Kulkuri vasten tahtoaan – Sasa Jovovicille on tarjottu pitkää sopimusta vain Kemissä

Kuva: Miska Savolainen

Suomen kentillä kolme sarjanousua ja kaksi putoamista kokenut serbi on edustanut ammattilaisurallaan peräti 19 seuraa.

OPS, PS Kemi, EIF, KuPS, AC Oulu, JJK, FF Jaro, Kemi City FC… Saša Jovović, 33, on kiertänyt pallon perässä etelästä pohjoiseen. Lista on erityisen mittava ottaen huomioon sen, että mies pelasi vielä 26-vuotiaana Montenegrossa.

Jovović oli muuttanut Montenegroon jo vuonna 2007, kun hän ei saanut tilaisuutta kasvattajaseuransa Borac Čačakin edustusjoukkueessa. Serbialainen jalkapalloilija vastikään itsenäistyneessä naapurimaassa saattaa kuulostaa erikoiselta yhdistelmältä, mutta kaikki sujui hyvin sekä kentällä että sen ulkopuolella.

– Olin omasta mielestäni parikymppisenä valmis pelaamaan Serbian pääsarjatasolla, ja moni jalkapalloihminen oli samaa mieltä. Boracissa ei perinteisesti luotettu omiin kasvatteihin, vaan he ostivat kokeneempia pelaajia muualta. FK Tekstilac tarjosi minulle sopimusta, joka oli ikäiselleni jalkapalloilijalle taloudellisesti hyvä, Jovović kertoo puhelimitse.

– Maiden välillä on historiansa, mutta ihmiset ovat järkeviä. Me puhumme samaa kieltä ja teemme asioita samalla tavalla. Kun pelasin Montenegrossa, minulla ei ollut mitään ongelmia paikallisten kanssa.

Jovovićin ura Montenegrossa alkoi divarissa, mutta hän pääsi jo kaudella 2008–2009 pelaamaan maan pääsarjaa. Seuraavalla kaudella uusi seura, Rudar Pljevlja, juhli maan tuplamestaruutta. Ongelmat alkoivat vuonna 2012, ja nämä muuttivat miehen elämän suunnan.

– Loukkaannuin silloin ensimmäistä kertaa urallani, ja jouduin polvileikkaukseen. Balkanilla vammoihin suhtaudutaan hieman eri tavalla kuin Suomessa – ihmiset sanoivat, etten voisi pelata enää. Päätin sitten lähteä etsimään onneani muualta.

”Miigan” avulla Suomeen

Kuten moni muukin ulkomaalaispelaaja, Jovović päätyi Suomeen Miika Juntusen kautta. OPS-manageri Juntunen kyseli miesten yhteiseltä tutulta, olisiko Ouluun tarjolla pelimiehiä. Hyökkääjä lähti try-outille, ja sopimus syntyi.

Esimerkiksi vuosituhannen alussa Ouluun saapunut Rafinha on myöhemmin todennut, että kulttuurishokki oli valtava. Brassi muutti kaupunkiin kesken paukkupakkasten, mutta Jovović näki lentokoneesta erilaisen Suomen.

– Tulin muistaakseni elokuussa, ja vaikutuin heti maisemista. Paikat, joissa olin aiemmin asunut, olivat aivan erilaisia. Jos minulta kysytään Suomesta, hehkutan edelleen koivuja ja luontoa.

OPS tippui Ykkösestä lopulta yhden pisteen erolla, jolloin Jovović palasi Montenegroon. Vuotta myöhemmin hän pääsi sen sijaan juhlimaan nousua Ykköseen, kun uusi seura PS Kemi kaatoi VIFK:n nousukarsinnassa yhteismaalein 4–0. Kärki sai ylleen sankarin viitan viimeistellessään kaikkiaan kolme maalia vaasalaisten verkkoon.

Seuraavalla kaudella PS Kemi yllätti kotimaisen jalkapallon seuraajat marssimalla Ykkösen mestaruuteen. Jovović muodosti Billy Ionsin sekä Christian Eisselen kanssa kivikovan hyökkäyksen, joka viimeisteli yhteensä 33 osumaa.

Kolmikon oli määrä mättää maaleja myös Veikkausliigassa, mutta serbin pääsarjaura PS Kemissä päättyi ennen aikojaan. Komea 3–0-kotivoitto SJK:sta jäi miehen ensimmäiseksi ja viimeiseksi liigaotteluksi seurassa.

– En voi kertoa kaikkia syitä sopimukseni purkamiselle. Olen hieman kiivas persoona, ja elän sekä hengitän jalkapalloa intohimoisesti. Kun en kokenut itseäni tarpeelliseksi, oli parempi lähteä. Kaikesta huolimatta aikani Kemissä oli todella hienoa.

Edessä oli paluu Ykköseen, jossa EIF tarvitsi kipeästi maalintekijää. Tammisaaren visiitti oli todella tehokas, ja Jovović tehtaili 15 ottelussa kymmenen osumaa. Hän teki lisäksi neljä esityötä ollen mukana yli kolmanneksessa joukkueen kauden maaleista. Hyvät esitykset huomattiin Kuopiossa, ja elokuun alussa reissumies pakkasi jälleen laukkunsa, jossa maalitehtailu ei kuitenkaan jatkunut.

Jovović pelasi kuopiolaisten riveissä lopulta 11 ottelua. Kuva: Miska Savolainen

– Mielestäni en epäonnistunut KuPS:ssa. Ihmiset katsovat maalitilastoja, mutta eivät aina näe niiden taakse. ”Rapa” (Marko Rajamäki) ei halunnut pelata kahdella hyökkääjällä, joten minut asetettiin kymppipaikalle. Pelasin hyökkääjänä vain parissa pelissä, Jovović muistuttaa.

