Tien päällä: Baniikkia Prahassa

Prahassa 25. lokakuuta 2017,

Raitiovaunu rymistelee Vltavan luoteispuolta. Sporaan astuu tipotellen miehiä punaiset kaulahuivit kauloissaan. AC Sparta Praha kohtaa iltapäivällä cup-ottelussa FC Baník Ostravan, ja olemme menossa katsomaan paikallista futista opiskelijakaveriporukalla.

Saavutamme Generali Arenan ennen kello viittä, mutta fanituotteiden hankkimiseen ja oikean portin löytämiseen menee hetki. Kun pääsemme kentän puolelle, seuralaulut on jo kajautettu ja alkuvihellys vihelletty. Mietin, jääkö meiltä jotain näkemättä. Tunnen itseni todella suomalaiseksi: miksi pitäisi olla pilkulleen ajoissa paikalla, kyllähän paikallisiakin saapuu vielä kauan matsin alun jälkeen? Samalla kummastelen, miksi ottelu pelataan niin aikaisin iltapäivällä. Tulkitsen sen kuuluvan niihin paikallisjalkapallon hienouksiin, jotka eivät avaudu minulle.

Kyselen skeneä paremmin tuntevalta seurueemme jäseneltä joukkueiden taustoja ja menestystä. Käy ilmi, että Sparta on melko tasokas joukkue, Baník taas sijoittunut sarjataulukossa loppupäähän. Oletan, että kotijoukkueella on siis hyvät mahdollisuudet voittaa vieraansa.

Ultria, kaljaa ja boikotti

Pelin ensimmäinen puoliaika on tasavahvaa pelaamista. Suotuisia maalintekopaikkoja aukeaa vain vähän, ja huomioni kiinnittyykin Baníkin kannattajiin. Heidän päädyssään on banderolli, jossa lukee Chachaři, jälkikäteen Wikipediasta tarkistettuna suomeksi pahat pojat.

Siltä meno vaikuttaakin. Vastustajien leiristä kaikuvat akustisesti onnistuneella areenalla jatkuvat, rytmikkäät kannustuslaulut, jotka sanoja osaamatta tunnistaa kyllä. Samoja veisuja kuulee ympäri Euroopan, jopa ympäri maailman. Chachařin odotus palkitaan ensimmäisen puoliajan lopulla, kun Baník tekee ottelun avausmaalin.

Puoliajalla jonotamme muiden katsojien kanssa kaljaa, ja haaveilen taas siitä, että Suomi vielä joskus purkaisi alkoholibyrokratiaansa, ja kahden euron oluet saavuttaisivat vielä elinaikanani Itämeren koillisosan. Samalla katselen muita katsojia. Karkeasti arvioiden 80 % on keski-ikäisiä miehiä, loput lähinnä alaikäisiä. Naisia näkyy kourallinen.

Jo sisään tullessa huvitti, että naisille oli oma portti ja turvatarkastus, vaikkakin vain laukkuni tarkastettiin. Eräs tuttavani väitti alkusyksystä, että urheilupiirit tulevat viimeiseen asti vastustamaan sukupuolineutraaliutta. Väitteestä voi olla montaa mieltä, mutta lokakuussa 2017 Generali Arenalla tämä tuntuu pitävän paikkansa.

Toisen puoliajan alussa ilmoitetaan katsojamäärä. Nelisen tuhatta, siis noin neljäsosa areenan kapasiteetista. Kanssakatsoja kertoo, että paikalliset ultrat boikotoivat Spartan valmentajaa, Andrea Stramaccionia. Vaikka Tšekin poliittinen johto on pahasti korruptoitunut, urheilussa ihmiset haluavat oikeutta: jos saa kovaa liksaa, tuloksien täytyy yltää yhtä korkealle tasolle. Spartan menestys ei ole tällä kaudella yltänyt kannattajien vaatimuksiin.

Tasaisen taiston dramaattinen loppu

Spartan ensimmäisen puoliajan hapuilu päättyy, kun vaihdosta kentälle tullut Marc Janko iskee tasoitusmaalin 77. minuutilla. Muuten hiljainen kotikatsomon pääty räjähtää hetkeksi kannattamaan omiaan. Sparta saa kaipaamansa piristyksen maalista, ja varsinaisen peliajan loppu on kotijoukkueen hallintaa, joskin peli katkeaa jatkuviin rikkeisiin. Maalia ei kuitenkaan synny, joten ottelu jatkuu jatkoajalle.

Jatkoajan ensimmäisinä minuutteina Baník nousee jälleen johtoon, mutta toisella puoliskolla Spartan Josef Sural tasoittaa saksarillaan jälleen pelitilanteen. Rikkeitä riittää edelleen, mutta ei voittomaalia.

Edetään siis rangaistuslaukauksiin. Niiden suhteen meillä käy tuuri, sillä kilpailu suoritetaan edessämme, kotijoukkueen päässä. Aluksi palloa ladotaan maaliin vuorotellen, mutta Spartan kolmannella ja neljännellä yrittämällä pallo lentää maalin yli. Baníkin ratkaisija ei erehdy, ja niinpä Baník voittaa ja etenee Tšekin cupin viidennelle kierrokselle.

Kokonaisuutena ottelutapahtuma oli viihdyttävä koko pitkän kestonsa ajan. Erityismaininnan tunnelmanluonnista annan taukojen aikana soitetulle Eminemille sekä parille pyroräjäytykselle peliajan toisella puoliskolla.

Menisin uudelleen. Menkää tekin, kun Tšekissä matkustatte.

 

Kuva: Alec Neihum