Kun pelikaverista tulee murhamies – kertomus Islantia järkyttäneestä henkirikoksesta

Islannin eteläpuolella, noin 13 kilometriä rannikolta sijaitsevat Vestmannasaaret muistetaan erityisesti vuoden 1973 Eldfellin tulivuorenpurkauksesta. Tuolloin saaren kaikki 5 000 asukasta evakuoitiin muualle Islantiin. Vain kymmenen vuotta aiemmin oli koettu edellinen purkaus, jonka seurauksena syntyi Surtseyn saari.

Torstaina 15. heinäkuuta vuonna 1993 Islannin pääsarjassa pelaava saaren joukkue ÍBV saa vieraita “mantereelta”, kun vieraaksi saapuu Vikingur Reykjavik, Islannin yllätysmestari vuodelta 1991.

Vikingurin kausi on sujunut todella surkeasti. Sillä on kasassa vain yksi piste, mikä on todella suuri pettymys, varsinkin kun puhutaan parin vuoden takaisesta mestarijoukkueesta. Jo edellinen kausi meni heikosti, mutta nyt käynnissä on todellinen katastrofi, eikä ottelu ÍBV:ta vastaan näytä muuttavan suuntaa. Kotijoukkue menee ensimmäisellä jaksolla 3–1-johtoon, jota Vikingur lähtee ajamaan takaa idyllisellä Hásteinsvöllurilla.

Einar Örn

Vierasjoukkueen vaihtopenkillä istuu 19-vuotias hyökkääjä Einar Örn Birgisson, joka odottaa malttamattomana pääsarjadebyyttiään. Einar on yksi islantilaisen koripallolegenda Brigir Örn Birgissonin neljästä lapsesta. Vuonna 1973 syntynyt ja Reykjavikin Fossvogurissa kasvanut Einar vietti nuoruutensa Islannissa suosittujen pallopelien parissa, sillä jalkapallon lisäksi lajivalikoimaan kuuluivat käsipallo ja koripallo.

Seuravalinta osui luonnollisesti Vikingur Reykjavikiin, joka sai 1970-luvulla Fossvogurin kaupunginosasta tilaa pelikentälleen ja asettui pitämään kotiaan tähän uuteen Reykjavikin kaupunginosaan.

Takaisin otteluun. Vieraat tekevät kavennusmaalin toisen jakson alkuun, ja näyttää jälleen siltä, että Vikingurilla olisi mahdollisuus napata ainakin piste mukaan kotimatkalle. Joukkueen valmentajana toiminut entinen Bundesliiga-hyökkääjä Lárus Guðmundsson satsaa kaiken hyökkäykseen, jolloin vaihtopenkkiä kuluttanut Einar saa tulikasteensa Islannin pääsarjassa. Hásteinsvöllurilla nuorelle ja nälkäiselle kärjelle tekee tilaa joukkueen kapteeni Atli Gudjón Helgason, mutta ÍBV pitää pintansa ja pisteet jäävät Vestmannaan.

Atli Gudjón

Vuonna 1967 Reykjavikin itäosissa, Sæviðarsundin kaupunginosassa syntyy perheen neljänneksi lapseksi poika, joka ristitään Atli Gudjón Helgasoniksi. Perheen isä on töissä pankissa, kun taas äiti keskittyy kodin- ja lastenhoitoon. Asuinalue sijaitsee kaupungin laidalla, sinne muuttaa paljon muita lapsiperheitä ja sekä kotona että pihalla on jatkuvasti vilinää. Hieman vanhempana valtaosa lapsista siirtyy pihapeleistä urheiluharrastuksen paikallisiin seuroihin Throtturiiin, jonka urheilupaikat sijaitsevat vain kivenheiton päästä Atlin kotoa.

Vuonna 1980 Atlin perhettä kohtaa kuitenkin tragedia, kun hänen 25-vuotias isoveljensä menehtyy ajaessaan autonsa satama-altaaseen. 

