Miesten Ykkösen ennakko 2020: Voittaja on selvä, mutta miten AC Oulu on jälleen näin korkealla?

Miesten Ykkösen kausi 2020 lähtee käyntiin neljällä ottelulla lauantaina 27.6. Ikuinen Ykkönen -podcast tarttui alkavaan kauteen ja lähti ennakoimaan mihin järjestykseen joukkueet asettuvat.

Kaudella 2020 Ykkönen on kaksinkertainen sarja, jossa jokainen joukkue pelaa 22 ottelua. Voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan, toiseksi sijoittunut karsii Veikkausliigan 11. kanssa ja kolme viimeistä joukkuetta putoavat Kakkoseen. Viime kauden Ykkösestä nousivat Veikkausliigaan FC Haka ja TPS. TPV jäi viimeiseksi ja putosi Kakkoseen.

Ennakko löytyy tiiviin tekstimuotoisen listan lisäksi tottakai podcastina alta.


1. KPV

Kausi 2019: Veikkausliigan 11.

Veikkausliigapudokas, joka hävisi yllättäen karsinnan TPS:lle. Otteet pääsarjassa piristyivät, kun valmentaja vaihtui Jani Uotiseen ja samoihin aikoihin seuraan liittyi loppukauden komeetta Ishmael Yartey. Peliin tuli järkeä ja se alkoi näyttää nykyaikaiselta jalkapallolta. Parannus tuli kuitenkin liian myöhään eikä kantanut karsinnassa, joten vauhtia täytyy hakea Ykkösestä.

Sarjanousu on kokkolalaisten ainoa tavoite.

Kausi 2020: Liikemies Matti Laitisen rahat on laitettu jälleen likoon ja Kokkola halutaan takaisin liigakartalle. Viime kauden pettymystä on pyyhkimässä pois Ykkösen ylivoimaisesti kallein joukkue, jossa on useita liigatason vahvistuksia. Tähtihankinnat ja viime kautta parempi valmennus takaavat ennakoidessa selkeän ykkössijan.

Seuraa häntä: Aleksi Pahkasalo

Pelaaja Ykkösen tähtistatuksella, joka nähdään pienen tauon jälkeen uudessa ympäristössä. Viime kausi Kotkassa piristyi loppua kohden ja nähtiin taas tuttua taiteilijaa. Potkutekniikka lienee koko sarjan paras.


2. AC Oulu

Kausi 2019: Ykkösen 7.

Viime kauden piti olla se kausi. Kaikki oli ladattu Oulun mestaruutta varten. Asiat lähtivät kuitenkin menemään pieleen, kun Mika Lähderinne sai todella nopeasti potkut valmentajana. Vanha kettu Rauno Ojanen ei saanut ryhmästä sitäkään irti mitä Lähderinne, ja jossain vaiheessa Oulu oli jopa joutumassa putoamistaisteluun.

Kausi 2020: Tänä vuonna ennakkosijoitus on yllättäenkin näin korkea. Se kertoo ehkä enemmänkin siitä, että kaikissa joukkueissa KPV:n takana on isoja aukkoja. AC Oulu on paperilla heikentynyt ja uusi valmentaja Jyrki Ahola on katsomaton kortti. Tästä huolimatta joukkue on takanaan olevia tasapainoisempi nippu, josta löytyy kaikki elementit hyvään Ykkösen joukkueeseen. 

Aapo Heikkilä ja muu AC Oulun miehistö lähtee parantamaan viime kaudesta.

Seuraa häntä: Daniel Rantanen

Tarjolla on jälleen keskikentän johtajan paikka, vieläpä viime vuotta (EIF) paremmassa joukkueessa. Kehitys on ollut kovimpia odotuksia hitaampaa, mutta hyvä vuosi Oulussa voisi olla ponnahduslauta uuteen yritykseen Veikkausliigassa.


3. KTP

Kausi 2019: Ykkösen 4.

Kaksijakoinen viime kausi. Kalle Multasesta ei ollut odotetunlaiseksi sateentekijäksi ja osa hankinnoista epäonnistui todella pahasti. Multasen lähdettyä yllätysvisiitille Italiaan peli yllättäen parani, mutta sarjasijoituksen kannalta liian myöhään. Virolaisvalmentaja Argo Arbaiterin tuloksenteko on jäänyt kyseenalaiseksi.

Tifo-skenessä Kotka on varmasti vahva tälläkin kaudella.

