Nigeria-Argentiina: Argentiina tarttui viimeiseen oljenkorteensa

Harvoin jalkapallon MM-kisoissa avautuu sellainen mahdollisuus, että ollessasi yhdessä pisteessä alkulohkon kahden ensimmäisen ottelun jälkeen sinulla on yhä jatkopaikka päätöspelissä omissa käsissäsi. Argentiinalla oli Pietarin illassa tällainen mahdollisuus.

Sisuuntunut Argentiina

Argentiina oli monen papereissa pari viikkoa takaperin jopa suurin suosikki voittamaan koko turnauksen. Näin ajatteli allekirjoittanutkin. Islanti-ottelun ja varsinkin Kroatia-nöyryytyksen jälkeen moni muutti mielipiteensä ja on lapioinut surutta sontaa Argentiinan niskaan. Syystäkin.

Pietarin tiistai-illassa nähtiin alusta alkaen keskittynyt Argentiina, joka oli päättänyt tehdä sen tarvittavan: voittaa ottelun.

Pelisysteemiä ja pelaajia oli jälleen kerran muutettu ja yksi mahdollisuuden paraatipaikallaan saanut pelaaja oli Argentiinan Ever Banega. Hän oli lopulta ottelun paras pelaaja. Syöttö kohti Messin juoksulinjaa hipoi täydellisyyttä ja johti Argentiinan 0-1 -osumaan. Tässä vaiheessa kaikki näytti heidän kannalta hyvältä.

Mascheranon painajainen

Kun toista jaksoa oli tahkottu vitonen, niin Argentiinan päässä tapahtui. Javier Mascherano repi hieman nigerialaista boksissa kulmatilanteessa ja pallo painettiin suhteellisen heppoisesti pilkulle. Victor Moses oli varma 11 metristä ja tasoitti pelin.

Tilanne oli vain Mascheranon vaikean illan karmein hetki. Hän oli yksinkertaisesti aivan järkyttävän huono koko ottelun ajan ja katseet kääntyvätkin Argentiinan valmennukseen, kuinka hän sai olla säheltämässä kentällä koko ottelun ajan.

Yksi tilanne kaiken muuttaa voi

Jos Argentiinasta uhkui itsevarmuus vielä toisen jakson alussa, niin välittömästi Nigerian tasoituksen jälkeen joukkue vajosi sille samalle apaattiselle tasolle mitä se oli aiemmin turnauksessa esiintynyt.

Mikään ei onnistunut. Kuin taikasauvan heilahduksesta kosketukset muuttuivat louhikkoisiksi, pallo poltti jaloissa, viimeistelyt olivat surkeita ja kaikki näytti karmealta. Jalkapallo on mielenkiintoinen peli, kun se voi pienessä hetkessä joko nostaa tai tuhota kokonaisen joukkueen itseluottamuksen.

Kaikki näytti siltä, että Argentiina ei kestä paineita, mutta sitten ilmestyi odottamaton ratkaisija: Marcos Rojo. Manchester Unitedin puolustaja oli hetkeä aikaisemmin ollut lähellä härvätä Nigerialle jo toisenkin pilkun, mutta oli pian toisessa päädyssä ratkaisevassa roolissa. Tarkka laukaus oikeaan alakulmaan säilytti Argentiinan kasvot. Joukkue 1-2 -voittoon ja jatkopeleihin.

Ei vielä Nigeria

Vielä ei ollut Nigerian vuoro. Sen jatkopaikka oli lopulta vain muutamasta minuutista kiinni. Nigerialla oli Venäjällä hyvin nuori tulevaisuuden joukkue. Jotenkin jäi joukkueen esityksistä sellainen kutina, että nyt maksetut oppirahat lunastetaan tulevaisuudessa vielä korkojen kera takaisin.

Samalla historia toisti itseään. Nigeria ja Argentiina kohtasivat nyt kuudennen kerran MM-kisoissa. Kaikki nämä kuusi ottelua on nyt päättynyt Argentiinan maalin voittoon.

Yhtäläisyyksiä 28 vuoden takaa

Väistämättä ottelua katsellessa mieleen juolahtivat Italian kisat vuonna 1990. Tuolloin Argentiina kompuroi pahasti alkulohkossaan. Sillä oli kahden ensimmäisen ottelun jälkeen Kamerunia ja Neuvostoliittoa vastaan kerättynä yksi piste, aivan kuten nytkin. Se vaihtoi kolmanteen peliin maalivahtia, aivan kuten nytkin. Se eteni rimaa hipoen lohkosta jatkoon, aivan kuten nytkin.

Sitten tuli toisen kierroksen ottelu Brasiliaa vastaan, jossa täydellisen dominoinnin jälkeen brassit hävisivät lopulta 0-1 ja Argentiina marssi aina Rooman loppuotteluun asti. Voisiko historia toistaa itseään? Käsikirjoitus on ainakin sama.

Palaan alun ennustuksiin. Itse veikkailin ennen kisoja loppuotteluksi Ranskan ja Argentiinan kohtaamista. Nyt tämä ottelu nähdään jo heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Kazanissa lauantaina klo 17.00. Voi olla, että kyseistä pelistä ei tule pelkästään kisojen parasta peliä. Kohtaamisessa on kuitenkin kaikki elementit muodostaamaan jalkapalloromantikoille kaikkien aikojen ihanimman alkuillan.