Seuraikoneiden arvostusta Lahdessa

FC Lahti ilmoitti perjantaina tehneensä pelaajasopimuksen seuraikoniksi luokiteltavan Drilon Shalan kanssa. Jo kaudella 2006 Kuhnuri-debyyttinsä tehnyt väkkärä hyökkääjä palaa kentille missattuaan koko viime kauden loukkaantumisen takia.

Shalan sopimus saa miettimään kokemuksen arvostusta kotimaisissa liigaympyröissä. Täyteen pelikuntoon toipuessaan 32-vuotias lahtelainen on hyvä lisäys seuransa kapeaan miehistöön. Pelikunnon löytyminen ja lopullinen panos kentällä nähdään kauden edetessä, mutta olennaisempaa on veteraanihyökkääjän tuoma ammattimaisuus ja rutiini.

FC Lahden päävalmentaja Sami Ristilä korosti seuran tiedotteessa pelaajan tuoman kokemuksen merkitystä pukukopissa. Lahden valmennusryhmään kuuluvan Pekka Lagerblomin aiemmin julkaistulla pelaajasopimuksella on Kuhnureiden kopissa vastaava vaikutus. Paljasjalkaisella lahtelaisella on nuorille jaettavaa tietoutta aina Bundesliigaa myöden, eikä sen merkitystä ei voi aliarvioida.

Lahdessa tehtiin muutama vuosi sitten vastaavia peliliikkeitä myös uransa ehtoopuolella olleen legendaarisen Rafaelin osalta. Silloin brasilialaiskärki onnistui tuomaan hyökkäyspään uhkaa, useimmiten vaihdosta peliin tultuaan. Miten kokemus ja esimerkki painavat vaakakupissa, kun kentällä tarvittaisiin konkreettisia tehoja?

Lahtelaisten kaudesta on povattu haastavampaa kuin mihin viime vuosina Päijät-Hämeessä on totuttu. Nähtäväksi jää, onko Shalasta tai Lagerblomista pelillisesti lisäarvoa tuottavaan rooliin, jos joukkue ajautuu vaikkapa putoamiskamppailuun. Loukkaantumisherkkä pelaajisto saa heistä kuitenkin tarvittavaa laajuutta. Joka tapauksessa on ilahduttavaa nähdä, miten kokemusta arvostetaan suomalaisen jalkapallon saralla.

Liigan pelillisen tason kannalta on erityisen tärkeää, että nuorilla on mainittujen pelaajien kaltaisia roolimalleja mukana päivittäisessä toiminnassa. Esimerkiksi nuorten maajoukkuemiehet Tomi Kult ja Teemu Jäntti saavat nauttia kokeneiden pelaajien vinkeistä tällä kaudella ottaessaan tärkeitä harppauksia urallaan.

Kauden avausottelunsa ensimmäisellä puoliajalla FC Lahti jäi pahasti KuPS:n jalkoihin. Lagerblom avasi ottelun, mutta loukkasi jalkaansa ja vaihdettiin kentältä tauolla. Shala puuttui joukkueen kokoonpanosta. Toisen jakson sisuuntuminen nosti Kuhnurit upeasti kolmen maalin takaa tasapeliin.

 

Artikkelikuva – @fclahti