Tien päällä: Leo Väisäsen nousukarsintaa katsomassa Den Boschissa

Kirjoittaja on Fussball-Ranskalaiset -blogia ylläpitävä Keski-Euroopassa asuva savolainen, jota kiehtoo futiskulttuuri.

s-Hertogenbosch

Oli taas aika siirtyä rajan toiselle puolelle Alankomaihin ja s-Hertogenbosch:in kaupunkiin, lyhyesti sanottuna Den Boschiin. Kaupungissa on noin 150 000 asukasta ja matka Düsseldorfista kesti pari tuntia. Den Boschin vierailu on ollut listallani jo siitä lähtien, kun kuulin että suomalaisväriä pelaa seurassa. Intoa lisäsi se, että vierailu tiesi uutta stadionbongausta, ja alasarjat tietysti kiinnostavat aina.

Kaupungin jalkapallon lippulaiva on FC Den Bosch, joka vieraili Eredivisissä viimeksi kaudella kaudella 2004/05, jonka jälkeen se on pelannut vaihtelevalla menestyksellä Eerste Divisiessä.

Moni varmasti huomasi sensaatiomaista pelaavan Ajax Amsterdamin voittaneen Eredivisien ja Hollannin cupin, mutta kausi Alankomaissa ei ole vielä ohi, vaan nousukarsinnat käyvät paraikaa kuumimmillaan.

Saavuin autolla paikalla ja huomasin, että FC Den Boschin etkoja voi viettää esimerkiksi Café ‘t Zonneke:ssa, jossa terassi oli ennen peliä tupaten täynnä. Porukka siirtyi sieltä laulaen ja soihtuja polttaen stadionille.

Eredivisieen nousee suoraan vain sarjan voittaja, joka oli tänä vuonna FC Twente. Kaksi muuta nousijaa ratkeaa suhteellisen laajojen karsintojen kautta. Karsintoihin osallistuu Eredivisien kaksi viimeistä (De Graafschap ja Excelsior) ja Eerste Divisie:n kahdeksan parasta.

Keskiviikkona-iltana oli edessä toisen kierroksen toinen ottelu. Vastakkain olivat Go Ahead Eagles ja FC Den Bosch. Ensimmäinen osaottelu Go Ahead Eagles:n kotona päättyi tasan 2–2, joten FC Den Boschille olisi riittänyt maaliton tasapeli. Otteluparin voittaja etenisi kolmannelle kierrokselle, jonka voittajat nousevat ensi kaudeksi pääsarjaan.

FC Den Boschin kuuluisin kasvatti on varmasti legendaarinen hyökkääjä Ruud van Nistelrooy. Tänä päivänä tunnetuin, ja korkeimmalle urallaan noussut, on varmasti Crystal Palacen Patrick van Aanholt, joka on pelannut Valioliigassa viimeiset 10 vuotta.

Stadion De Vliert

FC Den Boschin stadion on Stadion De Vliert, joka rakennettiin vuonna 1951. Tuolloin lehtereille mahtui jopa 30 000 katsojaa, mutta lopulta vanhan stadionin tilalle rakennettiin vuonna 1979 täysin uusi, jalkapallolle pyhitetty, stadion. Nykyään stadikalla on neljä katsomoa ja sen kapasiteetti on 8500.

Stadionille tullessa huomasin nopeasti kaiken käteisen unohtuneen Saksaan. Ajattelin, että ei hätää, kyllähän Alankomaissa kortti käy. Eipä muuten käynyt, joten tällaiset kuuden oluen setit jäi juomatta ja makkarat maistamatta. Halpa reissu, kun kävin vessassa juomassa kraanavettä.

Go Ahead Eagles

Illan vierasjoukkue Go Ahead Eagles tulee Deventerin kaupungista, noin 100 kilometriä Den Boschista pohjoiseen. Go Ahead Eagles on Den Boschia menestyksekkäämpi seura. Se on voittanut jopa neljä Alankomaiden mestaruutta, tosin siitä viimeisimmistäkin alkaa olemaan luvattoman pitkä aika: 1917, 1922, 1930 ja 1933. Viimeisin käynti pääsarjassa oli kaudella 2016/17, mutta vierailu jäi silloin yhden kauden mittaiseksi.

Nousukarsintaan Go Ahead Eaglesin kannattajia oli tullut vajaa 1000 paikalle ja he täyttivätkin vieraslohkon melkein kokonaan. Voittomaalin kunniaksi paloi myös vähän keltapunaista soihtua.

Viimeinen sysäys reissuun tuli, kun luin Byyrin jutun FC Den Boschin Leo Väisäsestä.

Leo Väisäsen veli Sauli Väisänen pelaa Italian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla FC Crotonessa.

Kysymys kuuluukin, mistä tietää, että alkaa olla vanha? Kun muistaa liian hyvin Väisäsen Leon ja Saulin äidin Anna-Liisa Tiluksen ja hänen missivuodet.

Den Boschissa on pelannut ennen Leoa myös toinen suomalainen, nimittäin maalivahti Niki Mäenpää.

Nousukarsinta

Jalkapalloihmiset eivät aina ole play-offien kannalla, mutta nousukarsintaottelu Den Boschin ja G.A. Eaglesin kohdalla oli ainakin omasta mielestä hyvä. Tunnetta oli mukana ensimmäisestä sekunnista lähtien ja lopussa koettiin vielä suurta draamaa. Ottelun toinen puoliaika oli selvästi kotijoukkueen, mutta Den Bosch hävisi kuitenkin yllättäen viime minuutin maalilla 0–1.

Tämä tarkoitti sitä että Väisäsen ja FC Den Boschin kausi loppui siihen, kun taas Go Ahead Eeagles pelaa ratkaisevan kolmannen kierroksen RKC Waalwijkiä vastaan. Saadaan taas uutta verta Eredivisieen, sillä molemmat seurat pelasivat kauden Eerstessä.

Leo oli joutunut puoliajalla vaihtoon ja pääsin vielä lyömään kättä pelin jälkeen vaihtoaition takana. Otin myös selfien, mutta ei ruveta pettyneen miehen kuvaa nyt tässä julkaisemaan. Tämä oli myös minulle tämän kauden vihoviimeinen sarjapeli. Hyvään paikkaan tulee ottelutauko minulle ja yli vuoden futista yhtämittaisesti pelanneelle Väisäselle.