Leo Väisäsen FC Den Bosch pelaa noususta Hollannin pääsarjaan – ”Totta kai haluan olla parempi kuin veljeni”

Alle 21-vuotiaiden maajoukkueen parhaaksi pelaajaksi viime marraskuussa valittu Leo Väisänen pelaa vahvaa debyyttikautta Hollannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Mitä ensimmäisestä kaudesta on jäänyt käteen ja nähdäänkö Huuhkajissa Väisänen-Väisänen -topparipari?

Loistava debyyttikausi

Käpylän Pallosta HJK:hon ja sieltä RoPS:n kautta FC Den Boschiin. Heinäkuussa 22 vuotta täyttävän Leo Väisäsen urakehitys on ollut lupaavaa seurattavaa. Siirtoikkunan viimeisenä päivänä Hollantiin siirtynyttä Väisästä uusi maa, kulttuuri ja seura eivät ole hätkähdyttäneet. Päinvastoin, Väisäsen debyyttikausi on ollut toistaiseksi melkoinen napakymppi, kun ottaa huomioon, ettei nuoren topparin oletettu murtautuvan näin nopeasti avauskokoonpanoon.

– Saavuin tänne vasta syyskuun puolessa välissä ja ekoissa peleissä tuli penkki tutuksi. Sain siinä sitten mahdollisuuden avauksessa ja aika hyvin olen sen paikan pystynyt pitämään, Väisänen kertoo.

Alkukaudesta penkillä istunut ja pienempiä minuutteja pelannut Väisänen on todellakin haastanut avauskokoonpanoon toppariksi kesällä hankitun Stefan Velkovin tosissaan ja tällä hetkellä suomalaiselle onkin kertynyt enemmän startteja liigapeleissä; osittain tosin bulgarialaisen loukkaantumisten vuoksi.

– Pelit on sujuneet hyvin, vaikka vuosi 2019 onkin ollut meiltä tulosten valossa heikko. Ollaan kuitenkin petrattu viime peleissä ja nyt voi paremmin mielin lähteä kohti play-offeja.

RoPS:n riveissä Väisänen kerkesi pelata Veikkausliigaa vakuuttavin ottein viime vuonna, joten pelituntuman puutetta ei kerennyt tulla, mikä auttoi tositoimiin hyppäämistä.

Hollantilainen jalkapallolehti Voetbal International kehui Leo Väisästä fyysisesti vahvaksi toppariksi ja nimesi tämän yhdeksi sarjan harvoista onnistuneista ulkomaalaispelaajista tällä kaudella, mikä kertoo omaa kieltään hyvästä debyyttikaudesta.

Leo Väisänen kaudella 2018–19

Ottelut 29
Maalit 3
Maaliin johtaneet syötöt 1
Keltaiset kortit 1
Peliminuutit 2177’

 

Millainen sarja Eerste divisie on muuten ollut?

– En tiennyt Eerstestä juuri mitään ennen kuin tulin tänne. Kuulin että tällä kaudella moni iso jengi hakee vauhtia täältä ja kohdalle on tullut tosi paljon hyvätasoisia pelejä. Mutta jotenkin tosi outo liiga. Pelit menee ihan ristiin ja häntäpään jengit voi yllättää kärkitaistossa olevia, Väisänen kummastelee.

Millaisia tavoitteita ja lähitulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

– Mulla on vielä kaksi vuotta sopimusta jäljellä ja tämän hetken suurin tavoite on nousta Eredivisieen. Toivottavasti Den Boschin kanssa.

Lohikäärmeitä ja yhteydenpitoa Saulin kanssa

Leo Väisäsen isoveli, Sauli Väisänen, pelaa tällä hetkellä futista Italian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla FC Crotonen riveissä, jossa Huuhkajatoppari on lainalla Serie A -seura SPALista.

A-maajoukkueen mukana Väisäset olivat ensimmäisen kerran samanaikaisesti Suomen aloitettaessa EM-karsintaurakkansa Italiaa vastaan maaliskuussa ja vaikka vielä veljekset eivät samaan aikaan kentälle olleetkaan, niin ei se tulevaisuudessa olisi ollenkaan mahdoton vaihtoehto.

– Toivottavasti meidät nähdään kentälle samaan aikaan mahdollisimman pian. Molemmille se on ollut sellainen pieni unelma ja olisihan se nyt aika nättiä, pikkuveli myhäilee.

Leo seuraa isoveljensä uraa tarkasti ja yhteyksissä miehet ovat melkein päivittäin.