Perhe ei osaa käsitellä menetystä ja surua kunnolla, vaan sulkeutuu kuoreensa. Atlille isoveljen menetys on kova paikka, olihan jalkapalloilullisesti lahjakas veli kaikinpuolin täydellinen esikuva 13-vuotiaalle pojalle. Esikuvan menettäminen jättää herkkään teiniin syvät arvet, ja kun vielä muutamaa vuotta myöhemmin Atli menettää isänsä, voidaan sanoa yhteen perheeseen osuvan surua aivan liikaa.

Koulunsa Atli kuitenkin suorittaa hienosti, ja menestystä tulee myös jalkapallon parissa. Hän pääsee maajoukkueympryöihin mukaan ennen 1980-luvun puoliväliä ja edustaa Islantia alle 17-vuotiaiden ja 19-vuotiaiden maajoukkueissa. Throtturin edustusjoukkueeseen hän pääsee 1985 ja saa heti pääsarjakasteensa. Nuori keskikenttäpelaaja esittelee itsensä islantilaiselle futisyleisölle tyylillä, sillä hän tekee debyytissään voittomaalin Keflavikia vastaan. Koko kaudella osumia tulee yhteensä kolme, mutta kauden päätteeksi Throttur kuitenkin putoaa ja Atlin ura jatkuu pari vuotta kasvattiseurassa toisella sarjatasolla.

Vuonna 1988 pääsarjaan nouseva Vikingur Reykjavik hankkii taistelevan keskikenttäpelaajan riveihinsä. Tämä osoittautuu hyväksi siirroksi Atlille. Hän nousee joukkueen avainpelaajaksi, ja elämä hymyilee muillakin osa-alueille. Atlille syntyy lapsi vuonna 1989, ja lakimiesopinnot ovat hyvässä vauhdissa yliopistossa.

Vikingur Reykjavik oli voittanut Islannin mestaruuden kahdesti 1980-luvun alussa, mutta pudonnut useamman kauden ajaksi toiselle sarjatasolle. Vuonna 1991 Atlin toimiessa joukkueen kapteenina tapahtuu iso yllätys. Vikingur päätyy Framin kanssa sarjan kärjessä tasapisteisiin ja vielä samalla maalierolla. Koska Vikingur on tehnyt kaudella seitsemän maalia enemmän, matkaa mestaruuspytty Vikingsvöllurille sen voittaessa viimeisellä kierroksella Víðirin vieraspelissä 3–1.

Erikoisen ottelusta tekee se, että Islannin jalkapalloliitto lennättää mestaruuspyttyä kentältä toiselle sen mukaan, miten ottelut etenevät. Pelaajat siis tietävät, ettei mestaruus ole omissa käsissä, mikäli helikopteria ei näy. Lopulta kopteri laskeutuu Garðuriin, Reykjanesin niemimaalle.

Atli Helgason (vas) juhlii Vikingur Reykjavikin mestaruutta 1991. (kuva: @vikingurfc)

Mestaruus nostaa myös Atlin osakkeita jalkapallopiireissä ja mies saa kutsun syksyllä 1991 Islannin A-maajoukkueeseen. Hän pelaa harjoitusottelussa Kyprosta vastaan, kuten myös talvella 1992 Maltaa vastaan. Atlin viimeinen maaottelu on harjoitusottelu Yhdistyneitä Arabiemiraatteja vastaan – Islanti voittaa 1–0 Atlin vastatessa maalista.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=D4lfvVOoFTs[/embedyt]

(Atli Helgasonin vaparimaali Breidablikia vastaan)

Einar Örn

Vuonna 1993 Vikingurin loppukausi sujuu hieman paremmin kuin kevät, mutta vuosi päättyy silti putoamiseen selkeällä erolla ÍBV:hen. Nuori hyökkääjälupaus Einar jatkaa pelaajauraansa Reykjavikin suurseuroihin kuuluvassa Valurissa. Talvella samaan osoitteeseen siirtyy myös Vikingurin kapteeni Atli, joka on 26-vuotiaana pelimies parhaassa iässä ja vielä vähän aiemmin ollut mukana A-maajoukkueessa.

