Kohti MM-kisoja: Kamerunin ihme 1990

Byyri pohjustaa kesän MM-kisoja julkaisemalla 25 tarinaa unohtumattomista kisamuistoista. Sarjan aiemmat jutut ovat luettavissa täältä. Lue, liikutu ja kommentoi somessa!

Kesäkuun 14. päivä on jalkapallon ystävillä kalenterissa isolla. Tuona päivänä käynnistyvät MM-kisat ja kuukauden kestävä lähes tauoton futisjuhla. Avausottelulla on aina ollut suuri symbolinen merkitys koko kisoille, ja sillä on maailmanlaajuisesti reilusti enemmän katsojia kuin muilla alkusarjan otteluilla keskimäärin. Tulevana kesänä avausottelun magiaa pääsevät maistamaan Venäjä ja Saudi-Arabia.

PERÄÄNANTAMATTOMAT LEIJONAT MAAILMANMESTAREIDEN KIMPPUUN

Italiassa järjestettyjen vuoden 1990 MM-kisojen avausottelu on jäänyt historiaan yhtenä mieleenpainuvimmista avausotteluista. Vastakkain olivat hallitseva maailmanmestari Argentiina ja toista kertaa MM-karkeloissa ylipäätään mukana ollut Kamerun.

Argentiina oli kisoihin lähdettäessä yksi suurimmista suosikeista, ja joukkue vilisi maailmantähtiä, Diego Maradona heistä kirkkaimpana. Kamerun puolestaan oli tuntematon suuruus koko jalkapalloilevalle maailmalle. Heidän edellinen ja tuohon asti ainoa MM-visiitti kahdeksan vuotta aikaisemmin oli tuottanut kolme tasapeliä ja alkulohkoon jäämisen.

Lähtökohdat olivat siis harvinaisen selvät. Katsojat täpötäydellä Milanon San Sirolla sekä miljoonat TV:n ääressä ympäri maailmaa ottivat hyvän asennon ja alkoivat nauttia avajaisohjelmana olleesta muotinäytöksestä ja sitä seuranneesta maailmanmestareiden näytöksestä.

Ottelun alku oli kuitenkin Argentiinalle hankala. Joukkueella oli yllättäen suuria vaikeuksia murtaa Kamerunin puolustusta, ja varsinkin Diego Maradona oli suhteellisen neuvoton. Hän sai aikaan muutamia hyviä harhautuksia keskialueen tuntumassa, mutta hyvät avaavat pystysyötöt loistivat poissaolollaan. Tauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa.

Reilun tunnin pelin jälkeen stadionilla ja kotikatsomoissa luultiin ottelun käännekohdan koittaneen. Kamerunilainen André Kana-Biyik tuli takaapäin hyvässä vauhdissa olleen Claudio Caniggian jaloille, ja ottelun erotuomari Michel Vautrot antoi tilanteesta suoran punaisen kortin. Yleisesti nähtiin, että vajaamiehisenä Kamerun ei pysyisi enää mukana. Ja mitä vielä!

SENSAATIO VALMIS

Vain muutama minuutti edellisestä Kamerunille tuomittiin vapaapotku vasemmasta laidasta. Vapari löysi boksista Cyrille Makanakyn, joka jatkoi maalille. Korkeimmaksi nousi Francois Omam-Biyik, joka sai huonosta asennostaan huolimatta suunnattua puskun alas ja keskelle kohti maalia. Nery Pumpido haparoi. Kamerun 0-1-johtoon.

Tästä käynnistyi Argentiinan hurja kiri ja Kamerunin sitäkin hurjempi puolustustaistelu.

Edellä mainitun ruumiillistuma nähtiin, kun ottelua oli pelattu 88 minuuttia. Caniggia murtautui väkisin oikeasta laidasta. Hän sai kierrettyä ensimmäisen taklauksen, mutta ei toista. Benjamin Massing tuli argentiinalaista päin kuin pikajuna pistäen hänet kumoon yhdellä jalkapallon MM-historian rajuimmista taklauksista. Taklaus oli niin raju, että kamerunilaiselta lähti kenkäkin jalasta. Punainen kortti oli selviö.

Ulosajettu Massing menehtyi viime joulukuussa 55 vuoden ikäisenä.

Yhdeksällä miehellä pelannut Kamerun selvitti kaikesta huolimatta vielä viimeiset hetket ja sai aikaan sensaation Milanon illassa kaatamalla hallitsevan mestarin. Kamerunin voitto oli seuraavana päivänä ykkösuutinen maailman medioissa. Sitä pidettiin yleisesti suurimpana MM-kisojen yllätyksenä sitten vuoden 1982, kun Algeria kaatoi Länsi-Saksan.

MORAALISET VOITTAJAT

Argentiina ryhdistäytyi turnauksessa tämän tappion jälkeen ja eteni lopulta loppuotteluun asti. Kamerun puolestaan jatkoi ihmisten shokeeraamista.

Se voitti seuraavassa ottelussaan Romanian Roger Millan kahdella maalilla ja tanssi veteraanihyökkääjän ikonisten tuuletusten tahtiin sensaatiomaisesti alkulohkosta jatkoon.

Ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle mentäessä kamerunilaiset, joilta ei ennen kisoja osattu odottaa mitään, olivat raivanneet tiensä ihmisten sydämiin ympäri maapalloa. Taru ei ollut tuolloin kuitenkaan vielä valmis. Pudotuspelit käynnistänyt mittelö Kamerunin ja Kolumbian välillä toi jälleen yhden shokkituloksen, kun Kamerunin leijonat rynnivät Millan osumilla puolivälieriin ensimmäisenä afrikkalaisena maana MM-kisojen historiassa.

Puolivälierässä Englanti pysäytti Kamerunin lennon, mutta vasta jatkoajan jälkeen. Värikäs kamppailu, jossa tuomittiin peräti kolme rangaistuspotkua, päättyi lopulta lukemiin 2-3.

Jos Länsi-Saksa voittikin itse MM-kisat, niin moraalinen voittaja oli Kamerun, joka toimi afrikkalaisen jalkapalloilun lähettiläänä. Joukkue oli tienraivaaja, joka osoitti, että Afrikassa on riittävästi taitoa ja osaamista aivan maailman huipulle. Tästäkin huolimatta ainoastaan Senegal (2002) ja Ghana (2010) ovat pystyneet tämän jälkeen sivuamaan kamerunilaisten suoritusta Italiassa vuonna 1990.

 

Kuva: Daniele Fantini