Veikkausliigasta: Turun derby, Lapin derby ja sinivalkoinen yhteys

Veikkausliigasta-juttusarja käsittelee viikoittain Veikkausliigan kuumimpia puheenaiheita. Esille nostetaan eri joukkueita, kannattajia ja kaikenlaista mielenkiintoista viikon varrelta. Lue, niin pysyt kärryillä!

Derbyhuumaa eri olosuhteissa

Paikallisottelut tuovat sarjaohjelmaan aina lisäväriä. Viikonloppuna derbykohtaamiset nähtiin niin Turussa kuin Rovaniemelläkin.  Stadin derbyn jättämää aukkoa otteluohjelmassa on vaikea paikata, mutta etenkin perinteikkään Turun paikallisväännön paluu on erittäin tervetullut lisä liigaan.

Muutaman välikauden jälkeen Aurajoen rannoilla miteltiin jälleen kaupungin herruudesta. Ottelua oli Interin kotistadionille saapunut seuraamaan 5525 katsojaa, joka on hyvä lukema huhtikuiseen iltapäivään.  Kiristämisen varaa kuitenkin on, sillä Turun derbyn kaikkien aikojen yleisöennätys on kaudelta 2009 – peräti 9089 katsojaa. Tuolloin molemmat turkulaisseurat tosin kuuluivat sarjassa kärkiporukoihin, ja TPS korjasikin kauden päätteeksi itselleen pronssiset mitalit.

Kuva – Mari Hietala

Tällä kaudella ohjelmassa on vielä kaksi derbyä, ja kesäisemmät kelit saavat varmasti turkulaisyleisönkin yhä runsaslukuisemmin lehtereille. Itse ottelussa voiton vei sarjanousija TPS maalein 2-1.

Rovaniemellä RoPS ja PS Kemi kohtasivat molempien alkukauden kotistadionilla, sillä kemiläisten kotiavaus pelattiin evakossa Rovaniemen keskuskentällä.  Lapin derbyssä jäätiin katsojamäärillä mitattuna Turun vastaavasta, sillä yleisöä oli paikalla 2922 katsojan verran.

Yhtenä syynä pienimuotoiseen yleisökatoon voi olla sää, joka tarjosi kinosten keskelle kevyttä lumisadetta. Lämpötila oli reilusti alle kymmenen asteen, mutta kentällä olosuhteet olivat kunnossa, mistä piti huolen tekonurmialusta. Kamppailusta pisteet korjasi RoPS, joka oli vahvempi loppunumeroin 3-0.

RoPS ja sinivalkoinen yhteys

Se, että liigan kärkipaikkaa miehittävät sinivalkoiset värit, ei juuri yllätä. Maantieteellisesti sarjajohtaja sijoittuu kuitenkin tällä hetkellä totuttua pohjoisemmaksi, Rovaniemelle, jossa paikallinen palloseura etenee neljän ottelun jälkeen puhtaalla pelillä. Kaiken lisäksi omaan verkkoon ei ole toistaiseksi raaskittu laskea maalin maalia.

RoPSin voitot eivät ole sattumaa. Joukkueen peli on hyvin uomissaan, ja uusi päävalmentaja Toni Koskela on saanut hyvin iskostettua pelifilosofiansa ryhmään. Monissa spekulaatioissa rovaniemeläiset asetettiin sarjan alempaan kastiin, mutta vahva alku on tehnyt hyvää joukkueen itseluottamukselle.

Pienten marginaalien sarjassa Rovaniemen Palloseuralla on kaikki edellytykset pelata hyvä kausi, vaikka tahti erinomaisesta alusta hieman hyytyisikin.

RoPSista löytyy vahva linkki ylempänä viitattuun toiseen sinivalkoiseen seuraan eli HJK:hon. Klubissa vähälle vastuulle jääneet nuoret Timo Stavitski ja Saku Ylätupa saivat viime kaudella pohjoisessa näyttöpaikan, jonka kumpikin käytti mainiosti hyväkseen.

Stavitski palloilee tätä nykyä Ranskan Liigan Caenissa, Ylätupa Hollannissa Ajaxin organisaatiossa.

Tällä kaudella Rollossa nähdään vieläkin enemmän HJK-taustaisia. Lassi Lappalaisen lainaa jatkettiin, Lucas Lingman saapui uutena kasvona hakemaan peliaikaa ja myös Leo Väisänen luutii RoPS-puolustuksessa jo toista kauttaan. Lisäksi päävalmentaja Koskela saapui HJK:n valmennusryhmästä.

Toistaiseksi jälki on ollut vakuuttavaa: hyökkääjänä viihtyvä Lappalainen on osunut kahdesti ja alustanut yhden osuman, kymppipaikan Lingman puolestaan maalannut kertaalleen ja syöttänyt kaksi häkkiä.

IFK:n tahmea alku

Maarianhaminan IFK:lle alkukauden ottelut ovat olleet täyttä tervanjuontia. Kahden tappion jälkeen joukkue avasi viimein pistehanat tasapelillä saarella vieraillutta Vaasan Palloseuraa vastaan. Viime kauden maalikuningas Aleksei Kangaskolkka päätti Grönvittin kauden alusta kestäneen maalittoman putken kauden 203. peliminuutilla.

Kangaskolkan ohella toinen MIFK:n avainpelaaja on ruotsalainen Simon Silverholt, joka kuuluu paperilla liigan ykkösvahvistuksiin. Oikeajalkainen ruotsalainen on monipuolinen uhka hyökkäyspäässä, mutta myös maalisarakkeeseen on saatava merkintöjä. Tällä haavaa maalinteko on liikaa Kangaskolkan harteilla.

IFK:n pelaajisto koki suuren murroksen viime kauden jälkeen monen avainpelaajan vaihdettua maisemaa.  Lisäksi Peter Lundberg on nyt ensimmäistä kertaa yksin luotsina, kun luotettu apuvalmentaja Kari Virtanen jätti seuran.

Kuva – J_Makk

Materiaali on edelleen kelvollista sarjan ylempään puolikkaaseen, mutta muutokset ovat ottaneet aikaa. Paljon lepää muun muassa ulkomaalaisvahvistusten harteilla, onhan Ahvenanmaalla totuttu tukeutumaan laadukkaisiin täsmähankintoihin.

Toissa syksyn mestarin urakka ei helpotu seuraavassakaan ottelussa, kun keskiviikkona vierailulle saapuu konettaan käynnistelevä ja ärsytetty KuPS.