Kesäkuussa 1994 Einar onnistuu ensimmäistä kertaa maalinteossa pääsarjassa, vaikka Valur ottaakin kunnon selkäsaunan Thor Akureyrin vieraana häviten 1–5. Einar tulee jälleen kerran vaihdosta kentälle, ja tälläkin kertaa hänelle tekee tilaa Atli. Maali jää Einarin ainoaksi tuolla kaudella, eikä peliminuuttejakaan tule kuin neljässä ottelussa.

Einar ottaa askeleen taaksepäin ja siirtyy pelaamaan toiselle sarjatasolle kolmeksi vuodeksi: ensin tuttuun Vikinguriin ja sitten kahdeksi vuodeksi Throtturin riveihin. Kaudella 1997 Einar tekee 10 maalia, mikä tuo mahdollisuuden kokeilla siipiä ulkomailla. Vuosi 1998 menee Norjassa Lynin paidassa toisella sarjatasolla.

Paluu Islantiin on edessä kaudelle 1999, ja Einar tekee kolmen vuoden sopimuksen KR:n kanssa. Taaskaan peliminuutteja ei tule ruhtinaallisesti, mutta mies sentään tekee kaksi maalia entistä seuraansa Vikinguria vastaan 4–1-voitossa. KR:n kausi sujuu muuten todella hienosti ja päättyy mestaruusjuhliin.

Einar ja Atla Ervaldsson vuonna 1999. (kuva: timarit.is)

Einarilla on sopimusta kaksi vuotta jäljellä, ja kauteen 2000 valmistautuminen sujuu mallikkaasti. Kauden kynnyksellä Einar kuitenkin ajautuu sanaharkkaan valmentajansa Pétur Péturssonin kanssa, ja vain kaksi viikkoa tästä KR antaa Einarille potkut kirjeitse. Hyökkääjä lähtee penäämään palkkatuloja sopimuskauden loppuun, mutta koska KR ei ole valmis vaatimuksiin, asiaa puidaan oikeudessa, jossa Einarin asianajajana toimii vanha joukkuetoveri Atli.

Atli Gudjón

Pelatessaan Vikingurissa ja Valurissa Einar on ystävystynyt Atlin kanssa. Vikingurin ex-kippari on valmistunut asianajajaksi vuonna 1993 ja aloittanut työskentelyn Atli Gíslasonin asianajotoimistossa, joka lukeutuu Vikingur Reykjavikin isoihin tukijoihin. Alle 30-vuotiaalla Atlilla menee kuitenkin kovaa Reykjavikin yöelämässä, ja mies ajautuu huumausaineiden pariin. Jo pelkkä juhliminen huomataan Atlin työpaikalla, mutta miehen toimintaan puututaan kunnolla vasta, kun Atli alkaa sekoittamaan firman rahoja omiin aineisiin. Tämä johtaa potkuihin vuonna 1996.

Atli hakeutuu hoitoihin huumeiden käytön takia, muttei kuitenkaan kykene pysymään erossa aineista täysin. Mies saa silti elämänsä sen verran järjestykseen, että työpaikkoja löytyy 1990-luvun lopulla oman alan parista.

Huumesekoilusta huolimatta Atli pelaa vielä pääsarjafutista vuonna 1997 Valurin riveissä. Tämän kauden jälkeen pelihommat saavat jäädä, mutta myöhemmin mies toimii juniorivalmentajana HK Kópavogurin organisaatiossa.

