tullut suoraan edustuksen riveihin, mutta pelasi cupissa erinomaisesti ja viimeisteli SJK:lle peräti kolme maalia, jotka toivat miehen alulle ammattilaissopimuksen. Streng ja Håkans olivat viime kaudella Kakkosessa pelanneen Vasa IFK:n runkopelaajia, joten kokemusta on jo miesten peleistäkin. Streng pelaa mieluiten keskushyökkääjänä, mutta on pelannut myös hyökkäävän keskikenttäpelaajan roolissa sekä laidalla. Laukoo hyvin molemmilla jaloillaan.

#10 Billy Ions 

19-vuotiaana PS Kemiin tullut Ions on kavunnut porras portaalta Veikkausliigaan eliittiin. Laiturina ja kärjessä pelaava englantilainen menetti loukkaantumisten takia suurimman osan viime kaudesta, mutta nyt SJK lupailee miehen kuntoutuvan kauden avaukseen. On mielenkiintoista nähdä, onko Ionsin räjähtävä lähtönopeus tallella ja pystyykö mies nousemaan hyökkäyspään talismaaniksi.

#11 Denys Oliynyk Ukraine

SJK:n kenties ainoa onnistunut hankinta viime kaudella. CV oli kova Suomen tasolle (mm. Vitesse, Metalist Harkova, Dnipro), mutta Oliynyk on lunastamassa miehelle asetettuja odotuksia. Pelaa yleensä vasempana laitahyökkääjänä, mutta tarvittaessa myös muissa hyökkäyspään rooleissa. Hyvä ensimmäinen kosketus, napakat laukaukset ja kova halu haastaa ja ratkaista. Hieman liian itsekäs välillä.

#14 Maximo Tolonen Finland

Vasta 18 vuotta täyttäneen superlupauksen ensimmäinen kausi SJK:ssa oli varpaiden kastelua kylmään veteen. Hyökkääjänä ja hyökkäävänä keskikenttäpelaajana pelaava Tolonen on mättänyt hurjia maalimääriä poikamaajoukkueissa ja häneltä odotetaan uraa ulkomailla. Erittäin taitavana ja luovana pelaajana pidetyn Tolosen voisi odottaa lyövän läpi tulevalla kaudella, mutta nähtäväksi jää, miten paljon vastuuta tulee Eremenkolta. Ei ole kuitenkaan paperilla ykköshyökkääjä ja kymppipaikan rooli voi olla puolestaan vielä liikaa.

#15 Daniel Håkans Finland

Tuli talven aikana alun perin SJK Akatemiaan, mutta vakuutti treeneissä ja cupin otteluissa täysammattilaissopimuksen arvoisesti. 18-vuotias Håkans pelaa molemmilla laidoilla laitahyökkääjänä ja myös kärjen alapuolella. On vikkelä kintuistaan, harhauttelee ja haastaa puolustajia runsaasti.

#26 Jesse Sarajärvi Finland

Laiturina pelaava Sarajärvi on tasoltaan Ykkösen ja Kakkosen välimaastossa, mutta omaa potentiaalia kehittyä liigatason pelaajaksi, jos jaksaa tehdä töitä sen eteen. Pelaamiseen täytyisi löytyä jämäkkyyttä. Sarajärven ratkaisut kentällä ovat velttoja, kun hänen pelipaikallaan pitäisi olla jatkuvasti uhka vastustajan puolustukselle; joko avainsyötöillä tai itse viimeistelemällä.

#77 Dion Acoff United States of America

Oikeana laitahyökkääjänä pääosin pelaava jenkki on kaksinkertainen Islannin liigan voittaja. Acoffilla on yleisurheilutaustaa pituushypystä ja pikamatkoilta, ja miehen suurimpiin vahvuuksiin kuuluukin nopea liike pallon kanssa ja ilman sitä. Islannin lisäksi Acoffilla on kokemusta kotimaansa yliopistosarjoista ja mies on lisäksi pelannut kaksi ottelua USA:n U18-maajoukkueessa. Eurooppaan Acoff lähti vasta 23-vuotiaana, mutta osoitti nopeudellaan ja haastamiskyvyllään pärjäävänsä Islannin tasolla, joten en näe mitään syytä, miksi mies ei pärjäisi Veikkausliigassakin.

