Kirjaesittely: Pohjoiskaarre – 20 vuotta unelmia ja katsomohommia kertoo Euroopan mittapuullakin merkittävän kannattajayhdistyksen tarinan

Samu Liski: Pohjoiskaarre – 20 vuotta unelmia ja katsomohommia. 2022. Pohjoiskaarre Oy. 321 s.

Jalkapallo-ottelut eivät olisi samanlaisia ilman kannattajia. Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry täytti kesäkuussa 2022 kunnioitettavat 20 vuotta, mutta miten SMJK:sta kasvoi merkittävä voimavara maajoukkueillemme ja varteenotettava kannattajaryhmä maaotteluissa ympäri Euroopan?

Kulttuurityötä

Liskin kirjoittama teos on perusteellinen läpikäynti SMJK:n ensimmäisistä vuosikymmenistä. Matkaan lähdetään perustamisesta ja vuosia mennään eteenpäin Suomen otteluiden värittäessä tarinoita. Karsinta- ja matkaraportteja tasapainottavat muut aiheet, kuten tärkeiden henkilöiden ja ilmiöiden esittely. Lähteitä on käytetty runsaasti ja haastatteluja tehty yli kolmekymmentä kirjaa varten.

Historiikeilla tai historiakirjoilla on nähdäkseni yksi tavoite ja siinä joko onnistutaan tai ei. SMJK:n ja Pohjoiskaarteen vaiheet on tässä teoksessa kuvattu tarpeeksi laajasti ja sivujakin on reilu kolmesataa. Kaikki oleellinen ja ehkä jotain vähemmän oleellistakin on tallennettu nyt yksien kansien väliin ja se, jos mikä on tärkeää futiskulttuurityötä.

Kirjan lopussa on pieni kuvakooste ja mielellään olisin katsellut enemmänkin kuvia, mutta hyvä että edes jotain on mukana. Tekstimuodossa olevat tarinat ovat tietysti tärkeämpiä tämänkaltaisessa teoksessa ja avaavat kyllä hyvin kannattajatoiminnan iloja ja haasteita.

Maajoukkueen kannattamisessa on tiettyjä eroja seurajoukkuekannattamiseen ja varsinkin Suomessa maajoukkueet ovatkin vetäneet kansakunnan huomion. Pohjoiskaarteeseen, ja vierasreissuille, kerääntyy vuosi toisensa jälkeen suuri joukko eri elämäntilanteissa olevia henkilöitä. Otteluita on vähemmän kuin seurajoukkueilla, jolloin ehkä useampi saa raivattua kalentereihin tilaa tai yksinkertaisesti arvottaa nämä tapahtumat korkeammalle.

Tämän, eräänlaisen toistuvan vuosittaisen ”rituaalin” kertomisessa Pohjoiskaarre – 20 vuotta unelmia ja katsomohommia onnistuu. Jo pitkään on jännitetty arvonnoissa ketä vastaan pelataan ja mitkä päivät almanakasta pyhitetään maaotteluille, tuttavien näkemiselle ja tietysti kannattamiselle.

Pohjoiskaarre – 20 vuotta unelmia ja katsomohommia kertoo kannattajaryhmän tarinan ja kasvun alle kymmenen hengen poppoosta tuhatpäiseksi joukoksi, joka on maajoukkueiden kannattajaskenessä Euroopan huipputasoa.

Kirjan voi ostaa mm. Pohjoiskaarre-verkkokaupasta.