KuPSin resiina väärällä raiteella

Kuopion keskiviikkoillassa olivat vastakkain joukkueet kuntokäyrän eri päistä.  Kuopion Palloseura nostettiin monissa ennakoissa jopa mestarisuosikki HJK:n suurimmaksi haastajaksi, mutta alku on ollut vaikea. Miten asetelma vaikuttaa keltapaitoihin henkisesti?

Kaksi ensimmäistä otteluaan voittanut RoPS ratsasti Kuopion keskuskentälle itseluottamuksen aallonharjalla. Tuore luotsi Toni Koskela on saanut joukkonsa pelaamaan yksinkertaista peliä omilla vahvuuksillaan. Onnistumisten myötä joukkueen avainpelaajat uskaltavat haastaa ja tehdä luovia ratkaisuja hyökkäyspäässä.

KuPS oli saalistanut kahdesta ottelustaan vain yhden pisteen, mihin ei missään nimessä oltu tyytyväisiä. Ottelun alkuun kotijoukkue tulikin täynnä banzai-asennetta, mutta RoPS kesti. Vähitellen turhautuminen alkoi näkyä, ja lappilaiset käänsivät painopisteen isäntien päähän.

Ottelun kuva oli pääpiirteiltään tasainen. RoPS esiintyi itsevarmasti koko joukkueen voimin, KuPSin pelaajien korkeampi yksilötaitotaso oli puolestaan savolaisten vaarallisimpien tilanteiden taustalla. Etenkin Byyrin esille nostama Mualimman ovelin egyptiläinen Abdulla El Said alkoi päästä sinuiksi uuden seuransa pelitapaan. Maali olisi kliseen avulla ilmaistuna voinut syntyä kumpaan päähän tahansa.

Missä henkisen lukon avain?

Kuopiossa on viime vuosina tehty erinomaista työtä nostamalla rohkeasti nuoria omia kasvatteja vastuurooleihin. Muun muassa Urho Nissilä, Saku Savolainen sekä Ilmari Niskanen saavat vastuuta niin KuPSissa kuin U21-maajoukkueessakin. Paineita on siis totuttu kantamaan, mutta kukaan kolmikosta ei ole esiintynyt alkukaudesta parhaalla tasollaan.

Nuorten tähtien vastapainona kokoonpanossa on runsaasti kokemusta, joten paperilla savolaisilla on käsissään kutkuttavan lahjakas joukkue. Pelillisessä otteessa ei periaatteessa ole suurta vikaa: isoin ongelma on kenties terävyyden puute hyökkäyspäässä. Monista ratkaisuista paistaa läpi turhautuneisuus, jonka avausvoitto kenties pyyhkisi pois. Palaset on saatava loksahtamaan kohdalleen.

KuPSin kannattajaryhmä KPO Crew piti ottelun läpi yllä kiitettävää tunnelmaa. Keltamustia kannustetaan äänekkäästi etenkin kotinurmen reunustoilla. Kuinka kauan intensiivisenä tunnetut fanit jaksavat ennen kuin turhautuminen omien esityksiin iskee?

Käänteinen keltamusta vartti

Kuopiolaisten kannattajat muistavat hyvin, ettei erinomaisesti sujuva pre-season takaa menestystä sarjakaudella. Talvella 2006 liigacupin voittanut KuPS-nippu lähti kovin odotuksin valloittamaan Veikkausliigaa – tuloksenaan lopulta vain putoaminen Ykköseen kauden päätteeksi. On kuitenkin muistettava, että kausi on vasta alussa eikä kolmen ottelun perusteella voi vielä osoittaa lopullista suuntaa minkään joukkueen loppukaudelle.

Palataan vielä keskiviikkoiseen iltaan ja keskuskentälle. Ottelun lisäajalla RoPS sai käytännössä viimeisestä hyökkäyksestään vapaapotkun. Korkeana maalille toimitetun vaparin jälkitilanteesta Juho Hyvärinen siirsi pallon rinnallaan eteen ja laukoi voimakkaan kudin ohi Otso Virtasen.

Kolme pistettä reppuun ja Rovaniemelle. Sinivalkopaidat ottivat kolmannen perättäisen voiton. Kolme perättäistä nollapeliä on kova suoritus, ja kahden huippuveskarin taisto kääntyi tällä kertaa Antonio Regueron hyväksi.

KuPSiin on vahvasti yhdistetty käsite Keltamusta vartti. Etenkin viime kaudella joukkue käänsi tiukkoja pelejä jopa tappioasemasta viimeisen viidentoista minuutin aikana itselleen. Tällä hetkellä Kuopiossa käsitellään käänteisen keltamustan vartin selättämistä, sillä samaan aikaikkunaan iski myös Ilves sunnuntain kierroksella.

Onko Jani Honkavaaralla työkalut suunnan kääntämiseen? HIFK:ssa pienillä resursseilla hyvää jälkeä tehneellä Honsulla on nyt niskassaan aivan eri luokan paineet. Mitään ei ole Kuopiossakaan vielä menetetty.

Lauantaina pelattava HJK-KuPS tulee näyttämään tämän hetken voimasuhteet sarjassa.  Nähtäväksi jää, tuleeko kärkikamppailuksi kauden alla povatusta ottelusta yksipuolinen näytös.