Suomen Cup lähestyy – ketä seurata ja miten pelataan?

ÅIFK juhlii Suomen Cupin voittoa vuonna 1965 (Matti Tapola).

Kotimainen jalkapallokausi alkaa jo tammikuussa, kun Suomen Cup potkaistaan käyntiin. Perinteet ja futisromantiikka loistavat poissaolollaan, mutta uusien pelaajien, pelipaikkaa joukkueista hamuavien ja taktiikoiden sekä formaatioiden kokeilussa Suomen Cup lohkovaiheineen toimii. Lohkovaiheen jälkeen edetään 16 joukkueen cup-vaiheeseen, jonka päässä häämöttävät isot palkinnot.

Ruutu lähettää kaikki ottelut suomeksi selostettuna karsintalohkoista lähtien. Kaikista otteluista nähdään myös tallenne Ruudussa.”

Tähän juttuun on koottu tärkeimmät infot Suomen Cupista ja joukko pelaajia seurattavaksi.

Miesten Suomen Cup

Milloin?

Kakkosen seurat aloittavat cup-rupeaman 18.1. ja Veikkausliigan sekä Ykkösen seurat viikkoa myöhemmin, 25.1.

18.1.–16.5. (finaali Veritas Stadionilla)

Otteluohjelma (aukeaa klikkaamalla)

Miten pelataan?

Veikkausliigan, Ykkösen ja Kakkosen joukkueet pelaavat lohkovaiheen, josta edetään varsinaiseen cup-vaiheeseen (16 joukkuetta). Veikkausliigan joukkueita cup-vaiheeseen otetaan kahdeksan, Ykkösen joukkueita neljä, Kakkosen joukkueita kaksi ja mukaan pääsevät myös halutessaan Regions’ Cupin viime vuoden finalistit TiPS & PeKa.

Veikkausliiga ABYkkönen AB
FC HonkaFC HakaEIFAC Kajaani
FC InterFC LahtiGnistanAC Oulu
HIFKIlvesKTPFF Jaro
HJKKuPSMPKPV
IFK MariehamnRoPSMYPASJK Akatemia
TPSSJKMuSaVPS
Kakkonen 1 2 345
HerculesHJS AkatemiaFC JazzJIPPOHonka/Akatemia
OLSIlves/2KaaPoJäPSFC Viikingit
RFATPVPIFPEPOKlubi 04
TamUNJS

Voittajalle?

Finaalin voittaja saa 50 000€ ja toiseksi sijoittunut 10 000€. Voittajalle tulee lisäksi tuttuun tapaan paikka europeleihin. Kakkosen Cupin voittaja saa 5000€ ja toiseksi sijoittunut 1000€. Molemmat Kakkosen finalistit etenevät Suomen Cupin 16 joukkueen cup-vaiheeseen.

Seuraa heitä

Idrissa Camara (FC Honka & FC Honka/Akatemia)

18 vuotta lauantaina täyttänyt Camara siirtyi kesken viime kauden KäPa:sta Honkaan. Nuori hyökkääjä mätti Kakkosessa 180 minuutiin peräti viisi maalia ja oli lopulta joukkueensa paras maalintekijä, vaikka lisämaaleja kauden aikana ei enää tullut. Ennen Honka-siirtoa Camara johti B-nuorten SM-sarjan maalipörssiä.

Kevin Kouassivi-Benissan (FC Inter)

HJK:n wing-back jatkaa lainareissujaan. Syksy kului lainalla Rovaniemen Palloseurassa ja nyt on edessä laidalla ravaamista FC Interin paidassa. Viime kaudella KKB:llä oli seitsemänneksi eniten peliä edistäviä, vastustajan maalia kohti suuntautuneita pallon kuljetuksia (progressive carries). Toisin sanoen, KKB:n saadessa pallon, ylöspäin tapahtui hyviä asioita varsin usein.

Joel Mattsson (HIFK)

Mattssonin tapauksessa nuorten maajoukkuemiestä kannattaa seurata cupin ja liigakauden ajan yksinkertaiseksi siksi, että ulkomaille lähtö ensi vuodeksi on täysin varmaa, mutta tämä kausi kuluu vielä HIFK:ssa. IFK Mariehamnin kasvatti on Veikkausliigaan ja HIFK:lle erinomainen pelaaja, jonka pelirohkeudesta ja pallovarmuudesta saadaan nauttia vielä yhden kauden ajan. Ensi vuonna Mattsson kantaa Vejlen punaista paitaa.

Roope Riski (HJK)

Veikkausliigan maalikuningas parin vuoden takaa ja pelaaja, jonka siirto herätti tunteita puolesta ja vastaan. Itävallan liiga osoittautui Riskille lopulta liian kovaksi (2137 min, 5 maalia), mutta Veikkausliigaan Huuhkajissakin pelannut hyökkääjä on kaiken järjen mukaan kova kaappaus. Itävallan liiga on Veikkausliigaa kovempi, joten siellä putoamistaistossa olevassa joukkueessa ei ole helppo onnistua. Motivaation (halu näyttää ja ansaita vielä uusi siirto ulkomaille) ja kunnon kohdatessa voi taistella maalikuninkuudesta, mutta cup antaa osviittaa, onko Riskistä HJK:n ykköshyökkääjäksi?

