Kohti MM-kisoja: Paolo Rossin ilta 1982

Byyri pohjustaa kesän MM-kisoja julkaisemalla 25 tarinaa unohtumattomista kisamuistoista. Sarjan aiemmat jutut ovat luettavissa täältä. Lue, liikutu ja kommentoi somessa!

1980-luvun ensimmäiset MM-kilpailut käytiin Espanjassa. MM-kisojen historia pitää sisällään vaihtelevia turnausformaatteja, ja myös 36 vuotta takaperin turnauskaavio poikkesi suuresti tämänpäiväisestä tavasta selvittää maailman paras jalkapallomaa.

Kisoihin selvinneet 24 maata sijoitettiin kuuteen neljän joukkueen lohkoon, joista kustakin kaksi parasta jatkoi taivaltaan eteenpäin.

12 jatkoon päässyttä sijoitettiin uudelleen neljään kolmen joukkueen lohkoon. Näiden lohkojen voittajat etenivät välieriin.

Tällaisen jatkovaiheen lohko C osoittautui kivikovaksi. Siinä olivat välieräpaikasta taistelemassa Argentiina, Brasilia ja Italia.

Italia löi ensimmäisessä ottelussa Argentiinan 2-1 ja Brasilia puolestaan kaatoi Argentiinan 3-1. Näin lohkon päätöspelistä Italian ja Brasilian välillä muotoutui ikään kuin puolivälieräottelu. Ainoastaan sillä erotuksella, että Brasilialle riitti tasapeli välieräpaikkaan.

Tämä kutkuttava kamppailu käytiin Barcelonassa 5.7.1982. Siitä muodostui lopulta yksi lajihistorian upeimmista.

Italia lyö alkutahdit

Hieman tunnustelevien ensiminuuttien jälkeen Italia iski nopeasti ja siirtyi ottelussa johtoon ottelun viidennellä peliminuutilla. Vasen laitapuolustaja Antonio Cabrini laittoi upean kierteisen pallon paristakymmenestä metristä takatolpalle, johon Paolo Rossi teki oikea-aikaisen juoksun. Waldir Peres Brasilian maalilla oli voimaton, kun Rossin pusku upposi vasempaan alanurkkaan.

Brasilia ei jäänyt tapahtunutta murehtimaan ja laittoi välittömästi uuden vaihteen pelaamiseensa. Hyvin pian Italian johto-osuman jälkeen hyökkääjä Serginholle avautui avopaikka pienen flipperipallon päätteeksi, mutta mies ampui karkeasti vasemmalta ohi.

Hetkeä myöhemmin Brasilia onnistui. Brasilian suurin tähti Sócrates pääsi komean yhdistelmän päätteeksi lähietäisyydelle ja tuikkasi pallon Dino Zoffin jalkojen juuresta verkkoon. 1-1.

Salama kirkkaalta taivaalta

Brasilialaiset pelasivat tasatilanteesta huolimatta varsin rohkeaa peliä. Se toi myös mukanaan virheitä. Kohtalokas sellainen koettiin, kun ensimmäinen jakso oli juuri ylittänyt puolivälin.

Keskikenttämies Toninho Cerezo antoi huolimattoman poikittaissyötön 40 metrin päässä omasta maalista. Juonikas Paolo Rossi haistoi tämän ja pääsi katkoon. Yhdellä kosketuksella hän pääsi ohi topparista ja oli läpiajossa. Tämän jälkeen täydessä vauhdissa yksi kosketus palloon itselle eteen ja toisella kosketuksella kammottava kanuuna verkon perukoille. Kesken brasilialaisten hallintajakson Rossi oli iskenyt kuin salama kirkkaalta taivaalta vieden Italian uudelleen johtoon.

Brasilia jatkoi tämän jälkeen yhä laadukkaiden maalipaikkojen luomista, mutta Italian puolustus ja Dino Zoff maalipuiden välissä kestivät ja tauolle mentiin Italian 2-1-johdossa.

