Kakkonen 2019 – B-lohko

Tapahtumat kabinetissa ovat vieneet päähuomion Kakkosen talvikaudella. Samalla peräti 16 joukkuetta on vaihtanut päävalmentajaa. Mitä muuta? Byyri selvitti, mistä lähtökohdista joukkueet lähtevät kauteen.

B-lohko sai tälle kaudelle viisi uutta mielenkiintoista joukkuetta – EPS, Ilves/2 sekä Pallo-Iirot nousivat Kolmosesta, Gnistan loikkasi B-lohkoon A:sta ja Tampere United C:stä.

Viime kaudella nousu oli kolmen kauppa, ja MuSa vei lopulta pisimmän korren. Neljän pisteen päähän porilaisista jääneet GrIFK ja SalPa kuuluvat tälläkin kaudella suurimpiin ennakkosuosikkeihin, mutta suurimmat nousupaineet lienevät Gnistanilla.

Porin derbyt, joita oli katsomassa yhteensä reilut 5 200 ihmistä, poistuivat tältä kaudelta MuSa:n nousun myötä, mutta paikallispelejä riittää yhä – pääkaupunkiseudulla pelataan useita derbyjä, Tampereen herruudesta taistellaan jälleen ja Porin sekä Rauman joukkueiden kohtaamiset sytyttävät lajissa kuin lajissa.

 

Joukkueet

 

EPS

Perustettu: 1970

Kotipaikka: Espoo

Kausi 2018: Uudenmaan Kolmonen, 1. sija

 

 

Espoolaisryhmä nousi syksyllä Palloliiton sarjoihin ensimmäistä kertaa historiansa aikana, mikä huomioitiin myös juttuna Byyrin sivuilla. Kolmonen oli 1-lohkon osalta kahden kauppa, ja EPS vei PK-35:sta pidemmän korren loppumetreillä.

Pelaajamateriaali oli Kolmoseen mainio, mutta Kakkosessa joukkuetta odottavat uudet haasteet, ja paria vahvistusta varmasti kaivattaisiin kauden alla. Espoonlahdessa on mahdollisuuksia kunnon futishuumaan, sillä EPS keräsi komeita yleisömääriä jo Kolmosessa. Etenkin Espoon derbyt tulevat todennäköisesti täyttämään urheilupuiston puukatsomot.

Tarkkaile häntä:
Vaasan Palloseurassa Veikkausliigaakin urallaan pelannut Juuso Kevari on laatuveskari Kakkoseen. 26-vuotias maalivahti oli tärkeä osa EPS:n hienoa syksyä, eikä päästänyt syys-lokakuun kuudessa ottelussa maaliakaan. EPS:n puolustuspeli toimi muutenkin loistavasti, kun omissa soi koko kauden aikana vain yhdeksän kertaa.

 

FC Espoo

Perustettu: 1989

Kotipaikka: Espoo

Kausi 2018: Kakkosen B-lohko, 5. sija

 

 

Espoolaisten viime kautta leimasi epätasaisuus. Nuori joukkue kaatoi hyvänä päivänä sarjakärki MuSa:n 3–0, mutta hävisi huonona päivänä KäPa:lle samoin lukemin. FC Espoo pystyi kääntämään monen ottelun edukseen, ja vältti muiden keskikastin joukkueiden sijaan tasapelit.

Kuva – Teemu Levänen

Omiin kasvatteihinsa luottava FC Espoo lähtee myös tulevaan kauteen nuorella joukkueella. Joukkueen ”konkareihin” kuuluvat viime kaudella kymmenen maalia mieheen iskeneet 24- ja 26-vuotiaat Samuli Heiska ja Valdrin Rashica, jotka päätyivät jatkosopimuksiin. Kun hyökkäysosastoon lisää SalPa-hankinta Jaakko Oksasen, Leppävaarassa voidaan hyvinkin nähdä maalijuhlia.