Uskollisimmat Klubi-fanit eivät varmasti ole unohtaneet Riskin sanomisia ja tekoja, joten paras keino voittaa heidät puolelleen on maalien mättäminen viikosta toiseen.

Maximo Tolonen (IFK Mariehamn)

Poikamaajoukkueissa kovaa jälkeä tehnyt huippulupaus lähti etsimään uutta vaihdetta Maarianhaminasta. Pienikokoisen keskikentän väkkärän läpimurtoa on odoteltu jo tovi, mutta toisaalta on hyvä muistaa ettei Tolonen ole iällä pilattu; maaliskuussa mittariin tulee 19 vuotta. Vastuuta on varmasti luvassa ja myös mahdollisuus nousta rajusti muuttuneen IFK Mariehamnin tehopelaajaksi.

Aldayr Hernández (TPS)

Veikkausliigaan täksi kaudeksi palanneen Turun Palloseuran Hernández oli Ykkösen parhaita toppareita viime kaudella. Kolumbian nuorisomaajoukkueissakin pelannut väkivahva Hernández ei hävinnyt juuri yhtään kaksinkamppailua viime kaudella ja osoittautui Ykkösen tasolle ylivoimaiseksi pelaajaksi. Lupaa hyvää liigakautta ajatellen, mutta nähdäänkö kuitenkaan samankaltaista dominointia?

Saibou Keita & Salomo Ojala (FC Haka)

Valkeakosken Hakan kohdalla kirjaan muistivihkooni kaksi nimeä. Ykkösen maalikuninkuuden voittaneen Salomo Ojalan nimi tulee refleksinomaisesti paperille, sillä asetelma on herkullinen. Miten divarissa 23 maalia viime kaudella tehtaillut TKT:n kasvatti pärjää kovemmassa sarjassa?

Norjalainen Saibou Keita on puolestaan toistaiseksi julkaistuista siirroista itselleni se mystisin. 22-vuotias keskikentän hyökkäävissä rooleissa pelaava Keita on ehtinyt olla kirjoilla Norjan lisäksi Italiassa, Puolassa ja Romaniassa, mutta aikuisten pelejä on kertynyt vain kourallinen. Teemu Tainio kertoo vasenjalkaisen Keitan olevan hiomaton timantti, joka tuo osaamista myös erikoistilanteisiin. YouTube-skouttauksen perusteella en osaa sanoa Keitasta juuta taikka jaata, joten odotellaan ja katsellaan miehen otteita cupissa.

Kari Arkivuo (FC Lahti)

Tämän kauden kovimpia paluumuuttajia HJK:n Rasmus Schüllerin ohella. ”Arki-Karille” kertyi urallaan 56 A-maaottelua, kaksi Ruotsin cupin voittoa ja reilut 350 ottelua ulkomailla. Nyt Kyykän kasvatti palaa kotikonnuilleen.

Nopeusominaisuuksissa 36-vuotias Arkivuo antanee tasoitusta vastustajille laidallaan, mutta paikkaa puutteet sijoittumisellaan ja pelinlukutaidollaan. Erinomainen esikuva nuorille, miten kotimaisesta liigasta voi ponnistaa ja tehdä pitkän uran ulkomailla, vaikka ei olisikaan se tähtipelaaja, josta kaikki vauhkoavat.

Veikkausliiga tarvitsee Arkivuon kaltaisia, ulkomailla ja maajoukkueessa pelanneita pelaajia sarjan vetovoiman kasvattamiseksi. Mielellään jo nuoremmalla iällä.

Joona Veteli & Naatan Skyttä (Ilves)

Arkivuon ja Riskin tavoin paluumuuttaja, mutta täysin erilaisista lähtökohdista. Vetelillä on 56 ottelua Veikkausliigaa vyöllään pelattuaan FF Jarossa ja PS Kemissä vuosina 2015 & 2016. Osoitti silloin, ainakin Kemin paidassa, olevansa liigatasoa, joten siirto Norjan toiseksi korkeimman sarjatason Fredrikstad FK:hon oli luonnollinen ensiaskel ulkomaille. FFK kuitenkin putosi maan kakkosdivariin ja siellä vietti myös Veteli seuraavat vuodet.

Kahden kakkosdivarikauden aikana syntyi 13 maalia ja ilman värilasejakin näki, että Vetelin tulisi pelata kovemmassa sarjassa. Veteli voi olla suora korvaaja Lauri Ala-Myllymäelle, vaikka onkin pelannut hieman puolustavammassa keskikenttäpelaajan roolissa Ala-Myllymäkeen verrattuna. Nähtäväksi jää, onko Kemin miehestä sateentekijäksi Ilveksen keskikentällä vai onko tuohon keskikentälle liikaa tunkua, jos Ala-Myllymäki ei vaihdakaan seuraa?

