Kommentti: Serbia petasi itselleen hyvät asetelmat

Ottelun avausminuutilla Serbia sai luotua hyvän tilanteen Adem Ljajicin kulmapotkusta. Vain hetkeä myöhemmin Vladimir Stojkovic oli puolestaan toisessa päässä blokkaamassa laukausta. Vajaan kolmen minuutin pelin jälkeen pystyi siis jo aistimaan, että Costa Rica ja Serbia tulevat tarjoilemaan varsin viihdyttävän iltapäivän.

Takaisin voittokantaan

Serbian edellisestä voitosta MM-kisoissa olisi tullut huomenna kuluneeksi kahdeksan vuotta. Tuolloin Port Elizabethissa kaatui alkulohkon ottelussa Saksa, mutta jatkopaikka jäi silti haaveeksi. Serbiassa onkin edellisen kerran saatu jännittää MM-kisojen pudotuspeliottelua 20 vuotta sitten ja palloilulajien luvatussa maassa se on ikuisuus.

Tämän päiväinen voitto Samarassa siis taatusti maistui ja itse voiton avaimet eivät yllättäneet ketään. Se oli juuri niin vahva erikoistilanteissa, mitä ennalta osattiin odottaa. Aleksandar Kolarovin jalkapalloseksiä tihkuva vaparimaali oli vain kirsikka kakussa. Kulmista ja sivuvapaapotkuista saatiin luotua poikkeuksetta maalitilanne.

Kuva – @completesportsnigeria

Kaksinkamppailutilanteisiin mentiin lujaa ja surutta. Tilanteet pelattiin loppuun asti, riippumatta siitä, missä päin pelikenttää oltiin. Niin kovin tyypillistä Serbiaa.

Kaukana virheettömästä

Serbian vahvuudet on nyt listattu. On aika katsoa mitä heikkouksia sen pelaamisesta löytyi.

Ensimmäisellä jaksolla sen puolustuksesta oli aistittavissa sekavuutta. Toisella tähän saatiin parannusta, joka omalta osaltaan vaikutti siihen, miksi ensimmäinen nelivitonen oli kotisohville jälkimmäistä viihdyttävämpi.

Viimeistelyssäkin riittää parannettavaa. Jos Serbia haluaa pelata näissä kisoissa vielä heinäkuun puolella, sen on oltava huomattavasti kliinisempi maalintekopaikoissa.

Lopussa saatiin myös osoitus siitä, että serbialaisen ruutitynnyrin kantta ei ole uuden valmennuksen alaisuudessa saatu täysin teipattua kiinni. Serbialaisilla ei ole eväitä pärjätä, jos se joutuu vajaalukuiseksi.

Sama vanha Costa Rica

Costa Rican pelaamisesta pystyi havaitsemaan sen saman juonen, jolla joukkue venyi ihmetekoihin neljä vuotta sitten Brasiliassa. Viiden puolustuslinjalla ja neljällä keskikenttäpelaajalla Los Ticos sai keskustan suhteellisen hyvin tukittua. Laitapuolustajien nousut ja nopea pelin kääntäminen olivat jälleen resepti ylöspäin pelaamisessa.

Joukkueen runko on sama kuin neljä vuotta sitten ja Costa Rican miehistön keski-ikä onkin kisojen vanhin. Väistämättä tuli peliä katsellessa mieleen, että tämä myös ajoittain näkyi.

Costa Rica on nyt ajanut itsensä jatkon suhteen hankalaan asetelmaan. Kaikki mahdollinen tehdään taatusti sen eteen, että Joel Campbell saataisiin aloituskokoonpanokuntoiseksi. Niin paljon paremmaksi Costa Rica muuttui hänen kentälle tultuaan.

Miten tästä eteenpäin?

Venäjä on valtavan kokoinen maa, minkä Costa Rica, Serbia ja heidän kannattajansa tulevat havaitsemaan nyt konkreettisesti.

Costa Rica siirtyy näet seuraavaksi 1766 kilometriä Pietariin, jossa se kohtaa perjantain päiväpelissä kahviklassikossa Brasilian. Serbialle kertyy reissukilometrejä tätäkin enemmän (2319), kun samaisena iltana se pelaa Kaliningradissa Sveitsiä vastaan. Tämän päiväinen toi Serbialle siihen hyvät asetelmat, sillä tuo ottelu tulee sanelemaan heidän jatkon kisoissa.