Brassien paine jatkui

Ottelun toinen jakso ei muuttanut ottelun käsikirjoitusta. Brasilia painoi päälle ja varsinkin Zico sekä Júnior olivat elementissään. Italian tiivis puolustus ja Dino Zoffin huikea maalivahtipeli pitivät Italian maalin johtoasemassa ja kiinni välieräpaikassa.

Italialle avautui laadukkaita vastaiskuja, mutta hekään eivät onnistuneet omissa tonteissaan. Ottelu tuotti valmentajille harmaita hiuksia, mutta yleisölle älyttömän viihdyttävää peliä.

Lopulta brassien painostus palkittiin. Ottelun 68. minuutilla erinomaisen pelin vasemmalla laidalla pelannut Júnior leikkasi jälleen kerran keskelle. Hän sai siirrettyä pallon oikealle Falcãolle. Falcão löysi tarvittavan tilan rangaistusalueen rajan tuntumassa, sai siirrettyä pallon pari askelta vasemmalle ja painettua pallon viimeinkin ohi Dino Zoffin. Tilanne oli jälleen tasan, ja Brasilia tarrasi välieräpaikkaan.

Rossin hattutemppu

Viisi minuuttia Brasilian tasoituksen jälkeen Italia sai otteluun ensimmäisen kulmapotkunsa. Pallo pelattiin taakse ja Marco Tardelli pääsi laukomaan kohti Brasilian maalia. Rossi sai jalkansa väliin ja veto muutti suuntaa. Waldir Peresillä ei ollut maalillaan mitään tehtävissä. Italia meni jälleen johtoon kesken kaiken brasilialaispainostuksen, ja samalla Juventuksen hyökkääjän Paolo Rossin hattutemppu oli valmis. 3-2.

Jos mitenkään mahdollista, niin tämän jälkeen Brasilia hyökkäsi entistä vimmatummin tasoitusta hakien. Samalla myös Italialle avautui mahdollisuuksia tiuhenevassa tahdissa. Lehtereillä ja kotikatsomoissa sai pitää kunnolla penkistä kiinni pysyäkseen mukana.

Italia toimittikin vastaiskusta pallon maaliin, mutta Giancarlo Antognonin osuma hylättiin paitsiona.

Aivan lopussa Brasilia pääsi vielä maaliviivalle asti. Dino Zoff pysäytti vapaapotkusta seuranneen puskun ilmiömäisellä torjunnalla juurikin maaliviivalle. Torjunta hakee vertaistaan koko MM-kisojen historiassa.

Päätösvihellys

Lopulta ottelun israelilainen päätuomari Abraham Klein pääsi italialaiset piinasta ja vihelsi ottelun päättyneeksi käynnistäen samalla italialaisten villit voitonjuhlat.

Dino Zoffin upeista torjunnoista huolimatta ilta oli Paolo Rossin, jonka upea ura muistetaan parhaiten tästä Barcelonan illasta.

Italia marssi lopulta aina maailmanmestaruuteen asti ja Paolo Rossi MM-turnauksen maalikuninkaaksi kuudella osumallaan. Suorituksen arvoa nosti se, että ennen Brasilia-ottelua hän ei ollut tehnyt turnauksessa maaliakaan. Välierässä niitä syntyi kaksi ja finaalissa yksi.

Päät painuksissa pukukoppiin painuneet brasilialaiset saivat ottelun jälkeen suurta kritiikkiä ylihyökkäävästä pelitavastaan, jonka hyvin organisoitu Italia pystyi voittamaan. Kuitenkin pitää muistaa, että tasapeli olisi Brasilialle riittänyt välierään selvästi ennalta heikompaa Puolaa vastaan.

Brasilialaismedia alkoikin pian kutsua ottelua nimellä A tragédia do Sarrià, Sarria-stadionin tragedia.

Kuva: El Gráfico. Paolo Rossi Alarivissä vasemmalla.