Kohti MM-kisoja: Saksa 2006: Zidanen musta hetki

Byyri pohjustaa kesän MM-kisoja julkaisemalla 25 tarinaa unohtumattomista kisamuistoista. Sarjan aiemmat jutut ovat luettavissa täältä. Lue, liikutu ja kommentoi somessa!

Tulevana lauantaina Zinedine Zidane johdattaa valmentamansa Real Madridin miehistön tarunhohtoisen Mestarien Liigan loppuotteluun Kiovassa. Real Madridilla ja Zidanella on mahdollista saavuttaa historiaa voittamalla himoittu isokorva jo kolmannen kerran peräkkäin, aikana, jolloin sellaisen ei pitänyt enää olla mahdollista.

Zidanen oma peliura oli värikäs ja menestyksekäs. Hänet palkittiin kolme kertaa vuoden jalkapalloilijana ja mies oli kiistatta yksi aikansa suurimmista futaajista. Hänen pelaajauransa viimeinen hetki oli kuitenkin vähemmän kunniakas. Se oli hetki, jolloin tulisieluinen Zidane näki mustaa ja poistui punaisen kortin jälkeen viheriöltä MM-finaalin jatkoajalla.

Paluu maajoukkuepaitaan

Zidane oli ilmoittanut vuoden 2004 EM-kisojen jälkeen vetäytyvänsä maajoukkueesta ja keskittyvänsä uraansa seurajoukkueessaan Real Madridissa.

Tauko maajoukkueessa jäi kuitenkin vain reilun vuoden mittaiseksi. Muutama Ranskan kokenut pelaaja oli tehnyt saman ratkaisun kuin Zidane Portugalin EM-kisojen jälkeen, ja Ranska oli ajautunut vaikeuksiin MM-karsinnoissa.

Zidane ja nippu muita kultaisen sukupolven pelaajia palasivat maajoukkuepaitaan elokuussa 2005. He nostivat lopulta Ranskan takaisin jaloilleen ja mukaan kesän 2006 MM-kisoihin.

Kisapaikan varmistuttua Zidane ilmoitti, että koko hänen uransa tulisi päättymään kyseiseen turnaukseen.

Johtava pelaaja

Ranska selviytyi alkulohkostaan jatkoon, mikä oli helpotus, koska kesän 2002 MM-kisojen floppaus oli vielä tuoreessa muistissa.

Mitä pidemmälle turnaus eteni, sitä enemmän Zidanen rooli ja merkitys omalle joukkueelleen kasvoi.

Toisen kierroksen ottelussa Ranska kellisti Espanjan 1-3, ja Zidane vastasi viimeisestä naulasta espanjalaisten arkkuun viimeistelemällä ottelun loppuhetkillä Ranskan kolmannen maalin.

Puolivälierässä Ranska kaatoi kisoihin suurimpana suosikkina lähteneen Brasilian. Zidane syötti ottelun ainoan maalin, jonka viimeisteli Thierry Henry.

1-0 oli lopputulos myös välierässä, jossa Ranska voitti Portugalin. Ainokainen syntyi pilkulta, jonka Zidane upotti verkon perukoille.

Viimeinen näytös

Zinedine Zidanen uran viimeinen ottelu oli ei enempää eikä vähempää kuin MM-finaali. Ottelu Italiaa vastaan pelattiin Berliinin Olympiastadionilla 9.7.2006. Ennen ottelua Zidanen viimeinen peli oli yleisesti tiedossa ja keskustelun aiheena maailman medioissa.

Ottelun seitsemännellä minuutilla Zidane laukoi rangaistuspotkun maaliin vieden Ranskan johtoon. Hetkeä myöhemmin Italian Marco Materazzi tasoitti pelin.

Varsinaisella peliajalla ei nähty enempää osumia, ja jatkoajalle mentiin 1-1-lukemissa. Maalit tehneet miehet muistetaan loppuottelusta hyvin, mutta ei maaliensa takia.

