Mistä on jalkapallon MM-kisoissa kyse?

Jälleen kerran on se aika meille jalkapallofaneille, kun teemme läheisillemme pelisäännöt selviksi; seuraava kuukausi mennään jalkapallon ehdoilla. Pomolle vakuuttelemme, että juuri nyt on sellainen työtilanne, että on paras hetki pitää kaikki mahdolliset vapaamme. Sukulaisille ilmoitetaan, että katsotaan niitä kesätalkoita sitten heinäkuun puolella.

Juhannuksen viettopaikasta varmistetaan, että toimiihan se televisio sitten ihan varmasti?

Tummia pilviä kisojen yllä

Faneille MM-kisojen pelisäännöt ovat selvät, seuraava kuukausi mennään jalkapallon ehdoilla. Kisoihin valmistautuessani luin kuitenkin perinteisten joukkue- ja lohkoanalyysien lisäksi useita artikkeleita, missä esiin otettiin kaikkea muuta kuin itse jalkapallo. Sävy oli lähes poikkeuksetta negatiivinen.

Heräsi väistämättä kysymys, että ovatko pelisäännöt selvät Fifalle tai isäntämaa Venäjälle? Mennäänkö edelleen jalkapallon ehdoilla?

Lyhyt vastaus esitettyyn kysymykseen: ei mennä jalkapallon ehdoilla eikä sääntöjä tunnu juuri olevan.

MM-kisoissa on mukana runsaasti politiikkaa ja likaista peliä. Kaikki yksityiskohdat eivät varmasti päivänvaloa kestäisi ja aika ajoittain kisat ovat tuntuneet vain välineeltä tehdä rahaa ja toteuttaa haluttua politiikkaa. On puhuttu lahjonnalla saadusta kisaisännyydestä ja Fifan korruptio on edelleen tapetilla – boikottejakin on väläytelty. Ei sovi unohtaa myöskään Venäjällä vellovia ihmisoikeusrikkomuksia ja rasistisia kannattajia. Huliganismin pelkokin on jälleen ilmassa.

Sitten on vielä se Vladimir Putin.

Kritisoijat sanovat, että MM-kisat ovat pilalla. Kisoista on mennyt maku, koska kuningaslajin varjolla voidaan tehdä mitä vain ja kaikki ovat tyytyväisiä, kunhan pelit ovat viihdyttäviä. Onko MM-kisat Putinin rahoilla masinoitu, korruptoituneen Fifan kaupallinen ”hirviö”? Mistä koko kisoissa enää on edes kyse?

Jälkimmäiseen kysymykseen saadaan vastaus Vantaalta.

Jalkapallo yhdistää

Naapuriimme muutti hiljattain Iranilaistaustainen mies. Luonnollisesti on moikattu, kun on nähty, mutta siihen se on jäänyt. Kaikki on ollut molemmin puolin ihan hyvin, mutta enemmänkin tervetullut olo olisi uudella naapurilla varmasti voinut olla. Suomalaiset nyt eivät ole maailman parhaita smalltalkissa, varsinkaan me miehet. Myös naapurini ehkä ajatteli, että olisi mukava porista, mutta kun ei oikein tiedä mistä aloittaa.

Ei tiennyt, ennen kuin näki minulla Jari Litmasen pelipaidan. Sen nähtyään hän tiesi, mistä aloittaa.

Tästä on MM-kisoissa ja jalkapallossa edelleen kyse.

MM-kisat yhdistävät. Tuskin mikään urheilutapahtuma on niin globaali kuin jalkapallon MM-kisat. Inarista Senegaliin ja kaikki siltä väliltä: uskonto, politiikka tai raha ei ole yhteistä, mutta jalkapallo on. Hulluinta on, että MM-kisat sytyttävät, vaikkei oma maa juuri tänä vuonna kisoissa olisikaan. Tiedätte varmasti tunteen.

Ihmisoikeusrikkomuksia, rasismia tai korruptiota ei tule hyväksyä, ja on hyvä, että niistä kirjoitetaan.

Tämä kirjoitus oli futisromantikon kynästä, ja voihan olla, että juuri sitä se olikin. Futisromantikon sinisilmäinen fantasia, missä MM-kisat nähdään naiivisti koko maailmaa yhdistävänä juhlana.

Varmaa kuitenkin on, että ainakin naapurini tuntee itsensä hieman enemmän tervetulleeksi, hieman enemmän osaksi porukkaa. Juuri tästä on jalkapallon MM-kisoissa loppujen lopuksi kyse!