Punavalkoisten derby Essenissä – yleisömäärät nelostasolla edelleen omassa luokassaan

Kirjoittaja on Fussball-Ranskalaiset -blogia ylläpitävä Keski-Euroopassa asuva savolainen, jota kiehtoo futiskulttuuri.

Kirjoitin puolitoista vuotta sitten reissustani Rot-Weiss Essenin (RWE) otteluun FSV Vohwinkeliä vastaan. Tällä kertaa reissun otteluksi valikoitui Essenin derby.

Punavalkoisten derby

Essen on Saksan yhdeksänneksi suurin kaupunki (vajaa 600 000 asukasta) Ruhrjoen varrella. Sinänsä harvinaista, että tuon kokoisesta kaupungista ei löydy jalkapallon ammattilaisjoukkuetta – ei Bundesliigasta, ei 2. Bundesliigasta tai edes 3. Liigasta. Tietysti kaupungissa jalkapalloa pelataan ja sieltä löytyy myös menestystä historian saatosta.

Hafenstübchen – rosoinen etkopaikka

Kaupungin Rot-Weiss Essen pelaa tällä hetkellä Saksan neljännellä sarjatasolla Regionalliga Westissä. Seura on Saksassa tunnettu kultaisesta menneisyydestä ja kovista yleisökeskiarvoista amatööritasolla. Viime vuosina tavoite on ollut aina nousu kolmoseen, mutta yleensä homma on karahtanut kiville jossain vaiheessa kevättä.

RotWeiß Essen – Saksan mestarit vuosimallia 1955

2. Bundesliigaa Rot-Weiss Essen on pelannut viimeksi kaudella 2006/07 ja Bundesliiga kaudella 1976/77. Uskoa silti riittää, sillä peleissä on käynyt keskimäärin 11 151 katsojaa.

Stadion sijaitsee varsin karussa Bergeborbeck –nimisessä kaupunginosassa, jossa on pääosin pienteollisuutta. Paikalta löytyy tietty myös pelipäivän baareja ja Rot-Weiss Essenin Stadion, Stadion Essen.

Georg-Melches-Stadion

Essenin nykyisen stadionin paikalla sijaitsi myös edellinen stadion,Georg-Melches, josta löytyy vielä tänä päivänäkin muistoja vanhasta. Stadion purettiin vuonna 2012 ja tilalle rakennettiin Stadion Essen.

Georg-Melches-Stadionin vanha valomasto oli jätetty vanhojen aikojen muistoksi. Valomasto oli aikanaan ensimmäinen laatuaan Saksassa, joten hyvä sellainen oli jättää muistoksi. Lisäksi stadionin edustalla oli myös muistoja vanhoista mestaruuksista ja muista suurista tapahtumista.

 RWE voitti Alemannia Aachenin vuonna 1953 Saksan cupin finaalissa.

Rot-Weiss Essenin suurimmat voitot ovat 1950-luvulta. Siltä ajalta löytyy, sekä Saksan mestaruus, että Saksan cupin voitto. Seurahistorian ainoan mestaruuden Essen voitti vuonna 1955, kun 1. FC Kaiserslautern kaatui maalein 4–3.

Essenin legenda ja maailmanmestari – Helmut Rahn

Helmut Rahn pelasi kaudet 1951–1959 Rot-Weiss Essenissä, voittaen aiemmin mainitut Saksan cupin ja Saksan mestaruuden. Helmut ja hänen muistonsa elää Stadion Essenin seisomakatsomon edessä. Rahn oli myös Saksan mittakaavassa erittäin kuuluisia, sillä Rahn teki vuoden 1954 maailmanmestaruuskilpailuissa sen ratkaisevan 3–2-voittomaalin Länsi-Saksalle.

Legendaarinen Pelé on muuten Rot-Weiss Essenin jäsen. Omien sanojensa mukaan Pelélle on suuri kunnia olla jäsen seurassa, jossa Helmut Rahn pelaisi.

Stadion Essen ja RWE vs. RWO

Tämän vuoden Regionalliga Westissä oli ja on varsin kutkuttava tilanne. Sarjaa johtaa SV Rödinghausen, joka oli jo karkaamassa 3. Liigan karsintoihin. Viime viikolla SV Rödinghausen kuitenkin ilmoitti, että se ei tule ottamaan paikkaa vastaan jos se nousisi. Sillä seura ja sen puitteet eivät ole siinä kunnossa, että se voisi pelata ylemmällä sarjatasolla.

Yhtäkkiä Essenillä oli taas toivoa noususta. Rot-Weiss Essen (RWE) sai vastaansa naapurikaupunki Rot-Weiss Oberhausenin (RWO). Oberhausen ja Essen ovat sarjassa kolmantena ja neljäntenä. Tämä myös tarkoitti, että naapurikaupungin derby kiinnosti entistä enemmän – paikalla oli yli 13 000 katsojaa, mikä on hurja luku nelostasolle!

Tämän lisäksi sarjan toisena oleva SC Verl ei välttämättä kykene nousemaan. 3. Liigaan pitäisi olla stadion, joka vetää yli 10 000 katsojaa ja Verlin stadion vetää vain noin 5000 katsojaa.

Essenin stadion avattiin vuonna 2012 ja se vetää 20 650 katsojaa. Stadionin laajentamiseksi on jo piirustukset, mutta se taitaa vaatia ensin Rot-Weiss Essenin nousua. Ensimmäisessä osassa suljettaisiin kulmat, jolloin kapasiteetti nousisi 25 000:een. Toisessa laajennuksessa rakennettaisiin toinen katsomokerros, jolloin kapasiteetti nousisi 35 000:een. Saa nähdä, tapahtuuko laajennus koskaan?

Kaikesta huomasi, että oli sähköä ilmassa. Matkalla stadionille junasta poimittiin kaikki RWO:n kannattajat ja heidät vietiin eri reittiä stadionille. Omasta mieleistä hienoin alasarjaderby, jossa olen ollut.

Ottelu eteni varsin tasaisesti, mutta lopulta Essenin punavalkoiset tekivät tarvittavan 1–0-voittomaalin. Samalla unelma noususta jatkoi elämistään jokaisessa RWE-kannattajassa, ja Oberhausenissa ja Essenissä on luvassa erittäin mielenkiintoinen kevätkausi.

Lopussa joukkue tuli vielä kiittelemään Essenin päätyä, joka kannustikin mahtavasti läpi ottelun.