Huuhkajat maailmalla: Valakarin pieni ihme

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Osa heistä on entisiä Huuhkajia, osa tulevia. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Simo Valakari

Kukahan mahtoi olla ensimmäinen MLS:ssä pelannut suomalainen? Kai Haaskivi ja hieman muista ansioista tunnetumpi Pertti Alaja kävivät Pohjois-Amerikassa jo 1980-luvun vaihteessa, mutta MLS-liigan ensimmäinen suomalaissankari oli FC Dallasia vuosina 2004–2006 edustanut Simo Valakari. Keskikenttäpelaajan ura eteni lopulta Texasin kautta Turkuun, jossa Valakari ripusti nappikset naulaan.

Skipataan helmikuun puoleenväliin, vuoteen 2017. SJK:n edelliskausi on päättynyt Suomen Cupin voittoon ja Veikkausliigan kolmanteen sijaan. OmaSP Stadion on avattu edelliskesänä, ja asiat tuntuvat rullaavan omalla painollaan mestaruuskrapulan jälkeen. 17. helmikuuta SJK:n puheenjohtaja Raimo Sarajärvi kuitenkin monen yllätykseksi ilmoittaa valmentaja Simo Valakarin olevan vapautettu tehtävistään.

Seinäjoelta poistuu mies, joka nosti SJK:n Ykkösestä Veikkausliigaan ja aina mestaruuteen asti. Mies, joka on nyt marraskuussa tekemässä pientä ihmettä Norjassa: pelastamassa putoamistaisteluun tuomitun Tromsø IL:n.

Norjan pääsarjaa Elitserieniä pelaava Tromsø otti sunnuntaina 5. marraskuuta elintärkeän 2-0-vierasvoiton Sogndalista, ja on tällä hetkellä viiden pisteen turvin poissa karsijan paikalta, kun sarjaa on kaksi kierrosta jäljellä. Valakari on onnistunut kasvattamaan jo putoamaan tuomitun joukkueen pistekeskiarvoa huomattavasti. Mikään ei ole vielä matemaattisesti varmaa, mutta sarjapaikan suhteen näyttää hyvältä – Simo Valakarin Tromsø -pesti on toistaiseksi ollut erittäin onnistunut.

Kuva: IA

 

Fredrik Jensen & Thomas Lam

Suomalaisvinkkelistä viikon herkkupala pelattiin Hollannissa. Sunnuntaina 5. marraskuuta PSV Eindhoven kohtasi liigaottelussa FC Twenten, jossa Thomas Lam on lainalla Nottingham Forestista, ja jossa Fredrik Jensen pelaa vuoteen 2020 ulottuvalla sopimuksella.

Pojat panivat pystyyn mukavan suomalaisshow’n. 68. peliminuutilla Jensen teki esityön Lamin kovaan laukaukseen, joka upposi Hollannin maajoukkueessakin esiintyneen Jeroen Zoetin selän taakse (video). Seitsemisen minuuttia myöhemmin Jensen oli jälleen vauhdissa: oikea jalka laukoi pallon hämmästyttävän pienellä liikkeellä, mutta tulisesti, ja Zoet oli jälleen lyöty (video). Suomalaisten maalit eivät kuitenkaan riittäneet, vaan PSV Eindhoven voitti maalijuhlan lopulta 4-3.

 

Niklas Moisander & Lukas Hradecky

Mitä kaksi turkulaista teki Frankfurtin Commerzbank-Arenalla perjantaina? Vastauksen voisi kuvitella liittyvän Mattiin ja Teppoon tai olevan jokin muu huono turkulaisvitsi. Totuus on kuitenkin se, että TPS-kasvatit, Werder Bremenin Niklas Moisander ja Eintracht Frankfurtin Lukas Hradecky pelasivat 3. marraskuuta aitoa oikeaa Saksan Bundesliigaa.

Kuis se nyt oikke sujusi? Ei hassummin. Moisander voi olla tyytyväinen ensimmäiseen Bundesliiga-maaliinsa, joka syntyi kulmapotkun jälkitilanteesta. Pidemmän korren ottelusta ottelusta veti kuitenkin Hradecky, joka lukuisten loistavien torjuntojen myötä pelasi Eintrachtille 2-1-voiton ja paikan sarjataulukossa europaikkojen tuntumassa. Aigamoist!

 

Muut maininnat

Norjan divarissa nähtiin yhtä lailla melkoinen suomalaiskohtaaminen ja yllättävä maalintekijä. Molempien maalipuiden välissä seisoi suomalainen, kun sarjapaikastaan taisteleva Jon Masalinin Fredrikstad kohtasi Saku-Pekka Sahlgrenin Sandnes Ulfin. Masalin piti maalinsa puhtaana, Sahlgren puolestaan päästi kolme –  yhden maaleista teki kemiläinen Joona Veteli!

Kyproksella nimensä tilastoihin pommitti eräs vähemmän yllättävä maalintekijä – Berat Sadik, kaksi maalia, nettitilastojen mukaan 80 katsojan edessä Ethnikos Achnaa vastaan. Ensimmäinen (video) maaleista oli ihan komeakin, eikä toisessakaan (video) mitään vikaa ollut. Myös Juhani Ojala teki maalin Allsvenskanin päätöskierroksella Häckenin voittaessa Malmön 1-2.

Paulus Arajuuri pelasi pitkästä aikaa onnistuneen nollapelin Brøndbyn paidassa Kööpenhaminan derbyssä, ja Jere Uronen venytti Belgiassa Genkin kovaa nollapeliputkea jo neljän pelin mittaiseksi.

Lopuksi mainittakoon lauantaina päätöksensä saanut hieno suomalainen pelaajaura. Pietarsaarelainen Jens Portin oli pääasiassa kahden seuran mies – aluksi kotikaupungin Jaro, sitten vuodesta 2010 eteenpäin ruotsalainen Gefle IF, jossa laitapuolustaja vielä nyt päättyneelläkin kaudella pelasi. Byyri onnittelee Portinia komeasta urasta ja toivottaa onnea jatkoon – onneksi tulevaisuudensuunnitelmat ovat jo selvillä, kuten kannattajien banderollista (kuva) käy ilmi!