 

VPS

 

Perustettu: 1924

Kotipaikka: Vaasa

Viime kausi: 6.

 

Maalivahdit

#1 Martin Kompalla Germany 

Pitkän etsinnän jälkeen VPS löysi ykköstorjujan Saksasta. Mönchengladbachissa juniorivuodet viettänyt Kompalla on omien sanojensa mukaan hyvä jalalla ja pelaa neuermaisesti melko ylhäällä. Edustanut Puolaa nuorten maajoukkueissa ja pelannut viimeksi SV Straelenin riveissä Saksan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla.

#34 Mika Kaarre Finland

Oli isossa roolissa nostamassa VPS J Akatemiaa Kolmosesta Kakkoseen. Voi kasvaa Henri Sillanpään laadukkaassa valmennuksessa liigatason maalivahdiksi. Nyt vielä varamies, joka ollut kauden alla loukkaantunut.

#- Karl-Filip Eriksson Finland

Veikkausliigassa neljä peliä urallaan pelannut Eriksson palaa Vepsun riveihin muutaman vuoden tauon jälkeen. Viime kaudella Eriksson pelasi Kakkosta Närpes Kraftin riveissä ja tulee nyt tuomaan kilpailua maalivahtiosastolle. Kompalla on ehdoton ykkönen, mutta ulottuva Eriksson ja lupaava Kaarre tarjoavat ok-tason vaihtoehdot.

 

Puolustajat

#2 Timi Lahti Finland

Topparina pelaava Timi Lahti on VPS:n tärkein puolustuspään pelaaja. Erinomainen ilmatilassa, taklaa oikea-aikaisesti, mutta on hieman kömpelö. Loukkaantumiset ovat vaivanneet läpi uran, mutta terveenä ollessaan todellinen alakerran johtaja.

#3 Eero-Matti Auvinen Finland

Janakkalan Pallossa futaamisen aloittanut Auvinen siirtyi vuosi sitten Vaasaan parin Ykkösessä vietetyn kauden jälkeen. Vasenjalkainen toppari sai heti ensimmäisellä kaudellaan hyvin vastuuta, pelaten yhteensä 28 liigaottelussa. Auvisella on sijoittumisen kanssa hieman ongelmia ja pelin luku ei onnistu parhaalla mahdollisella tavalla. Auvinen on kuitenkin varsin nopea toppari, avaa peliä kohtalaisesti ja on hyvä pääpalloissa, vaikkakin korkeiden pallojen lukeminen tuottaa myös ongelmia.

#4 Jesper Engström Finland

Yleensä vasempana pakkina pelaava Engström on synnynnäinen taistelija niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Engström selätti imusolmukesyövän ja palasi pelikentille loisteliaasti. Oli viime kaudella Vepsun varmimpia suorittajia ennen loukkaantumistaan ja pelasi kauden mittaan myös hieman ylempänä, vasemman keskikenttämiehen roolissa. Engströmiltä voidaan odottaa hyviä murtavia syöttöjä, mutta ensimmäinen kosketus on edelleen hieman louhikkoinen.

#14 Jonas Häkkinen Finland Canada

Suomen ja Kanadan passeja hallussaan pitävä Häkkinen on mielenkiintoinen tulokas Veikkausliigaan. Harva liigan seuraaja oli kuullut koko uransa Vancouverissa pelanneesta Häkkisestä, mikä vain lisäsi mielenkiintoa englantia äidinkielenään puhuvaa pelaajaa kohtaan. MLS-seura Vancouver Whitecaps kuvaili muutama vuosi takaperin Häkkistä lupaavaksi keskikenttäpelaajaksi, jonka harrastuksiin kuuluvat mm. yleisurheilu, lukeminen ja purjehtiminen. Suomen Cupin perusteella Häkkisen pelipaikka tulee olemaan topparina, joten siksi hänet on merkitty puolustajien joukkoon. Fiksu ja urheilullisen oloinen nuorimies.