Kausi 2020: Kauteen 2020 KTP lähtee synkät pilvet talousrintamalla. Koronavirusepidemia näytti osuneen kotkalaisseuraan todella kovaa ja julkisuudessa jopa kyseenalaistettiin pelataanko kautta lainkaan. Nippu on kuitenkin nyt kasassa ja sillä on kovista menetyksistä huolimatta avaimet kärkikolmikkoon. Maalinteko on kysymysmerkki, mutta kova puolustus ja keskikenttä antavat mahdollisuudet voittoon.

Seuraa häntä: Tuukka Kurki

Yksi muutamia HIFK:n 2018 joukkueen pelaajia, joiden viime kausi ei mennyt toivotulla tavalla Ykkösessä. Joukkueesta lähti kaksi kovinta hyökkäyspään tähteä, joten Kotkassa olisi vastuuta tarjolla. Kilpailu peliajasta ylempänä on kovaa, joten tuleva kausi on uran suunnalle ratkaiseva.


4. VPS

Kausi 2019: Veikkausliigan 12.

Vaasalaisjoukkue valahti yllättävän nopeasti Veikkausliigan häntäpäähän viime kaudella. Pitkäaikainen pääkäskijä Petri Vuorinen joutui lähtemään, kun voittoja yksinkertaisesti ei tullut. Christian Sund sai joukkueelle avausvoiton, mutta yleisilme ei parantunut tarpeeksi nousuun viimeiseltä sijalta.

Kausi 2020: Tähän kauteen VPS lähtee haastavasta asetelmasta. Huonon urheilullisen tuloksen lisäksi seuran tekemistä rasittaa haastava taloustilanne. Monet liigapelaajat lähtivät, joten muutamat jääneet ovat avainpelaajia joukkueelle. Kokemusta ja johtajuutta löytyy, mutta leveyttä ei. Puolustus on Ville Koskimaan takana ohut, ja laitapuolustajana on nähty ennen kautta jopa Sebastian Strandvall. Ringin kapeus erottaakin VPS:n selkeimmin terävämmästä kärjestä. Sauma yllätykseen piilee nuorissa pelaajissa, joille on luvassa enemmän vastuuta kuin liigassa.

Eteenpäin Vepsu, mutta onnistuuko nousu heti ensimmäisellä yrittämällä?

Seuraa häntä: Momodou Sarr

Yksi VPS:n pitkäaikaisia nuoria pelaajia, joiden harteilla lepää paljon joukkueen iskukyvystä. Otteet Veikkausliigassa olivat lupaavia ja maaleja syntyi neljä kuin myös maaliin johtaneita syöttöjä. Ykkösen tasolla parikymppiseltä Sarrilta on lupa odottaa vielä enemmän.


5. FF Jaro

Kausi 2019: Ykkösen 3.

Jaron viime kausi oli viime vuosilta tuttu tarina. Periaatteessa suorittamisessa oli paljonkin hyvää, mutta terväimpään kärkeen ei tahti riittänyt. 

Kausi 2020: Ja sama sävel näyttää jatkuvan tänäkin vuonna. Meksikolaiset huippuhankinnat lähtivät eteenpäin ja vievät särmää joukkueesta. Tilalle tulevat kuitenkin entistä kokeneemmat ja kehittyneemmät omat nuoret, jotka saavat vastuuta. Maalivahtiosasto paranee myös hieman, kunhan Emil Öhberg pysyy terveenä.

Seuraa häntä: Anthony Olusanya

Nuoren pelaajan esiinmarssi tulee jatkumaan ja tulosta voi hyvin tulla enemmän kuin viime kaudella. Yksi mielenkiintoisimpia prospekteja siirtymään Ykkösestä eteenpäin jo alkavan kauden jälkeen.


6. AC Kajaani

Kausi 2019: Ykkösen 8.

Viime kausi Kajaanissa sujui pääosin häntäpään taistossa, mutta ryhmä onnistui välttämään pahimman putoamisuhan. Isoimmaksi plus-merkiksi kaudesta jäi onnistunut David Popan hankinta.

Kausi 2020: Tänä vuonna nähdään aivan erilainen kajaanilaisnippu. Vaihtuvuus on ollut todella suurta, kun viime vuodelta jatkaa vain kaksi pelaajaa. Tällä kertaa joukkueen strategiana on kuitenkin ollut haalia Veikkausliigankin ovia kolkutelleita kotimaisia pelaajia, joille on kelvannut vastuu ja peliaika Ykkösessä.

Tomi Kult, Muhamed Hussein, Mauro Severino ja Mikko Pitkänen voisivat yhtä hyvin löytyä Veikkausliigaorganisaation listoilta. Päälle joukkueen veteraanin viittaa kantamaan hankittiin Erfan Zeneli. Mitalitaistokaan ei ole mahdottomuus, jos Mika Lumjärven pelitapa saadaan sopimaan uusiutuneelle joukkueelle, mutta todennäköinen sijoitus on keskikastissa.