Tapaus Marco Materazzi

Jatkoaikaa on pelattu 18 minuuttia. Pallo on keskialueella ja tuomari keskeyttää pelin. Jotain on tapahtunut. Marco Materazzi makaa tuskissaan nurmen pinnassa. Tuomari Horacio Elizondo juoksee hänen luokseen.

Italian huoltojoukot saapuvat paikkaamaan yhä maassa olevaa Materazzia. TV-ohjaaja poimii Zinedine Zidanen kuviin, samoin kuin Italian maalivahdin Gianluigi Buffonin, jolla tuntuu olevan kovasti asiaa tuomarille.

Pian tulee hidastus. Pelitilanteen ulkopuolella Zidane kääntyy ympäri ja puskee voimalla Materazzia rintaan. Italialainen lyyhistyy iskusta nurmen pintaan. Sama kuva näkyy myös stadionilla valotaululta. Kuuluu kohahdus katsomossa, kotisohvilla ja kuppiloissa ympäri maailmaa. Mitä Zidane teki?!

Ohjaaja poimii uudelleen kuviin Zidanen, jonka kasvoilta paistaa nyt pelko. Hän alkaa itsekin ymmärtää mitä on tehnyt, miltä se on näyttänyt ja mitä siitä seuraa.

Tuomari astelee sivurajan tuntumaan kysymään rajamieheltä, mitä on tapahtunut. Parin sanan vaihto riittää. Elizondo ottaa juoksuaskeleet kohti Zidanea ottaen samalla korttia esiin oikeasta takataskustaan. Sen väri on punainen, ja Elizondo osoittaa samalla toisella kädellään kohti pukukoppikäytävää: ULOS!

Ranskalaiset protestoivat voimakkaasti, mutta tuomio ei muutu. Zidane poistuu viimeisen kerran urallaan viheriöltä, ulosajettuna. Ranska pelaa lopun jatkoajan vajaalla. Peli menee rangaistuspotkukilpailuun, jossa Italia on parempi ja voittaa maailmanmestaruuden.

Mitä Materazzi sanoi?

Jälkikäteen on todettu, että kukaan tuomareista ei nähnyt tilannetta sen tapahtumahetkessä. Ottelun neljäs erotuomari sivurajalta näki hidastuksen stadionin valotaululta ja sai viestin eteenpäin tuomarille. Tämä sapetti MM-finaalin hävinneitä ranskalaisia, vaikka kukaan ei koskaan voinut toki väittää itse tuomiota mitenkään vääräksi.

Keskustelu käynnistyi välittömästi. Mitä Materazzi oikein sanoi Zidanelle, niin että hänellä pimeni noin täydellisesti tuollaisessa paikassa?

Erilaisia huuliltalukijoita alkoi ilmestyä, ja pitkämuistisimmat toimittajat kaivoivat esiin Zidanen vastaavan tempun sarjaottelusta kuuden vuoden takaa.

Zidane on itse kertonut, että Materazzi loukkasi häntä todella rajuin sanoin. Hänen sanansa olivat olleet ”hyvin henkilökohtaisia ja koskettivat äitiäni ja siskoani”, hän on sanonut.

Materazzi myönsi ottelun jälkeen loukanneen Zidanea, mutta kiisti viittaukset äitiin.

Zidane pyysi ottelun jälkeen tekoaan anteeksi kaikilta lapsilta, jotka katsoivat ottelua, sekä totesi, ettei hänen teolleen ollut mitään oikeutusta. Marco Materazzilta hän ei ole koskaan pyytänyt anteeksi, koska hänen mielestään ”se tarkoittaisi, että Materazzilla olisi ollut oikeus sanoa kaikki se”.

Zidane sai tempustaan kolmen ottelun pelikiellon ja 7500 Sveitsin frangin sakot. Materazzi sai myös jälkikäteen pelikieltoa kaksi ottelua ja 5000 frangia sakkoja. Peliuransa päättänyt Zidane korvasi pelikieltonsa oma-aloitteisesti kansainväliselle lajiliitolle FIFA:lle yhdyskuntapalveluna.