Tanska-Ranska: Kolmatta kierrosta karmeimmillaan

Aivan alkuun haluan palata vajaan vuoden verran ajassa taaksepäin.

Elettiin elokuista lauantaita tamperelaisessa kerrostalokaksiossa. Olin istumassa iltaa ystäväni luona. Illan päätemana oli hörppiä olutta, katsoa jalkapalloa televisiosta ja suunnitella tulevan kesän MM-kisamatkaa.

Päädyimme siihen, että pyrimme hankkimaan liput kahteen otteluun. Toiseksi otteluksi valitsimme juhannuspäivän kamppailun Moskovan Spartak -stadionilla. Arvoimme pitkään tämän päiväisen Luzhnikin ottelun ja juhannusaaton Pietarin ottelun välillä.

Pietarin ottelu tiesi meille tiukkaan aikatauluun paljon matkustamista, mutta päädyimme silti tähän valintaan. Ystäväni kun jaksoi takoa minulle päähän, että tämä kolmannen kierroksen peli on aina niin arvoituksellinen. Siitä voi tulla pahimmillaan ihan hirveä höntsä. Toisen kierroksen pelissä on kuitenkin aina panosta.

Tänään olen hänelle hyvin kiitollinen.

Riskitöntä varmistelua

Ranska tarvitsi ottelusta tasapelin varmistaakseen C-lohkon ykköspaikan. Tanskalle tasapeli puolestaan riitti jatkopaikkaan riippumatta siitä mitä samaan aikaan pelattavassa Australian ja Perun välisessä ottelussa tapahtuu.

Asetelma näkyi kaikessa. Riskejä vältettiin, pallon alla oli aina tarpeeksi omia pelaajia varmistamassa ja kontakteja kaihdettiin loukkaantumisten välttämiseksi.

Ottelun oikeastaan ainoa intensiivinen osuus nähtiin ensimmäisen jakson lisäajalla. Christian Eriksen antoi erinomaisen kulmapotkun, josta muodostui lopulta Tanskan paras maalintekopaikka. Ranskan puolustus kuitenkin selvitti tilanteen tyylikkäästi, käynnistäen samalla nopean vastahyökkäyksen.

Mathias Jorgensen teki tilanteessa järkevän ratkaisun ja kaatoi keskialueella ranskalaisen, ottaen samalla vauhdin pois ylivoimahyökkäyksestä. Ottelun brasilialainen erotuomari palkitsi Jorgensenin tempustaan ottelun ainoalla varoituksella.

Kauppareissu muodostui mielenkiintoisemmaksi

Toisella jaksolla tempo ottelusta tippui entisestään. Peli meni yhä enemmän puolustuslinjojen ja keskikentän alempien pelaajien keskinäiseksi siirtelyksi.

Ottelun 78. minuutilla tein oman ratkaisuni ja lähdin kauppaan. Ostin maitoa, porsaanpihvejä, leivän, jogurttia ja yhden oluen illan ottelua Argentiina-Nigeria silmällä pitäen.

Kauppareissulta palattuani näin, kun televisiossa joukkueiden pelaajat kättelivät toisiaan, yleisö vihelsi ja kuvaruudussa komeili kisojen ensimmäinen nollanolla -tulos. En usko menettäneeni lopussa mitään.

Miten tästä eteenpäin?

Kumpikin joukkue selvisi joka tapauksessa kunniakkaasti eteenpäin viikonloppuna alkaviin pudotuspeleihin. Tanskalle tämä on vasta toinen kerta tällä vuosituhannella, kun se etenee jatkoon, joten maassa tuskin jaksetaan olla kovin pahoillaan, jos yhden ottelun taso jäi alhaiseksi.

Ranska pelaa heti ensimmäisessä neljännesvälierässä lauantain alkuillasta Kazanissa. Se odottelee tuohon otteluun yhä vastustajaa, joka selviää vielä tämän illan aikana, kun D-lohko saadaan päätökseen.

Tanska pelaa oman jatko-ottelunsa sunnuntai-iltana Nizhni Novgorodissa, jossa se kohtaa Kroatian, ellei D-lohkon viimeinen ilta tarjoa meille mitään täydellisen ainutkertaista.