Seuraa häntä: David Popa

Viime kauden yllättävin huippuhankita jatkaa sarjan seuraajien iloksi Kajaanissa. Eväät on isoihinkin maalimääriin, mikäli sopii joukkueen pelitapaan.


7. Mikkelin Palloilijat

Kausi 2019: Kakkosen A-lohkon 1.

Nousi Kakkosesta ylöspäin suvereeneilla otteilla ja nostaa pitkästä aikaa alueen profiilia jalkapallon miesten kahdella korkeimmalla sarjatasolla.

Kausi 2020: Eikä ole tullut hissijoukkueeksi. Pelasi hyvän Suomen Cupin ja menetykset siirtomarkkinoilla jäivät pieniksi, kun muutamia pelaajia lähinnä lopetti tai siirtyi jatkamaan alemmalla sarjatasolla. Juha Pasoja näyttää saaneen rivit kuntoon ja pelisysteeminsä toimimaan. Nimellisesti kovin hankinta Irfan Sadik tulee osumaan maaliin ja ehjä peli siivittää Mikkelin Palloilijat tarpeeksi kauas putoamispeikosta.

Seuraa häntä: Irfan Sadik

Joukkueen nimekkäin hankinta, joka aloitti vakuuttavasti cup-kevään. Joukkue ei ole pihistellyt maalintekoa, joten voi nousta kauden aikana haastamaan maalikuninkuudesta.


8. Gnistan

Kausi 2019: Kakkosen B-lohkon 1.

Sai kasaan runsaasti kahden korkeimman sarjatason kokemusta sisältäneen veteraanikatraan, joka johdatti muutoin nuoren joukkueen selvään sarjanousuun Kakkosesta.

Kausi 2020: Maantieteellinen etu näkyy oulunkyläläisten hyvissä asetelmissa. Ryhmään on saatu houkuteltua monia kovia nimiä pääkaupunkiseudulta, jotka ovat pudonneet Veikkausliigasta sarjatasoa alemmas. Kun tähän päälle joukkueessa on lukuisia lupaavia nuoria jotka jatkavat, pitäisi Gnistanin tason riittää sarjapaikan säilyttämiseen varsin hyvin.

Seuraa häntä: Rony Huhtala

Oli tärkeä palanen MyPan säilymisessä ja pääsee hyvään ympäristöön kehittymään maalintekijänä.


9. EIF

Kausi 2019: Ykkösen 6.

Vuoden 2018 suonenveto ei saanut jatkoa ja lopulta toinen espanjalaisesta valmentajakaksikosta, Gabriel Xatart, jatkoi eteenpäin PEPO:n riveihin. Guillem Santesmases sai lukot auki ja joukkue pääsi lopulta kuiville. 

Kausi 2020: Joukkue on heikentynyt kaudelle 2020, mutta pystyy säilymään sarjassa. Kovimpia menetyksiä ovat Akseli Ollila ja Daniel Rantanen. Xhevedet Gela, Jiri Koski ja Joona Tapani tuovat kuitenkin hyvän tason suorittamista Ykköseen. Darren Smithin hankinnan on onnistuttava, tai maalinteko tulee olemaan todella vaikeaa. Näytöt viimeisissä harjoitusotteluissa ovat HIFK:lle kärsittyä tappiota lukuunottamatta olleet lupaavia.

Seuraa häntä: Joona Tapani

Ei saanut aivan parasta irti itsestään Hakassa ja jäi ilman paikkaa liigamiehistössä. EIF:issä on parempi mahdollisuus näyttää, ja joukkueesta on viime vuosina päässyt muitakin pelaajia hienosti eteenpäin. Olisiko Tapani seuraava?


10. MuSa

Kausi 2019: Ykkösen 5.

Viime kausi oli Musan Salamalle sensaatio. Parhaimmillaan jopa karsijan paikasta ja 2. sijaista haastanut porilainen kaupunginosajoukkue yllätti kaikki. Ville Ulasen pelitapa toimi myös korkeammalla sarjatasolla ja sai pitkälti nimettömästä nipusta paljon irti. Viimeisen silauksen antoivat Taiki Kagayama ja Takanori Yokochi, jotka olivat molemmat kenties sarjan parhaita pelaajia.