Tarkkaile häntä:
Viljami Isotalo tekee topparin tontilta todella näyttäviä nousuja. 20-vuotias Isotalo on toiminut myös joukkueen kapteenina, ja muodostaa vuotta itseään nuorempien Joel Lahtisen ja Riyad El Alamin kanssa fyysisen topparilinjan. Kolmikko oli viime kaudella hieman virhealtis, mutta sillä on nyt vuoden pidempi kokemus miesten peleistä.

 

FC Honka/Akatemia

Perustettu: 1975

Kotipaikka: Espoo

Kausi 2018: Kakkosen B-lohko, 6. sija

 

 

Kakkoseen kaudeksi 2018 noussut Akatemia sijoittui nuorella joukkueellaan tukevasti keskikastiin. Paikalliskilpailijansa tapaan Akatemian otteet olivat varsin epätasaisia, ja kärkisijat jäivät saavuttamatta helppojen pistemenetysten myötä. Yksilöistä suurimman läpimurtonsa teki edustuksen riveissä talvella ihastuttanut, ja debyyttimaalinsa jo Veikkausliigassakin iskenyt, Arlind Sejdiu.

Hyvää työtä Tapiolassa tehnyt luotsi Sergio Almenara siirtyi kauden päätteeksi FC Interiin, ja Akatemian päävalmentajaksi hyppäsi B-juniorit SM-kultaan käskyttänyt Riku Paularinne. Suomen Cupin otteluiden perusteella espoolaisryhmä luottaa tälläkin kaudella tuttuun lyhytsyöttöpeliin.

Tarkkaile häntä:
Pian 18 vuotta täyttävä Robbie Azodo teki viime kaudella läpimurron aikuisten peleissä iskettyään kuusi maalia PKKU:lle. Vuonna 2001 syntyneiden maajoukkueeseen kuuluva laituri sai minuutteja edustusjoukkueen cup-otteluissa, mutta nuorukainen ei ole ensimmäisten vaihtoehtojen joukossa marssijärjestyksessä. Toinen onnistunut kausi Kakkosessa voi poikia kunnon mahdollisuuden ylemmillä sarjatasoilla.

 

FC Jazz

Perustettu: 1934

Kotipaikka: Pori

Kausi 2018: Kakkosen B-lohko, 7. sija

 

 

Porilaisten hyvin alkanut kausi oli päättyä jättimäiseen pettymykseen, kun syyskauden mollivire syöksi joukkueen putoamistaisteluun. Elo- ja syyskuun kahdeksan ensimmäistä peliä tuotti vaivaiset kaksi pistettä, mutta kahden viimeisen kierroksen tärkeät voitot pelastivat Jazzin sarjapaikan.

Kuva – Mikko Jokela

HIFK:n organisaatioon siirtynyt päävalmentaja Olli Orvasto sai täksi kaudeksi seuraajan Seth Abladesta. Porissa ei ole tapahtunut samaa ilmiötä kuin Tampereella, jossa Ykköseen noussut TPV hankki TamU:sta kourallisen pelaajia, vaan Jazz on saanut pidettyä kiinni luottopelaajistaan. Vaikka paikallisvastus MuSa pelaa tulevalla kaudella Ykkösessä, Porin herruus meni maaliskuisessa harjoitusottelussa Jazzille.

Tarkkaile häntä:
IFK Mariehamnin testissä talvella käyneen Joonas Meuran jatkosopimus oli FC Jazzille elintärkeä. 20-vuotias toppari luo todellisen uhan erikoistilanteissa – Meura on erinomainen pääpelaaja, ja vapaapotkutkin lähtevät mukavasti. Meura oli viime kaudella porilaisten paras maalintekijä viidellä osumallaan.

 

Gnistan

Perustettu: 1924

Kotipaikka: Helsinki

Kausi 2018: Kakkosen A-lohko, 6. sija

 

 

Heikko syksy jätti Gnistanin viime kaudesta ikävän maun – joukkue voitti elo-syyskuun kahdeksasta ottelusta vaivaiset kaksi, ja eroa sarjakärkeen jäi lopulta kuusi pistettä. Joukkueen laadukas puolustus piti kohtuullisen hyvin runsasmaalisessa lohkossa, mutta joukkueen pallonhallinta ei tuottanut odotettua tulosta hyökkäyspäässä.

