Sveitsi jatkaa – Costa Rica tyylillä ulos

Sveitsin ja Costa Rican välisessä kamppailussa oli kaksi asiaa ylitse muiden mihin katseet kiinnittyivät.

Silmä kovana seurattiin tuuletuskohun keskellä viime päivinä olleita Granit Xhakaa, Xherdan Shaqiria ja Stephan Lichtsteineria. Kuinka myrskyn silmässä olo oli päässyt vaikuttamaan heihin ja heidän pelaamiseen?

Toinen seurattava asia oli tietenkin samanaikaisesti Moskovassa pelattava, samaisen E-lohkon päätöskamppailu, Serbia-Brasilia. Costa Rican tiedettiin olevan jo ulkona, mutta Sveitsille tuolla ottelulla oli merkitystä, jos se kokisi itse pistemenetyksiä.

Vapautunut Costa Rica

Jos Sveitsi pelasi ottelussa jatkopaikasta, oli Costa Ricalla panoksena kunnia. Moni nyt mukana oleva Los Ticos -peluri oli mukana neljä vuotta sitten tekemässä jättiyllätystä Brasiliassa ja tiedossa oli, että tämä peli tulisi jäämään usealle viimeiseksi maajoukkueessa.

”Vielä kerran pojat” -hengellä saatiinkin Sveitsi ahtaalle. Ensimmäisen kympin aikana Costa Rica oli luonut jo kolme erinomaista maalipaikkaa, ja rimat olivat ehtineet kolista tuossa rytikässä kahdesti.

Samassa ajassa käkikellomaan pojat olivat ehtineet Xherdan Shaqirin toimesta saada aikaiseksi ainoastaan yhden näyttävän haaston.

Puolen tunnin käännekohta

Sveitsi osoittaa tässä turnauksessa hyvän joukkueen piirteitä. Se osoitti luonnetta noustessaan lopussa voittoon viikonloppuna Serbiaa vastaan.

Hyvä joukkue tekee tulosta myös keskinkertaisilla esityksillä. Reilun puolen tunnin pelin jälkeen Breel Embolo jatkoi näyttävästi päällään keskityksen takaviistoon, josta Blerim Dzemaililla oli helppo ja herkullinen työ viimeistellä johto-osuma Sveitsin ensimmäisestä kunnon tilanteesta.

Pian tämän maalin jälkeen Moskovan Spartakin stadionilta kuului myös uutisia: Brasilia oli siirtynyt johtoon Serbiaa vastaan ja Sveitsin jatkopaikka alkoi näyttää yhä varmemmalta.

Waston huudattaa kannattajia

Costa Rica sai pidettyä ensimmäisen jakson positiivisen vireen yllä myös toiselle jaksolle ja lopulta se sai myös kaipaamansa palkinnon.

Vajaan tunnin kohdalla Vancouver Whitecapsin toppari Kendall Waston sai puskettua Joel Campbellin keskityksen Sveitsin reppuun. Erinomaisesti koko kisojen ajan edukseen katsomossa esiintyneet Los Ticos -kannattajat todistivat Costa Rican ensimmäistä maalia lopputurnauksessa, ja saivat samalla hieman myös vastinetta kalliille kisamatkalleen.

Fanien kasvoilta oli havaittavissa jopa liikutusten kyyneleitä.

1-1 -tilanteessa pelailtiin hetken aikaa, kunnes tieto Moskovasta kantautui: Brasilia johti jo 2-0. Tämä tieto teki myös tästä ottelusta vapautuneemman. Sveitsin jatkopaikka, kun alkoi olemaan jo selviö.

Lopun sirkus

Pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä Josip Drmic vei Sveitsin johtoon identtisellä maalilla kuin minkä Marcos Rojo viimeisteli edellisenä iltana Argentiinalle.

Sveitsi vaikutti marssivan voittoon, mutta sitten alkoi tapahtua. Costa Ricalle tuomittiin rangaistuspotku, jota Bryan Ruiz oli jo valmistautumassa ampumaan. VAR-tarkastuksen kautta kuitenkin havaittiin rikettä edeltänyt paitsio ja pilkku jäi vetämättä.

Vajaa minuuttia myöhemmin Costa Ricalle näytettiin jäälleen pilkkua ja tällä kertaa Ruiz pääsi jo vetopuuhiin asti. Pilkku oli kovin koko pelin näköinen: pallo ylärimaan, josta se kimposi sveitsiläismaalivahti Yann Sommerin päähän ja siitä taaksepäin verkkoon. 2-2 ja Costa Ricalla oli jälleen aihetta juhlaan.

Nämä jäivät myös hyvin viihdyttävän ottelun päätösnumeroiksi, ja stadionilla kaikki vaikuttivat tyytyväisiltä.

Miten tästä eteenpäin?

Jatkopaikasta huolimatta Sveitsin valmentaja Vladimir Petkovicilla riittää nyt mietittävää. Kapteeni Stephan Lichtsteiner ja toppari Fabian Schar hölmöilivät molemmat itselleen toiset varoitukset turnauksessa, ollen sivussa tulevasta neljännesvälierästä.

Tämä tulee noin lähtökohtaisesti jättämään ammottavan aukon Sveitsin puolustuksen oikealle puolelle. Tiistaina klo 17.00 nähdään, mitä lääkkeitä Petkovic on keksinyt ja kuinka Ruotsi pystyy tuota aukkoa rokottamaan.

Costa Ricalla käynnistyy puolestaan seuraavaksi pakon sanelema nuorennusleikkaus. Aika näyttää onko nyt käynnistyvä neljä vuotta riittävä aika MM-tasolle palaamiseen.