#15 Hindrek Ojamaa Estonia

Oikea laitapuolustaja nousee tukemaan ahkerasti hyökkäyksiä, mutta oli viime kaudella liian virhealtis puolustussuuntaan. Viron maajoukkuepelaaja paransi Vaasassa loppukautta kohden, joka voisi enteillä hyvää tulevalle kaudelle.

#19 Martti Haukioja Finland

Haukioja ei ollut kaukana onnistumisesta Italiassa. Pelasi Chievossa Campionato Primavera -liigaa, joka on käytännössä nuorten pelaajien Serie A. Loukkaantumiset pilasivat kuitenkin Italian reissun ja säännöllisen peliajan perässä oli palattava Suomeen. Sai lopulta Ilveksessä vastuuta ainoastaan viidessä liigaottelussa ja muuten peliaikaa tuli yhteistyöseura JJK:sta. Vasenjalkainen nuorten maajoukkuepelaaja tulee saamaan vastuuta vasempana laitapakkina, mutta pystyy pelaamaan myös topparina. Potentiaali vielä lunastamatta.

#- Hampus Holmgren Finland

Vasa IFK:ta juniorivuosinaan edustanut ja viime vuoden norjalaisessa Levangerissa viettänyt Holmgren palaa Vaasaan. Laitapuolustaja lähti 17-vuotiaana Ruotsiin ja pelasi siellä lopulta kymmenen ottelua Allsvenskania sekä 50 ottelua Superettania. Norjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelejä tuli parisen kymmentä, joten 23-vuotias palaa kelvollisen kokemuksen jälkeen Suomeen.

 

Keskikenttäpelaajat

#6 Jerry Voutilainen Finland

Nuorten maajoukkueita ja ulkomaan testikenttiä kiertänyt Voutilainen se vasta kokenut mies liigakentillä onkin. Maaliskuun lopussa 24 vuotta täyttävä Voutilainen on tahkonnut jo 155 ottelua liigassa. Vepsussa puolustajanakin nähdyn Voutilaisen ihannepaikka lienee keskikentän keskellä, jossa hän rytmittää ja rakentaa peliä taitavasti.

#8 Sebastian Strandvall Finland

Vaasalaisten ykköstykki oli vaasalaisten tärkein yksittäinen pelaaja edellisellä sesongilla. Kokenut keskikenttäpelaaja rikkoi kymmenen maalin rajan, mutta kapteenin esimerkki näkyi joka puolella kenttää. VPS:n onneksi Strandvall jatkaa Vaasassa ainakin kaksi seuraavaa vuotta, tavoitteenaan nostaa seura takaisin mitaleille. Silmiähivelevä potkutekniikka korostuu varsinkin vapaapotkuissa.

#9 Juho Lähde Finland

Monikäyttöinen Lähde pystyy pelaamaan niin keskikentän keskellä kuin laidoillakin. Veikkausliigaa on takana jo yli 200 ottelua, mutta vauhti ei hiivu. Kestävyys on huippuluokkaa ja tekeminen kentällä muutenkin tasalaatuista kaudesta toiseen.

#16 Aatu Laatikainen Finland

Poikamaajoukkueissa pelanneella Laatikaisella on noin 70 ottelun verran kokemusta Veikkausliigasta. Nuori keskikenttäpelaaja pelaa pääsääntöisesti keskikentän keskellä, välillä hieman puolustavammassa roolissa osallistuen pelinavaukseen. Hyökkäyssuuntaan ei hirveästi annettavaa.

#18 Aatu Kujanpää Finland

Kujanpää loukkaantui vuosi sitten ennen kauden alkua ja sama kohtalo oli edessä myös tänä vuonna. Tammikuussa Kujanpäällä todettiin alaraajavamma, joka pitää hyökkäävän keskikenttäpelaajan pitkään sivussa.

