Senegal pelasi itsensä yleisön sydämiin

Avausvoiton Puolasta ottanut Senegal osoitti nopeasti olevansa yksi kisojen viihdyttävimpiä joukkueita.

Ensimmäinen kierros pelattu

MM-kisojen viimeinenkin alkulohko saatiin tänään käyntiin, kun ensin Japani otti mittaa Kolumbiasta venyen hienoon 2–1-voittoon, minkä jälkeen Senegal ryöväsi komeasti Puolalta kolme pistettä samoin lukemin.

Kolumbian ja Japanin välisessä mittelössä riitti tapahtumia, mutta kummastakaan joukkueesta on vaikea tehdä johtopäätöksiä, sillä Carlos Sanchezin punainen kortti jo kolmannella minuutilla muutti koko loppupelin luonteen. Sen sijaan illan toinen kamppailu antoi vahvoja suuntaviivoja tulevaisuuteen.

”Terangan leijonille” hieno voitto

Fyysinen ja nopea senegalilaisryhmittymä osoitti mihin se on kykenevä. Aktiivinen ja koko pelin läpi jatkunut prässi sai Puolan pelinrakentelun tyrehtymään. Fifa-rankingissa sijalla kahdeksan majaileva Puola hakkasi päätään seinään eikä onnistunut viimeistelemään tarpeeksi tehokkaasti muutamista paikoistaan.

Ottelun avausjaksolla ei maalipaikoilla juhlittu, mutta Senegal pääsi lopulta 37. peliminuutilla iskemään vastahyökkäyksestä avausmaalin, kun Thiago Cionek ohjasi epäonnisesti Idrissa Gueyen laukauksen omaan maaliin.

Lopullisesti Puolan peli kaatui kohtalokkaaseen virheeseen, kun kentän laidalla huollettavana ollut M’Baye Niang pääsi tunnin kohdalla yllättäen karkaamaan läpiajoon Grzegorz Krychowiakin alaspäin suuntautuneesta roikkupallosta. 86. minuutilla syntynyt Krychowiakin kavennus elvytti hetkeksi puolalaisten toiveet, mutta Senegal onnistui säilyttämään johtoasemansa loppuvihellykseen asti.

Vasta toista kertaa MM-tasolla esiintyvä Senegal on tullut ryminällä Venäjälle. Edelliskerralla vuonna 2002 se eteni puolivälieriin, eikä tällaisen unelma-alun jälkeen se välttämättä ole utopiaa tälläkään kertaa.

H-lohkon jatkoonmenijät kohtaavat mitä todennäköisimmin vahvasti aloittaneet Englannin ja Belgian, mutta nähtäväksi jää, valmistavatko ottelut Panamaa ja Tunisiaa vastaan tarpeeksi pudotuspeleihin.

16 vuotta sitten Senegal onnistui yllättämään heti avausottelussaan hallitsevan maailmanmestarin Ranskan lukemin 1–0, eikä nykyinen laadukas ryhmä varmasti lähde luovuttaneena mihinkään otteluun.

Sympaattiset fanit, sympaattinen koutsi

Jos esitys kentällä oli senegalilaisilta pirteä, sitä se oli myös katsomon puolella. Läpi ottelun raikasi iloinen torviensoitto, rummutus ja laulu, kun iloinen kansa kannusti railakkaasti omiaan. Kisojen toistaiseksi mieleenpainuvin fanilauma sai haluamansa palkinnon, kun Senegal onnistui tämän turnauksen ensimmäisenä afrikkalaisjoukkueena kaapimaan täyden pistepotin. Jos Senegal jatkaa samanlaisella vauhdikkaalla pelillä, siitä voi muodostua myös monen puolueettoman katsojan suosikki.

Sympatiaa herättää myös Senegalin valmentaja, entinen maajoukkuepeluri, Mikael Forssellinkin joukkuekaverina Birminghamissa aikoinaan ollut Aliou Cissé.

Vuoden 2002 kisoissa Senegalin kapteenina toiminut Cissé, jos joku, tietää, millä eväillä hänen joukkueensa voi edetä jatkoon. Tunisian Nabil Maaloulin ohella kisojen ainoa afrikkalainen luotsi elehti kentän laidalla värikkäästi tsempaten omiaan. Voiton ratkettua pitkätukka kuitenkin juhli omiensa onnistumista maltillisesti, miltei ilmeettömänä. Loistava alku, mutta työ on vielä kesken.

Seuraavalla kierroksella isot panokset

Ennakkoon kenties kisojen tasaisimmaksi povattu lohko sai arvoisensa alun. Kun avauskierroksen jälkeen lohkokärjessä ovat yllättäen Japani ja Senegal, jää jäljellä oleviin neljään otteluun valtavasti jännitettävää. Puola ja Kolumbia kohtaavat tulevana sunnuntaina Kazanissa, ja ottelun häviäjä voi heittää hyvästit jatkopaikalle. Tasapelikään tuskin tyydyttää kumpaakaan. Samana iltana toisaalla, Jekaterinburgissa, sekä Senegalilla että Japanilla on loistava tilaisuus napata kiinnitys makeaan jatkopaikkaan.