Kohti MM-kisoja: 12 surmanluotia – Andrés Escobarin murha 1994

Byyri pohjustaa kesän MM-kisoja julkaisemalla 25 tarinaa unohtumattomista kisamuistoista. Sarjan aiemmat jutut ovat luettavissa täältä. Lue, liikutu ja kommentoi somessa!

Yhdysvallat käynnistää vastaiskun. Pallo pelataan nopeasti vasempaan laitaan, josta John Harkes laittaa sen kierteisenä Kolumbian maalille. Puolustaja Andrés Escobar liukuu katkaisemaan syöttöä. Hänen katkonsa epäonnistuu ja pallo lipuu omaan maaliin.

USA johtaa 1-0, kun ottelua on pelattu 35 minuuttia. Ohjaaja ottaa kuviin itseensä pettyneen Escobarin.

Vielä pahempaa on kuitenkin luvassa. Hän ei taatusti osannut aavistaa, että tuo oma maali tulisi kymmenen päivän päästä maksamaan hänen henkensä.

Valtavista odotuksista väkivallan uhkaan

Kolumbia arvottiin USA:n vuoden 1994 MM-kisoissa A-lohkoon yhdessä kisaisäntien, Romanian ja Sveitsin kanssa.

Arpaa pidettiin yleisesti Kolumbian kannalta hyvänä, ja sitä pidettiin lohkon suosikkina. Varsinkin Kolumbiassa odotukset koko kisojen suhteen olivat suuret. Kolumbia pelasi kaikki alkulohkon ottelunsa Rose Bowlissa USA:n länsirannikkolla, ja sen mukana matkasi runsaasti kannattajia.

Usko menestykseen oli vahva – jopa epärealistissa mittasuhteissa.

Kolumbia aloitti turnauksen kuitenkin yllättäen tappiolla. Pitkälle turnauksessa mennyt ja maailmaa laajalti ihastuttanut Romania oli vielä ennen turnauksen alkua suhteellisen tuntematon suuruus.

Romania oli parempi avausottelussa lukemin 1-3, ja varsinkin sen keskikenttä häikäisi. Gheorghe Hagi, Ioan Lupescu ja Ilie Dumitrescu olivat huippuvedossa ja käänsivät ottelun Romanialle nimenomaan pelin keskustassa.

Kritiikki omia ja varsinkin keskikenttäpelaajia kohtaan oli Kolumbiassa ottelun jälkeen valtava.

Valitettavasti kaikki eivät jättäneet asiaa pelkkään kritisointiin. Kolumbian pelaajat alkoivat saada kotimaastaan uhkauksia. Pyöri villejä huhuja, että huumekartellien pomot olivat sijoittaneet hurjia summia rahaa Kolumbian menestyksen puolesta.

Pisimmälle mentiin, kun keskikenttämies Gabriel Gomezin perheenjäseniä alettiin uhkailemaan kotimaisemissa. Tässä vaiheessa Gomez teki oman ratkaisunsa ja poistui turnauksesta ennen seuraavaa ottelua USA:ta vastaan.

Nöyryytys ja kasvojenpesu

Ennen kisoja kukaan ei odottanut USA:lta mitään. Maassa ei tuolloin edes pyörinyt kunnollista ammattilaissarjaa, ja sen valintaa kisaisännäksikin oli arvosteltu.

USA oli pusertanut avausottelussaan Sveitsiltä pisteen, ja tätäkin oli pidetty jo hurjan hyvänä suorituksena.

Maailma kohahti, kun 22.6.1994 USA kaatoi toisessa ottelussaan Kolumbian. USA:n 2-1-voittoon päättyneen ottelun alkutahdit löi Andrés Escobarin oma maali.

Tappio tiesi sitä, että Kolumbia jäi lohkonsa viimeiseksi. Sen kisat tulisivat päättymään lohkon päätöspeliin Sveitsiä vastaan.

Ottelu antoi Kolumbialle mahdollisuuden pelata uskottavuudestaan sekä pestä kasvojaan kannattajiensa edessä, ja joukkue tarttuikin tähän mahdollisuuteen.

Se pelasi hyvän ottelun ja voitti maalein 0-2 Herman Gavirian ja vaihtomies John Harold Lozanon maaleilla.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt. Roy Hodgsonin valmentama Sveitsi jatkoi turnauksen pudotuspeleihin tappiostaan huolimatta, ja Kolumbian oli pakattava laukkunsa ja lähdettävä kotimatkalleen.

12 surmanluotia

Jalkapalloileva maailma keskittyi tämän jälkeen MM-kisojen aina niin kiihkeisiin pudotuspeleihin. Kolumbian läsnäolo ja Escobarin oma maali jäivät pian pois aktiivisesta muistista.

2.7. Andrés Escobar oli lähtenyt tyttöystävänsä varoituksista huolimatta ystävineen viettämään iltaa kotikaupungissaan Medellinissä.

Baari-illan jälkeen hän ajautui sanaharkkaan ravintolan edustalla, kun häntä alettiin solvata kymmenen päivää aikaisemmin tehdystä omasta maalista. Sanaharkka eteni käsirysyksi, jolloin Escobarin kanssa riidellyt mies kaivoi esiin aseen.

Hän ampui Andrés Escobaria kaksitoista kertaa. Jokaisen laukauksen jälkeen hän huusi: ”Maali!”

Escobarin ampunut mies oli nimeltään Humberto Castro. Castro tuomittiin seuraavana vuonna 43 vuodeksi vankeuteen, mutta hänet vapautettiin hyvän käytöksensä ansiosta jo vuonna 2005.

Andrés Escobarin tragedia järkytti ihmisiä laajalti ja jätti leimansa koko USA:n kisoihin. Se on yhä yksi modernin jalkapallon järkyttävimmistä tarinoista. Escobarin hautajaisiin osallistui yli 100 000 kolumbialaista.

Andres Escobar oli kuolleessaan 27-vuotias.