Data-analyysin avulla havaintoja tekevä Minor League Soccer nostaa Ilveksen hyökkäävän keskikenttäpelaajan Naatan Skytän viidenneksi 50 lupaavan nuoren pelaajan listallaan. 17-vuotias Skyttä pelasi yhdessätoista liigaottelussa viime kaudella yhteensä 526 minuutin verran. Tuossa ajassa syntyi kaksi maalia ja yksi maaliin johtanut syöttö, mutta mikä tärkeintä, Skytän erinomainen taitotaso ja halu saada palloa välittyi kotikatsomoihin. Huipputalentti, jonka peliajan soisi nousevan tulevalla kaudella.

Hemmo Riihimäki (KuPS)

Vuoden poikapelaajaksi valittu Riihimäki pelasi viime kaudella KuFu-98:ssa Kakkosta kymmenen ottelun verran. 16-vuotias Riihimäki on pelannut 12 nuorisomaaottelua, joista seitsemässä maalivahtilupaus on kantanut Suomen kapteeninnauhaa. Vielä on matkaa KuPSin ykkösvahdiksi, mutta cupissa saanee vastuuta. Harjoitteli syksyllä viikon ajan Bundesliigaseura FC Augsburgin kanssa ja voi olla, että siirtyy ulkomaille nuorella iällä.

Wato Kuaté (RoPS)

Viime kerralla kamerunilais-portugalilainen Kuaté sai potkut RoPS:sta noin neljä kuukautta sen jälkeen, kun oli sinne saapunut. Kuaté pelasi 18 ottelussa ja oli parhaimmillaan dominoiva ja vahva keskikentän vääntäjä erityisesti puolustussuuntaan. Toisinaan homma ei kiinnostanut vähää alusta ja se myös näkyi. Ennen paluutaan Rovanimelle Kuaté kävi pyörähtämässä italialaisessa Serie C:n Biscegliessä, mutta tuo ”pesti” kesti vain kaksi kuukautta eikä Kuaté pelannut seurassa yhtään ottelua.

Aikoinaan Kuatén Dundee-ura sai ikävän käänteen ja tuloksena oli vähemmän yllättäen uuden seuran etsintä.

Todellisessa ongelmapelaajan maineessa oleva Kuaté on vaikea tapaus ja joukkueen päävalmentaja Vesa Tauriainen kertoikin siirron olleen pitkän harkinnan tulos. Kolikon kääntöpuolella on se fakta, että Kuatélla on kaikki ominaisuudet olla Veikkausliigan paras puolustava keskikenttäpelaaja ja pelata Suomea kovemmissa sarjoissa. Kuatén pelikunto on arvoitus, kun mies ehti olla yli vuoden vailla mitään seuraa Italian reissun jälkeen ja edellinen virallinen ottelu on kesältä 2018.

Joonas Lepistö (SJK & SJK Akatemia)

Kakkosen maalikuninkuuden 23 maalillaan voittanut Lepistö sai marraskuussa hienoista esityksistään palkinnoksi vuoden jatkosopimuksen. Kuulunee Honkavaaran suunnitelmiin ja saa mahdollisuuden sekä cupissa että Veikkausliigassa. Ykkösen pelit SJK Akatemiassakaan eivät olisi kuitenkaan huono vaihtoehto kesällä 22 vuotta täyttävälle Lepistölle.

Kuriositeettina mainittakoon Lepistön voittaneen Kakkosen maalikuninkuuden yliopisto-opintojen ohella. Mitä saa aikaiseksi nyt, kun panostaa jalkapalloon täysipäiväisesti?

Naisten Suomen Cup

Kuva: Palloliitto

Milloin?

18.1.–26.9. (finaalin pelipaikka ilmoitetaan myöhemmin)

Otteluohjelma ja aiemmat tulokset (aukeaa klikkaamalla)

Miten pelataan?

Naisten cupin ensimmäiset kierrokset pelattiin jo viime kesänä. Jäljellä ovat lohkovaihe, pudotuspelit ja finaali.

Lohko 1234
IK MyranIlvesFC HonkaFC KTP
KuPSJyPKTPSHJK
ONSPK-35 VantaaÅland UnitedTiPS

Voittajalle?

Finaalin voittaja saa 20 000€ ja toiseksi sijoittunut 4000€.

Regions’ Cup

Milloin?

Ilmoittautuminen tämän vuoden Regions’ Cupiin päättyy 31.1.2020

5.2.–3.10. (finaalin pelipaikka ilmoitetaan myöhemmin)

Miten pelataan?

Kolmosessa tai sitä alemmilla sarjatasoilla pelaavat joukkueet voivat osallistua Regions’ Cupiin. Pelataan viisi kierrosta, jonka jälkeen pudotuspelit ja finaali.

Voittajalle?

Voittaja saa 5000€ ja toiseksi sijoittunut 1000€. Molemmat finalistit ovat oikeutettuja osallistumaan seuraavan vuoden Suomen Cupin varsinaiseen 16 joukkueen cup-vaiheeseen. Parittomina vuosina Suomen Regions’ Cupin voittaja saa paikan UEFA Regions’ Cupiin seuraavalle vuodelle.