Gnistan on saanut talven aikana ennakkosuosikin viitan. HIFK-trio Pekka Sihvolan, Tuomas Mustosen ja Pauli Kuusijärven saaminen Oulunkylään oli kova temppu, sillä kuka vain kolmikosta olisi varmasti kelvannut Ykkösenkin joukkueille. Nimimiesten hankkimisen lisäksi otteet Suomen Cupissa, jossa Kipinä oli yllättää VPS:n, lupailevat hyvää tulevalla kaudelle.

Tarkkaile häntä:
Pekka Sihvolan nimi ei jätä ketään kotimaisen jalkapallon ystävää kylmäksi. Kauden alla 35 vuotta täyttänyt 71 Veikkausliiga-maalin konkari muodostaa Tuomas Mustosen kanssa Kakkosen pelätyimmän kärkiparin. Viime kaudella kaksikko osui Ykkösessä yhteensä 23 kertaa, ja tällä kaudella tahti voi olla kahta kauheampi.

 

 

GrIFK

Perustettu: 1925

Kotipaikka: Kauniainen

Kausi 2018: Kakkosen B-lohko, 3. sija

 

 

B-lohkon kärkitaistelu oli kaudella 2018 kolmen kauppa, ja GrIFK jäi maalieron turvin kolmanneksi. Elokuun loppupuolella kaikki näytti vielä hyvältä, mutta peräkkäiset tappiot sarjanousijoille antoivat MuSa:lle liikaa etumatkaa. Vaikka 43 pistettä oli kohtuullisen hyvä saavutus, oli edessä uudistuksen paikka.

Mark Soutar sai väistyä päävalmentajan paikalta, kun Kimmo Kantola tuli miehen tilalle. Uuden valmennuksen alaisuudessa GrIFK rakentaa peliä hyvin kärsivällisesti, mutta mikäli prässi saadaan purettua, tulee vastustajalle kiire. Vaikka joukkueeseen on tullut reilusti vaihtuvuutta, moni pitkän linjan granilainen jatkaa tutuissa maisemissa. Uudet pelaajat, kuten EIF:stä hankittu Vili Nyström ja MYPA:sta siirtynyt Kaan Kovanen sekä FC Honka Akatemiasta tullut kaksikko Niko Pulkkinen ja Sebastian Veijola takaavat, että joukkueesta löytyy leveyttä tälläkin kaudella.

Tarkkaile häntä:
Viime kaudella B-lohkon parhaaksi hyökkääjäksi valittu sekä lohkon maalikuninkuuden 11 osumallaan voittanut Daniel Langhoff aloittaa jo kymmenennen kautensa Granissa. 26-vuotias seuraikoni kävi talvella HIFK:n ja KPV:n testissä, mutta ura jatkuu tutuissa maisemissa. Daniel ja yhdeksän kertaa viime kaudella osunut Samuel Langhoff muodostavat eittämättä sarjatason kovimman veljesparin.

 

Ilves/2

Perustettu: 1931

Kotipaikka: Tampere

Kausi 2018: Tampereen Kolmonen, 1. sija

 

 

Nuori ryhmä teki viime kaudella 20 Kolmosen pelissä komeat 95 maalia ja päästi niitä vain 13. Siinä sivussa Ilves juhli ASM-sarjan hopeaa ja osa pelaajista debytoi edustusjoukkueessa – ei hassumpi vuosi.

Ilves/2 ja A-pojat ovat yhdistetty joukkue myös tällä kaudella. Joukkue tekee tiivistä yhteistyötä edustuksen kanssa, ja nuorille pelaajille annetaan Tampereella tunnetusti vastuuta myös edustustasolla.

Tarkkaile häntä:
Jesse Huhtala
voitti viime kaudella Kolmosen maalikuninkuuden 23 osumallaan. 18-vuotiaan hyökkääjän viimeistelytaidot on huomattu myös edustuksessa, jonka riveissä hän on päässyt haistelemaan liigan sekä Suomen Cupin vauhtia. Maalitili on vielä avaamatta cupissa, mutta taidot eivät ole ruostuneet talvella – kaksi ASM-karsintapeliä toi miehelle peräti viisi osumaa.