Katoaminen

Samoihin aikoihin kun taistelu KR:n kanssa sopimusasioista on kiivaimmillaan, vaatealalla työskentelevä Einar saa valtuudet aloittaa Gap, Old Republic ja Banana Republic -vaatemerkkien myynnin Islannissa. Moni Islannissa on havitellut näiden tuotemerkkien myyntiä, mutta kovasti asian eteen töitä tehnyt Einar palkitaan uurastuksestaan ja yksinoikeus myyntiin myönnetään hänelle. Sivuhuomiona mainittakoon, että Einar on aiemmin työskennellyt mallina ja sijoittunut ensimmäiseksi perintöprinssiksi vuonna 1996 Helsingissä pidetyissä Mr. Scandinavia -kisoissa

Einar teki uraa myös mallina. (kuva: timarit.is.)

Einar etsii liikekumppania, jonka kanssa kanssa saisi avattua myymälän Reykjavikiin. Kaukaa ei tarvitse etsiä, sillä Gaps Collection -liike saadaan pystyyn vanhan pelikaverin Atlin kanssa. Einar omistaa firmasta 80% ja Atli 20%.

Gaps Collectionin kivijalkaliike avataan Reykjavikin kauppakadulle Laugavegurille marraskuun 7. päivänä vuonna 2000. Liikkeen avajaiset ovat tiistai-iltapäivänä, ja Einar on tehnyt valtavasti töitä unelmansa eteen. Hän on iltapäivän kaupalla, kunnes menee illalla pelaamaan Valurin B-joukkueen käsipallo-ottelun. Illan mies kuluttaa kotonaan katsoen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja televisiosta.

Keskiviikkoaamuna Einar soittaa kauppaan ja kertoo tapaavansa Atlin, jolla oli ongelmia autonsa kanssa ja joka oli pyytänyt Einarilta apua. Laugavegurin liikkeessä puhelun vastaanottanut myymäläpäällikkö pitää Atlin auto-ongelmia outoina, sillä olihan miehen kulkuväline ollut vastikään huollossa.

Einar on yleensä tiuhaan yhteydessä perheeseensä sekä ystäviinsä soittelemalla päivittäin, välillä useamman kerran. Keskiviikkona 8. marraskuuta Einarista ei kuitenkaan kuulu aamun jälkeen mitään. Hänen äitinsä yrittää soittaa poikaansa lounaalle, mutta puhelimeen ei vastata. Myös avovaimo koittaa tavoitella Einaria yhtä laihoin tuloksin. Kello 13.47 keskiviikkona Einarin puhelin menee kiinni. Läheiset huolestuvat, kun miestä ei löydy mistään, eikä kukaan ole tietoinen hänen liikkeistään. Lopulta illalla Einarin vanhemmat ottavat yhteyttä poliisiin.

Poliisi sulkee hyvin nopeasti pois mahdollisuuden siitä, että Einar olisi matkustanut pois maasta, sillä miestä ei näy Keflavikin lentokentän videokuvissa, eikä lentokentän henkilökunta puhutteluissa muista kuvauksiin sopivaa miestä. Myös itsemurhaa pidetään erittäin epätodennäköisenä, sillä elämäniloinen Einar ei ole osoittanut tällaisesta mitään merkkejä. Tiistai-iltana käsipalloa Einarin kanssa pelanneet joukkuetoverit sanovat miehen olleen täysin oma itsensä, eikä mitään merkkejä synkistä ajatuksista ole ilmennyt. Liikekumppani Atli puolestaan kertoo, että Einar oli soittanut hänelle keskiviikkona klo 11 aamulla ja sanonut, että hän on viiden minuutin päässä Atlin luona.

Syyllinen

Einarin sukulaiset ja ystävät pitävät katoamista todella outona ja käynnistävät omat etsinnät poliisin järjestämien virallisten etsintöjen ohelle. Koska sosiaalista mediaa ei vielä tuolloin ollut, yli 200 ihmisen masinoiminen etsintöihin järjestetään sähköpostitse. Etsintöihin osallistuu myös liikekumppani ja vanha pelikaveri Atli, joka käy Einarin perheen luona juttelemassa ja lohduttamassa läheisiä. Hän myös antaa lehtihaastattelun, jossa esittää huolensa ystävänsä kohtalosta. Atlin käyttäytyminen tietyissä tilanteissa herättää joissain ihmisissä kummastusta, sillä yhtenä päivänä hän jää pois etsinnöistä, koska kyyditsee vaimoaan hammaslääkäriin.

