Mersey-joen rannalta: Seksikäs siirtokesä

Syksyn pyörähdettyä käyntiin vauhdikkampana kuin arojänis paritteluaikaan on ihana tilaisuus muistella vielä mennyttä kesää, sen villejä siirtohulinoita, housuja kostuttaneita MM-kisoja tai ennennäkemättömiä helteitä, jotka olisivat korventaneet jopa alakerran vihtahousun takamusta.

Tämän tekstin aiheena on kuitenkin yllä mainituista kolmesta kesän ihanuudesta ensimmäinen, eritoten Mersey-joen rannan punaisen joukkueen siirtohassuttelut.

Rahaa paloi

Vaikka kesällä ei saunaa hikeä tuottamaan tarvittukaan, on Liverpoolissa hikoiltu myös työnteon vuoksi. Seuran siirroista vastaavat henkilöt ovat nimittäin painaneet pitkää päivää ja valvoneet öitä saadakseen puristettua kaikkein maukkaimman mehun siirtomarkkinoiden hedelmäpuusta. Kirkkaanpunainen lepakkopuhelin on pirissyt kuumana pitkin kesää, kun tarjouksia on ammuttu muiden seurojen suuntaan kuin kääpiöitä sirkustykillä, samalla kun seuran omat ilmatorjuntatykit ovat olleet viritettyinä joukkueen omista pelaajista haaveilevia, Mersey-joen yläpuolella kierteleviä tarjoushaukkoja varten.

Kaiken tämän tohinan keskellä myös rahaa paloi kuin luonnontuotetta reggae-klubilla. Liverpoolin harmittavan pientä siirtokassaa harmitelleet ja rahaseuroille ilkkuneet fanit haluavat kenties laittaa silmänsä kiinni ja korvansa tukkoon seuraavan lauseen ajaksi: Pool kulutti kesän siirtomarkkinoilla eniten rahaa englantilaisista joukkueista, ja on täten kuluttanut yhteensä 965 miljoonaa puntaa siirtoihin tämän vuosikymmenen aikana.

Tämä lähes miljardin punnan hyppy kolikkomereen on ollut omiaan aiheuttamaan niin suuren molskahduksen, että suuremman lätäkön on jälkeensä jättänyt vain muutama seura. Sitten vuoden 2010 enemmän puntia ovat markkinoille syytäneet vain Manchester City, Chelsea, Barcelona, PSG, Manchester United sekä Juventus. Muun muassa kolme peräkkäistä Mestareiden liigan voittoa nimiinsä napannut Real Madrid jäi kulutuksessa selvästi markkinoiden suurimpien kuluttajien taakse.

Toisaalta, juuri Liverpoolin kovimmat kilpailijat Englannin kentillä voisivat myös osallistua ”Suurin kuluttaja” –tosi-tv-formaatin tämän vuosikymmenen painokseen, sillä kuudentoista tämän vuosikymmenen aikana eniten rahaa polttaneen seuran joukossa on peräti seitsemän Valioliiga-jengiä.

Money well spent

Toki Pool on siirroillaan vahvistanut järkevästi juuri niitä osa-alueita, jotka paikkaamista ja kiinni ompelua kaipasivatkin. Koilis-Englannissa masennuslääkkeiden myynnin ennätyslukemiin nostanut maalivahtipeli laitettiin kerralla kuntoon, kun AS Romassa aivan maagisia otteita esittäneestä Alissonista tehtiin hetkeksi aikaa maailman kallein maalivahti. Sen lisäksi, että viime kaudella yhtenä Euroopan parhaista torjujista kunnostautunut brassi on tuonut punaisten alakertaan jämäkkyyttä ja aivan uuden ulottuvuuden jalalla pelaamiseen, on mukava nähdä, että hän myös kunnioittaa seuran viimeaikaisia maalivahtiperinteitä.

Sen lisäksi manageri Jürgen Klopp on huomannut pelaajamateriaalissa samat puutteet ja kolot (ei Tourè, huom.) kuin kannattajatkin, ja niinpä viime kaudella todella ohuena esiintyneitä keskikenttää ja laitakaistoja on myös vahvistettu onnistunein täsmäkaappauksin. Saksalaisluotsin aikana Liverpoolissa onkin opittu panostamaan määrän sijasta laatuun.

Kun Emre Canin myötä joukkueesta poistui selkeä keskikentän pohjapelaaja, hankittiin tonttia hoitamaan aikaisemmin lähes kaikkien suurseurojen kiikarissa ollut Fabinho. Kyseinen siirto tuleekin todelliseen tarpeeseen, sillä roolia varsin kelvollisesti viime kaudet hoitanut punaisten kapteeni, Jordan Henderson, on auttamatta verkkaisempi ja pallollisempi vaihtoehto, eikä tarjoa puolustuslinjalle riittävää tukea huippujoukkueita vastaan. Sen lisäksi Klopp on vielä yllättäen alkukaudesta näyttänyt, että hänen pelijärjestelmänsä ansiosta Liverpoolin maali pysyy myös ilman ketään yllä mainittua koskemattomana kuin nunna luostarin kesäleirillä. 

Kenties eniten innoissaan The Redsin kannattajien tulisi kuitenkin olla keskikentän uudeksi moottoriksi hankitusta Naby Keitasta. Kuumaverinen kipittäjä on tehojensa lisäksi ihastuttanut Saksassa sekä repivillä kuljetuksillaan että syöttövalikoimallaan, ja hän tuokin juuri sitä kaivattua luovuutta ja ratkaisukykyä Poolin pelinrakentamiseen, jota sieltä erään brassitaiturin poistuttua on puuttunut. Guinealainen pelasi Bundesliigassa kaksi nappikautta, ja on alkaneella kaudella koko Valioliigan mielenkiintoisimpia pelaajia.

Kun mies vielä vasta 23-vuotiaana todennäköisesti vain jatkaa kehitystään, on punaisilla hyvin mahdollisesti käsissään seuraava brittikenttien todellinen läpimurtopelaaja. Ainoa kysymys onkin, kuinka helposti kuumentuvan Keitan keskittymiskyky kestää astetta fyysisemmässä Valioliigassa.

Kun vielä hyökkäyspäähän leveyttä tuomaan hankittiin jo Englannin korkeimmalla tasolla tasonsa todistanut Xherdan Shaqiri, joka onnistui hurmaamaan Liverpool-fanit jo ensimmäistä kertaa avaukseen noustessaan seksiä tihkuvalla vapaapotkulla, on kilpailu pelipaikoista Melwoodin harjoituskeskuksessa kovempaa kuin kertaakaan kuluneella vuosikymmenellä. Ja se jos mikä on lisää entisestään kiinnostusta Anfieldin isäntien ympärille.