 

KaaPo

Perustettu: 1958

Kotipaikka: Kaarina

Kausi 2018: Kakkosen B-lohko, 4. sija

 

 

Sarjanousijan 60-vuotisjuhlakausi oli melkoinen menestys, kun kaarinalaiset sijoittuivat neljänneksi heti odotetun kärkikolmikon kantaan. Etenkin kotikentällään KaaPo oli vaikea voitettava, ja joukkue hävisi Kaarinassa vain kahdesti.

Joukkue menetti talvella kaksi kolmesta parhaasta maalintekijästään, kun Juho Salminen (10 maalia) lähti TPS:aan ja Mikke Louhela (viisi maalia) FC Interiin. Kovia korvaajiakin tuli – TPS:ssa vuosia pelannut Niklas Blomqvist sekä EIF:iä viimeksi edustanut Hans Honkasalo palasivat kasvattajaseuraansa. KaaPo:n A-pojat pelasivat itsensä kauden 2019 SM-sarjaan, joten KaaPo-paidassa nähtäneen jatkossakin paljon omia kasvatteja.

Tarkkaile häntä:
KaaPo-legenda Janne Honkasalon poika Hans Honkasalo palasi talvella kotiin Tammisaaresta. Viime kaudella 23 ottelua EIF:n paidassa pelannut keskikenttämies on kova vahvistus Kakkosen tasolle. 25-vuotias Honkasalo onnistui keväällä maalinteossa kolmessa Kakkosen Cupin ottelussa.

 

KäPa

Perustettu: 1956

Kotipaikka: Helsinki

Kausi 2018: Kakkosen B-lohko, 8. sija

 

 

 

Hyvästä juniorityöstä tunnettu KäPa oli vielä elokuun lopussa todellisen putoamisuhkan alla, mutta kolme voittoa viimeisestä neljästä matsista hinasivat joukkueen alempaan keskikastiin. Joukkue teki 22 ottelussa vaivaiset 19 maalia eli 15 vähemmän kuin toissakaudella.

Abdou Talat jätti pestinsä päävalmentajana kauden päätteeksi, ja Talatin tilalle tuli Kakkosessa vuosikaudet pelannut Kalle Vasse. KäPa on linjannut, että ”Vassen johdolla KäPan miesten joukkueessa jatketaan joukkueen ’käpalaistamista’” – viime kaudella BSM-joukkuetta koutsannut Vasse tuntee nuoret pelaajat, joille tarjotaan suuria saappaita.

Tarkkaile häntä:
21-vuotias Paavo Valakari pelasi Kakkosta jo kaudella 2013 edustaessaan Kerho 07:ää. Toisen polven jalkapalloilija vietti viime syksyn lainalla JJK:ssa, jonka maalilla hän torjui kymmenessä Ykkösen ottelussa. KäPa sai kovan vahvistuksen, kun Valakari päätti palata junioriaikojen seuraansa.

 

Pallo-Iirot

Perustettu: 1930

Kotipaikka: Rauma

Kausi 2018: Länsi-Suomen Kolmonen, 1. sija

 

 

Pallo-Iirot tekee tällä kaudella paluun Palloliiton sarjoihin kolmen vuoden tauon jälkeen. Kaudet 2016 ja 2017 toivat kolmossijan Kolmosessa, mutta viime syksynä sarjavoitto varmistui jo pari kierrosta ennen kauden päätöstä. Noususta huolimatta päävalmentaja Akusti Salosen optiota ei käytetty, ja korvaaja löydettiin sumusaarilta.

Suomessa pelaajaurallaankin nähty uusi koutsi Scott Green ei saanut avattua voittotiliänsä Suomen Cupissa, mutta Pallo-Iirot taisteleekin alustavasti eri sijoista kuin cup-vastukset KaaPo ja SalPa. Säilyminen sarjassa lienee raumalaisten päätavoite kaudelle 2019.