– (Gbolahan) Salami oli tehnyt kuusi maalia 20 ottelussa ennen tuloani. Me pelasimme yhdessä kymmenessä pelissä, joissa hän teki kahdeksan maalia. Loin monia maalipaikkoja ja otin paljon puolustusvastuuta, jotta hänellä olisi enemmän vapauksia. Tein kaikkeni KuPS:n eteen, jotta pääsisimme europeleihin.

”Mitä pienemmät palkat, sitä lyhyemmät sopimukset”

Osoite vaihtui myös kaudeksi 2017, kun Jovović lähti nostamaan AC Oulua Ykköseen. Tahti oli jälleen kova – kahdeksan maalia 12 sarjaottelussa. Jo heinäkuussa Jovović löysi itsensä JJK:sta, muttei onnistunut pelastamaan sarjapaikkaa kettupaidoille. Liigastintin jälkeen hyökkääjä palasi Ykköseen, tällä kertaa FF Jaroon.

Pietarsaaren visiitti kesti sekin 12 ottelun verran, kun Jovović sai työtarjouksen maailman toiselta puolen. Mies kiittelee FF Jaroa siitä, että seurassa ymmärrettiin häntä taloudellisesta näkökulmasta. Intiassa mies tulisi käärimään huomattavasti isommat rahat kuin Suomen kentillä – reissu jäi kuitenkin lyhyeksi.

– Tein kolmivuotisen sopimuksen Minerva Punjab FC:n kanssa. Poikani syntyi pari kuukautta ennen lähtöäni, ja tajusin Intiassa, etten halua kasvattaa lastani siellä. En myöskään halunnut jättää perhettäni Suomeen.

Kolmen vuoden pahvi olisi ollut Jovovićille harvinaista herkkua. Hän painottaa, että olisi viettänyt monessa seurassa pidempiä ajanjaksoja, muttei ole saanut siihen mahdollisuutta.

– Vain PS Kemissä ja Kemi City FC:ssä olen saanut pidemmän sopimuksen kuin 10–12 kuukautta. Esimerkiksi FF Jarossa, jossa viihdyin todella hyvin, haluttiin keskustella mahdollisen jatkosopimuksen tekemisestä vasta kauden päätteeksi. Olen perheellinen mies, enkä voi odottaa viime tinkaan sitä tietoa, missä pelaan ensi kaudella.

Jalkapallon Pelaajayhdistyksen yhteyspäällikkö Panu Autio toteaa, että lyhyet sopimukset tuottavat pelaajille isoja haasteita. JPY:n ja FIFPRO:n vuonna 2016 tekemän tutkimuksen mukaan suomalaisten pääsarjajalkapalloilijoiden keskimääräinen sopimuspituus oli 17,4 kuukautta eli huomattavasti maailmanlaajuista keskiarvoa alempi.

– Globaalisti on nähtävissä selkeä korrelaatio – mitä pienemmät palkat, sitä lyhyemmät sopimukset. Meidän kyselymme oli liigapelaajille, ja voin kuvitella, mikä tilanne on alemmilla sarjatasoilla. Kun pelasin itse Ykköstä ja Kakkosta, pisimmät sopimukseni olivat kymmenisen kuukautta pitkiä, Autio sanoo.

– Toivoisi, että seurat tekisivät pitkäjänteisempiä suunnitelmia. Jos ajatuksena on jatkaa toimintaa viiden vuoden päästä, pelaajiin voisi luottaa rohkeammin. Kun pelaajat saavat luottamuksen ja turvallisuudentunteen, he pystyvät usein myös suoriutumaan paremmin pelikentillä. Ja kun pelaaja pääsee asettumaan aloilleen, hänellä on mahdollisuus kokonaisvaltaisesti parempaan elämään.

Valmentaminen kiinnostaa jatkossa

Intian jälkeen Jovović käväisi Bosnia-Hertsegovinan pääsarjassa FK Zvijezda 09:ssa, kunnes ympyrä sulkeutui, ja hän palasi Kemiin. Jovović oli nostamassa uutta kemiläisseuraa, Kemi City FC:tä, Kolmosesta Kakkoseen.

Sopimus pitää kärkimiehen Perämeren Monacossa ainakin tämän ja tulevan kauden. Jovović kertoo viihtyvänsä kaupungissa perheineen. Hän arvostaa kemiläisiä ja tuntee saavansa arvostusta takaisin – mies vakuuttaakin, että seuran etu on kaiken edellä.

– Olen tehnyt urallani paljon maaleja, enkä enää aseta maalitavoitteita. Joukkue ja sarjapaikan pelastaminen ovat minulle ainoat tärkeät asiat tällä kaudella. Kun säilymme Kakkosessa, voimme jatkaa projektiamme kaudella 2021 ja tulevina vuosina. Ehkä voimme nousta tulevaisuudessa Ykköseen tai jopa Veikkausliigaan.

Tällä hetkellä joukkue taistelee säilymisestä Kakkosen C-lohkossa. Tulevaisuus näyttää sarjatason lisäksi sen, pelaako Jovović uransa loppuun saakka Kemi City FC:ssä, vai rikkooko kulkuri 20 seuran rajapyykin.

– Täytän pian 34 vuotta, enkä tiedä, kuinka kauan pelaan jalkapalloa. Olen suorittamassa UEFA B -valmentajakurssia, ja aion jatkaa UEFA A:lla. Kun nykyinen sopimukseni päättyy, toivon löytäväni valmentajan töitä. Pelaisinko sitten samalla – ei sitä koskaan tiedä.