Etsintöjä tehdään Reykjavikin puisto- ja metsäalueilla, joihin lukeutuu myös Öskjuhlíðn alue lähellä Valurin jalkapallojoukkueen kotikenttää. Poliisipartiot sekä vapaaehtoiset etsijät ohittavat useasti keskiviikkoillan aikana alueella sijainneen hotelli Loftleidirin parkkipaikan, mutta kukaan ei havaitse Einarin autoa, harmaata Volkswagen Golfia. Auto kuitenkin löytyy hotellin pihasta torstaiaamuna, ja poliisi löytää nopealla etsinnällä autosta veritippoja. Paikalle kutsutaan poliisikoirat, mutta etsinnät lähialueen metsissä eivät tuota tulosta.

Auton löytäminen vahvistaa kuitenkin poliisien epäilyksiä henkirikoksesta, joten resursseja tapauksen selvittämiseen lisätään merkittävästi. Henkirikoksia tehdään Islannissa todella harvakseltaan, ja välillä on kokonaisia kalenterivuosia, kun maassa ei tehdä yhtään ihmishenkeä vaatinutta rikosta. Koska kateissa on vielä entinen pääsarjatason jalkapalloilija, median huomio oli taattu.

Poliisien lisääntyneiden resurssien ja henkirikosepäilyn johdosta myös Einarin kanssa paljon tekemisissä olleiden ihmisten puuhia tutkitaan paljon tarkemmin. Koska viimeinen tieto Einarin liikkeistä on se, että hän oli menossa tapaamaan Atlia, poliisi keskittää kaiken huomionsa yhdeksän vuoden takaiseen mestarijoukkueen kapteeniin. Tiistaina 14. marraskuuta poliisi suorittaa etsinnät Atlin työpaikalla ja kotona, ja näiden perusteella mies pidätetään tiistai-iltana.

Atli Helgason (kuva: ruv.is)

Kuulusteluissa Atli myöntää hyvin nopeasti tappaneensa Einarin lyömällä tätä vasaralla päähän useamman kerran. Tapahtumapaikaksi hän kertoo Öskjuhlíðn parkkipaikan, mutta poliisi ei löydä parkkipaikalta mitään merkkejä henkirikoksesta, vaikka suorittaakin alueella tarkemmat tutkimukset. Atli myös kertoo, että on kätkenyt ruumiin lähelle Grindavikin kaupunkia, noin 30 kilometriä lounaaseen Reykjavikista.

Poliisi on tehnyt aiemmin etsintöjä pohjautuen silminnäkijähavaintoihin Einarin autosta tuolla seudulla. Etsinnät eivät olleet kuitenkaan tuottaneet tulosta, sillä maasto laajalla alueella on vaikeasti kuljettavaa. Nyt kuitenkin Atlin ohjeilla poliisi löytää Einarin pahoinpidellyn ruumiin.

Atli on kuljettanut Einarin ruumiin Grindavikin lähelle oman autonsa takaluukussa. Vuonna 2001 Atli Gudjon Helgason tuomitaan 16 vuoden tuomioon entisen pelikaverinsa ja liikekumppaninsa murhasta.