#21 Fabrice Gatambiye Finland

Keskikentän keskellä pelaavalla Gatambiyellä on edessään mahdollisesti läpimurtokausi. 19-vuotias sai viime kaudella peliaikaa yhdeksässä ottelussa, joista hän aloitti kaksi. Hyvän pelikäsityksen omaava Fabrice on nopea pelaaja, jolla on potentiaalia kasvaa todelliseksi tähdeksi. Räikeät virheet tippuvat pois kokemuksen myötä.

#22 Augustin Irumwa Finland

19-vuotias nuorimies on esittänyt lupaavia otteita VPS Akatemian paidassa. Keskikentän keskustassa pelaava Irumwa sai vastuuta Suomen Cupissa ja ei jäänyt täysin vauhdista jälkeen. Liikkuu fiksusti ja on kohtalaisen hyvä pallon kanssa. Ei vielä läpimurtoa, mutta voi saada liigassakin muutamia minuutteja.

#26 Leevi Mäkilä Finland

18-vuotiaan hyökkäävän keskikenttäpelaajan kausi etenee todennäköisesti Kakkosessa, mutta ei liigadebyyttikään utopiaa ole.

 

Hyökkääjät

#10 Steven Morrissey Jamaica

Jamaikalainen pikakiituri tekee uutta paluuta loukkaantumisen jälkeen ja näytti parastaan jo Suomen Cupissa. Vanttera hyökkääjä pystyy viimeistelemään itse ja myös luomaan paikkoja muille. Täyttää kesällä 33 vuotta, mutta on edelleen nopea pelaaja, ja ilman loukkaantumisia taistelee maalikuninkuudesta ja voi jopa hätyytellä omaa yhden kauden maaliennätystään, joka on nykyisellään viisitoista tehtyä maalia. Morrissey rakastaa Vepsua ja vaasalaiset rakastavat häntä – täydellinen suhde.

#17 Konstantinos Stavrothanasopoulos Greece

Selostajien helpotukseksi kreikkalainen laitahyökkääjä käyttää taiteilijanimeä Kostas Suomessa pelatessaan. Pelannut viime vuodet Ruotsin toiseksi ja kolmanneksi korkeimmilla sarjatasoilla, joten sopeutumisen ei pitäisi olla ongelma. Kostas laukoo hanakasti ja viimeistelee kelvollisesti molemmilla jaloillaan ja myös päällä – kreikkalainen onkin pelannut uransa aikana myös puhtaana kärkipelaajana. Nopeutta löytyy, mutta haastamiskyky ja avut puolustussuuntaan ovat vielä hämärän peitossa.

#20 Samu Alanko Finland

Palasi kasvattajseuraansa Itävallan vuosien jälkeen. Mätti jo 18-vuotiaana maaleja FF Jarolle Ykkösen peleissä, jolloin myös pelasi hyökkääjänä. Viime vuosina ja cupin peleissä Alanko on viilettänyt kuitenkin laitahyökkääjänä. Juoksuvoimainen pelaaja, jolla riittää maalinälkää. Tullee pelaamaan kauden aikana laidalla, mutta pääsee varmasti kokeilemaan myös keskushyökkääjän tonttia.

#25 Momodou Sarr Finland

Vepsun omia juniorityön tuotoksia. Pääsi viime kaudella kokeilemaan liigavauhtia yhteensä kolmessa ottelussa. Kelpo maalintekijä, joka jaksaa juosta ja raataa kärjessä koko matsin ajan. Sarrilla on melko pitkäksi pelaajaksi hyvä tekniikka, mutta fyysisellä puolella vielä paljon kehitettävää.

#- Alain Richard Ebwelle Cameroon

Barcelonan akatemian, La Masian, kasvatti on 23-vuotias laitahyökkääjä. Ebu haastaa erittäin paljon ja on myös nopea – perinteiset laitahyökkääjän ominaisuudet siis. VPS on miehen kahdeksas seura Barcasta lähdön jälkeen, joten jokin on aiemmissa seuroissa mennyt penkin alle. Riittääkö pieni koko ja voima vääntäämään isompia puolustajia vastaan?