Tarkkaile häntä:
Useaa Veikkausliiga-joukkuetta urallaan edustanut Jussi Aalto palasi Raumalle kaudella 2017. Liigassa ja Ykkösessä yli sata maalia kaikkiaan iskenyt 36-vuotias kärki muodostaa Juuso Aallon sekä Emenike Mbachun kanssa vaarallisen hyökkäyksen.

 

SalPa

Perustettu: 1956

Kotipaikka: Salo

Kausi 2018: Kakkosen B-lohko, 2. sija

 

 

Vuodesta 2002 asti Kakkosta pelannut SalPa nappasi viime kaudella parhaan sijoituksensa vuosikausiin, mutta enemmänkin oli saatavilla. Heinä-elokuun vaihteen tappiot antoivat MuSa:lle etumatkan, jota salolaiset eivät enää saaneet kirittyä. Joukkueen peli ailahteli aivan liikaa, ja se näkyi helpohkoina pistemenetykinä.

Ilkka Virtanen hyppäsi SalPa:n ruoriin Tommi Pikkaraisen lähdettyä TPS:n peräsimeen marraskuussa. Joukkue on sittemmin menettänyt toiseksi parhaan maalinsylkijänsä Jaakko Oksasen (7 maalia) sekä B-lohkon parhaaksi valitun maalivahdin Santeri Aaltosen, mutta joukkueen materiaalilla taistellaan yhä kärkisijoista. SalPa:lla on yhteistyösopimus TPS:n kanssa, joten turkulaisia nähtäneen tälläkin kaudella Joutsenlauman riveissä.

Tarkkaile häntä:
Kookas hyökkääjä Elmo Heinonen on on ollut SalPa:n runkopelaajia jo useamman kauden ajan, mutta loukkaantumiset ovat piinanneet häntä viime vuodet. 22-vuotias on pelannut viimeisen kolmen kauden aikana vain 31 sarjaottelua, mutta iskenyt niissä mukavat 12 rysää. Mikäli Heinonen pysyy kunnossa, voi häneltä odottaa paljon maaleja.

 

Tampere United

Perustettu: 1998

Kotipaikka: Tampere

Kausi 2018: Kakkosen C-lohko, 9. sija

 

 

Kausi ”pohjoislohkossa” osoittautui TamU:lle todella vaikeaksi. Mikko Mäkelä sai lähteä kesäkuussa päävalmentajan paikalta, ja loppukauden vetovastuun otti keskikenttämies Leroy Maluka. Neljä pistettä kahdesta viimeisestä ottelusta pelastivat joukkueen putoamiselta, ja VIFK jäi näin pisteen tamperelaisten taakse.

Kuva – Mikko Jokela

TamU vaihtoi käskyttäjää jälleen kauden päätteeksi, kun Mourad Seddiki korvasi Malukan. Seddiki on tuonut mukanaan peräti 11 pelaajaa TPV:n A-junioreista. Imua on ollut myös toiseen suuntaan – TamU on menettänyt parhaita pelaajiaan Ykköseen nousseeseen TPV:hen. Roope Kostiaisen, Antti Kuusisen, Riku Oraksen sekä Mauno Sirénin jättämän aukon paikkaamisessa riittää töitä. Myöskään joukkueen paras maalintekijä Berat Grabovci ei jatka sinipaidassa.

Tarkkaile häntä:
Moni avainpelaaja vaihtoi kauden päätteeksi maisemaa, mutta Omar Khary päätti jäädä Unitediin. 24-vuotias keskikenttämies siirtyi Tampereelle kesken kauden 2018, ja hänestä on tullut yksi joukkueen tärkeimmistä lenkeistä. Kharyn myötä nuorentuneessa joukkueessa on Veikkausliigan ja Ykkösen kokemusta.

 

Kakkosen B-lohkon otteluohjelmaan pääset tästä. Ota myös seurantaan käyttäjä MiestenK niin Twitterissä kuin Instagramissakin!