Sommaren är kort – mutta Ruotsin kisataival ei!

Puhe hannuhanhista on turhaa Ruotsi on ansainnut paikkansa puolivälierissä.

MM-viheriöillä nähtiin jälleen jännitysnäytelmä, kun Ruotsi ja Sveitsi löivät yhteen Pietarin alkuillassa. Paikalle matkustaneet ruotsalaiset saivat rahoilleen vastinetta, kun Blågult jatkoi loisteliaita otteitaan ja eteni puolivälieriin. Viimeksi Ruotsi on ollut kahdeksan parhaan joukossa vuonna 1994, jolloin Yhdysvalloista oli kotiintuomisina sensaatiomaisesti pronssia.

Miten se tapahtui?

Ruotsi aloitti kamppailun väkevästi, kun Marcus Berg sekä Albin Ekdal pääsivät laukomaan hyviltä paikoilta, mutta laihoin tuloksin. Tiiviisti puolustanut Ruotsi ei päästänyt sveitsiläisiä huippupaikoille, ja näiden satunnaiset keskitykset päätyivätkin järjestään ruotsalaisille.

Viitisen minuuttia ennen taukoa Ekdalilla oli elämänsä tilaisuus viedä keltapaidat johtoon, mutta avopaikasta lauottu volley karkasi katsomoon.

Maalittoman avauspuolikkaan jälkeen odottava tunnelma jatkui, kunnes 66. minuutilla onnistumista janonnut Emil Forsberg laukoi pallon maaliin hieman onnekkaasti sveitsiläispuolustaja Manuel Akanjin kautta.

Maalin jälkeen Ruotsi vetäytyi puolustamaan entistäkin enemmän, ja Sveitsi yritti epätoivoisesti löytää tekopaikkaa. Loppukiri jäi kuitenkin vaisuksi, eikä Xherdan Shaqirikaan onnistunut taikomaan vasemmalla jalallaan haamulaukausta verkon perukoille. Kertaalleen Haris Seferović pääsi puskemaan vaarallisesti, mutta Robin Olsen onnistui pitämään maalinsa puhtaana.

Lukemat 1–0 pysyivät taululla, eivätkä alkulohkossa koetun Saksa-ottelun traumaattiset loppuhetket toistuneet.

Ett kollektiv

Taktisesti Janne Andersson vei Vladimir Petkovićia tänään selvin lukemin.

Jos Sveitsin kohdalla on usein puhuttu yhtenäisyyden puutteesta ja joukkueen kuppikuntaistumisesta, on tilanne Ruotsin kohdalla täysin päinvastainen. Kun Zlatan Ibrahimovic lopetti maajoukkueuransa toissa kesän EM-turnaukseen, on Andersson onnistunut hiomaan tasaisesta ryhmästään tehokkaan kollektiivin.

Zlatanin varjo on leijunut läpi turnauksen Ruotsin joukkueen yllä, turhaan. Spekulaatiota siitä ja tästä hassatusta tilanteesta, josta Zlatan olisi tehnyt maalin, on kuultu loputtomiin. Totuus on kuitenkin se, että Zlatanin kanssa Ruotsi tuskin olisi menestynyt niin hyvin, kuin se nyt on. Tähän astinen menestys taannee sen, että spekulaatio on vähenemään päin. Ainakaan joukkueen sisällä tuskin kukaan haikailee egoistisen tähtihyökkääjän perään.

Ero yhtenäisyydessä näkyi tänään selvästi. Ruotsi toteutti pelisuunnitelmaansa tarkasti, ja pienellä tuurillakin sai tarvittavan maalin lopulta tehtyä. Niin kuin joskus sanotaan, tuurikin pitää ansaita, ja sen Ruotsi todellakin ansaitsi.

Tie auki

Ennalta turnauskaavion tätä puolta, jonne Ruotsi ja Sveitsi alkulohkoistaan pääsivät, on pidetty laajalti heikompana. Osa englantilaisista – ja miksei kolumbialaisistakin – on juhlinut jo valmiiksi helppoa reittiä kohti mitalipelejä. Varmaa on, että Ruotsin joukkue on tästä eri mieltä. Sillä on tulevana lauantaina mahdollisuus sytyttää kansa kotona ja katsomoissa lopullisesti sellaiseen kisahuumaan, jota ei olla koettu sitten 90-luvun sankariteon.

Vahvasti yhteen permanenttiin luottava Ruotsi joutuu tekemään seuraavaan kamppailuun ainakin yhden muutoksen, sillä laitapuolustaja Mikael Lustig on tuosta ottelusta pelikiellossa.

Jos Ruotsi aikoo päästä välieriin, tulee sen vielä kohentaa pelaamisensa tasoa. Sveitsiä vastaan nopeat pystysyötöt ja viimeistely-yritykset jättivät parantamisen varaa. Ruotsi on MM-karsinnoissa ja itse lopputurnauksessa osoittanut kykenevänsä kaatamaan kenet tahansa, jos kaikki menee nappiin.