– Saulin kanssa olen oikeastaan joka päivä yhteyksissä joko WhatsAppin kautta tai sitten pelataan pleikkaria yhdessä. Palautetta annetaan toisen suorituksista ja ollaan myös iloisia, jos toinen onnistuu. Totta kai haluan olla parempi kuin veljeni, mutta ei mitään kovin suurta kilpailua meidän välillä ole, Leo vannoo.

Yhteydenpito läheisten kanssa on tärkeää ulkomaille lähtevälle pelaajalle, ja mikäs sen parempaa kuin kolme vuotta vanhempi veli, joka voi kertoa ja jakaa omia kokemuksiaan.

Kuva – Huuhkajat

’s-Hertogenboschin kaupungista tulevan FC Den Boschin lempinimi on suomalaiseen värimaailmaan sopiva Sinivalkoiset lohikäärmeet. Lohikäärmeitä on riittänyt Väisäsellä myös futiksen ulkopuolella.

– Tää ei ole mikään hirveän iso paikka (150 000 asukasta), mutta kaikki tarvittava löytyy, treenimatka on lyhyt ja keskusta kiva. Vapaa-aika täällä on mennyt jengiläisten kanssa puuhaillessa ja sen lisäksi Game of Thronesia olen katsonut kovalla tahdilla, Väisänen kertoo.

Lopuksi Väisänen antaa rohkaisevan neuvon nuorille suomalaispelaajille.

– Eersten taso yllätti todella positiivisesti. Moni tuntuu lähtevän muihin Pohjoismaihin, mutta tämä on kyllä aivan loistava siirtovaihtoehto nuorelle pelaajalle, Väisänen päättää.

Game of Thronesin viimeinen kausi huipentuu maanantaina, ja myös Den Boschin kausi on katkolla ensi keskiviikkona. Nousukarsintojen ensimmäisen kierroksen joukkue onnistui välttämään, mutta vielä pitäisi selvittää toinen ja kolmas kierros, jotta kausi voisi päättyä siihen kirkkaimpaan kruunuun: paikkaan Hollannin pääsarjassa.

Eersten kimurantti nousukarsinta

Eerste divisien nousukarsinnat eivät ole aivan yhtä yksinkertaiset kuin monessa muussa maassa. Sarjan tällä kaudella voittanut FC Twente nousee suoraan Eredivisieen, jonka lisäksi peräti kahdeksan joukkuetta taistelee kahdesta muusta jaossa olevasta paikasta.

Kausi on jaettu neljään jaksoon, ja jokaisen jakson voittaja varmistaa paikkansa nousukarsinnoissa sarjasijoituksesta riippumatta. Loput neljä joukkuetta katsotaan sitten sijoitusten perusteella.

FC Den Bosch voitti kauden toisen jakson, mikä tarkoitti nousukarsintapaikan olevan varma jo tammikuussa.

Reservijoukkueet eivät voi nousta ollenkaan eli Ajaxin, AZ:n ja PSV:n nuorisojoukkueiden sijoitusta ei oteta huomioon nousukarsinnoissa. Neljä joukkuetta aloittavat karsinnat ensimmäiseltä kierrokselta ja neljä paremmin sijoittunutta toiselta.

Toiselle kierrokselle tulevat mukaan Eredivisien toiseksi ja kolmanneksi viimeiseksi sijoittuneet, eli tällä kertaa Excelsior ja De Graafschap.

Väisäsen FC Den Bosch kohtaa ensiksi Go Ahead Eaglesin kaksiosaisessa ottelussa, jonka voittaja etenee kolmannelle ja viimeiselle kierrokselle. Kolmannen kierroksen kahdesta otteluparista selviää lopulta kaksi Eredivisieen nousevaa seuraa.

Richard Jensenin ja Tim Väyrysen Roda JC ei päässyt taistelemaan paikasta auringossa keskinkertaisen kauden jälkeen, mutta viime kuukaudet loukkaantuneena olleen Janne Sakselan edustama Sparta Rotterdam sen sijaan pelaa Den Boschin tavoin nousukarsinnoissa. Suomalaiskohtaamista ei  karsinnoissa tule olemaan joukkueiden ollessa eri puolella kaaviota, mutta toivotaan menestystä myös Hollannin vanhimmalle seuralle ja Sakselalle!

 

19.5. klo. 13.15 – Go Ahead Eagles – FC Den Bosch

22.5. klo. 19.30 – FC Den Bosch – Go Ahead Eagles

 

Artikkelikuva – Orange Photos