Mitään motiivia teolla Atli ei ole ikinä kertonut, eivätkä mitkään tutkimukset ole tätä tuoneet kunnolla esille. Oikeudessa Atli väittää, että he olisivat Einarin kanssa käyttäneet yhdessä amfetamiinia ja kokaiinia, mutta tätä pidetään todella epäuskottavana, sillä Einar ei koskenut alkoholiin eikä polttanut tupakkaa. Atli puolestaan oli kokaiiniriippuvainen tuolloin, ja häntä pidettiin yleisesti äkkipikaisena ihmisenä. Poliisin mukaan syy tapaukselle löytyy raha-asioista, sillä huhuja Atlin hämäräbisneksistä oli ollut liikkeellä. Poliisi epäileekin, että Einar olisi saanut hämärähommista vihiä, mikä olisi suututtanut Atlin kohtalokkain seurauksin.

Murhan jälkeen

Einarin vanhemmat eivät ymmärrettävästi selvinneet ikinä poikansa murhasta. Einar oli perheen mukaan todella sydämellinen lapsi ja todella läheinen vanhempiensa kanssa. Sisarukset sanovat, että tapaus vaikutti sekä äidin että isän terveyteen todella paljon, ja voidaan sanoa, että se myös johti myöhemmin molempien menehtymiseen. Veli Birgir Svan Birgisson totesi haastattelussa vuonna 2016, että “on ihan sama keneltä kysyy, Einar oli todella hyvä ihminen, hänessä ei ollut piiruakaan pahaa.”

Äiti Aldis Einarsdottir ja isä Birgir Örn Birgis (kuva: timarit.is)

Atli vapautui vankilasta vuonna 2010. Hän on ollut paljon lehtien sivuilla tapauksen jälkeen ja toimi vankilassa ollessaan muun muassa vankein yhdistyksen puheenjohtajana. Hän haki lakimiesoikeuksiaan takaisin useampaan kertaan, kunnes ne lopulta hänelle vuonna 2018 myönnettiin suuren kohun saattelemana.

Einarin isä Birgir antoi vuonna 2016 haastattelun, jossa piti käsittämättömänä, että moista asiaa kyettiin edes harkitsemaan. Birgir totesi, että Atli ei ole ikinä osoittanut minkäänlaista katumusta teostaan, eikä voi ymmärtää, kuinka joku voisi antaa Atlin tai hänen työnantajansa jatkossa ajaa lakiasioitaan.

“Joka päivä saan muistutuksen pojastani. Einar oli ammattijalkapalloilija, joten ei tarvitse kuin nähdä jalkapalloa tai ylipäätänsä urheilua, niin hän tulee mieleen”, sanoi isä 16 vuotta tapahtuneen jälkeen, vain hieman ennen kuolemaansa.

Einar Örn Birgisson haudattiin Reykjavikissa 23 marraskuuta vuonna 2000 vain 27-vuotiaana. Aivan liian nuorena. Turhaan. Kaikki oli kesken ja elämä vasta asettumassa paikoilleen. Läheisten suuresta tuskasta kertoo Einarin kuolinilmoituksessa avovaimo Guðlaug Harpan kirjoittaman muistotekstin katkelma.

Rakas, olet kaikkeni enkä ole mitään ilman sinua. Meillä oli tulevaisuus edessämme, mutta nyt minulla ei ole mitään.

Unelmoimme mitä nimiä antaisimme lapsillemme ja kuinka kauniita he olisivat.

Kaipaan sinua. Sanoisit että minun pitäisi pysyä vahvana. Koitan pysyäkin, mutta sinun pitää auttaa minua. Pysy aina kanssani. Lupaa tulla joka ilta antamaan hyvänyönsuukko.

Rakastan sinua. Rakkaani. Odotan, että tapaamme taas.

Einar Örn Birgisson (1973-2000)

1993 Vikingur R. 3 0
1994 Valur 4 1
1995 Vikingur R. 10 4
1996 Throttur 8 3
1997 Throttur 17 10
1998 Lyn (NOR) 9 0
1999 KR 6 2
2000 HK Kopavogur ? ?

 

 

Lähteet:

www.ksi.is

www.dv.is

www.mbl.is

www.vg.no

www.timarit.is

www.ruv.is

www.lynhistorie.com

 

Artikkelikuva – soguvefur.vikingur.is