Tälle vuodelle ennusmerkit eivät lupaa uutta sensaatiokautta. Kahta tähtipelaajaa ei ole saatu korvattua ja näiden luoma yllätysmomentti puuttuu pelistä kokonaan. Pelaajisto on todella pieni ja loukkaantumisherkkä. Maalinteko jää myös kysymysmerkiksi. Jatkuvuus auttaa kuitenkin joukkuetta sen verran eteenpäin, että putoamisen välttäminen on mahdollista pienen ylisuorittamisen kautta.

Seuraa häntä: Samuli Virtanen

Loisti japanilaistähtien taustalla yhtenä hyvän kauden takuumiehistä. Nyt ympäristö vaikeutuu ja otteluista on luvassa viime kautta vaikeampia. Löytänee hyvien esityksien jatkuessa itsensä Ykkösestä myös tulevaisuudessa, vaikka MuSa putoaisi.


11. SJK Akatemia

Kausi 2019: Kakkosen C-lohkon 1.

Nousi Kakkosen pohjoisesta lohkosta ylivoimaisena ykkösenä korkeammalle sarjatasolle ja saa kokeilla siipiään akatemiajoukkueena toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Suurimman osan viime kaudesta joukkuetta käskytti Kokkolaan siirtynyt Jani Uotinen.

Kausi 2020: Akatemiajoukkueen kausi on vaikea ennakoitava. Ryhmään voi tulla paljonkin muutoksia siitä riippuen, kuinka aktiivista pelaajaliikenne edustusjoukkueen ja akatemian välillä tulee olemaan. Kausi menee helposti rikkonaiseksi, jos moni edustuksen pelaaja ramppaa yksittäisissä otteluissa. Nimimiehiä ryhmästä ei tällä haavaa löydy, mutta todennäköisesti jokunen edustusjoukkueeseen kaavailtu pelaaja pudotetaan akatemian riveihin kauden ajaksi.

Pohjanmaan paikallispelit jatkuvat Ykkösessä. Liigamiehistöön kuuluva Joonas Sundman pelasi yhdessä Akatemian ottelussa viime kaudella.

Alkukauden tulokset eivät herätä lupauksia ja nuori ryhmä joutuu taistelemaan sarjapaikastaan. 

Seuraa häntä: Robbie Malolo

Nuorempi Malolo, joka on ollut pikkuhiljaa tyrkyllä myös liigamiehistöön. Yksi näkyviä ja ennakkoon tunnetuimpia pelaajia aktemiaryhmässä, jossa annetaan kilpaa näyttöjä liigamiehistöön.


12. MyPa

Kausi 2019: Ykkösen 11.

Viime kausi oli nousijajoukkueelle odotetun vaikea. Lopulta sarjapaikka Ykkösessä pelastui vasta keskinäisessä ottelussa pudonnutta TPV:tä vastaan. Valopilkkuja vaikealla kaudella olivat maalivahti Tomas Turunen, hyvin maaleja tehnyt Rony Huhtala ja sarjapaikan ratkaissut Johannes Kytilä.

Kausi 2020: Alkavasta ei ole odotettavissa sen helpompaa. Huhtala, Kytilä ja Kaarel Usta siirtyivät eteenpäin eivätkä korvaajat Ahmed Said Ahmedia, Arjan Goljahanpooria ja Juuso Laitista lukuunottamatta kovin vakuuta. Varaa hankintoihin kesken kauden tuskin on.

Ainoana oljenkortena tämän suhteen on yhteistyökuvio HIFK:n kanssa, mutta toistaiseksi ainoa viite pelaajaliikenteestä on brasilialaishyökkääjä Vitinhon pelaaminen Myllykoskella. Vitinho on todennäköisesti käyttökelpoinen pelaaja Ykköseen, muttei sateentekijä. Jos Jussi-Pekka Rämä ja Vitinho eivät saa kannateltua hyökkäystä, voi maalinteosta tulla joukkueelle todellinen ongelma. Sarjapaikan säilyttäminen olisi jälleen mestaruus.

MyPan kaudesta ennustetaan vaikeaa.

Seuraa häntä: Anttoni Huttunen

Nyt olisi tilaa loistaa ja ottaa todellinen askel kohti Veikkausliigaa. Voisi ottaa heikentyneen joukkueen reppuselkään ja saada aikaan ainakin taistelua sarjapaikasta. Kovin hype ympäriltä hyytyi, kun kuvio harjoittelemisesta osittain HIFK:n veikkausliigajoukkueen kanssa ei näyttänyt tuottavan kummempaa tulosta.

Kuvat: Arno Hämäläinen & Mikko Mäkelä

Ikuinen Ykkönen
Ikuinen Ykkönen
Miesten Ykkösen ennakko 2020: Voittaja on selvä, mutta miten AC Oulu on jälleen näin korkealla?
/