Juhliiko Die Mannschaft?

Saksassa jalkapallon MM-kisoja on odotettu kuin kuuta nousevaa. Tunnetusti fanaattinen futismaa hullaantuu täysin joka neljäs vuosi, kun Saksan jalkapallomaajoukkue, Die Mannschaft, aloittaa kirkkaimman mitalin tavoittelun. Futisfaneja matkaa paikan päälle seuraamaan turnausta, he valloittavat paikalliset baarit, ja kotisohvatkin ovat kuumina.

Saksan valmentaja Joachim Löw johdattaa joukkonsa kolmansiin MM-kisoihinsa. 12 vuotta Die Mannschaftin peräsimessä olleelle valmentajalle tämä tilanne ei ole uusi – tai on se. Joukkueesta puuttuvat tänä vuonna kaksi kaiken kokenutta ja nähnyttä pelaajaa, Philipp Lahm sekä Bastian Schweinsteiger.

Lahmin tilalle oikean puolustajan paikalle on kasvamassa hienon kauden FC Bayern Münchenissä pelannut Joshua Kimmich. Tästä kertovat jo vakituinen avauskokoonpanon paikka sekä seura- että maajoukkueessa sekä valinta Saksan viime vuoden miespelaajaksi. Tulevissa kisoissa keskikentän pohjalla pelaavat Real Madridin syöttökone ja pelinrytmittäjä Toni Kroos, aisaparinaan Juventuksen Sami Khedira.

Saksan valmennus lähtee kisoihin todennäköisesti jo aikaisemmissa kisoissa ja alkukesän harjoituspeleissä nähdyllä 4-2-3-1 -formaatiolla. Oikeana puolustajana häärii Kimmich, vasemmalla Kölnin Jonas Hector. Alakerran triangeli on Bayernista tuttu Jerome Boateng, Mats Hummels sekä maalilla Manuel Neuer.

Maalivahtivalinnan suuri panos

Valmentaja Löwillä ovat isot panokset maalivahtivalinnan suhteen. Neuer ei ole pelannut yhdeksään kuukauteen, mutta on maajoukkueen kapteeni ja johtaja, joka pelaa erinomaisesti jalalla. Hyvin torjuva Neuer on Saksalle paljon enemmän kuin pelkkä maalivahti. Pelaamattomuus saattaa kuitenkin näkyä hänen torjuntavireessään.

Löwillä olisi laittaa maaliin myös FC Barcelonassa loistavia otteita näyttänyt Marc-Andre ter Stegen. Myös PSG:ssä pelaava Kevin Trapp on Venäjälle matkaavassa joukkueessa, mutta hänelle minuutteja kentällä tullee pyöreät nolla.

Monipuolinen hyökkäys ja keskikenttä

Keskikentän pohjalla operoivat Toni Kroos ja Sami Khedira. Kroos on Saksan pallollinen johtaja sekä pelin aivot. Hän määrittelee, milloin lähdetään hyökkäämään ja milloin ei. Kroos on Saksan tärkein yksittäinen pelaaja, vaikka hän harvemmin maalitilastoissa esiintyykään. Khedira puolestaan on dynaaminen ”box to box-pelaaja”, joka jaksaa tehdä töitä molempiin suuntiin. Hän on erittäin vahva kaksinkamppailuissa ja tasapainottaa loistavasti Saksan peliä.

Vasemmalla laidalla viilettää mitä todennäköisemmin Marco Reus. Loukkaantumisen takia viime MM-kisat missanneen Reusin pelihalut ovat varmasti suuret. Jaloistaan vikkelä Dortmundin laituri on aina vaarallinen vastustajan puolustukselle.

Keskikaistaa hallitsee Arsenalin Mesut Özil. Vasenjalkainen velho löytää kauniisti tilat vastustajan puolustajien selustaan sekä osaa itse tarpeen vaatiessa myös viimeistellä. Oikealla laidalla pelaa Thomas Müller. Nerokas hyökkääjä on onnistunut loistavasti aikaisemmin MM-kisoissa, joten nytkin on lupa odottaa onnistumisia.

Piikissä juoksee huippunopea Leipzigin Timo Werner. 22-vuotias hyökkääjä on tullut maajoukkueelle tarpeeseen, sillä Mario Gomez on jo parhaat päivänsä nähnyt. Bundesliigassa maaliverkot pöllysivät Wernerin toimesta 13 kertaa.

Löw lähtee liikkeelle tutulla pallonhallintaan nojaavalla taktiikalla. Jalalla hyvin pelaava Mats Hummels on pääosin vastuussa pelin avaamisesta. Hyökkäyksiin nousevat mukaan aktiivisesti laitapuolustajat Hector ja Kimmich. Kroos ja Özil toimivat moottoreina keskikentällä.

Nopeat laiturit pyritään saamaan yksi vastaan yksi -tilanteisiin nopeilla puolen vaihdoilla. Selustaan hanakasti juokseva Werner on myös erittäin hankalasti puolustettava, joten variaatioita Saksalla kyllä riittää.

Kisojen levein materiaali

Saksan erittäin leveästä materiaalista kertovat vaihtopenkillä istuvat pelaajat. Ter Stegenin ja Gomezin lisäksi Matthias Ginter, Antonio Rüdiger, Niklas Süle, Julian Draxler, Leon Goretzka ja Ilkay Gündogan ovat vaihtopelaajien roolissa. Kolmostoppari Sülen minuutit riippuvat pitkälti Boatengin pelikunnosta, mutta esimerkiksi Draxler ja Goretzka tullaan varmasti näkemään kentällä.

Joachim Löw kohahdutti jättämällä lopullisesta Venäjälle matkaavasta ryhmästä huippulaituri Leroy Sanen. Manchester Cityssä huippukauden pelanneen Sanen piti olla varma Venäjälle lähtijä, mutta toisin kävi. Löw valitsi hänen tilalleen Bayer Leverkusenin Julian Brandtin.

Sanen lisäksi lopullisesta joukkueesta putosivat Freiburgin kärki Nils Petersen, Leverkusenin maalivahti Bernd Leno sekä toppari Jonathan Tah.

Lohko F – Saksalle sopiva

Saksa pelaa Venäjällä lohkossa F. Muut joukkueet kyseisessä lohkossa ovat Meksiko, Ruotsi ja Etelä-Korea.

Meksikon vauhdikas hyökkäys, Ruotsin erittäin kurinalainen pelisysteemi sekä yllätysvalmis Etelä-Korea Heung-Min Sonin johdolla voivat aiheuttaa ongelmia Saksalle.

Saksa lähtee silti selvänä ennakkosuosikkina lohkoonsa ja haluaa varmasti voittaa sen, sillä muuten neljännesvälierässä saattaisi tulla jo Brasilia vastaan, mikä ei miellyttäisi ketään.

Saksan joukkue on nuorentunut sitten edellisten MM-kisojen, mutta mukaan on saatu ajettua uusia miehiä. Mestarisuosikkina turnaukseen lähtevä joukkue saattaa kuitenkin kaatua nimenomaan maalivahtiin. Reilun kuukauden aikana selviää, pystyykö Saksa puolustamaan historiallisesti maailmanmestaruuttaan vai tuleeko vastaan parempi futismaa.

 

Saksan alkulohkon ottelut:

17.6. Saksa – Meksiko

23.6. Saksa – Ruotsi

27.6. Etelä-Korea – Saksa