Kuka tekee Huuhkajien maalit ensi kesänä?

Vuoteen 2021 siirretyt EM-kisat lähenevät kovaa vauhtia. Koronaviruspandemia siirsi kisoja vuodella eteenpäin, mutta nyt ne taas pikkuhiljaa kolkuttelevat ovella.

Ensi kesän kisapaikoista on ennennäkemätön kilpailu, joka on tietysti loistava asia Suomen joukkueelle. Vuosi sitten marraskuussa Suomi varmisti paikkansa ensimmäisiin arvokisoihinsa koskaan. Silloin Liechtenstein kaatui ratkaisevassa ottelussa lukemin 3–0. Suurimpia sankareitamme oli koko kansan suosikiksi noussut Teemu Pukki, joka teki ottelussa kaksi maalia. Koko karsinnoissa El Pugi maalasi Suomelle yhteensä kymmenen kertaa. Kaikki hyökkäyspaineet oli sysätty Norwichissa loistaneelle hyökkääjälle. Kuka tahansa olisi silloin antanut Pukin pelata, jopa koko tulevat EM-kisat.

Voiko tämä hullunkurinen vuosi tiputtaa jopa Teemu Pukin pois Huuhkajien avauskokoonpanosta?

Vuoden aikana voi tapahtua paljon, ja niin tapahtuikin. Norwich tippui lopulta Valioliigasta pitkän kauden jälkeen. Pukki pelasi Valioliigassa maaleitta viimeiset 14 ottelua. Viime kaudella vielä puhtaasti Huuhkajien ykköshyökkääjänä pidetty Pukki on menettämässä näillä näytöillä vapaalipun pelaavaan kokoonpanoon.

Kansojen liigassa nähty hyökkääjäpari Pukki-Pohjanpalo ei ole toiminut toivotulla tavalla. Vaikeaksi asian tekee se, että Joel Pohjanpalo taas pelasi viime kauden lopun loistavasti. 2. Bundesliigassa Hampurissa lainalla ollut Pohjanpalo takoi 14 ottelussa yhdeksän maalia ja oli lähellä nostaa joukkueensa Saksan korkeimmalle tasolle, mutta ei aivan siinä onnistunut.

Uusi kausi alkoi Jollella taas lainalla, nyt Bundesliigassa Union Berlinin riveissä. Kausi on alkanut hyvin. Neljässä ottelussa kaksi maalia, eikä yhtään täyttä 90-minuuttista vielä takana. Pukin kausi on myös alkanut paremmin kuin mihin viime kausi loppui.

Kymmenen ottelun jälkeen Pukilla on kasassa neljä maalia, jotka ovat auttaneet Norwichia sarjataulukon kärkipäähän. Hyvän vireen on syytä jatkua. Samanlaisiin maalittomiin putkiin ei ole enää varaa, jos Pukki haluaa pitää Huuhkajien ykköshyökkääjän paikan itsellään. Pohjanpalo varmasti haluaa haastaa Pukkia, varsinkin jos heidän yhteispelinsä ei lähde toimimaan ja Markku Kanerva joutuu toisen tiputtamaan vaihtopenkille tulevaisuudessa.

Yhdellä hyökkääjällä Huuhkajat harvoin pelaavat. Pukkia ja Pohjanpaloa taas haastavat jo seuraavat nälkäiset hyökkääjät. Fredrik Jensen on onnistunut Suomen paidassa loistavasti.

Neljässä Kansojen liigan ottelussa Jensen on onnistunut kolmesti maalinteossa. Vaihdosta kentälle tultuaan Jensen on Suomen paidassa melkein aina tuonut kentälle positiivisia asioita. Viimeisimmässä Irlanti-pelissä Jensen murtautui jo avauskokoonpanoon ja samalla viimeisteli 1–0-voittomaalin Suomelle. Saksan Bundesliigassa rooli on Augsburgin riveissä ollut vähän samanlainen, mutta ilman onnistumisia. Minuutteja on tullut vähän (168′ viidessä liigaottelussa tällä kaudella).

Toivottavasti tulee jatkossa vielä lisää, jotta pelituntuma pysyisi hyvänä. Maalivireen löytyessä Jensen voi olla aidosti uhka Pukille ja Pohjanpalolle, jotka ovat vielä nokkimisjärjestyksessä edellä.

Uusin vaihtoehto Huuhkajien hyökkäyskalustoon on juuri kutsun A-maajoukkueeseen saanut Marcus Forss. Edellisellä kaudella Englannin kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla Forss onnistui maalinteossa 11 kertaa. Lainalla Wimbledonissa ollut nuori mies pelasi 18 ottelua ja sai arvokasta kokemusta miesten peleistä.

21-vuotias Forss onnistui niin hyvin viime kaudella, että Brentford ei enää täksi kaudeksi miestä lainalle päästänyt. Nyt sarjatasoa ylempänä pelaava Forss on lunastanut häneen kohdistuneita odotuksia. Seitsemässä ottelussa on syntynyt jo neljä maalia. Se on aivan loistava suoritus, koska avauskokoonpanoon Forss ei ole vielä Championshipissä päässyt!

Ainoa syy tähän taitaa olla maalintekijätilastoa johtava joukkuekaveri Ivan Toney, joka on onnistunut tällä kaudella jo kymmenen kertaa. A-maajoukkue pelejä Forssilta ei vielä löydy, mutta pian tämä tilasto muuttuu. Toivottavasti jo ensi viikolla.

On mahtavaa, että meillä on erilaisia ja hyviä vaihtoehtoja hyökkäykseen. Yhden miehen varaan on aina niin vaikea kaikkea luottoa laittaa. Uskon, että koko kansan Markku löytää oikeat valinnat, kuten on löytänyt tähänkin asti. Oli se sitten Pukki yksin kärjessä, Jensen vaihdosta tai vaikka Forss-Pohjanpalo avauksessa. Kaikki variaatiot kelpaavat, kunhan maaleja syntyy ensimmäisissä arvokisoissamme. Luotto on kova.