Kohti MM-kisoja: “Vuosisadan ottelu” ja kuinka se eteni – Meksiko 1970

Byyri pohjustaa kesän MM-kisoja julkaisemalla 25 tarinaa unohtumattomista kisamuistoista. Sarjan aiemmat jutut ovat luettavissa täältä. Lue, liikutu ja kommentoi somessa!

Roberto Boninsegna saa pallon haltuun 20 metriä Länsi-Saksan maalista. Tarkka ja kova laukaus lähtee nopeasti vasempaan alakulmaan. Italia siirtyy 1-0-johtoon välierän kahdeksannella peliminuutilla.

Italian ja Länsi-Saksan välinen ottelu Mexico Cityssä kesällä 1970 käynnistyi niin kuin mikä tahansa jalkapallon MM-kisojen välieräottelu. Boninsegnan vedon painuessa verkkoon kukaan lehtereillä istuneista 102 444 katsojasta ei osannut ennustaa, että he olivat saapuneet todistamaan ottelua, josta alettiin myöhemmin käyttää nimitystä ”Vuosisadan ottelu”.

Toisen jakson draamaa

Toisella jaksolla Länsi-Saksan leirissä herätti suurta parranpärinää tilanne, jossa italialaispuolustaja kaatoi saksalaishyökkääjän aivan rangaistusalueen rajalla. Jokaisen saksalaisen mielestä rike tapahtui alueen sisällä ja jokaisen italialaisen mielestä tilanteessa ei ollut kontaktia juuri ollenkaan ja jos oli, niin se oli tapahtunut alueen ulkopuolella.

Ottelun meksikolainen erotuomari päätyi pitkän torikokouksen jälkeen ratkaisuun, jossa Länsi-Saksa sai vapaapotkun rangaistusalueen rajalta. Tämän erikoistilanteen saksalaiset sössivät ihan itse, ja Italian johto säilyi valotaululla.

Hetkeä myöhemmin Länsi-Saksan kapteeni Uwe Seeler pääsi puskemaan lähietäisyydeltä, mutta Italian maalivahti Enrico Albertosi venyi fantastiseen torjuntaan. Italian 1-0-johto säilyi ja saksalaisilta alkoi valua hiekka tiimalasista.

Aikaa riitti kuitenkin vielä yhden tilanteen luomiseen. Jürgen Grabowski otti nopean rajaheiton haltuunsa vasemmalla laidalla, irtaantui vartijastaan ja Tero Karhua lainatakseni ”nosti luukulle”. Vasen laitapuolustaja Karl-Heinz Schnellinger oli kyseisellä luukulla täysin vartioimattomana. Todella kömpelö kosketus palloon riitti viemään sen verkon perukoille. 1-1, ja edessä oli jatkoaika.

Jatkoaika suoraan hulluudesta

12 vuotta tämän ottelun jälkeen pelattiin Ranskan ja Länsi-Saksan välinen MM-kisojen ottelu, joka on myös kerrattu tässä samaisessa juttusarjassa. Jos sen ottelun jatkoaikaa pystyy kuvaamaan sanoilla mieletön ja upea, niin Mexico Cityn välierän jatkoaika oli puolestaan silkkaa seksiä ja suoraa hulluutta.

94 min

Länsi-Saksalla on kulmapotku, jonka irtopalloon iskee kiinni ensimmäisenä puolustaja Fabrizio Poletti. Hänen ratkaisunsa on hämmentävä: hän lähtee kuljettamaan pomppivaa palloa kohti omaa maalia suojaten sitä omalla vartalollaan. Gerd Müller havaitsee tilaisuutensa ja on kärppänä paikalla tuikkaamassa pelivälineen verkkoon italialaispuolustajan jaloista. Pallo lipuu kiusallisen hitaasti viivan toiselle puolelle, kun Albertosi yrittää epätoivoisesti kurottaa palloon. Poletti toivoo, että voisi kadota maan alle. Länsi-Saksa johtaa 1-2.

98 min

Italialla on vapaapotku 30 metrin päässä Länsi-Saksan maalista. Pallo pelataan yllättäen tsippinä aivan maalin eteen. Peliväline putoaa päin huonosti sijoittunutta Sigfried Heldia, joka ei pysty purkamaan palloa pois maalin edestä. Italialaispuolustaja Tarcisio Burgnichi tykittää lähietäisyydeltä sydämensä kyllyydestä. 2-2.

104 min

Cagliarin hyökkääjä Luigi Riva tekee taikuutta. Hän ottaa pallon vaikeassa asennossa vasemmalla jalallaan alas ja pysäyttää samassa hetkessä kovavauhtisen juoksunsa. Toinen siirto vielä vasemmalla jalalla sivuun ja hölmöltä pujottelukepiltä tilanteessa näyttävä Karl-Heinz Schnellinger valuu tilanteesta ohi. Kolmas vasemman jalan kosketus on millimetrin tarkka laukaus oikeaan alakulmaan. Italia jälleen johtoon. 3-2.

110 min

Länsi-Saksalla on kulmapotku, jonka Jürgen Grabowski antaa lyhyenä vieressä olleelle Reinhard Libudalle. Libuda kohottaa katseensa ja keskittää boksiin. Kukapa muukaan kuin Gerd Müller on jälleen kerran oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja puskee pallon verkkoon. 3-3.

111 min

Italia antaa aloituspotkun Länsi-Saksan tasoituksen jälkeen. Giancarlo De Sisti syöttää pallon Gianni Riveralle. Rivera syöttää takaisin De Sistille, joka käyttää pallon edelleen keskiympyrän tuntumassa joukkueen kapteenilla Giacinto Facchettilla. Facchetti laittaa korkean pystypallon vasempaan laitaan ja yhtäkkiä Roberto Boninsegna onkin laidalta irti. Hän jatkaa juoksunsa syvälle Länsi-Saksan alueelle ja jättää loistosyötön takaviistoon.

Gianni Rivera on tehnyt juoksun oikeaan paikkaan oikealla ajoituksella ja painaa pallon verkkoon ilman, että Länsi-Saksa on ehtinyt koskea kertaakaan palloon tasoitusmaalinsa jälkeen. 4-3.

120 min

Enää saksalaiset eivät nouse. Meksikolaiserotuomari Arturo Maldonado viheltää pelin ja samalla yhden lajihistorian upeimmista otteluista päättyneeksi käynnistäen samalla italialaisten villit juhlat.

Loppuottelussa Italia lopulta hävisi Brasilialle maalein 4-1, kun taas Länsi-Saksa kaatoi pronssiottelussa Uruguayn lukemin 1-0.